Nevakcinisani u Grčkoj od danas ne mogu ništa

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.427
U Grčkoj će od danas biti obavezna vakcinacija za radnike određenih sektora, a na snagu stupaju i nove mere za objekte zatvorenog tipa. Vakcinacija ne ide tempom koji je zamislila vlada u Atini, pa će nove mere biti usmerene ka povećanju obima vakcinacije, a bitno je istaći i neka pravila koja će se naći za turiste u ovoj zemlji.

Vlada Grčke donela je odluku da uvede obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i osoblje u domovima za stare, saopštio je premijer Kirijakos Micotakis.

Od 1. septembra vakcinacija će biti obavezna za zdravstvene radnike, a osoblje u staračkim domovima treba da bude vakcinisano najkasnije do 16. avgusta. Ko ne bude vakcinisan, biće privremeno suspendovan s posla, upozorio je Micotakis.

Grci takođe od utorka planiraju da vakcinišu mlade od 15 do 17 godina vakcinom Fajzer/Bajontek.

Kada je reč o konkretnim merama, od danas samo vakcinisanima će biti dozvoljen ulazak u zatvorena mesta kao što su pozorišta, teretane i mesta za zabavu.

Restorani, kafići i barovi zatvorenog tipa neće dozvoliti ulaz onima koji nisu vakcinisani.

„Svi vakcinisani građani, moći će da preko digitalne aplikacije dobiju potvrdu o vakcinaciji koju će morati da pokažu zaposlenima u objektu „, navodi se u saopštenju premijera Micotakisa.

Dodatno, na sportskim priredbama mogu da budu samo osobe koje su vakcinisane, a na tribinama ne sme da bude više od 25.000 ljudi.

U Grčkoj će od danas biti obavezna vakcinacija za radnike određenih sektora, a na snagu stupaju i nove mere za objekte zatvorenog tipa. Vakcinacija ne ide tempom koji je zamislila vlada u Atini, pa će nove mere biti usmerene ka povećanju obima vakcinacije, a bitno je istaći i neka pravila koja će se naći za turiste u ovoj zemlji.

Vlada Grčke donela je odluku da uvede obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i osoblje u domovima za stare, saopštio je premijer Kirijakos Micotakis.

Od 1. septembra vakcinacija će biti obavezna za zdravstvene radnike, a osoblje u staračkim domovima treba da bude vakcinisano najkasnije do 16. avgusta. Ko ne bude vakcinisan, biće privremeno suspendovan s posla, upozorio je Micotakis.

Grci takođe od utorka planiraju da vakcinišu mlade od 15 do 17 godina vakcinom Fajzer/Bajontek.

Kada je reč o konkretnim merama, od danas samo vakcinisanima će biti dozvoljen ulazak u zatvorena mesta kao što su pozorišta, teretane i mesta za zabavu.

Restorani, kafići i barovi zatvorenog tipa neće dozvoliti ulaz onima koji nisu vakcinisani.

„Svi vakcinisani građani, moći će da preko digitalne aplikacije dobiju potvrdu o vakcinaciji koju će morati da pokažu zaposlenima u objektu „, navodi se u saopštenju premijera Micotakisa.

Dodatno, na sportskim priredbama mogu da budu samo osobe koje su vakcinisane, a na tribinama ne sme da bude više od 25.000 ljudi.
bilo bi nteresantno forsirati da na drugim mestima mogu samo nevakcinisani pa da se vidi ko će lošije da prođe. Doduše već postoji statistika iz Švedske, sa Floride i nekih drugih država

U Nemačkoj, tj Berlinu barem, je nešto slično. S tim što možeš i antigenski test da ubaciš u aplikaciju. Tj na svakih 100m imaš centre za testiranje a rezultat stiže za 15 minuta na mejl. Učitaš u aplikaciju i ulaziš. I da, testovi su potpuno besplatni.
Ali bez aplikacije nema ulaska u restoran ili kafić. Samo u bašti možeš.

