Nešto o čitanju

Urvan Hroboatos

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.833
Na ovo ne vjerujem da će biti nešto silno odgovora, al' eto..

+ u školi (osnovna i srednja) uglavnom se čita lektira, a po ćejfu kako što

+ od adolescencije nadalje, rašljaju se čitateljske navike- kod onih koji čitaju išta osim stručne ili strukovne literature

Razna sociološka istraživanja utvrdila su da žene čitaju beletristiku, i to stalno, a uz nju eventualno popularnu psihologiju i sl. Muškarci prestaju s beletristikom oko kasnih 20-ih (recimo, 30), i prelaze, većim dijelom, na politiku, memoare, religiju, popularnu znanost.

Knjige o "zakonima uspjeha" čitaju podjednako oba s pola, i to se podjednakim neuspjehom :hahaha:

N,pr. ne znam nijednog muškarca koji je pročitao nješto od Jane Austen ili "Dnevnik Bridget Jones". Niti ženu koja je pročitala Fukuyamin "Kraj povijesti" ili Montefioreovog "Staljin: na dvoru crvenog cara".

Nadovezaću se samo na poslednju rečenicu.
N,pr. ne znam nijednog muškarca koji je pročitao nješto od Jane Austen ili "Dnevnik Bridget Jones". Niti ženu koja je pročitala Fukuyamin "Kraj povijesti" ili Montefioreovog "Staljin: na dvoru crvenog cara".

Ne znam ni jednog muškarca koji sam pere posteljinu na ruke, niti ženu koja popravlja lokomotive. A verujem da postoje.
Tako i ovo tvoje istraživanje, može da bude, ali ne mora da znači. U komunikaciji sa ljudima saznam svašta o njima, što ne bih nikada pretpostavila.

Na ovo ne vjerujem da će biti nešto silno odgovora, al' eto..

+ u školi (osnovna i srednja) uglavnom se čita lektira, a po ćejfu kako što

+ od adolescencije nadalje, rašljaju se čitateljske navike- kod onih koji čitaju išta osim stručne ili strukovne literature

Razna sociološka istraživanja utvrdila su da žene čitaju beletristiku, i to stalno, a uz nju eventualno popularnu psihologiju i sl. Muškarci prestaju s beletristikom oko kasnih 20-ih (recimo, 30), i prelaze, većim dijelom, na politiku, memoare, religiju, popularnu znanost.

Knjige o "zakonima uspjeha" čitaju podjednako oba s pola, i to se podjednakim neuspjehom :hahaha:

Ja sam procitao.

Dnevnik Bridget Jones je glupost. Isto kao neki obican dnevnik koji moze da napise svaki osrednje inteligentan srednjoskolac. Samo je kao zanimvljivo sto je radnja preuzeeta od Dzejn Ostin i sto se sve zavrsilo u toku 1 godine.

Ja sam procitao.

Evo, demanatirao me. To volim.

Dobro, da slijed ne zamre...
/
muška literatura (uglavnom)
+++++++++++++++++++++

Ian Kershaw: Hitler, biografija
F.Fukuyama: Naša posthumana/postljudska budućnost
Rene Girard: Stari put grešnika/Vidjeh sotonu kako poput munje pade
Elias Canetti: Masa i moć
Jacques Barzun: Od Osvita do dekadencije/From Dawn to Decadence
Nikolaj Berdjajev: Samospoznaja
M. de Unamuno. O tragičnom osjećaju života
....

ženska literatura
++++++++++++++++

romani, romani ....
npr, Bulgakov, Eco,

unisex
+++++++++
new age, n.pr. pusanija
Walsha, Jane Roberts (Seth), kao i 7 zakona ...

Сад знаш, и мушкарца (мој супруг), и жену (ја).

Заправо, обоје смо прочитали све од овога набројаног у оба поста

А, нарочито Берђајева - Он ми је један од баш омиљених.

Nije ovo nikakvo istraživanje, ali i meni se čini da muškarci malo čitaju beletristiku. Većina muškaraca za koje znam da čitaju romane su profesionalno ili školovanjem vezani za književnost. Žene su sklone da, bez obzira na obrazovanje uzmu neku beletristiku, ali muškarci slabo. Ne znam ni jednog inženjera koji u slobodno vrijeme uzme da čita Hemingveja. Kod žena toga ima, ali muški valjda samo gledaju TV, čitaju novine i, eventualno, čitaju neki non-fiction.

Nije ovo nikakvo istraživanje, ali i meni se čini da muškarci malo čitaju beletristiku. Većina muškaraca za koje znam da čitaju romane su profesionalno ili školovanjem vezani za književnost. Žene su sklone da, bez obzira na obrazovanje uzmu neku beletristiku, ali muškarci slabo. Ne znam ni jednog inženjera koji u slobodno vrijeme uzme da čita Hemingveja. Kod žena toga ima, ali muški valjda samo gledaju TV, čitaju novine i, eventualno, čitaju neki non-fiction.

