Neuklapanje u društvu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazalost u skoli vladaju zakoni kao u zatvoru, ako pokazes da se neces braniti napdace te kao lesinari lesinu.

Koliko ja znam prvo pravili u zatvoru je ko te prvi pipne odma ga zvekni pa makar i dobijo batine jer ces tako odmah u startu svim ostlim staviti do znanja da nema zezanja sa tobom. Saseces koren odmah.

Moj savet je (mada ce me mnogi mirotvorci ovde napasti) ko te sutra bude prvi dirnuo, rekao bilo sta sto te vredja pridji mu i udari ga prvi, ma koliko on bio jak i po cenu da dobijes kasnije batine od njega.
Po mom misljenu imaces tri tuce sa kabadahijama i onda bez obzira kako si prosao ostali ce te ostaviti na miru.

Zasto kazem da ga zveknes prvi zato sto ces biti u ogromnoj prednosti u toj borbi jer faktor iznadjenja ti daje prednost, budi okrutan i posle prvog udarca nemoj slucajno da stanes, nastavi seriju dokle god mozes.

Udaraj u nos, bradu, vrat, jaja.

Znam da ces i ti dobiti udarce ali pazi fizicki bol je zanemarljiv u odnosu na psihicki koji sada trpis. Digni ces sebi cenu i ostali ce te poceti vise ceniti, znace da sa tobom nema zezanja.

Ovako da počnem.
Imam 16 godina. I drugi sam razred srednje škole.
Dakle moji problem je sledeće prirode, naime ja nikako ne mogu da se prilagodim u školi.
Najslabiji sam i pomalo sam smotan i to je razlog deci da me uvek zafrkavaju biju i slično...
Probleme sa socijalnim ponašanjem imao sam u osnovnoj školi, tu su me konstantno dirali, začikava udarali
i imao sam sem psihičkih što je očigledno i teže fizičke posledice...
Krv iz nosa, hematom na oku, okrnjeni zubi, polomena ruka, oguljeno lice
(da verovali ili ne meni su stvarno gulili pola lica o beton, Hvala bogu da mi nije ostao ožiljak)
E sada me u srednjoj takođe začikavaju postao sam takoreći magnet za nasilnike.
A ostala deca me smatraju za frika, čudaka... Sedim sam, na velikom odmoru sam sam, vraćam se kući sam...
Jedva ponekad zamolim nekog da mi da sveske da iskopiram, kako bi kasnije prepisao...
Jednostavno svi me izbegavaju, daju mi pogrdna imena i slično...
Ja mislim da nisam ničim izazvao ovo ponašanje sem svojom smotanošću što nije bolest i fizičkom slabošću.
Molim vas pomozite mi jer mi je više dpreko glave ovo moje omalovažavanje.
Cela moja generacija me poznaje kao frika i omalovažava me.
Ajde da to rade iza mojih leđa nego se i predamnom ne ustručavaju.
Meni je već preko glave 7, 8 godina torure i želeo bih da to prestane.
Čak sam grdno vreme proveo po netu gledajući da li je u meni problem
tražio razne dijagnoze tipa Aspergov sindrom i radio online testove, naravno na engleskom i ono uvek ispadne tipa
You are neurotypical. Da napomenem takođe sam radio i testove inteligencije na internetu
i na večini teastova ispada da mi je IQ 105 - 110(što znači da nisam moron, debil ...)
U osnovnoj svi su upirali u mene i kažu "ti si kriv što te diraju, šta se ne prilagodiš"
To je kao kada bi devojci, žrtvi silovanja, rekli da je ona kriva jer je silovana. Mislim nema logike.

Molim za predloge sugestije, jednostavno za pomoć. Stvarno mi je potrebna.
Vidite valjda koliko sam nisko pao kada tražim pomoć od ljudi sa foruma.

Unapred se izvinjavam na pravopisnim i sličnim greškama u kucanju, sada pod
stresom stvarno ne mogu da nešto detaljnije proveravam tekat, iako mi je pravopis jača
strana kao i srpski jezik koga obozavam.
:sad2:

Slusaj Dusane, ta tvoja situacija mi je poznata, i sa time se borim svakog dana (kao strucnjak) , moras se javiti skolskom psihologu i pedagogu i prijaviti da trpis veliko nasilje, Ti naime ne trpis samo fizicko nasilje vec i tzv psihicko/emocionalno i socijalno nasilje. Oni ce poraditi na tome da naprave neki plan zastite za tebe i ujedno da te uvedu u jedan ciklus savetovanja sa psihologom skole koji ce te ojacavati i davati ti zivotne savete kako da se uklopis sto bolje u drustvo i da ne patis.

U pravu si - bilo je tako u osnovnoj skoli, tako je sada u srednjoj, bice ti tako i kasnije na poslu, kolege ce ti to isto raditi, samo na onaj "ozbiljniji, prefinjeniji intelektualniji nacin" .

