Nepotrebno silovanje jezika ili njet za Bana (Crvenog)

Rayela

Legenda
Poruka
71.814
Da li biste mogli nas srpski da zamislite bez psovki?:mrgreen:

(by Basara)

Čistunstvo

Čim vidite da su se čistunci uskopistili i organizovali, odmah ako ih već nemate u šteku - kupujte kožne gaće i spasavaj se ko može. V čjom sad djelo? V matuški Rosiji - da l bi juče - stupio na snagu zakon o zabrani psovanja u medijima, knjigama, pozorištu i na filmu.

Čitaoci sa boljim pamćenjem svakako će se prisetiti da je moja malenkost još pre nekih dvadesetak godina, dok je antipušačka histerija bila u fazi ekspres lonca, džaba krečila upozoravajući javnost na ponovni uspon fašizma, ovoga puta uvijenog u ukrasni papir brige za nacionalno zdravlje. Istorija nas, čestnejši, uči da sve akcije prečišćavanja, bilo rase, bilo vazduha, bilo - kao ovo sada - jezika, obavezno završavaju u velikom pičvajzu.

Ja, da kažemo, nisam neki naročiti psovač, naročito ne u usmenoj komunikaciji, ali kada se nekom treba u prozi ili publicistici (zasluženo) najebati majke, psovka je nezamenjiva stilska figura, kojoj je - kako stvari stoje - u matuški Rosiji odzvonilo za sva vremena. Rusko popečiteljstvo unutrašnjih dela vrlo je ozbiljno shvatilo zabranu, pa je po paprenoj ceni (750.000 dolara valjda) kupilo softver zvani Swear Bot, pomoću koga će ruski sajberpolicaji navatavati internetske psovače. Zaprećene globe uopšte nisu male ni za privatne osobe, kamo li za pravna lica. Ne znam kako je vest o ukidanju ružnih reči i bezobraznih glagolskih radnji odjeknula u ruskoj javnosti, ali u našoj - za sada - nije primljena sa oduševljenjem. Evo, recimo, moja draga koleginica, spisateljica Jelena Lengold, u čijim venama (umal ne rekoh - u čijem južnom toku) teče i ruska krv, ladno je napušila Vladimira Vladimiroviča. Neka je vala, ali čisto sumnjam da se ideja o zabrani psovanja začela u Putinovom umu, pre bih rekao da se porodila u glavi neke od njegovih visokopozicioniranih podguznih muva - pandana naših zanosača premijerskih muda na krivinama - koji boravak u vrhovima vlasti i enormne prihode pravdaju smišljanjem idiotskih projekata.

S druge strane, moskovska antipsovačka novotarija će belćim izazvati mnogo nedoumica u redovima lokalnih rusofila. Naredba iz Kremlja je pala, tu više pogovora nema, naređenje - izvršenje, ali ne lezi vraže - psovanje je neotuđivi deo našeg nacionalnog identiteta. Kako postupiti? Šta sad da se radi, što reko Černiševski. Ne znam na šta će sve to izaći. Ne znam, nadalje, kako je vest o ukidanju bezobrazluka odjeknula među našim političarima i državnicima. Vekovno prijateljstvo između Rusije i Srbije nalaže da i Beograd sledi kremaljski primer. Možda bi ga i sledio, ali gde naći 750.000 dolara za Swear Bot i gde - ako se pare i nađu - sagraditi Gulag (mi u ruskosti uvek idemo korak dalje od Rusije) za utamničenje navatanih psovača? Panoviću, da smo počem u Rusiji, ova bi te kolumna koštala 300.000 rubalja.

http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/cistunstvo.881.html?news_id=284747

Zar nisu Djelic i Svilanovic u Djindjicevoj pucistickoj vladi dvehiljadite, posle skidanja "bande crvene" zakonom zabranili govor mrznje?
Tada si mogao da zaglavis istrazni i ozbiljnu globu ako bi izjavio da mrzis Djelica i Svilanovica.
Ili nedajboze Bradu Kombi Stranku i zenu mu.

Fasizam je ovde zvanicno drzavno uredjenje, jer ti zabranjuje da mislis, osecas, mrzis.

Sada znam o kojoj vrsti majmuna je Orvel pisao.

Zar nisu Djelic i Svilanovic u Djindjicevoj pucistickoj vladi dvehiljadite, posle skidanja "bande crvene" zakonom zabranili govor mrznje?
Tada si mogao da zaglavis istrazni i ozbiljnu globu ako bi izjavio da mrzis Djelica i Svilanovica.
Ili nedajboze Bradu Kombi Stranku i zenu mu.

Fasizam je ovde zvanicno drzavno uredjenje, jer ti zabranjuje da mislis, osecas, mrzis.

