Nešto iz prakse

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.825
Šta se desilo

Dvoje starih ljudi , bračni par, oboje dementni, 60 godina braka. Imaju jednog sina i snahu
Baka je prije par dana na dramatičan način umrla kod kuće, njen muž je prisustvovao reanimaciji, dok je reanimacija bila u toku u neka doba ode u spavaću sobu , zatvori vrata legne u krevet i zaspao! Nije prisustvovao kad je doktor rekao finish , gotovo nema šta ! Nije prisustvovao ni kad su je odvezli!

Sin i snaha nisu rekli da je Sahra umrla ipak je deda iako dementan odlucio da neće više da ustane iz kreveta već će nastaviti da spava! Kad bi dosli ujutro on samo pita “ gde je Sahra kad će doći “ svi kazuju “doći će “ snaha kazuje “mnogo je bolesna ali će doći

U medjuvremenu organizuju sahranu a deda ništa o tome nezna

Jedan dan putam snahu da li su rekli dedi da je njegova vucica umrla! Kaže ona da nisu i da smatraju da je tako bolje za njega, previše bi se iznervirao i tugovao !

Izvinte a zašto smatrate da on nema pravo da tuguje ?

Da li reci ili ne reci ?
Kako bi vi odlucili ?

Dementan je.Sta menja i da mu kazu.

Znaci neće ga voditi ni na sahranu
I znaci ipak da jeste osetio da to neće izaći na dobro dok su nju reanimirali

Koliko god dementni ona je njemu doručak spremala on je njoj pomogao u kuhinji
Znali su se zagrliti a nekad jedno na drugo galamiti ali su skupa ustajali i skupa išli na spavanje

Zašto čoveka lagati ? Istina jeste da ako mu kažeš on to možda hoće donekle razumeti u momentu pa će možda opet pitati gde je Sahra i opet kažeš Sahra je umrla
Odvedu ga na groblje da je poseti vrate kući i to je to

Ja ne bih rekla.
Prihvatljivije mi je "uskratiti mu pravo na tugu" nego omoguciti mu "pravo" na istu.

Zašto ?

Ne reci znaci lagati i gubi pravo da prisustvuje sahrani

Zašto on nema pravo da sahrani svoju Sahru ?

Meni je to tako grozan pomisao!

Svi mi imamo pravo da svoje životne priče zavrsimo i nebi trebali da gubimo to pravo samo zbog toga jer bi snjeg gazili u letnjim papučama

Covek je dementan.
Skoro sam prisustvovala slicnoj situaciji.
Taj deka nije znao gde je.
Ni da li mu je to zena, sestra, majka...
Vreme, prostor, sve je za njega postalo mutno i svezano u čvor.
Kada je ona (supruga) umrla, nisu mu rekli.
Ali i da jesu, isto bi bilo.

Ne znam koliko je istina, čitala sam neku studiju da i pored svega nikad ne zaborave npr. miris, melodiju, pa i osobu koju su najviše voleli...
Ne znam zašto, ali verujem da je tako..

Covek je dementan.
Skoro sam prisustvovala slicnoj situaciji.
Taj deka nije znao gde je.
Ni da li mu je to zena, sestra, majka...
Vreme, prostor, sve je za njega postalo mutno i svezano u čvor.
Kada je ona (supruga) umrla, nisu mu rekli.
Ali i da jesu, isto bi bilo.

Pa šta ? Bitno je u kojoj je fazi i koja vrsta demencije

Ovo dvoje je živelo skupa u jstanu sami njih dvoje
Ona je kuhala nekad ono pomislim “oj oj oj “ ali su skupa jeli

Nisu znali koji je dan i koja je godina ali su znali da su u braku i da imaju sina i snaku
Znali su da kažu da ne žele u dom ! Mi smo dolazili 3x dnevno da im damo ljekove i insulin

Ona je znala da svaki petak treba kod frizera !

Ne dopada mi se ideja ah dementan kao fiju fiju a i ponašanje osoba koja rezultuje iz tog razmišljanja !

Iskreno nije fer

Pa šta ? Bitno je u kojoj je fazi i koja vrsta demencije

Ovo dvoje je živelo skupa u jstanu sami njih dvoje
Ona je kuhala nekad ono pomislim “oj oj oj “ ali su skupa jeli

Nisu znali koji je dan i koja je godina ali su znali da su u braku i da imaju sina i snaku
Znali su da kažu da ne žele u dom ! Mi smo dolazili 3x dnevno da im damo ljekove i insulin

Ona je znala da svaki petak treba kod frizera !

Ne dopada mi se ideja ah dementan kao fiju fiju a i ponašanje osoba koja rezultuje iz tog razmišljanja !

Iskreno nije fer
Ej, ali nije bilo u fazonu fiju, fiju.
Nisam isla iz ugla omalovazavanja tog stanja.
Prosto, jbg.ako mogu nekoga da postedim bola, pa i po cenu da precutim istinu, ja bih to uradila.
Ali razumem i drugi ugao gledanja.

