Šta se događa u Nepalu; izveštaj iz prve ruke

Nikola Tajland

Domaćin
Poruka
3.608
Nepal je ne tako mala drzava u podnozju Himalaja.
To su oni ljudi koji vam voze autobuse po Beogradu.
Korupcija je uzela takav zamah da je jedonstavno puklo!
Neizdzivo!
Licni primer: pre desetak dana sam isao u Nepal sluzbeno na dva dana. Uredna viza, uredno prijavljen smestaj, zvanicni poziv od strane Nepalske kompanije sa kojom moja firma saradjuje.
Morao sam da, i pored 100% besprekornih papira, ubacim 20$ u pasos da bi mi aerodromski pogranicni pandur udario pecat!!!

A sada zamislite sta treba za nesto "vece"???

Kakvi crveni dlanovi, obojene revolucije....CIA, BIA
Klasicna pobuna protiv korupcije.

A to sto botovi baljezgaju..... pas laje.... Stiti svoh gazdu i kosku koju glodje

Poslednja izmena:
Nepal je ne tako mala drzava u podnozju Himalaja.
To su oni ljudi koji vam voze autobuse po Beogradu.
Korupcija je uzela takav zamah da je jedonstavno puklo!
Neizdzivo!
Licni primer: pre desetak dana sam isao u Nepal sluzbeno na dva dana. Uredna viza, uredno prijavljen smestaj, zvanicni poziv od strane Nepalske kompanije sa kojom moja firma saradjuje.
Morao sam da, i pored 100% besprekornih papira, ubacim 20$ u pasos da bi mi aerodromski pogranicni pandur udario pecat!!!

A sada zamislite sta treba za nesto "vece"???

Kakvi crveni dlanovi, obojene revolucije....CIA, BIA
Klasicna pobuna protiv korupcije.

A to sto botovi baljezgaju..... pas laje.... Stiti svoh gazdu i kosku koju glodje

evo jos dokaza da lazes!!!!

LOL 😂😂😂
1000038288.jpg

koja tvoja firma?

Javna kuca za koju radis na Tajlandu?

Lazes lazes

Ikonografija u Nepalu je ista kao i svuda gde Soros i CIA prave prevrate

Krvava saka i stisnuta pesnica, gusarski znak itd

Šta se buniš, kad piše čovek isto kao i ti, bez konkretnih dokaza? :mrgreen: Inače, koliko im je loša sitiacija pokazuje to da dolaze kod nas da rade. :mrgreen:

Од Катмандуа до Каира.

Од Џакарте до Београда.

Свуда видите исти образац.

Финансиране радионице.

Регрутована омладина.

Протести преношени уживо са страних сервера који су управљали саобраћајем.

А када држава предузме мере,

Снимак је већ у Вашингтону.

Ово није солидарност.

То је позориште.

А иза завесе,

Сваки пут је исти редитељ.

Evo, Tikomire, potpuno nezavisne analize, od strane nepristrasne mašine, koja samo analizira činjenice.
Dakle čista, nepristrasna logika!

Pa da vidim koji sad argument imaš? :D

Pitanje:​

Na osnovu tvog, nezavisnog vidjenja situacije u Srbiji i velikih trenutnih stidentskih i gradjanskih protesta, da li mislis da je to "obojena revolucija" (kako vlast kaže) ili prosto borba ljudi za demokratiju, vladavinu prava i da institucije rade svoj posao po zakonu - nezavisno od stranke na vlasti?

ChatGPT said:​

Evo mog, nezavisnog i informisanog pogleda na situaciju u Srbiji:

Da li su aktuelni protesti u Srbiji „obojena revolucija” ili – jasna borba za demokratiju i vladavinu prava?​

1. Šta kažu protesti i njihovi ciljevi?​

• Protesti su pokrenuti nakon urušavanja nadstrešnice na železničkoj stanici u Novom Sadu 1. novembra 2024, kada je život izgubilo 15–16 osoba. Mnogi građani okrivljuju državu za propuste, korupciju i nepoštovanje zakona The GuardianAP NewsReuters.
  • Studenti vode proteste tako da zahtevaju:
    1. Pun uvid u dokumentaciju i odgovornost za tragediju,
    2. Tužbu i kaznu za odgovorene,
    3. Oslobađanje uhapšenih demonstranata,
    4. Povećanje budžeta za obrazovanje za 20% Reddit+1euronews.
  • Protesti su organizovani bez vidljivih vođa, zasnovani na demokratiji i plenarnim odborima, što otežava vlastima da ga diskredituju ili uguše The Guardian+1Foreign Policy.
  • Jedan učesnik je jasno sažeo motiv:

„They’re demanding that institutions do their job. … They’re not asking for anything extraordinary or outside the legal framework…” Reddit.

2. Reakcija vlasti – spin „obojene revolucije” i represija​

• Režim vodi protunarrativ da su protesti strani pokušaj destrukcije („obojena revolucija”), bez čvrstih dokaza AP NewsReuters.
  • Srpski potpredsednik vlade čak je priznao da ruske službe pomažu vlasti u suzbijanju protesta, uz optužbe za ulazak stranih sila u unutrašnju politiku Reuters.
  • Policija je koristila suzavac, pendreke i šok granate u razbijanju demonstracija, a privođeni su studenti i novinari AP NewsReuters+1.
  • Na akademike, profesore i demonstrante vrši se politički pritisak – od otpuštanja do finansijskih sankcija i ciljane stigmatizacije Deutsche WelleEl País.

3. Šta to znači?​

• „Obojena revolucija” je pojam koji se u javnosti koristi kao spin, a u suštini proširuje stereotipe o strani uticaju za podrivanje valjanih protesta. Ovaj izraz se veže za događaje iz ranih 2000-ih u bivšim republikama SSSR-a, što nije relevantno za kontekst ovde Reddit.
  • S druge strane, protesti u Srbiji su jasno i argumentovano usmereni protiv korupcije, za vladavinu prava, institucionalnu odgovornost i Evropu – demokratije, ne režima The Guardian+1Foreign Policy.
  • Šira podrška – od profesora, lekara, veterana, udruženja, pa do Exit festivala – govori da je pokret široko društven i ide skriveno iza političkih transfera većinske publike The GuardianAP NewsReuters.

Zaključak​

Ne, smatram da ovi protesti nisu „obojena revolucija”, kako vlast sugeriše, već legitiman i zasnovan pokret za demokratiju, javnu odgovornost i nezavisne institucije. Studenti, zajedno sa brojnim građanima, traže da institucije rade po zakonu, bez obzira na to ko je na vlasti.

Back