Neven :)

Btw..Zmaj je od 1880. pa do smrti izdavao i dečiji list "Neven", koji je bio najbolji srpski dečiji list u to vreme..

Ovako je izgledao prvi broj tog lista..:)

007.png


Prvi broj "Nevena" pojavio se januara 1880. godine u Novom Sadu. Njegov pokretač i urednik bio je Jovan Jovanović Zmaj, a štampao ga je poznati novosadski grafičar Arsa Pajević. Otiskivan je u crno-beloj tehnici, na formatu 18×26 cm. List je počeo da izlazi kao mesečnik, ali se već od 1881. godine pojavljuje svakih petnaest dana i ovu će dinamiku uspešno zadržati sve do kraja 1890. godine.
 
Poslednja izmena:
fenomenalno :klap:

ps, da li neko zna gde bih mogla da kupim knjigu "neven" koja je inace zbirka pesama, prica, zagonetki... iz casopisa? imala sam je kada sam bila mala, mislim da sam je 100 puta procitala, medjutim sada nigde ne mogu da je nadjem :(
ne secam se ko je izdavac, znam samo da je iz 1986... plave korice sa cveticima i na njima devojcica.
 
fenomenalno :klap:

ps, da li neko zna gde bih mogla da kupim knjigu "neven" koja je inace zbirka pesama, prica, zagonetki... iz casopisa? imala sam je kada sam bila mala, mislim da sam je 100 puta procitala, medjutim sada nigde ne mogu da je nadjem :(
ne secam se ko je izdavac, znam samo da je iz 1986... plave korice sa cveticima i na njima devojcica.

Vidim da si iz Beograda, zato probaj na Kalemegdanu, sa desne strane kod onog gospodina koji drži tezgu sa knjigama, i proveri u one dve antikvarnice, sa leve strane kada kreneš sa Zelenjaka ka Brankovom mostu
 
I ja sam pre neki dan video, i oduševio sam se. :D
Tako sam se slatko ismejao. :)

Pitam se pitam, da li negde na netu ima da se skine čitav serijal?

Ja sam na tjubu našao dosta toga, ali nema čitave serije. Do sada niam primetio da negde postoji...

Kaže se: Ne bih znala reći gde se sa neta može skinuti čitav serijal... :rotf:
 
Da, to je bila divna serija. Evo i razgovora sa autorom:

http://www.citymagazine.rs/page.php?id=593City Magazine INTERVJU: TIMOTI BAJFORD

Ako ste odrastali tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka i ako ste imali TV u kući, Timoti Džon Bajford je sigurno obeležio vaše detinjstvo stvarajući nezaboravne emisije „Neven“, „Poletarac“ i „Nedeljni zabavnik“. Iako već 18 godina ne radi na televiziji, ostao je veran Beogadu u kome i dalje živi i radi. U dobroj fizičkoj formi, razgovorljiv i prijatan, na čuvenom „bajfordovskom srpskom“ ispripovedao nam je priču o svojih 38 godina na ovim prostorima

Karijeru ste počeli na BBC-ju. Otkud vi početkom 70-ih u Beogradu?
Jeste, na BBC-ju sam radio šou koji se zvao „Blue Peter“, ali sam stalno imao problema jer sam želeo da radim na svoj pomalo nadrealističan način, a oni su želeli da se sve radi po njihovim krutim pravilima, što mi nije odgovaralo. Onda sam došao u Beograd da uradim koprodukciju sa Televizijom Beograd, zaljubio sam se i oženio, a kako ovde kažu „odakle mi je žena, odatle sam i ja“. Odlučio sam da ostanem u Beogradu iako nisam znao da li ću moći da se zaposlim, ali sam osećao da će mi ovde biti lepo. Došao sam 1971, a već 1973. snimali smo seriju „Neven“. Bilo nam je predloženo da radimo nešto po čika-Jovi Zmaju i onda smo Mila (moja tadašnja supruga) i ja uradili emisiju koja je bila kolaž pesama, odrecitovanih i otpevanih, a učestovali su Neda Arnerić i Branko Milićević, pa mogu da se pohvalim da sam ja doveo Branka Kockicu na televiziju. Dok sam to radio tražio sam originale radova Čika-Jove, pa sam otišao u Maticu Srpsku u Novom Sadu i kada sam prelistao originale časopisa Neven shvatio sam da je to fantastično, sjajne ilustracije, duhovitost. Sve je to bilo fascinantno jer je to časopis sa kraja 19. veka! Odmah sam naišao na razumevanje Lole Vlatković, izvanredne urednice koja je rekla: „Odlično, pišite scenario.“ I tako je nastala serija.