Ej, ali nije bilo u fazonu fiju, fiju.
Nisam isla iz ugla omalovazavanja tog stanja.
Prosto, jbg.ako mogu nekoga da postedim bola, pa i po cenu da precutim istinu, ja bih to uradila.
Ali razumem i drugi ugao gledanja.

Dobro

Ovde se čita sad dosta o tome da on zna da je Sahra umrla i na osnovu te pretpostavke neće da mu kažu

Meni je to tužno

Možda bi on ipak u tom momentu istine pustio suzu ali mu neće kažu istinu

Svakako bih mu rekla...
Na sta su sve ljudi spremni kada covek oboli i nemocan je cudo. Odakle im prava uopste za takvu odluku?

Ja znam za jedan bracni par, baka paralisana samo glavu pomera, deka dementan...20 godina je brinuo o njoj...deca su ga strpali jedan dan u dom, tamo ga drogiraju celi dan lekovima, vise lici na biljku nego na coveka...ne jede...dali su mu neku lutku koja prica da ima osecaj kao da je neko pored njega...bolesno i nedostojno zivota...
i sada svoje poslednje momente zive odvojeno...pa ljudi...sramota...posle toliko godina ljubavi i brige...

Znali su se zagrliti a nekad jedno na drugo galamiti ali su skupa ustajali i skupa išli na spavanje

Zašto čoveka lagati ? Istina jeste da ako mu kažeš on to možda hoće donekle razumeti u momentu pa će možda opet pitati gde je Sahra i opet kažeš Sahra je umrla
ala ste se iz-nickovali, bozegospode..."vucica"? dobro da nije "nemeza" jee..! :p :cool:

Meni je uzasno sto mu nisu rekli.... ako su oni znali jedno za drugo, da su muz i zena, da zive zajedno, da imaju decu...zar mu ona nece nedostajati?
Svesno ili podsvesno... da li ce se osecati napustenim?
Zasto ne dati priliku coveku da se oprosti?
Ako se tugovati sto je umrla, tugovace jos vise sto je nema, a on ne zna zasto.

Kada su dementnom deki iz moje zgrade, a dosao je tu da ga cerka pazi, rekli da mu je ta ista cerka umrla (od vrlo agresivnog raka materice), plakao je citav dan i toliko se potresao da mu se slosilo, pa su morali zvati hitnu. :(
Nakon 2 dana je pitao:“Gde je moja Duska, moja Dusica?“ Unuk mu je rekao:“Mama je otisla na posao.“
I deka jadni:“Neka, neka radi. Moja Duska je uvek bila vredna.“
Niko vise nije imao srca da mu kaze da je umrla, jer bi iznova prolazio kroz isto.
Teske su to stvari. Ne zna covek sta je tu dobro, a sta nije.
I umro je i on vrlo brzo.

Ali evo i nesto da se malo nasmejemo u svoj toj muci…

Deka je ziveo na selu i znao je da u rano jutro, cim svane, otvori prozor i prodere se:“Prššš oojcaaaa!“
Doziva svoje ovce.

Kada su dementnom deki iz moje zgrade, a dosao je tu da ga cerka pazi, rekli da mu je ta ista cerka umrla (od vrlo agresivnog raka materice), plakao je citav dan i toliko se potresao da mu se slosilo, pa su morali zvati hitnu. :(
Nakon 2 dana je pitao:“Gde je moja Duska, moja Dusica?“ Unuk mu je rekao:“Mama je otisla na posao.“
I deka jadni:“Neka, neka radi. Moja Duska je uvek bila vredna.“
Niko vise nije imao srca da mu kaze da je umrla, jer bi iznova prolazio kroz isto.
Teske su to stvari. Ne zna covek sta je tu dobro, a sta nije.
I umro je i on vrlo brzo.

A da nije dementan nebi mu pozlilo ?

Mislim da bi narod pada ko krpa u tim momentima

a sad malo surove objektivnosti

@RužnaKoLopov ako je na ovom svetu tvojs funkcija da sve ljude sacuvas od nepravde i zivotnih udaraca
skoncentrisi se. Ne mozes da znas kako je taj sin ziveo sa njima i da li ih voli i da li jedva ceka da i tata "otputuje"
ili da zivi 100god.
Ne mozes pomoci svima na planeti.

Da li su mu rekli ili ne njihova stvar. Meni je mindedj.

p.s. najlepse od cele teme mi je da su 60 god u braku :)

Zivimo u takvom vremenu da, koliko god imao najbolje namere sa svojim misljenjem, pa prema tome i delom, mozes potencijalno samo da pogorsas/ugrozis stanje osobe kojoj zelis da pomognes... sto i jeste bolesno i morbidno, pa su mozda zato ljudi danas ovako apaticni i nezainteresovani...

Back