Sada znam o kojoj vrsti majmuna je Orvel pisao.
Proguglaj ti malo o govoru mrznje a crvenu bandu nemoj da mesas sa casnim Crvenim Banom:D

******* - lepše je s kulturom
iza psovki postoje negativne emocije a one, kao negativne, utiču na naš metabolizam razorno

medjutim, kada bi ukinuli psovke nek dela bi zauvek nestala jer iako vulgarna neumoljivo opisuju situaciju u kojoj živimo
ja bih iskoristio priliku da Vam pretstavim jedno takvo delo koje bi ukidanjem ružnih reči izgubilo pozitivnu opominjuću misao vodilju:

Do kurtza, povika mornar stari
Do kurtza, povikaše i ostali mornari
Dok naš brod tako pučinom jurca
Sve odzvanja do kurtza, do kurtza

e valjda shvatate šta sam koj moj hteo da vam primknem k' znanju?

Inače iako ONA STVAR ima mnogo vlasnika i ljubiteljki, malo ko zna kako je ONA STVAR dobila ime u srpskom jeziku...

Na staroslovenskom PEVAC se zove KUR
A pošto znamo KUS PEVAC - PILE DOVEKA (molim feministkinje da ne prijavljuju ovo kao uvredu) onda je narodna logika
uvela da se ONA STVAR zove po KUR-u

Medjutim neki smatraju da je kuratz "ružna reč" i menjaju je latinskim od kog znaju samo "penis" i "vagina"
Što se izraza "kunilingus" i "felatio" tiče smatraju da je neka vrsta oboljenja
Medjutim može da se napravi delo gde će se "ružna reč" zameniti "prihvatljivom"
Evo jednog takvog dela:

"DODJI MALA DA TI MUNEM PEVCA
DA TI MALO PRODRMUSAM CREVCA"

Dakle umesto starsoslovenskog koristi se moderan jezik
autor je Bora Djordjević

Zamisli nase filmove bez psovki. Maratonci, pa razni filmovi sa Mijom Aleksicem, pa Radovan treci bez psovki, Zikina dinastija, Tesna koza itd.

Ne ide nikako.

Nikad mi nije bila jasna ta manija da se zabrane pojedine reci. Ko sto u americi ne smes da kazes Nigger ili Fu.ck pa svi pricaju F word ili N word a svi znamo na sta misle.

Reci su tu da bi nesto oznacavale, zasto ih zabranjivati.

Tu je stvar i politicke prirode jer ko sto neko u USA rece "If you can't say Fu.ck, you can't say Fuc.k the goverment".

Zamisli nase filmove bez psovki. Maratonci, pa razni filmovi sa Mijom Aleksicem, pa Radovan treci bez psovki, Zikina dinastija, Tesna koza itd.

Ne ide nikako.

Nikad mi nije bila jasna ta manija da se zabrane pojedine reci. Ko sto u americi ne smes da kazes Nigger ili Fu.ck pa svi pricaju F word ili N word a svi znamo na sta misle.

Reci su tu da bi nesto oznacavale, zasto ih zabranjivati.

Tu je stvar i politicke prirode jer ko sto neko u USA rece "If you can't say Fu.ck, you can't say Fuc.k the goverment".

Mesate ovde govor mrznje, politicki korektan govor sa ovim starostavnim yebackim recima.

Nije politicki korektno reci ni Ciganin, ni umno zaostao, pa ni crnac, slepac, bogalj, pa u Srbiji ni Shiptar.
Govor mrznje je poziv na linch, ubistvo, a to valjda i ne bismo smeli ni da tolerisemo ni da proovisemo.

Mesate ovde govor mrznje, politicki korektan govor sa ovim starostavnim yebackim recima.

Nije politicki korektno reci ni Ciganin, ni umno zaostao, pa ni crnac, slepac, bogalj, pa u Srbiji ni Shiptar.
Govor mrznje je poziv na linch, ubistvo, a to valjda i ne bismo smeli ni da tolerisemo ni da proovisemo.

Cekaj malo, ako neko jeste umno zaostao zasto ne bi rekao da neko jeste umno zaostao?

Ako neko jeste crnac zasto ne bih rekao da je crnac?

Ako neko jeste bogalj, kepec, zasto ne bi stvari nazvali pravim imenom?

Za ovo Ciganin moze da se kaze da je uvredljivo jer potice od grckog atsinganoi - nedodirljivi, ali ga imaju skoro svi evropski jezici.

Elem preterana politicka korektnost je vrsta diskriminacije.

Cekaj malo, ako neko jeste umno zaostao zasto ne bi rekao da neko jeste umno zaostao?