U Grčkoj od danas stupa na snagu odluka koja zabranjuje nevakcinisanima da uđu u zatvorene prostorije, a kazne za one koji ne ispoštuju ovu meru je 300 evra, dok za one koji pokušaju da falsifikuju sertifikat je 3.000 evra.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u ovoj zemlji, vlasti čine sve da smanje brojke koje su “podivljale” u poslednjih nekoliko nedelja.

Kako javlja dopisnik RTS-a Grčka trenutno ima oko 3.000 zaraženih na dnevnom nivou što je sedam puta više nego pre tri nedelje.

“Za sada važi preporuka da nema zatvaranja, ali od sutra nevakcinisani neće moći da uđu u ugostiteljske objekte, bioskope, pozorišta i uopšte zatvorene prostorije. Ti prostori će moći da budu ipunjeni do 75 odsto. Postoji aplikacija koja će pokazivati da li je osoba vakcinisana ili ne što će se proveravati na ulazu”, ispričala je u uključenju dopisnica RTS-a.

Ona je dodala i da je stopa vakcinisanih u Grčkoj oko 40 odsto, a plan je da ih do jeseni bude oko 70 odsto, s tim da će pojedine kategorije verovatno imati obaveznu vakcinaciju. od jeseni će se najverovatnije obavezno vakcinisati oni koji rade u staračkim domovima, zdravstveni radnici, ali i oni koji rade u ugostiteljskim objektima pogotovo u kuhinjama. Pominju se i studenti, ali i oni koji rade u obrazovanju jer uskoro kreće i školska godina.

(nedeljnik.rs)

Srpski turisti u Grčkoj otkrivaju kakve su zaista nove mere​

Grčka od danas sprovodi nove mere protiv koronavirusa, a srpski turisti otkrili su nam kako se one odražavaju na njihovo letovanje.

„Evo sad smo seli u kafić i ništa ne deluje drugačije“, kaže Matija, koji je trenutno na Santoriniju. „Nisu nam tražili nikakav papir, potvrdu o vakcinaciji pri ulasku. Pitao sam sad jednu konobaricu, ona nije čula ni za kakve nove mere, baš sam je iznenadio“, smeje se Matija.

Santorini je, kaže, pun turista. „Ovde je sve vrlo opušteno, striktnije su mere nego u Srbiji, ali ljudi uglavnom ne nose maske napolju, sem konobara. Zasad se samo jednom desilo da mi traže masku, i nigde mi nisu tražili potvrdu o vakcinaciji osim pri ulasku u zemlju“, kaže Matija.

Iva je na Lefkadi ipak osetila nove mere.

„I u kafićima i barovima mora da se sedi. Ja sam danas išla da uzmem kafu za poneti i stala kod šanka, devojka me zamolila da sednem i sačekam. Ne sme da se stoji“, kaže Iva. Primećuje da su svi ugostitelji počeli da nose maske na otvorenom, ali i da se .

„Čula sam da će verovatno svi putnici koji nisu vakcinisani iz naše grupe morati da se testiraju na izlasku iz zemlje“.

Ivana, koja živi u Atini, kaže da ne oseća da se nešto bitno promenilo.

„Mera kreće od danas, pa će verovatno posle ovog vikenda da se vidi kako sve funkcioniše. Ova mera će, čini mi se, najviše pogoditi mlade koji nisu vakcinisani jer će im biti onemogućena poseta noćnim klubovima i još nekim događajima, naročito takozvanim buzukijima (to su obično zatvoreni prostori), ali opet, kako je sedenje obavezno i popunjenost objekta mora da bude do 85%, verovatno u ovom trenutku, kada postoji opcija otvorenog prostora, neće biti naročito motivisani da ih posećuju. Mera bi takođe mogla loše da utiče na objekte na grčkim ostrvima i turističkim mestima pored mora, naročito onima koji su poznati po žurkama i zabavama, gde gosti na žalost i u otvorenim prostorima (beach barovima) morati samo da sede. Nedavno je u medijima objavljeno i pismo koje su poslali nezadovoljni vlasnici objekata na Mikonosu, jer ove mere ugrožavaju nastavak sezone, a sigurno je to slučaj i sa drugim turističkim mestima u Grčkoj“, kaže nam Ivana.

S druge strane, agencije imaju pune ruke posla da uvere turiste da im letovanje neće biti ugroženo.

