Neutralnost kao karakterna osobina

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.806
Neutralnost predstavlja stav pojedinca da zauzme poziciju nepristrasnosti, kao i da izbegava donošenje radikalnih i/ili jednostrano obojenih sudova i odluka.
U psihologiji se može posmatrati kroz prizmu emocionalne stabilnosti, kontole impulsa i sposobnosti sagledavanja različitih perspektiva bez lične pristrasnosti.

Šta za vas znači da je neko neutralan?
Da li je neutralnost uvek poželjna osobina ili postoje situacije u kojima može imati negativne posledice?
Kako razlikovati neutralnost od pasivnosti ili ravnodušnosti?
Kako društvo vrednuje neutralne osobe?

Biti objektivan. Imati sud o nečemu, bez znanja čije su reči. Kao slušanje iza paravana.
Retki to mogu.
Ljudi su previše subjektivni.
Rekao bih da je svako ko ima svoje mišljenje subjektivna osoba, međutim deluje mi i da je dosta retko da neko bude objektivan i nepristrasan?
Ono subjektivno i objektivno su delovi iste medalje

Malo digresije :) o ostrašćenosti...
Svako od nas želi da bude originalan (i poseban), a to često bude da se karikiraju stvari, da bi bio ubedljiviji i drugačiji. Ostrašćenost je vrlo karakteristična za naš srpski narod, a pod maskom (virtuelnom) inkognito je to najlakše.
U vezi teme:
Medalja uvek ima dve strane.
... sposobnosti sagledavanja različitih perspektiva bez lične pristrasnosti.

pa dovoljno je što nije pristrasan i pokušava da posmatra stvar iz više uglova već prema iskustvu i intiligenciji, jer intiligencija podrazumeva i širinu.
"Gledaj širu sliku" - što bi rekao Đinđić.
Da li je neutralnost uvek poželjna osobina ili postoje situacije u kojima može imati negativne posledice?
verovatno postoje situacije kada treba biti pristrasan . u roditeljstvu na primer (to mi sad pade na pamet) u opraštanju,...
A u velikom (najvećem) broju slučajeva biram nepristrasnost. Bude malo bolno, ali msm da je bolje izbegavati pristrasnost maksimalno. Na primer u saopštavanju istine.
Teško :) . Mora kroz neku komunikaciju, najpre verbalnu. (nisam siguran da sam dobro odgovorio :) )
Akademsko društvo je vrednuje više. Ipak je to do intiligencije iskustva i obrazovanja.

Poslednja izmena:
Nije veoma :) ,..
Ti si, za moj pojam, veoma pasivna (pasivno neutralna), izbegavaš konflikte i rasprave. I postupila si tako ovde, iako je ovo bezazlena tema - teško da te ovde može nešto povrediti.
Tvoj odgovor mi je delovao kao u stilu : - pa nek ti bude - ali tvoj odgovor ovde ima i dvostruki smisao
To me je nasmejalo.
Lepo.
Da, izbegavam konflikte. Čovek nikada ne zna na šta će da naleti. Pa neka bude i smešno, neka bude dobra podloga za nečiji komentar.

U knjizi “Mirni Amerikanac” Graham Green provlaci tezu da se ljudi pre ili kasnije svrstaju na neku stranu, iz nekih razloga, i to je istina- mozemo biti neutralni u situaciji gde ne znamo ama bas nista o necemu, ali cim dobijemo nekakve podatke- svrstati cemo se (moze se desiti sa kasnije promenimo stranu),

Poenta je u tome da ljudi donose odluke na osnovu emocija, tj nas mozak skuplja podatke- no na kraju presudimo na osnovu emocija, no cesto je to kao sto je neki psiholog nazvao “daktilograf na slonu” - slon ide i gazi, a daktilograf kuca objasnjenja/opravdanja naknadno; a mi nismo svesni toga jer se to sve odvija u “pozadini”.

U svakom slucaju- neko moze da izbegava da se mesa u nesto- no tehnicki gledano ta osoba nije neutralna, vec bih je nazvao pasivnim navijacem.

Objektivni ljudi se nece preterano eksponirati po ovakvim mestima, ako slucajno iznesu svoj stav a svi ili vecina oko njih su subjektivni (pre bih definisao sa stravicno ostrasceni) prezivece toplog zeca, nazuljace im se keve oni koji insistiraju da bude na njihovoj strani. Zato i jeste iznosenje stava na ovakvim mestima cisto gubljenje vremena i ljudi gledaju da budu racionalni i ne trose vreme na raznorazne anonimne barabe.

Poslednja izmena:
Neutralnost predstavlja stav pojedinca da zauzme poziciju nepristrasnosti, kao i da izbegava donošenje radikalnih i/ili jednostrano obojenih sudova i odluka.
U psihologiji se može posmatrati kroz prizmu emocionalne stabilnosti, kontole impulsa i sposobnosti sagledavanja različitih perspektiva bez lične pristrasnosti.

Zivot me naučio da mi bolje da se sklonim sa strane.
Bio član vrlo nezgodne navijačke grupe kao klinac,posle toga ovi su protiv nas neprijatelji etc zatrpajmo ih i da ne nabrajam vise muka mi od toga.
Svašta sam doživeo i hvala Bogu jos sam ziv.necu vise da se svrstavam nigde imam svoj put i svoj interes i to mi zivot čekićem usadio u glavu.
Ukoliko mi nesto ne odgovara sklanjam se,ukoliko bas bas moram onda mogu da postanem extremno surov a to mi nije dobro i ne želim to.
Ne zanima me kako me drugi vrednuju zato sto sam"neutralan".
To je moj interes da se sklonim od ludaka pa nek prica ko sta hoce.
Posto je to sada uglavnom vezano oko politike imam dobre poznanike prijatelje etc i na jednoj i na drugoj strani ali problem mi nastaje kada mi interes ugrozen kao sada.hocu mir tišinu i na miru da pravim parice a ne da me ludaci sludjuju.
Nemam običaj ovoliko da pisem ali ti osetljiva tema.