Ta serija je nedavno izdata na DVD-u?
Jeste, drago mi je zbog toga, ali nažalost RTS ne poštuje moja autorska prava i ja od toga nemam ništa. Kada se emituje repriza na TV-u tada mi nešto plate, ali sa 18 meseci zakašnjenja.

OK, vratimo se na srećnija vremena. Kako ste kao stranac bili prihvaćeni kada ste došli na ovdašnju televiziju?
Uglavnom lepo. Problemi su došli sa uspehom. Kada su prve dve epizode „Nevena“ dobile 5 zvezdica u novinama došao mi je producent i rekao: „Znate šta, ja bih predložio da sada napravite jednu lošiju epizodu, inače teško vama-“ Ja sam mislio da se šali. Međutim, već kad smo pravili drugu sezonu imali smo velike probleme, ne od ekipe nego od produkcije na televiziji. Ja sam onda shvatio da u ovoj zemlji isticanje nije dobro.

A kada ste snimali „Poletarac“ problemi su se nastavili?
Kada smo snimali tu seriju došao mi je Čkalja koji je glumio u „Poletarcu“ i pitao me da li to nas neko namerno sabotira. A u pitanju je bila serija koja je dobila prvu nagradu Međunarodnog festivala u Minhenu. Serija „Babino unuče“ dobila je nagradu za režiju na festivalu u Portorožu, ja oduševljen kupim flašu viskija i donesem u televiziju da častim ekipu i ne puste me da uđem, jer mi je oduzeta propusnica. Pa sam ušao kroz prozor.

I onda ste odlučili da promenite teren i otišli ste u Sarajevo?
Da, i tamo sam bio fantastično primljen, radio sam seriju godišnje. Najpoznatija je bila „Nedeljni zabavnik“ koja je imala tri sezone. Prve dve su vodili Vajta i Rusmir, a treću Slavko Štimac i Zijah Sokolović. Potom sam radio emisiju „Notna svaštara“, scenario za kviz „Pitam se, pitam se“, krajem 80-ih ekološku emisiju „Tragom ptice Dodo“, a karijeru na televiziji završio sam emisijom „Otvori prozor“ početkom 90-ih.

I onda ste nestali. Svi su se pitali zašto ste prestali da radite na televiziji, povezujući to sa tadašnjim političkim promenama i stanjem u zemlji. Šta se u stvari dogodilo?
Jednostavno sam izgubio motivaciju, primetio sam da se ponavljam i odlučio da prestanem to da radim. Zašto čovek mora da radi istu stvar celog života? Ja volim promene, promenio sam zemlju, tri puta se ženio, pa što ne bih menjao posao? Počeo sam da radim u školi jezika, sarađujem sa Dečjim kulturnim centrom, prevodim sa srpskog na engleski i uživam u tome što radim. Novac mi nikada nije bio motiv, nikada nisam prihvatio nešto što me nije zanimalo samo zbog novca.

Posle toliko godina tek ste nedavno dobili srpsko državljanstvo?
Da, pre četiri godine, nakon više od 30 godina života i rada. Ali nažalost nemam penziju, jer kao stranac nisam mogao da imam staž, a nacionalnu penziju ne mogu da dobijem jer nemam ostvareno pravo na redovnu.

Ipak, kreativac u vama ne miruje. Da li je istina da pišete autobiografiju?
Da, istina je, upravo je završavam. Iako je pisana na engleskom, nadam se da ću naći zainteresovanog izdavača. Ipak, ne očekujem previše, jer ne verujem da bi neki domaći izdavač objavio knjigu na engleskom. U tom slučaju štampaću je o svom trošku. Sledeće godine slavim 50 godina svog umetničkog rada, pa će to biti lep povod za izdavanje knjige.
 
Emisija kada se pojavila bila je pravi hit. Svi smo sa nestrpljenjem gledali svaku epizodu, doživljaji Pura Moce, daštanje- odgonetanje, kuvarice....
I kad god sam mogao posle da gledam reprize- uvek su mi bile drage kao i prvi put.
 
