Neprijatelj (2011)

THORGAL

Zainteresovan član
Poruka
309
neprijatelj_dejan_zecevic.jpg

Obavezno pogledajte Neprijatelja,uz Lepa sela ovo je najjači film o ratu u bivšoj Jugoslaviji.
I ne samo to,otvara univerzalna pitanja o dobru i zlu u čoveku,veri,hrabrosti,strahu..svako može da tumači likove i njihove postupke na drugačiji način jer film ne daje definitivne odgovore.
Odlično je režiran,drži vas pod tenzijom sve vreme,fotografija i scenografija vrhunske.
Možda je ipak najjači adut filma gluma-Stanić ostvario jednu od najboljih glumačkih kreacija u domaćem filmu.Odmah do njega je glumac iz RS,Aleksandar Stojković.Čak je i Vuk podnošljiv.
Slažem se sa većinom komentara da je glavna mana scenario,odnosno što potencijal koji je ova ideja nudila nije dovoljno iskorišćen,da sporedni likovi nisu dovoljno razvijeni i da je bili potencijala za još uzbudljiviju i moćniju dramu,ali i pored toga Neprijatelj je jedan od najboljih domaćih filmova snimljenih od raspada zemlje.

I još nešto-prvi film sa ovom temom, a da su Srbi(naročito njihov komandant) prikazani kao časni vojnici.

Pojavio se i DVD u prodavnicama pa overite,nećete se pokajati.

odlican film. mislim da je baza filma upravo krhkost ljudske psihe i podloznost coveka spoljasnjim manipulativnim uticajima. nema toliko veze sa konkretnim ratom koji se vodio na ovom podrucju vec vise sa ratom coveka protiv coveka i uzrocima rata uopste. ti dogadjaji unutar njihove grupe mogu da se reflektuju na globalan plan.. najdominantniji je strah, a zastrasivanje (pogotovo nepoznatim) je cesto koriscena manipulativna tehnika.
pogotovo mislim da iticanje srba kao casnih vojnika nema nikakve veze sa osnovom filma. film je srpski normalno da ce srbi biti pozitivci.
na mene je poseban utisak ostavila poslednja scena. da li neko strucniji moze da nam objasni tu scenu? volela bih da cujem....

Cole je ostao da čuva Dabu da ga opet neko ne oslobodi i ne pusti zlo među ljude što bi dovelo do novog rata.

Kod nas se snimaju isključivo antisrpski filmovi,i baš zato je prijatno iznenađenje da Neprijatelj nije takav.

Ne bih da se ponavljam, posto sam vec pisao o ovom filmu...
Ukratko: pretenciozno, sa jako slabo iskreiranim likovima i jos gorom glumom, nemastovito odradjeno razracunavanje medju likovima i premalo prostora datog Stanicevom liku...
Nije ovo nista epohalno, posto je ista matrica koriscena mnogo puta u Holivudu, jedino sto je sve to prilagodjeno "Balkanskom kazanu"...

Back