Neverending SF, F & H kviz

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Izvinte, sam sam kuci sa decom, pa vreme delim izmedju kompa, jurnjave i dernjave ;-)

Jeste Jazz, o tome je rec o Tvenu.

Mada sam u pitanju pre svega mislio na poznatost dela, a ne kada da li je bas bilo prvo.

Jer i Tven je za Jenkija bio inspirisan pricom "Professor Baffin's Adventures" (1880) Maksa Adelera, sto je mozda bilo prvo gde je tema spomenuta.
Pa Jenki sigurno nije bilo prvo delo koje se time bavi, ali je prvo koje je postalo opste poznato.

Jazz, izvoli, tvoj red....

a evo sad nadjoh ovo na google-nju....sto nisam ni sam znao

1. Present to Future: "Anno 7603", by Norwegian playwright Johan Hermann Wessel (1781)
2. Present to Past: "Missing One's Coach", anonymous, Dublin Literary Magazine, 1838, sends narrator back a millennium
3. Future to Present: "An Uncommon Sort of Spectre", Edward Page Mitchell, 1879
4. Past to Present: "The Hour Glass", Robert Barr, [The Strand magazine, December 1898]
5. Time Machine: 7 years before H. G. Well's "The Time Machine", there was "The Clock That Went Backwards", by Edward Page Mitchell, [The New York Sun, 18 September 1881]

Pada mi na pamet Vern i 20000 milja pod morem, ali nije mu to druga SF knjiga, valjda sam pod uticajem pređašnjeg pitanja.
Što se tiče ovakvih podataka, jeste interesantno ali potpuno je nevažno za prosečnog ljubitelja SFa.
Ako nastavimo u tom pravcu kviz će se svesti na vas dvojicu.
Enciklopedijsko znanje o SFu nije neophodno da bi se uživalo u istom.

Jos jedna glavolomka, pa posle toga bi ja spustam nivo tezine pitanja za neko vreme...

92. PITANJE

U ovom serijalu je opisana politicko-religiozna stranka nazvana po amerikancu, tvorcu pokreta za zastitu potrosaca.
Njihova krilatica je "Dobri covek, Zvezda i Pneuma"

Ime autora i naslov bar jedne knjige serijala ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back