Jadno. Preterano jadno. Neven je svakako genijalna emisija, medjutim ponovo prikazivanje emisiju koja je stara 30 godina je vishe nego jadno, govori o nesposobnosti danashnjeg rts-a da bilo shta napravi. I dok se mi matori radujemo u nostalgichnom zanosu pitanje je kako tje danashnji klinci gledati na ovu shturu produkciju, mada mozhda im bude zanimljivo da vide kako je shljakala televizija bez cga.
 
Jadno. Preterano jadno. Neven je svakako genijalna emisija, medjutim ponovo prikazivanje emisiju koja je stara 30 godina je vishe nego jadno, govori o nesposobnosti danashnjeg rts-a da bilo shta napravi. I dok se mi matori radujemo u nostalgichnom zanosu pitanje je kako tje danashnji klinci gledati na ovu shturu produkciju, mada mozhda im bude zanimljivo da vide kako je shljakala televizija bez cga.

Od septembra počinje žurka na RTS-u
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Društvo/843928/Bajford+ponovo+na+RTS-u

16. feb 2011, 13:23 -> 23:04
Bajford ponovo na RTS-u

Timoti Džon Bajford ponovo će učestvovati u kreiranju dečjeg i školskog programa RTS-a. Autor emisija "Neven", "Poletarac", "Nedeljni zabavnik", ubuduće će savetovati urednika Dečjeg i školskog programa i predlagati emisije za decu.

Autor emisija "Neven", "Poletarac", "Nedeljni zabavnik", Timoti Džon Bajford ponovo će učestvovati u kreiranju Dečjeg i školskog programa RTS-a.
Izjave Timotija Džona Bajforda, Nataše Drakulić i Miodraga Zupanca

Bajford i generalni direktor Javnog medijskog servisa Aleksandar Tijanić potpisali su ugovor o saradnji, po kojem će Bajford ubuduće savetovati urednika Redakcije dečjeg i školskog programa i predlagati emisije za decu na Javnom servisu.

Na taj način, najmlađi gledaoci RTS-a uživaće, već od septembra, u novim i kvalitetnim programima napravljenim za njih, ali i za njihove porodice
.

Iako je od skoro srpski penzioner, Bajford sebe ne vidi tako, te najavljuje ozbiljan rad i rezultate koji će biti vidljivi u naredne dve godine. Želja mu je da privuče pažnju najmlađih ali i njihovih porodica, baš kao što je to radio proteklih decenija.
Insert iz emisije "Neven"

Bajford je podsetio da je karijeru 1971. godine počeo u Dečjoj redakciji Televizije Beograd i naveo da mu je veoma drago što ponovo može da doprinese programu.

"Koliko vidim, i gledaoci to žele", rekao je Bajford.

Bajford je rekao da program za decu mora da ima tempo i atraktivnost, kako bi odgovorio na ritam života dece, koja sve više odrastaju uz video igrice.

"Ovde nisam došao formalno, želim da za godinu, dve vidim rezultate", naveo je Bajford.

Legendarni reditelj je istakao da su najbolji dečji programi oni koje mogu da gledaju i odrasli.

Osveženje za Dečji program

RTS je jedina domaća televizija koja proizvodi dečji i školski program, ali i kupuje aktuelne strane programe za najmlađe.

Trenutno se na RTS-u, između ostalog, emituju "Na slovo na slovo", serije za tinejdžere "Neki novi klinci", "Seksperti", "Bleja", dokumentarni serijali "Zanimanje dete" i "Uzbuna", kao i crtani filmovi poput Pepe praseta, Ruskih bajki i Diznija.

Miodrag Zupanc, glavni i odgovorni urednik Kulturno-obrazovnog programa RTS-a, misli da mediji često nepravedno zaboravljaju decu.

"Oni su najvernija publika i mi smo dužni da pravimo emisije na našem jeziku i da ih učimo našim tradicionalnim vrednostima", ocenio je Zupanc i dodao da će dolaskom Bajforda Dečji program dobiti osveženje.

Urednica Dečjeg i školskog programa RTS-a Nataša Drakulić rekla je da joj je velika čast što je Bajford ponovo na Televiziji.

"Očekujem da ćemo od njega naučiti samo najbolje. Naše pravilo je da ne govorimo o budućim projektima, ali rezultate očekujemo na jesen", navela je Drakulićeva.
 
Poslednja izmena:

Back
Top