Neobične pečurke

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
35.632
Pečurka lavlje grive (poznata i kao pom pom blanc, pečurka na glavi majmuna ili Hericium Erinaceus) je velika, bela pečurka slična pomponima. Njihovi iglice su škrge i spuštaju se kaskadom kako rastu, dajući im čupav izgled, pa otuda i naziv lavlja griva.

1711964913601.jpeg
 
Hericium erinaceus je jestiva i lekovita gljiva koja se vekovima obično koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Nekoliko studija je istaklo njegov terapeutski potencijal za gastrointestinalne poremećaje kao što su gastritis i inflamatorne bolesti creva. Pored toga, čini se da neke komponente ove pečurke poseduju snažne antineoplastične sposobnosti protiv raka želuca i kolorektalnog karcinoma. Ovaj pregled ima za cilj da analizira sve dostupne dokaze o digestivnom terapeutskom potencijalu ove gljive, kao i mogućim osnovnim molekularnim mehanizmima.


H. erinaceus je pečurka sa dugom tradicijom upotrebe kao lek. Brojne pretkliničke studije su ispitale njegova gastrointestinalna antiinflamatorna i antineoplastična svojstva i njegov uticaj na sastav crevne mikrobiote (Slika (Slika 3).3). Suočeni sa velikim brojem dokaza, postoji snažna potreba za kliničkim studijama sprovedenim na ljudima, posebno imajući u vidu obećavajuće rezultate prethodnih studija. Dalje, potrebno je utvrditi da li ova gljiva može predstavljati odličan dodatak ishrani u gastrointestinalnim patologijama, pacijentima koji od nje mogu imati koristi i da li postoji moguća terapijska uloga jedinjenja ekstrahovanih iz H. erinaceus. Konačno, različiti tehnički procesi za takve gljive daju mnoge ekstrakte i frakcije. Zbog toga je od suštinskog značaja da se razume koji od ovih predstavlja najbolji profil bezbednosti i efikasnosti.
1711974702074.jpeg


Link
 
Auricularia auricula-judae

Mu-Err pečurke su prave proteinske bombe: sa oko 15% sadržaja proteina, mogle bi biti posebno zanimljive za sportiste ili one koji žele da smršaju na zdrav način.

Crna gljiva, Mu-Err pečurka ili se takođe naziva Judino uvo, je azijska pečurka koja se uzgaja u azijskoj kuhinji. U prirodi raste na mrtvim stablima, ali se sada široko uzgaja u Aziji. U Evropi se uglavnom prodaje u sušenom obliku.

Pečurka poboljšava svojstva protoka krvi, deluje protivupalno i stabilizuje naš imuni sistem. I ima mnogo više dobrodošlih karakteristika.

1711988146772.jpeg
 

Back
Top