Ako neko jeste crnac zasto ne bih rekao da je crnac?

Ako neko jeste bogalj, kepec, zasto ne bi stvari nazvali pravim imenom?

Za ovo Ciganin moze da se kaze da je uvredljivo jer potice od grckog atsinganoi - nedodirljivi, ali ga imaju skoro svi evropski jezici.

Elem preterana politicka korektnost je vrsta diskriminacije.
Upravo tako. Ako neko iz preteranog obzira ne sme da bude nazvan svojim uobičajenim imenom, onda je to ponižavajuće i podrazumeva da je taj na neki način hendikepiran ali ćemo se praviti da to ne primećujemo. Zato izuzetno poštujem Cigane koji ne dozvoljavaju da ih nazivaju drugim imenom.

Mislio sam da je Ciganin metateza od Egipćanin tj. od Gićanin → Ćiganin, kao i u engleskom (mid 16th century: originally gipcyan, short for Egyptian (because Gypsies were popularly supposed to have come from Egypt). Tačnije, mislim da je u nekom od romanskih jezika došlo do metateze iz (E)Gician → Cigian. U španskom ostaje bez metateze Gitano a zabeleženi su i stariji oblici Egizi i Egiziani. Mislim da je od Giciani do Cigani kratak i izvestan put.

Poslednja izmena:
Mislio sam da je Ciganin metateza od Egipćanin tj. od Gićanin → Ćiganin, kao i u engleskom (mid 16th century: originally gipcyan, short for Egyptian (because Gypsies were popularly supposed to have come from Egypt).
Ja сам исто чуо за неку етимологију слично као ово што Јакоб каже, додуше нисам знао тачно значење, знам да је у питању нека реч не баш позитивног значења која описује народ који се бави враџбинама.

А облик "Египћанин" не знам ни да је коришћен, бар ја нисам наишао. Знам за облик "Јеђупац".

Едит: Ево шта каже Вики.фр. Прича је ипак мало другачија:

Tsiganes ou Tziganes est un terme qui apparaît dans la langue française au début du xixe siècle, probablement par calque du mot russe tsigan, lequel pourrait provenir, via l'ancien russe et le bulgare, du mot grec byzantin Atsinganos, qui est la prononciation populaire d’Athinganos : « qui ne touche pas » ou « qui ne veut pas être touché », littéralement les « intouchables »29. Ce mot désigne une secte de manichéens venus des Lycaonie et Phrygie byzantines30 : l'élite de l'Église manichéenne, en effet ne touchant en aucun cas de la viande, du sang, ni du vin31. Il est à noter, néanmoins, que le terme Athinganos, n'a aucune étymologie attestée en langue grecque. Le terme de « Tsigane » est réapparu en France après la Seconde Guerre mondiale, car il était utilisé par les nazis32. Le mot « Tsigane » provient plus certainement du nom Σιγύνναι / Sigynnai33, cité en 485 av. J.-C., par Hérodote, pour désigner un groupe de forgerons nomades, circulant en Europe, à bord de chariots attelés à des chevaux. Des recherches attestent que des groupes tsiganes étaient déjà présents très certainement en Europe à cette époque, et entretenaient des liens commerciaux (fonte de métaux), avec les États. En décembre 200834 des associations se regroupent dans « l'Union française des associations tsiganes », ce qui permet au terme « tsigane » de conserver une légitimité sociologique et politique35.

Ако буде требао превод можемо да се договоримо, али што каже Мркаљ док прође Мундијал. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Ja сам исто чуо за неку етимологију слично као ово што Јакоб каже, додуше нисам знао тачно значење, знам да је у питању нека реч не баш позитивног значења која описује народ који се бави враџбинама.

А облик "Египћанин" не знам ни да је коришћен, бар ја нисам наишао. Знам за облик "Јеђупац".

Ако буде требао превод можемо да се договоримо, али што каже Мркаљ док прође Мундијал. :mrgreen:

Hvala za ovo. Napominju da grčka reč Atsinganos koja ima narodni izgovor Athinganos nema poznatu etimologiju.

Забране ли ми да опсујем, начеститаћу им се миле Нове године! :p

Ah, Krstarica ima već tu cenzuru, idiotsku - valjda su mislili da se tako može podići nivo kulture dijaloga, što je pogrešan pristup. Naime, može se komunikacija zagaditi bez upotrebe psovki i prostačkih izraza (razlikujmo ovo dvoje!), a može se stilistički i ukusno doterivati upravo upotrebom psovki, vwerovatno i pokojeg običnog prostakluka, ali ne ako su sami sebi svrha. Bilo je o ovoj cenzuri na Krstarici već reči na ovom potforumu.

