Kako nas sećanja iz prošlosti čine snažnijim u sadašnjosti

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.852
Nostalgija nije samo sentimentalna čežnja za prošlim vremenima, ona ima važnu funkciju u našim životima. Pomaže nam da održavamo bliske odnose, čak i kada smo fizički udaljeni ili odvojeni godinama. Ova emocija se često javlja u kontekstu ljudi koji su nam mnogo značili, prijatelja iz detinjstva, članova porodice ili bivših partnera.

Bilo da se prisećamo porodičnih okupljanja, letovanja ili starih društvenih igara, takva sećanja nas vraćaju u trenutke kada smo bili povezani s dragim osobama. Čak i predmeti kao što su omiljena igračka ili specifična hrana nose u sebi emocije koje su vezane za one koje volimo.

Tokom pandemije, mnogi ljudi su tražili utehu u nostalgiji, slušali su staru muziku, gledali omiljene filmove iz detinjstva i igrali društvene igre koje su ih vraćale u toplo okruženje doma. Ova emocionalna strategija pokazala se kao način za jačanje osećaja pripadnosti i međuljudske povezanosti, čak i kada je fizička blizina bila nemoguća.

Nostalgija kao psihološki resurs

Istraživanja pokazuju da nostalgija osećanje koje nas vraća u prošlost može imati jak uticaj na buduće društvene odnose. Naučnici veruju da nostalgija funkcioniše kao psihološki resurs, jer nam pomaže da očuvamo bliska prijateljstva i veze tokom dužeg vremenskog perioda. Time se pridružuje mnogim ljudskim emocijama koje imaju važnu socijalnu funkciju.

Dakle, nema ničeg lošeg u tome da ponovo poslušamo omiljenu pesmu iz školskih dana ili pogledamo neku smešnu seriju iz detinjstva. Nostalgija nas emotivno pokreće – podseća nas na ono što je zaista važno u životu. Taj gorko-slatki osećaj da vreme neumitno prolazi deluje kao podsetnik da budemo prisutni sa dragim ljudima ovde i sada – i da više ulažemo u zajedničku budućnost.

1750776579863.jpeg

Kažu da je nostalgija nesposobnost prihvatanja sadašnjosti. :D

Sa Mostarom sam se rastala tačno godinu dana pred rat, oprostila se sa njim a da nisam ni slutila da je to poslednji put i da ga nikad više neću vidjeti istim očima.

Iako sam odlazila, on u meni uvjek iskljucivo probudi emocije koje sam nekad davno imala prema njemu …..Mostar je bio veoma ružan, ljudi u njemu postale su zvjeri, koji ne samo da su odlučivali ko može da živi a ko da ne, već su i nasilno promijenili sliku, Mostar je postao ružan ….. i opet posmatrajuci tog Novog Starog uz korneto vanilije i čokolade u meni probudi one stare duboko zakopane emocije

Kad sam otišla prvi put posle završetka rata nisam mogla da verujem da su neke osobe uopšte mogli da postave onoliko mina, gde se god okreneš “mrtvačka glava uz natpis oprez mine”

Ne mislim da je loše biti nostalgičan, loše je ako to utiče na sadašnjost i preterano je.

Sve sto je preterano je loše 🤷🏻‍♀️

Isto tako smatram da nepostoje osobe koji su imuni na staru muzičku numeru, neki film, miris, anegdotu, pa i okus recimo kiki bonbona koji te mislima i emocijama vrata u prošlost

to ie zdravo, normalno i duši potrebno

Svakako je lišen biti prenostalgičan, pa makar i imali za čime biti nostalgični. Ima nešto još opasnije, to su ljudi koji su nostalgični bez nekog razloga, tj nostalgični su ali prošlost im i nije baš bila nešto bajkovita.

Ja sam izrazito nenostalgican jer i nemam za čime biti nostalgičan previše. Dobro ima nekih lijepih momenata iz djetinjstva ali bili je i izrazito ružnih, isto tako i u mladosti, nekako nije to to, ono mladi super je, uživamo i to. U biti dobre stvari u životu su mi se počele događati iza 35- e.

Svakako je lišen biti prenostalgičan, pa makar i imali za čime biti nostalgični. Ima nešto još opasnije, to su ljudi koji su nostalgični bez nekog razloga, tj nostalgični su ali prošlost im i nije baš bila nešto bajkovita.

Ja sam izrazito nenostalgican jer i nemam za čime biti nostalgičan previše. Dobro ima nekih lijepih momenata iz djetinjstva ali bili je i izrazito ružnih, isto tako i u mladosti, nekako nije to to, ono mladi super je, uživamo i to. U biti dobre stvari u životu su mi se počele događati iza 35- e.

Koliko god se otimao , nema čoveka bez sjećanja

Back