Pravo je vreme sto si se obratio, i uopste nisi "nisko pao kada trazis pomoc od ljudi sa foruma" , jer i na forumu postoje strucni ljudi, bas npr koji se bave tom tematikom.

I uopste nije sramota kada covek trazi bilo koji vid pomoci. NIKO OD NAS NIJE SAVRSEN i ne oze sve da zna i da sve UME U ZIVOTU. I mene kada zaboli zub odem kod zubara a ne pitam se - jao koliko sam nisko pao da moram da odem kod zubara, ccc ne umem sam da smanjim bol u zubu samo sa cackalicom i koncem za zube.
Isto tako kada odem kod pravnika po savet ne kazem - koliko sam nisko pao ne znam zakone sopstvene drzave, pa moram da idem za pomoc....

Znaci nema LOSEG OSECAJA, ionako ti je tesko, NE TREBA TI JOS I LOSE MISLJENJE O SEBI I GRIZA SAVESTI .

Reci cu ti samo jedno - Imas pravo da budes drugaciji, imas pravo da mislis drugacije, imas pravo da nesto volis i zelis drugacije I TO TE NE CINI INFERIORNIJIM ILI GORIM, NEGO TE TO CINI UPRAVO SUPERIORNIJIM, POSEBNIM, TVOJIM ("biti svoj a ne pozer i glumac koji glumi ulogu koja se od njega trazi" ) .

To sto se nisi konformirao u grupu ne mora da znaci da je problem u tebi, u vecini slucajeva je problem u NJIMA JER SU DECA U TVOJIM GODINAMA IZUZETNO OSTRA I KRITICNA , TRAZE SVAKOM DLAKU U JAJETU I VEOMA SE OKRUTNO PONASAJU.

Eto toliko za pocetak, ako zelis moju pomoc nastavi da pises na ovoj temi i da odgovaras na pitanja koja ti budem postavljao jer ne moze se dati odgovor na osnovu samo uvodnog posta i dati instant resenje, mora se tu puno pricati i reci sto iskrenije, moras da se "otvoris" kako bih ti pomogao , locirao problem i ukazao na savete sta i kako da radis/ponasas se.

Za pocetak reci mi u koju skolu ides? Nadam se da nije masinsko-elektrotehnicka :-D

Dule, zaboravih da ti napomenem nesto.... Zasto ti sebi izmisljas dijagnoze, i resavas internet testove? TO JE GOMILA GLUPOSTI, TO SAMO MOZE DA TI URADI DIPL. PSIHOLOG KOJI IMA PSIHOMETRIJSKI INSTRUMENTARIJUM a ne neki tamo internet "ubijanje vremena uz kafu " test.

Nemoj ti da trazis da li imas Aspergerov sindrom, ili si autistican ili sta vec....

Meni nije jasno da li si se ti u skoli obratio nekom za pomoc sto se tice tvog mentalnog funkcionisanja i socijalnog zivota? Znaci obratis se odeljenjskom staresini, i ona te mora uputiti na strucnu sluzbu skole jer ona nema kompetencije da ti pomogne i da ti definise tj objasni situaciju. Da li si radio sa strucnom sluzbom skole i u osnovnoj i u srednjoj skoli? Sta su ti ti ljudi rekli?

Oni trebaju da imaju uvid u tvoje stanje a ne ti sam da sebe mucis i da trosis svoju psihicku i fizicku energiju tako sto ces "udarati glavom o zid" i pokusavati da objasnis svoju situaciju. Zasto bi to radio? Pusti njih DA RADE SVOJ POSAO ! A ti imas prava to da trazis od njih !!!!!

Vidis imao si problem u osnovnoj a sada i u srednjoj. Prenosenje ovog problema iz jedne sredine u drugu moze da znaci samo 2 stvari:

1) Prica se prenela o tebi iz osnovne u srednju skolu i svi su odmah na pocetku formirali pogresnu prvu impresiju o tebi , i bukvalno se nastavilo onde gde se zavrsilo sa srednjom skolom. Mozda je neko od dece iz osnovne koji je upisao tvoju srednju skolu preneo price i urbane mitove o tebi.

2) Drugi slucaj moze da bude da si otisao u srednju skolu kao tabula rasa - tj niko nista nije o tebi znao, nikonije imao predrasude, niko iz tvoje osnovne nije upisao tvoju sadasnju srednju i preneo "sta se o tebi pricalo tamo i kako si ti neko ko je bio kao neka maskota skole kojoj se treba podsmevati", da se tako izrazim, oprostices mi. E sada u ovom drugom slucaju ti si opet ponavljao iste odlike ponasanja i naravno reakcija vrsnjacke grupe je ista kao i u osnovnoj skoli. Kao sto ti rekoh, vrsnjacka grupa tako funkcionise, ako nastavis istim sablonima da se ponasas, tako ce ti biti i na fakultetu i sutradan na poslu.

