Čitanje podforuma "Teorije zavera" često me navede na razmišljanje zašto su neki ljudi toliko nepoverljivi prema drugima... i onda naletim slučajno na članak koji daje objašnjenja iz svog ugla...
cit:
"Intelligent people are more likely to trust others, while those who score lower on measures of intelligence are less likely to do so, says a new study. Oxford University researchers based their finding on an analysis of the General Social Survey, a nationally representative public opinion survey carried out in the United States every one to two years. The authors say one explanation could be that more intelligent individuals are better at judging character and so they tend to form relationships with people who are less likely to betray them. Another reason could be that smarter individuals are better at weighing up situations, recognizing when there is a strong incentive for the other person not to meet their side of the deal."
Source: ScienceDaily
Ceo članak (preporučujem):
http://www.addictinginfo.org/2014/05/28/well-this-explains-gun-nuts-distrusting-people-are-dumber/
pa eto cool načina da se u trenutku kada režim SAD puca medijski (usled inherentno demokratične prirode interneta u kome je neuporedivo teže potpuno kontrolisati tok informacija nego u medijima koje poseduje mala grupa ljudi), ljudi statističkim "istraživanjima" ubede da je cool i veća vrednost biti poslušan i verovati u ono što autoritet govori.....danas se sve može dokazati "istraživanjima" ako treba i da od čokolade rastu sise a od bandži džampinga trepavice i zlatne kajle.....
mada ima nečeg relevantnog u tezi koja je izneta....
preterani strah čini ljude glupima jer ih parališe ...a čini ih i nepoverljivima
panika kao ekstremni strah čini ljude najglupljima pa npr. skaču sa terasa u slučaju zemljotresa i slično.....
korelacija zaista postoji u slučaju kad postoji strah....više zaplašem čovek biće istovremeno i lošiji na testu IQ (nego što bi inače bio) i više nepoverljiv u odnosu na prosek, što na dovoljno velikom uzorku daje željeni rezultat....
maksimalno uprošćeno- rezultat testa su dve grupe: prva uplašena je sa u proseku nižim IQ rezultatom (jer se radi o strahom sniženoj vrednosti statistički prosečne grupe ljudi) i nepoverljiva, i druga neuplašena sa standardnoim rezultatima...samo što je eksperiment zvanično takav da strah ne figuriše u eksperimentu....kad se iz jednačine izbaci strah, zvanični rezultat su dve grupe: jedna glupa i nepoverljiva i druga pametna i poverljiva
dakle dovoljno je neke ljude pre testa zaplašiti..što se može neprimetno izvesti...i bez znanja većine onih koji eksperiment kontrolišu...
to jest pretpostavljam da istraživanje nije izmišljeno nego osmišljeno tako da da rezultat koji je dalo....
danas se svime manipuliše...
eto ja sam nepoverljiv....
a da li je to što sam napisao glupo?