Možda zbog toga što je inženjer. :lol: Moj tata je VKV instalater vodovodnih i gasnih postrojenja u penziji. Obožava Hemingveja. Posebno Za kim zvone zvona. :)

Ovo je samo jedno od tih istraživanja:
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=14175229

No, nedostaje to da političku književnost, teologiju, historijsku,..
čitaju uglavnom - naravno, ne isključivo- muškarci.

U cjelini, žene ne čitaju Platona, Marxa, povjesničare poput Tacita, mitografe
poput Campbella i Frazera, neoperenijaliste poput Corbina ili Eliadea, popularnu znanost
poput S.jay Goulda ili Rogera Penrosea.

Isto, science-fiction je uglavnom muški žanr, dok su romance (chick lit) ženski.

Odakle ljudima ta bolesna potreba da svet dele na muški i ženski, čak i kad je literatura u pitanju? Stvarno nisam znala da postoje muške i ženske knjige.
Dakle, stereotipi na sve strane!

Eto ja sam npr. pročitala sva Marksova dela, Markuzea, Froma, Platona, Aristotela, Elijadea, Kanetija, Fukoa, Makijavelija, Erazma, Sartra, Solženjicina i još mnogo "muških" knjiga.

Isto tako, moj muž koji je inženjer (sic!), pročitao je (i obožava) Dostojevskog, Andrića, Kafku, Kamija, Sartra...

I tako stalno, uvek kad imamo vremena.

Poslednja izmena:
Nisi mu videla? :eek: Kako? Ajd, pa nam reci, baš me zanima. Nisam ni ja, samo sam čula za to.

E, jos smo u fazi muvanja. Nisam se smuvala sa njim, ali cu vec za koji dan. Zvao me je da idem u neku kraljevinu, nemam pojma, tu je neko njihovo okupljanje, ali mene smara da se tamo nesto zezam, a on ne voli d aide po kaficima. Htela sam da idemo negde u setnju, ali me je kisa zeznula.

... Naveo si samo jedno od tih "raznih socioloških istraživanja", a i ono radjeno u GB, Londonu, u parku ;). Na osnovu čega dalji spiskovi i tvrdnje? Osim ako nisi zaboravio IMO... E pa, IMO - više se skoro i ne čita. Muškarci, žene i ini čitaju na nivou statističke greške. Zahvaljujuć' netu (pa i tv-u, ranije), twittanju i ostalim fejsovima imaš protok informacija koji ti dozvoljava "burst"-ove koncentracije od 30.sec - knjiga traži mnogo više. Čitanje kao takvo( brez obzira na pol,rasu & religiju) postaje zaboravljena umetnos'...

... Naveo si samo jedno od tih "raznih socioloških istraživanja", a i ono radjeno u GB, Londonu, u parku ;). Na osnovu čega dalji spiskovi i tvrdnje? Osim ako nisi zaboravio IMO... E pa, IMO - više se skoro i ne čita. Muškarci, žene i ini čitaju na nivou statističke greške. Zahvaljujuć' netu (pa i tv-u, ranije), twittanju i ostalim fejsovima imaš protok informacija koji ti dozvoljava "burst"-ove koncentracije od 30.sec - knjiga traži mnogo više. Čitanje kao takvo( brez obzira na pol,rasu & religiju) postaje zaboravljena umetnos'...

Ne podcjenjuj me. :-)

Na internetu se lako nađe ta anketa, ali sam u novinama i drugdje
naišao na slična istraživanja, provedena najviše u SAD i UK, pa i u Njemačkoj.

Rezultat je uvijek bio isti:statistički

1) muškarci čitaju manje od žena

2) žene više čitaju fikciju, a muškarci nefikcionalne žanrove (publicistika, politika i sl.)

Samo bi budala tvrdila da nema žena koje čitaju politiku, filozofiju, popularniju znanost, historiografiju ...
No, statistika je neumoljiva.

Osim toga, pitanje "a zašto to" mi je posve prirodno došlo:
razgovarajući s knjižničarkama u lokalnoj knjižnici, ukazale su
mi na tu pojavu pri posuđivanju knjiga.

Nema to veze sa poslom, niti polom, već ličnošću. Svako voli da čita ono što mu godi i što mu je potrebno. Tako i ja čitam ono što me interesuje, npr. Kamija, Hesea itd., jer mi se možda na primer Hemingvej ili Mir Jam ne sviđaju. Stvar je ličnog ukusa. Ali da, istina je to u vezi statistike. Opet, ima izuzetaka. Znam za dete koja čita knjige tipa Dnevnik Ane Frank, decka koji obožava Danijelu Stil... Mislim da je bolje postaviti pitanje koliko ljudi stvarno čita danas? Pod tim mislim na shvatanje materije, tj. dela, a ne broja knjiga, al' to je druga tema...

Back