Veruj mi nisi samo ti u problemu, i mozda mislis - "jao mrzim skolu, jedva cekam da je zavrsim, da se ratosiljam tih problema i da zakopam taj deo svoje proslosti" ...A no, no..... Ne mzoe se to zakopati.... To ce te uvek pratiti u svakoj socijalnoj sredini u bilo kojim godinama..... Ni sam nisam verovao kada sam radio u jednom sarenolikom kolektivu i to visoko-obrazovnih ljudi kako zene ogovaraju jedna drugu, ogovaraju tudje sexualne zivote, nalaze svakom pojedincu "nadimak" - "neyebica" , "nimfa" " smotanko" "svileni" "nasa devojcica" , "dobrica" , "otrovna ajvi" .

Ako ispoljis odredjeno ponasanje ljudi ce te nagaziti i to ce postati tvoja definicija licnosti bez obzira da li si stvarno takav ili ne.....Ako pokazes ljutnju ili odbojnost prema tome - jos je gore - povecace pritisak na tebe i insistirace na tome..... Kako se onda odbraniti od toga - Pa to ti je hod po tankom ledu....Prihvatas to sto ti naturaju ali istovremeno kroz salu stavljas do znanja da i ne volis to.... Ne valja samo kategoricki odbijati to i ljutiti se zbog toga jer ce onda da te "samelju od zezanja" .... Ali kada bi svi bili psiholozi pa da znaju koliko je to opasno i koliko to unistava mentalno zdravlje.

I posle se eto ljutimo na decu i na ucenike sto se ponasaju tako kakos e ponasaju a zapravo vidimo da se i mi odrasli isto tako ponasamo samo sa nekog kvazi-kulturnog nivoa, ali u principu isto, samo prilagodjeno za nas uzrast.

Mene bas zivo zanima da li je strucna sluzba i jedne i druge skole sa tobom radila i pricala nesto i sta su ti tacno rekli?

Vidim, volis graficki dizajn i tako to, verovatno si i strucnjak za kompjutere i software, takod a ne verujem da si u osnovnoj skoli radio po IOP-u - individualnom obrazovnom planu za svakog ucenika ponaosob u odnosu na njegovu posebnost, takod a ne verujem da imas Aspergerov sindorm ili bilo koji drugi oblik autizma. Da imas nesto od toga strucna skola bi bimala zabelezenu dokumentaciju o tome.

bRu zLi ok za tvoje misljenje ali ne slazem se sa tobom, da li on zna koliko je zivot surov? Kako mislis da ce se on boriti dalje kroz zivot ako ne moze resiti ovaj problem koji je za nas starije banalan sa obzirom sta smo sve prosli i kroz sta sve prolazimo.

Da li ce posle svake nepravde koju pretrpi kasnije u zivotu trcati psihijatru,psiholgu tamo kukati i plakati?
Niko nema pravo da ugrozava njegovu licnost u bio kom obliku.

Prosto mora biti hrabar i suprostavljati se, biti borac, jacati samopouzdanje takav je zivot. Mora biti stena.

bRu zLi ok za tvoje misljenje ali ne slazem se sa tobom, da li on zna koliko je zivot surov? Kako mislis da ce se on boriti dalje kroz zivot ako ne moze resiti ovaj problem koji je za nas starije banalan sa obzirom sta smo sve prosli i kroz sta sve prolazimo.

Da li ce posle svake nepravde koju pretrpi kasnije u zivotu trcati psihijatru,psiholgu tamo kukati i plakati?
Niko nema pravo da ugrozava njegovu licnost u bio kom obliku.

Prosto mora biti hrabar i suprostavljati se, biti borac, jacati samopouzdanje takav je zivot. Mora biti stena.

NIJE TACNO! Ti ovde podstices NASILJE U SKOLI. Ono protiv cega se ja borim ti se zalazes i siris.

Sta on treba da uradi - Da iznabode svih 800 ucenika njegove skole i tako svakog redom kroz zivot?
To nij eresenje.... a pusti te mafijaske i zatvorske fore iz americkih filmova gde karate kid koji je nejak pobedi glavnog i odjednom svi ga ostave na miru.....To su filmovi i holivudsko plasiranje gluposti a ne realnost. Plus da ne napominjem da za to mnooogi nisu sposobni da urade.

Ne treba biti "borac " u tom smislu vec jednostavno znati asertivne tehnike komuniciranja i znati kakos e ponasati u kojoj grupi. ZNACI PREVENCIJA UVEK NIKAKO LECENJE POSLEDICA.

Decko sumnja da ima i aspergerov sindrom a to je npr oblik autizma, i ne mzoes ocekivati od takvog nekog da se ponasa kao vecina ili neko tamo. Kao sto ne mzoes ubediti nekog pacijenta da on nije supermen.