Ah, Krstarica ima već tu cenzuru, idiotsku - valjda su mislili da se tako može podići nivo kulture dijaloga, što je pogrešan pristup. Naime, može se komunikacija zagaditi bez upotrebe psovki i prostačkih izraza (razlikujmo ovo dvoje!), a može se stilistički i ukusno doterivati upravo upotrebom psovki, vwerovatno i pokojeg običnog prostakluka, ali ne ako su sami sebi svrha. Bilo je o ovoj cenzuri na Krstarici već reči na ovom potforumu.
Чекај, то значи да не бих могао отворити тему о значајном доприносу аустријског министра вањских послова унапређењу међусобних односа? Сазна ли за ово аустријска амбасада, ето међународног скандала! :per:

Ista rec, sto jezika, hiljadu objasnjenja:D

U Nemackoj se nigde nece videti, cuti, procitati Zigeuner jer narodna etimologija kaze da rec potice od Zieh-Gauner ( putujuci prevaranti) sto naravno nema veze s mozgom:D
Ne zna se tacno od kud i od kada potice rec Ciganin, na persijskom je Ciganch ( to su bili muzikanti, igraci), na staroturskom čïgāń ( siromasni, bez igde icega).
Cergari?

Postoji jedna legenda iz zivota Sv.Djordja, nastala oko 1054 godine po kojoj su Cigani spasili zivot vizantijskom caru tako sto su njegova lovista oslobodili divljih zivotinja.
Valjda zbog te legende nasi i slave Djurdjevdan.

Evo ja sam nasao na wiki, valjda se ne ljutite sto je wiki, stvarno ne mogu da se setim gde sam procitao a da nije wiki.

http://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_the_Romani_people

In much of continental Europe, Romanies are known by names cognate to the Greek term τσιγγάνοι (tsinganoi):

Slavic Germanic Romance Other

Belarusian: цыгане
Bulgarian: Цигани
Czech: Romové, Cikáni
Macedonian: Роми, Цигани
Polish: Romowie, Cyganie
Russian: Цыгане
Serbo-Croatian: Cigani, Цигани
Slovak: Cigáni
Slovene: Cigáni
Ukrainian: Цигани

Danish: Sigøjnere
German: Zigeuner
Dutch: Zigeuner
Icelandic: Sígaunar
Norwegian
Bokmål: Sigøynere
Nynorsk: Sigøynarar
Swedish: Zigenare

Catalan: Gitano
French: Gitans, Tsiganes (or Tziganes),
Manouches, Romanichels, Bohémiens, Sintis
Galician: Cigano
Italian: Zingari
Portuguese: Cigano
Romanian: Țigan
Spanish: Gitano

Albanian: jevg / gabel
Hungarian: cigány [ˈtsiɡaːɲ]
Lithuanian: Čigonai
Latvian: Čigāni
Turkish: Çingene, Çigan

The name originates with Byzantine Greek ἀτσίγγανοι (atsinganoi, Latin adsincani) or ἀθίγγανοι (athinganoi, literally "untouchables"), a term applied to the sect of the Melchisedechians.[43][44][45] The Adsincani appear in an 11th-century text preserved in Mt Athos, The Life of Saint George the Athonite (written in the Georgian language), as "a Samaritan people, descendants of Simon the Magician, named Adsincani, who were renowned sorcerers and villains". In the text, emperor Constantine Monomachos employs the Adsincani to exterminate wild animals, who were destroying the game in the imperial park of Philopation.

Evo na istoj strani wiki o Gipsy tj. Egipcanima :D

'Gipsy/gypsy' originates from the Middle English gypcian, short for Egipcien. It is ultimately derived, via Middle French and Latin, from the Greek Αἰγύπτιοι (Aigyptioi), i.e. "Egyptians"; cf. Greek γύφτοι (gýftoi), a corruption of the same word. It was once believed that the Romanies, or some other Gypsy groups (such as the Balkan Egyptians), originated in Egypt, and in one narrative were exiled as punishment for allegedly harbouring the infant Jesus.

Ima li neko, ko ne prati mundijal, da može da pročeprka ovu etimologiju albanskih dvaju naziva za Ciganina? Moglo bi da bude indikativno za pravac albanskog dolaska na Slovenski Jug.

Jevg koje se izgovara jev vjerovatno dolazi od Grckog γύφτοι koje se izgovara jefti. A gabel vjerovatno od gabor cigana iz Rumunije, vidi dole. I u BiH se za ruznog/jadnog covjeka kaze gabor, kao gaboru jedan, ili vidi onog gabora.
The Kalderaš-Čurari groups belong to three main nationalities: Rhusia, Srbiaya and the “Gábor” Roma of Transylvania.

Back