„Apsolutno ništa novo se ne dešava, mere o kojima se priča važe za Grke. Dosta ljudi brine kako će se one odraziti na turiste, ali tehnički neće“, smatra Nina Zarić iz agencije Ponte.

Nikakvo zvanično uputstvo nisu dobili.

Vladimir Vlaho iz turističke agencije „Sabra“ je ocenio za N1 da nove mere neće uticati na boravak srpskih turista u Grčkoj jer su uslovi za ulazak ostali isti (vakcinisani, PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati, kao i sertifikat da je preležan kovid u poslednjih šest meseci). On, međutim, ističe da je novom merom ograničen ulazak u zatvorene prostore.

„Svi građani i turisti moraju da budu vakcinisani ukoliko žele da borave u zatvorenom delu restorana, kafića, ukoliko požele da odu u bioskop ili pozorište“, objašnjava Vlaho.

Ako srpski turisti žele da borave u zatvorenom prostoru kao dokaz da su vakcinisiani dovoljan im je sertifikat sa kojim su ušli u Grčku.

„Bitno je da ga imaju kod sebe, u papirnoj formi ili na mobilnom telefonu. Dovoljno je da to pokažu“, rekao je Vlaho.

(nova.rs)

Imam sertifikat o vakcinaciji, ali me nisu pustili u restoran - ljudi dele iskustva o tome kako u praksi izgledaju nove mera u Grčkoj

Zbog porasta broja novozaraženih Grčka je uvela nove mere po kojima od juče u zatvoreni prostor od sada mogu da uđu samo vakcinisani ljudi. Ovo se odnosi i na turiste koji na ulazu moraju da pokažu sertifikat. Međutim, Srbi koji letuju na grčkom primorju kažu da stvari ne funkcionišu najbolje, bar za sada
Svi grčki građani i turisti moraju da budu vakcinisani ukoliko žele da borave u zatvorenom delu restorana, kafića ili ukoliko požele da odu na primer u bioskop. Kada je reč o prodavnicama i apotekama, nema promena pa je dovoljno da se nosi maska i drži distanca.

Ako srpski turisti žele da borave u zatvorenom prostoru kao dokaz da su vakcinisiani dovoljan im je sertifikat sa kojim su ušli u Grčku koji može da se pokaže u kao odštampan dokument ili pak na mobilnom telefonu.

Međutim, ljudi koji su trenutno u Grčkoj dele na društvenim mrežama svoja iskustva koja svedoče da to ne ide baš lagano kao što je zamišljeno.

- Imam jednu tužnu vest za sve koji se budu uputili ka nekoj taverni sa nadom da će moći da sednu u zatvorenom delu sa potvrdom o vakcinaciji koja je od juče obavezna: naime, skener-čitač softver koji je Grčka država dala restoranima ne prepoznaje bar kod sa naše potvrde o vakcinaciji. Sinoć probano sa dva telefona i tri različite potvrde: jedna doza, obe doze, zeleni sertifikat e-uprave. Znači sedite napolju - piše jedan Gordan na Fejsbuk grupi "Grčka - grupa za turiste".

Član iste grupe potvrđuje ovo.

- Istina je. Mi smo na Pelionu i isterali su nas iz restorana jer nam dete od 15 godina nema antigenski test koji nije stariji od 72 sata, a mi smo vakcinisani - kaže on.

S druge strane, ima onih koji bez problema ulaze i izlaze iz zatvoreni delova restorana.
' To važi samo za restorane koji nemaju bašte. Nevakcinisani mogu sa maskama da ulaze bez ograničenja. Upravo sedim u jednom od njih i niko ništa ne traži. Više se ove mere odnose za Atinu. Ovde u Olimpiskoj regiji to ne važi - poručuje drugi srpski turista kome se u komentarima pridružilo još dvadesetak ljudi sa istim iskustvom.
Ujedno, ljudi su potvrdili da glasine koje se šire, a po kojima Grci ne priznaju antigenske testove koje nije izdao Zavod za javno zdravlje već privatne sertifikovane laboratorije, nisu tačne.

Izvor:Noizz.rs

Back