Znaci sa njim trbea da se radi, i to puno, ja ne znam o cemu se radi sa njim, ali to stanej traje predugo...... I nemoj tako da pricas ' dali ce on trcati i kukati kao neki smokljanin svaki put kod psihijatra"

SAMO BACAS LJAGU NA TE STRUKE DA JE TO KAO NESTO LOSE I PONIZAVAJUCE, NESTO STO NIJE ZA MUSKARCINE.

On je dete, on je ucenik, i tu postoji ogrmona problematika, da ne nabrajam sada, prilagodjavanje, promena sredine, brojni skolski zahtevi, porodicna situacija, a najosetljivije su godine.

ZNACI JA BIH UVEO ZAKONOM DA SVAKI UCENIK MORA DA PRODJE ODR. BROJ SATI KOD SKOLSKOG PSIHOLOGA , NESTO SLICNO KAO STO MORAJU DA IMAJU GRADJANSKO VASPITANJE GDE UCE KAKO SE PONASATI, A NE SAMO DA IDE NEKO KO "IMA PROBLEM" .

Nije nista lose otici kod psihologa/pedagoga/psihoterapeuta, a oni nemaju veze sa psihijatrom, Dusan ne treba da ide kod psihijatra. Eventualno i defektolog da se ukljuci ako je autisticnost u pitanju.

Znaci on NIKAKO NE TREBA SAM DA SE BORI jer nema "BORBENO ORUZJE" a ujedno je i "GADNO RANJEN NA BORILISTU" .

Ti ga savetujes da krene "lopatom na tenk" .

OVA SU STANJA I SITUACIJE GDE ONI NA TOM NJIHOVOM NIVOU NE MOGU DA SAMI RESE SVOJE PROBLEME KOJI SU NORMALNI I JAVLJAJU SE SVIMA I VEOMA CESTO INACE DA NIJE TAKO U SKOLI NE BI POSTOJALA STRUCNA SLUZBA NEGO SAMO SEKRETAR DA ODRADI PAPIROLOGIJU.

Ne moze svakod a bude borac, puno njih je zrtva. Ne mogu svi da jacaju samopouzdanje kada ne znaju ni sta je samopouzdanje, ne znaju kako se ono zapravo jaca i nikada ga nisu ni imali ili stekli u porodici.

NE MORA ON NISTA, KAO NI BILO KO DRUGI. Mora samo da se umre (dok ne izmisle lek za besmrtnost) a sve ostalo NE MORA !

On da je mogao za ovih 8 godina bi sam izgradio razne mehanizme odbrane licnosti i nadvladao bi socijalne situacije unutar vrsnjacke grupe.

BAs zato sam potegao pitanej resavanja njegovog problema kod BESPLATNE stucne sluzbe skole kako bi se sad osnazio da bi kasnije kroz zivot koracao sigurno.

MOLIM I TEBE I SVE OSTALE KORISNIKE FORUMA KRSTARICE (koji su uglavnom deca i napaljeni buntovni agresivni tinejdzeri) da se uzdrze od nepotrebnih komentara i savetovanja jer je ovo izuzetno osetljiva tema i da saveti tipa - bavi se sportom, ma pokazi ko je najjaci, nabodi svakog prvi u lice cim nesto zucne i slicno OVDE NE PIJU VODU I SAMO TESKO POGORSAVAJU STANJE I PRAVE MOGUCE PROBLEME OVOM DECKU.

bRu zLi Nemoj da mi izvrces reci.
Prvo ti nisi razgranicio teoriju i praksu, realnost i ne realnost.

Daleko od toga da ja podsticem nasilje pod skolama, vec on trpi nasilje i zelim da se zastiti. Nekom drugom efikasnijom metodom. Daleko od toga da ja omalovazavam psihijatre, psihologe itd... Ja sam cak uvek sve pozitivno pisao o njima i takvom lecenju ali sam uvek mislio na svesne i odgovorne iste.

Ali ti njega savetujes kao da mi zivimo u recimo Svajcarskoj a ne u Srbiji. E tu mi smeta tvoje misljenje jer nema ralnosti.

Prvo zelim da kazem cast izuzetcima ali psiholozi po skolama mogu da njemu pomognu koliko neka baba na pijaci, jer su to obicno lelemudi koji samo zanima da dobiju platu od drzave.

On ne razume da njega maltretiraju samo malo manje kukavice od njega samog, pravi mangupi to ne rade, pravi mangupi cak i ne idu u skolu, vec se radi o obicnim kukavicama koji glume mangupe.

Jeste rekao sam da mora biti borac, mora biti hrabar i stojim iza toga. Takav je zivot i takva je realnost.
Ako bude kukavica danas ga maltretiraju u skoli, sutra na poslu, zena jednog dana i sve tako do kraja zivota. Nemojte praviti od sebe zrtvu ako niste sve pokusali da to sprecite.