U knjizi “Mirni Amerikanac” Graham Green provlaci tezu da se ljudi pre ili kasnije svrstaju na neku stranu, iz nekih razloga, i to je istina- mozemo biti neutralni u situaciji gde ne znamo ama bas nista o necemu, ali cim dobijemo nekakve podatke- svrstati cemo se (moze se desiti sa kasnije promenimo stranu),

Poenta je u tome da ljudi donose odluke na osnovu emocija, tj nas mozak skuplja podatke- no na kraju presudimo na osnovu emocija, no cesto je to kao sto je neki psiholog nazvao “daktilograf na slonu” - slon ide i gazi, a daktilograf kuca objasnjenja/opravdanja naknadno; a mi nismo svesni toga jer se to sve odvija u “pozadini”.

U svakom slucaju- neko moze da izbegava da se mesa u nesto- no tehnicki gledano ta osoba nije neutralna, vec bih je nazvao pasivnim navijacem.
To bi bilo neko emocionalno svrstavanje ?
kao izaberem 'lepšu' devojku.
Više mi se sviđa.

To bi bilo neko emocionalno svrstavanje ?
kao izaberem 'lepšu' devojku.
Više mi se sviđa.
Sve odluke donosimo na osnovu emocija, emocije presudjuju- desavalo se da ljudima bude nefunkcionalan jedan deo mozga vezan za emocije (ne znam detalje) i te osobe su imali veliki problem oko donosenja odluka, npr jedan covek uopste nije vise imao emocija- sve ostalo je bilo ok, bio je racionalan, ali nista nije mogao da odluci i bio je pod stalnom negom- nije mogao ni da izabere koju kosulju da odluce- znao je sve detalje- boju vrstu materijala- ali mu jednostavno to nije nista znacilo, sve mu je bilo potpuno svejedno.

Poslednja izmena:
Sve odluke donosimo na osnovu emocija, emocije presudjuju- desavalo se da ljudima bude nefunkcionalan jedan deo mozga vezan za emocije (ne znam detalje) i te osobe su imali veliki problem oko donosenja odluka, npr jedan covek uopste nije vise imao emocija- sve ostalo je bilo ok, bio je racionalan, ali nista nije mogao da odluci i bio je pod stalnom negom- nije mogao ni da izabere koju kosukju da odluce- znao je sve detalje- boju vrstu materijala- ali mu jednostavno to nije nista znacilo, sve mu je bilo potpuno svejedno.
Odluke ili izbore?
Ono odluka mi je zvuči kao racionalna kategorija, dok je izbor više nešto što mi vuče na emocije?

Odluke ili izbore?
Ono odluka mi je zvuči kao racionalna kategorija, dok je izbor više nešto što mi vuče na emocije?
Ako biras ne znaci da ces izabrati- za to je potrebna odluka na osnovu necega, biranje je proces.
Kad biramo nesto nas um daje odredjene vrednosti raznim atributima, da karikiram zavisno od samih sistema vrednosti mozemo vrednovati recimo kod hrane: ukus, cenu, kvalitet, koliko je nesto zdravije, prethodna iskustva su bitna i na kraju nesto nam se vise svidja/privlaci itd…
Ima dosta trikova ovde koje marketinsje ekipe koriste- npr nesto sto nam prvo padne u oci dobija na vrednosti, nesto sto duze posmatramo itd…

Koga interesuju ove stvari: Dr David Eagleman je broj 1 neuronaucnik
Pogledajte: “The brain with David Eagleman”
Par epizoda ima na youtube-u, par na dailymotion,
a ima svoj podkast na youtube- u gde dolaze najveci svetski strucnjaci i govore o raznim temama- odlucivanju, intuiciji, emocijama, depresiji i niz drugih tema.

Poslednja izmena:
Objektivni ljudi se nece preterano eksponirati po ovakvim mestima, ako slucajno iznesu svoj stav a svi ili vecina oko njih su subjektivni (pre bih definisao sa stravicno ostrasceni) prezivece toplog zeca, nazuljace im se keve oni koji insistiraju da bude na njihovoj strani. Zato i jeste iznosenje stava na ovakvim mestima cisto gubljenje vremena i ljudi gledaju da budu racionalni i ne trose vreme na raznorazne anonimne barabe.
U praksi to stoji, viđao sam na više mesta, pogotovu kada tu postoji anonimnost. Sa druge strane, baš kada je mesto poput ovog u pitanju, zašto bi neko mario za mišljenjem anonimnih ljudi. Tipa da dođe do onog momenta da ti postave ultimatum ako nisi sa nama protiv nas si - to je možda i najbolja prilika da takve ljude izbrišeš iz svog dometa.

Zavisi na čemu je bazirano to mišljenje.
Misljenje moze da se bazira na informacijama sa vise strana, sto i jeste jedini ispravan nacin, pa neces informacije u slucaju Srbije kupiti samo na N1 ili samo na Kuriru. A to misljenje mozes da "podupres" svojim zivotnim iskustvom jer je to ekstremno bitna alatka u ljudskom zivotu pa neces morati nesto da uradis i po 5-ti put ako se u prethodna 4 ispostavilo da se to ne moze resiti na taj nacin. Znaci ako te neko/nesto vec 4 puta iznenadilo onda si ekstremna budala ako ti se to desi i 5-ti put bez obzira sta ti se prostire kao "tacna" informacija.

Back