Nešto za moju dušu

97Qadte.png

- Kutija za pisanje
"Ljubavni sat" je staklena naprava punjena tečnošću, vrsta klepsidre. Iz gornjeg zvona tečnost u kapima pada u donje zvono i meri koliko traje jedan ljubavni čin. Zatim se staklo obrće i sve počinje iz početka. Treba napomenuti da je ova klepsidra veoma drevni izum, ali radi i danas, samo što se jedno njeno oticanje ne može bez ostatka izmeriti našim današnjim računanjem vremena. Pri tome ona je i neka vrsta priče bez reči o tome šta je ljubav.
Jer, u tom satu ne teku trenuci života i strasti samo jedan za drugim. Ponekad jedna i više kapi vremena padaju naporedo, ponekad je jedna kap ljubavnog vremena veća, a sledeća manja, neke padaju brže, a neke sporije, ili se u tom satu kapi naših strasti pretiču. Ponekad one su tako sitne da se pretvaraju u neprekinutu nit vremena.
Najzad, ima brzih ljubavnih kiša koje probijaju one sporije kapi ako im se nađu na putu. Ali, u večnost one ne mogu da se uključe onom brzinom kojom padaju kroz vreme.
Na ishodištu svom i hitre i trome kapi, i duge i kratke strasti bivaju zaustavljene za trenutak i izjednačene.
Sve se to komešanje zaglavi na svom ishodištu, na uviru u večnost i tu se postiče ravnoteža između brzih i sporih tokova, sve se kapljice nadju na istom ušću, a strast se tu na svom dnu gasi.

M. Pavić

Jesam
Stoput srcem zalutala
Vrištala i prolupala
Pucala na komade
Jesam
Od praznih reči ogluvela
Na obećanja otupela
Svuda su moje blokade

Jesam
Hodala slomljenim kostima
Životu sve sam oprostila
Moj put je samo za mene
Jesam
Snimala usputne filmove
Vodila pogrešne timove
Gubila svoje poene

Volim ja moje demone
Od kad sam tuđe živela snove
I volim boju mog mraka
Svašta su oči videle ove
Volim ja moje demone
Dugo sam bila u tuđem raju
U svakom mraku tunela bila sam
To svetlo na kraju

Jesam
Noću strahove budila
Slupila sе i sludela
Usred rata i mira
Jesam
Živеla ljubav na ivici
Hvala svima na prilici
Ipak tebe ja biram

Volim ja tvoje demone
I volim boju tvog mraka
Svašta su oči videle ove
Volim ja moje demone
Dugo sam bila u tuđem raju
U svakom mraku tunela bila sam
To svetlo na kraju

Volim ja moje demone
I volim boju mog mraka
Svašta su oči videle ove

:heart:

Žar si moje vatre. I kada tinjaš u meni bukti plam. Moja si suza rosnih polja koja umiva dan. More si mojih žudi kud misli mi nemirne plove. Mesečino mojih noći, što zavodiš mi snove. Miris si moje duše, stambolska dunjo žuta; i uzdah-pesma ljubavna, od srca otrgnuta. (2X)—Opet smo noćas lutali kroz ljubičaste sumrake prostranstvima koja lepotom vezuju nam korake. Obrise zore prekrivam medom da prekinem san. Izvor — kad usana tvojih nema — žednoj u žarki dan…Miris si moje duše, stambolska dunjo žuta; i uzdah-pesma ljubavna, od srca otrgnuta. (2X)

Back