On je dete, on je ucenik, i tu postoji ogrmona problematika, da ne nabrajam sada, prilagodjavanje, promena sredine, brojni skolski zahtevi, porodicna situacija, a najosetljivije su godine.

Nije nista lose otici kod psihologa/pedagoga/psihoterapeuta, a oni nemaju veze sa psihijatrom, Dusan ne treba da ide kod psihijatra. Eventualno i defektolog da se ukljuci ako je autisticnost u pitanju.

NE MORA ON NISTA, KAO NI BILO KO DRUGI. Mora samo da se umre (dok ne izmisle lek za besmrtnost) a sve ostalo NE MORA !

BAs zato sam potegao pitanej resavanja njegovog problema kod BESPLATNE stucne sluzbe skole kako bi se sad osnazio da bi kasnije kroz zivot koracao sigurno.

MOLIM I TEBE I SVE OSTALE KORISNIKE FORUMA KRSTARICE (koji su uglavnom deca i napaljeni buntovni agresivni tinejdzeri) da se uzdrze od nepotrebnih komentara i savetovanja jer je ovo izuzetno osetljiva tema i da saveti tipa - bavi se sportom, ma pokazi ko je najjaci, nabodi svakog prvi u lice cim nesto zucne i slicno OVDE NE PIJU VODU I SAMO TESKO POGORSAVAJU STANJE I PRAVE MOGUCE PROBLEME OVOM DECKU.

Ja sam zato i pitao da li njegovi roditelji znaju za sve ovo...mozd ai oni mogu nekako da pomognu. Mada,meni je uvek bilo lakse da o problemima pricam sa strancem.
Bitno je imati i neku podrsku,roditelja,psihologa,bilo koga,bilo bi mu bar malo lakse kad bi znao da ga van skole ceka neko ko ga razume i prihvata.
Moguce da sam bio grub u prvim postovima,ali sam to bio iz najbolje namere,jer zaista mislim da moze da mu pomogne nesto od onoga sto sam pisao.
Sem skole,mozda moze da uzme uput za psihijatra u bolnici,ili tako nesto (ni to nije neki bauk,niti je samo za nenormalne). Vidim da si napisao da ne ide kod psihijatra...zasto? Ne pitam ovo da se svadjam,zaista me zanima zasto ne bi trebao da ode i kod psihijatra,ako mu skolski psiholog ne pomogne na primer?
To moranje ne mora da se shvati bukvalno...mnoge stvari bi trebalo da uradimo,pa kazemo da moramo. Pozeljno je uraditi ih.
On svakako ne moze (i ne treba) da postane neki tabadzija/siledzija sad,nego da se izvuce iz tog zivog blata u koje je upao. A taj proces moze dosta dugo da potraje,kao sto sam,verujem,napisao i u prvom postu.

Kad sam s dve il' tri osobe, OK je, ali u društvu ja se parališem i povučem, nema mi leka.Imam problem sa komunikacijom sa ljudima.

Internet je strava stvar, niko ne zna ko si i šta si, odlično se snalazim sa ljudima, super je!

Ne treba ti mnogo ljudi, već da stekneš par prijatelja s kojim možeš da izlaziš, solidarišete se, saslušate jedan drugog, družite se. Ali pazi, oni dođu pa odu takav je to život, ali nije kraj sveta, idi dalje i nađi nove prijatelje. ;)

I otvori se tako će i oni će otvoriti prema tebi i videćete šta vam odgovara. Samo polako.

Ja cu da ti budem drug Aero_Miss

Dusane, imenjace moj, ne mogu ti dati mnogo saveta, ja sam na primer do cetvrtog osnovne imao taj problem, samo sto sam ja imao jednog drugara, i mnogo drugarica. Vidis taj drugar je bio poprilicno popularn, samim tim i ja, bar kod zenskog dela. To je izazivalo ljubomoru muskog dela populacije, pa sem tog jednog druga svi ostali muski me mrzeli. I naravno uvek se izdvajao jedan. Maltretirao, mucio, ali ja sam bio srecan, pustao sam ga. E onda jednom dohvati on drugaricu da zajebava nesto i ja mu kazem prestani, znajuci da ce na mene da se okrene. Ja vec navikao boli me uvce. Ali kad eto ti okupi se cetiri, pet njih. Do tada samo jedan po jedan. Nisam imao izbora nego sam uzvratio. Dvojica sa krvavim nosom otisla kuci, jedan sa iscepanom kosuljom. Naravno nisam ih ja izbio tek tako, pet od jednom, vec sam udario ovog najjaceg, ostali se poplasili pa sam odlucio da ih navatam jednog po jednog. Toliko su se poplasili da su me pustali da ih maltretiram xD Sledecu godinu uloge su se promenile, ja sam mucio njih, pa sam stekao i podrsku starijih :) Kao sto neki ovde rekose treba da pokazes da imas muda. Sta iako dobijes batine? Kad te zajebavaju, npr. uzmu ti nesto i dignu iznad glave dobacuju se, potpuno su otvoreni, stolica ili pesnica pa im pokazi. I u drugom srednje sam imao problem, posto vidis i ja visinom i stasom ne delujem narocito opasno, i nakon sto su videli da sam dobar i miran odluce oni da me zezaju za majku, tj. da pevaju pesmice tipa: "cekala sam cekala citav dan svoju ***** da mu dam" I tako ja na sred casa ustao i nokautirao lika, naravno nisam prosao najbolje kod profesora i psihologa, ali i svi njegovi "drugari" stali su na moju stranu sto me je izvuklo i spasilo izbacivanja iz skole. Mogu reci da sad uzivam u skoli, niko ne sme da me podjebava, postuju me, imam 5 drugara koji su uvek na mojoj strani... A najlakse ces steci samopouzdanje tako sto ces prvo prici nekoj devojci koju ne poznajes, ne mora da bude iz skole... Kad vidis kako je to lako onda ce i ostalo doci :)

P.S.

Nasilje nije dobar izbor, ali ako ti nista drugo ne pomaze sta ces xD

Poslednja izmena od moderatora:
@postavljacu
Tvoj problem nije za zanemariti i zahteva strucnu pomoc - psihoterapija.
Tu vise ni batinjanje drugih i suprostavljanje ne bi pomoglo.
Da trpis tri meseca takvu torturu, mnogo je, a kamoli 7 godina.

Mozda da se obratis bru zliju ako je voljan saslusati te (deluje da jeste) ili bar uputiti nekome ko bi ti zbilja mogao pomoci.
Odlazak psihoterapeutu ne shvataj kao tabu (delujes kao pametan decko). U tome nema niceg sramotnog ni ponizavajuceg i potrebna je hrabrost da se nacini taj korak. To samo znaci da si svestan postojanja problema i da si voljan resiti ga. ;)

@postavljacu
Tvoj problem nije za zanemariti i zahteva strucnu pomoc - psihoterapija.
Tu vise ni batinjanje drugih i suprostavljanje ne bi pomoglo.
Da trpis tri meseca takvu torturu, mnogo je, a kamoli 7 godina.

Mozda da se obratis bru zliju ako je voljan saslusati te (deluje da jeste) ili bar uputiti nekome ko bi ti zbilja mogao pomoci.
Odlazak psihoterapeutu ne shvataj kao tabu (delujes kao pametan decko). U tome nema niceg sramotnog ni ponizavajuceg i potrebna je hrabrost da se nacini taj korak. To samo znaci da si svestan postojanja problema i da si voljan resiti ga. ;)

I kako ce mu pomoci psiholog? Mozda mu i pomogne u smislu da ne padne u neku tesku depresiju i ne nacini glupost neku, ali to nece nikako resiti problem maltretiranja i neuklopljenosti.

I kako ce mu pomoci psiholog? Mozda mu i pomogne u smislu da ne padne u neku tesku depresiju i ne nacini glupost neku, ali to nece nikako resiti problem maltretiranja i neuklopljenosti.

Psihologija nije isto sto i psihoterapija. Psihoterapija se bavi pojedincem, njegovim potrebama, strahovima, nacinom razmisljanja, predrasudama...i na taj nacin moguce je razumeti uzroke za nastanak problema.
Tuca mu sigurno nece pomoci.
Svi koji nagovaraju na tucu ili bilo kakvu samoodbranu te vrste, nisu svesni u kakvom stanju se nalazi maltretirana osoba, posebno u tim godinama. I do kakvih situacija to moze dovesti (a imala sam prilike da ih vidim putem centra za socijalni rad).

Ja cu da ti budem drug Aero_Miss

Dusane, imenjace moj, ne mogu ti dati mnogo saveta, ja sam na primer do cetvrtog osnovne imao taj problem, samo sto sam ja imao jednog drugara, i mnogo drugarica. Vidis taj drugar je bio poprilicno popularn, samim tim i ja, bar kod zenskog dela. To je izazivalo ljubomoru muskog dela populacije, pa sem tog jednog druga svi ostali muski me mrzeli. I naravno uvek se izdvajao jedan. Maltretirao, mucio, ali ja sam bio srecan, pustao sam ga. E onda jednom dohvati on drugaricu da zajebava nesto i ja mu kazem prestani, znajuci da ce na mene da se okrene. Ja vec navikao boli me uvce. Ali kad eto ti okupi se cetiri, pet njih. Do tada samo jedan po jedan. Nisam imao izbora nego sam uzvratio. Dvojica sa krvavim nosom otisla kuci, jedan sa iscepanom kosuljom. Naravno nisam ih ja izbio tek tako, pet od jednom, vec sam udario ovog najjaceg, ostali se poplasili pa sam odlucio da ih navatam jednog po jednog. Toliko su se poplasili da su me pustali da ih maltretiram xD Sledecu godinu uloge su se promenile, ja sam mucio njih, pa sam stekao i podrsku starijih :) Kao sto neki ovde rekose treba da pokazes da imas muda. Sta iako dobijes batine? Kad te zajebavaju, npr. uzmu ti nesto i dignu iznad glave dobacuju se, potpuno su otvoreni, stolica ili pesnica pa im pokazi. I u drugom srednje sam imao problem, posto vidis i ja visinom i stasom ne delujem narocito opasno, i nakon sto su videli da sam dobar i miran odluce oni da me zezaju za majku, tj. da pevaju pesmice tipa: "cekala sam cekala citav dan svoju ***** da mu dam" I tako ja na sred casa ustao i nokautirao lika, naravno nisam prosao najbolje kod profesora i psihologa, ali i svi njegovi "drugari" stali su na moju stranu sto me je izvuklo i spasilo izbacivanja iz skole. Mogu reci da sad uzivam u skoli, niko ne sme da me podjebava, postuju me, imam 5 drugara koji su uvek na mojoj strani... A najlakse ces steci samopouzdanje tako sto ces prvo prici nekoj devojci koju ne poznajes, ne mora da bude iz skole... Kad vidis kako je to lako onda ce i ostalo doci :)

P.S.

Nasilje nije dobar izbor, ali ako ti nista drugo ne pomaze sta ces xD
:

U kojoj si skoli u Nisu da pozovem koleginice da im kazem da te iz momenta izbace iz skole??????

Poslednja izmena od moderatora:
Psihologija nije isto sto i psihoterapija. Psihoterapija se bavi pojedincem, njegovim potrebama, strahovima, nacinom razmisljanja, predrasudama...i na taj nacin moguce je razumeti uzroke za nastanak problema.
Tuca mu sigurno nece pomoci.
Svi koji nagovaraju na tucu ili bilo kakvu samoodbranu te vrste, nisu svesni u kakvom stanju se nalazi maltretirana osoba, posebno u tim godinama. I do kakvih situacija to moze dovesti (a imala sam prilike da ih vidim putem centra za socijalni rad).

Odakle vama dokazi da je on mentalno bolestan da bi ga slali psihijatru. Daj nemojte od decka sad ludaka praviti.

Ne psiholog mu nece pomoci koji je strucnjak za ljudsko ponasanje i koji je zreo covek a ti balavac delinkvent ces mu pomoci tvojim savetima koji prolaze u americkim smesnim teen filmovima. Pusti te fore iz Sivog doma.

Odakle vama dokazi da je on mentalno bolestan da bi ga slali psihijatru. Daj nemojte od decka sad ludaka praviti.

LOGICKA GRESKA !

Niko ga ne salje kod PSIHIJATRA ! Zasto vrtis vodu na svoju vodenicu ? SKOLSKI Psiholog i psihoterapeut nije isto sto i psihijatar.

Dalje druga logicka greska - PSIHIJATAR NE RADI SAMO SA "LUDIMA" odn. psihoticnim pacijentima.

Vidi se da ne poznajes materiju cak ni na laickom nivou pa bih te zamolio da ne komentarises i NE ODMAZES NA DUSANOVOJ TEMI TAKO STO CE BITI NEPREGLEDNA , SA PUNO BESKORISNIH POSTOVA U KOJOJ CE ON IZGUBITI ZELJU DA CITA KAO STO JE VEC VEROVATNO I IZGUBIO.

LOGICKA GRESKA !

Niko ga ne salje kod PSIHIJATRA ! Zasto vrtis vodu na svoju vodenicu ? SKOLSKI Psiholog i psihoterapeut nije isto sto i psihijatar.

Dalje druga logicka greska - PSIHIJATAR NE RADI SAMO SA "LUDIMA" odn. psihoticnim pacijentima.

Vidi se da ne poznajes materiju cak ni na laickom nivou pa bih te zamolio da ne komentarises i NE ODMAZES NA DUSANOVOJ TEMI TAKO STO CE BITI NEPREGLEDNA , SA PUNO BESKORISNIH POSTOVA U KOJOJ CE ON IZGUBITI ZELJU DA CITA KAO STO JE VEC VEROVATNO I IZGUBIO.

Koliko na ovoj temi forumasa su ga slali psihijatru?
Drugo ja nisam ni rekao da psihijatri rade samo sa ludima...

Trece sta si ti po struci ili zasto sebe smatras kompetntnim da mislis da mozes pomoci Dusanu?

Ne psiholog mu nece pomoci koji je strucnjak za ljudsko ponasanje i koji je zreo covek a ti balavac delinkvent ces mu pomoci tvojim savetima koji prolaze u americkim smesnim teen filmovima. Pusti te fore iz Sivog doma.

Pusti ti te fore da oni znaju sta rade... Isao sam ja kod njih i na kraju sam morao sam sebi da pomognem. Niko, ni ucitelji, ni psiholozi ni psihijatri mi nisu pomogli. Samo kenjaju nesto, zatvori oci i broji do deset, kljukaj se bensedinima i slicnim stvarima. Kao sto vidis meni je pokazivanje zuba i branjenje samoga sebe pomoglo. Da ne pricam da si me okarakterisao kao balavca delikventa. Znaci kada te neko maltretira i ti se branis onda si delikvent. Kako bih te lepo napsovao sad cisto da ti dokazem da si mozda u pravu, ali necu. Vise se ti ponasas kao delikvent i balavac nego ja. Ja sam mu napisao svoje iskustvo i mozda na grub nacin mu napisao da mora da se zauzme za sebe. Svakako ga ne teram da uzme noz i iskasapi sve zivo. A ako ne znas da vodis pristojnu diskusiju onda nemoj meni da se obracas jer nisam duzan da te slusam, tj .citam.

A to da cu ti otkrivati licne detalje obesi macku o rep.

Pusti ti te fore da oni znaju sta rade... Isao sam ja kod njih i na kraju sam morao sam sebi da pomognem. Niko, ni ucitelji, ni psiholozi ni psihijatri mi nisu pomogli. Samo kenjaju nesto, zatvori oci i broji do deset, kljukaj se bensedinima i slicnim stvarima. Kao sto vidis meni je pokazivanje zuba i branjenje samoga sebe pomoglo. Da ne pricam da si me okarakterisao kao balavca delikventa. Znaci kada te neko maltretira i ti se branis onda si delikvent. Kako bih te lepo napsovao sad cisto da ti dokazem da si mozda u pravu, ali necu. Vise se ti ponasas kao delikvent i balavac nego ja. Ja sam mu napisao svoje iskustvo i mozda na grub nacin mu napisao da mora da se zauzme za sebe. Svakako ga ne teram da uzme noz i iskasapi sve zivo. A ako ne znas da vodis pristojnu diskusiju onda nemoj meni da se obracas jer nisam duzan da te slusam, tj .citam.

A to da cu ti otkrivati licne detalje obesi macku o rep.

Pa ako ti mislis OMAH AUTOMATSKI DA JE SVE STO TI KAZE PSIHOLOG GLUPOST naravno da nece DELOVATI. Sta ti mislis, on kaze carobne reci i te reci deluju 100% bez tvoje ikakve saradnje?

Ti ako ne zelis NEMA TI POMOCI ! Moras se truditi i verovati onom ko se trudi da ti pomogne tek tada ce biti rezultata. Skolski psiholozi su zatrpani poslom u skoli, ne zna se ko radi ciji posao, prosto nema tu puno ni vremena ni prostora i to sto se potrude da rade sa tobom trebas maximalno da iskoristis.

I da, ti jesi delinkvent...Od zrtve si postao delinkvent. Kada malo dublje razmislimo pa skoro i svaki delinkvent je zrtva necega ili nekoga jer je to asocijalno ponasanje i nije normalno.

Ne moras mu pisati SVOJE ISKUSTVO jer je ono veoma lose. Dusan je u periodu zivota kada je veoma sugestibilan i veoma lako mzoe da uzme zdravo za gotovo bilo ko sta napise, jer "davljenik se i za slamku hvata" . KAda je coveku tesko razne gluposti mzoe da napravi pa cak i da pozove Milana Tarota za savet iako zna da je to glupost....Ali sta ce , muka ga natera.

Ovog decka ti i ostali sa foruma mzoete naterati da stvarno UPROPASTI SVOJ ZIVOT DEBELO a vec ima debelih problema, novi mu sigurno ne trebaju.

Ovako preko foruma mogu da potpisem i stavim svoju diplomu u opkladu da DUSAN KAO JEDINKA NEMA KAPACITETE DA SE TAKO PONASA I DA IZGURA TU VASU PRICU KARATE KID DO KRAJA. To ce se obavezno neslavno zavrsiti po njega ovako ili onako. Decko misli za sebe da je autistican a Vi ga savetujete da izigrava skolskog Ramba.... Mislim stvarno presmesno....

Ucitelji nemaju dovoljne kompetencije za takvu vrstu pomoci, ali imaju u rukama represivne mere skole protiv ostale dece.... Tu je i direktor, veca itd. Psihijatar nije za ukljucivanje ukoliko se ne radi o nekom teskom neuroticnom ili psihoticnom ponasanju ucenika. Sa svime time moze da izadje na kraj skolski psiholog.

Ali ako ti on kaze da brojis do 10 ili da koristis neke asertivne tehnike u komunikaciji a ti kazes - Ma bas me zabole za to (a i ne znas sta je) naravno da ti nece pomoci.

Znas sta nekima pomogne psiholog puno a neki ste i za vaspitno -popravni dom pa se onda ne bave Vama vise psiholozi nego specijalni pedagozi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back