nemoj, pa se ne boj

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni su takve umotvorine za one koji bi, pa treba naći način da ih malo prikočiš, jer sopstvene moralne kočnice im ne funkcionišu baš najbolje. Primitivno, nemam bolju reč za to. Jer se u suštini onda pažnja prema drugome svodi na brigu za sopstveno dupe, umotvorina ti obećava da si siguran.:roll:

Sa tim se ne mogu složiti, ne treba mi kočnica u vidu straha od kazne da ne maltretiram nekoga, ne ubijem, ne opljačkam...Nekima treba, ali normalnom svetu ne treba.
Idealno bi bilo da svi tako žive iz iskrenog ubeđenja, a ne iz straha od kazne.[/B]

- - - - - - - - - -

I onda bi bila potpuno suvišna umotvorina tipa" nemoj, pa se ne boj"

Taj idealni svet u kojem su normalni većina ne postoji, mada ima teza da je više dobrih ljudi nego loših...ali...judski rod nije negovao dobrotu, već sve naopako se nagrađivalo i nagrađuje se..dobroti i ne treba niti traži nagradu i tako su stvari postavljene.

Mnogi ne čine zlo samo zbog straha od kazne. Činjenica.

Bila ona institucionalizovana i zvala se lišenje zlobode, smrtna kazna ili strah od toga da će se nešto loše desiti njemu ili potmcima u budućnosti. Kako kod da je, kad neko krene da siluje dete, ako će strah od kazne da bude taj koji će da ga blokira da ne unesreći jedan živit, ima da slavim taj njego strah...

Meni su takve umotvorine za one koji bi, pa treba naći način da ih malo prikočiš, jer sopstvene moralne kočnice im ne funkcionišu baš najbolje. Primitivno, nemam bolju reč za to. Jer se u suštini onda pažnja prema drugome svodi na brigu za sopstveno dupe, umotvorina ti obećava da si siguran.:roll:

To je sasvim tačno.

Taj idealni svet u kojem su normalni većina ne postoji, mada ima teza da je više dobrih ljudi nego loših...ali...judski rod nije negovao dobrotu, već sve naopako se nagrađivalo i nagrađuje se..dobroti i ne treba niti traži nagradu i tako su stvari postavljene.

Mnogi ne čine zlo samo zbog straha od kazne. Činjenica.

Bila ona institucionalizovana i zvala se lišenje zlobode, smrtna kazna ili strah od toga da će se nešto loše desiti njemu ili potmcima u budućnosti. Kako kod da je, kad neko krene da siluje dete, ako će strah od kazne da bude taj koji će da ga blokira da ne unesreći jedan živit, ima da slavim taj njego strah...

To me ne nervira, čak mislim da su mnoge kazne preblage, ali to nema veze sa onim kada počnu ljudi da ti objašnjavaju da postoji pravda kosmosa i karma.

Mislim da je Dive mislila na nesto drugo u duhu ove recenice koju je zakacila na tv-u (nesto u slicnom kontekstu sam vidio po portalima) a sto se vjerovatno odnosi na premijera, koji predano radi za napredak svih nas i zbog toga nosi i mnoge rizike a mogao je fino sediti kuci i sve to bi ga mimoislo. Pa imamo i slucaj ove novosađanke koja je platila glavom ljubav sa zestokim momkom kako ga krstise mediji itd. Dakle izbegavati rizicne situacije i odnose pa neces biti ugrozen.

- nemoj, pa se ne boj

prva asocijacija ...ne čini loše , ne boj se Božje kazne
druga .... krivično delo - kazna
treće ne komplikuj život i nema neprospavanih noći
četvrta ...ne zaljubljuj se i nema bola koji nakon toga dolazi
ne veruj ...ne češ se bojati razočaranja
i najbitnije
ne dozvoli da nešto iz straha ne uradiš i da te strah uskrati za zadovoljstvo , napredak , saznanje, edukaciju ....itd

ukljucujem tv i cujem poslednju recenicu koju izgovara spiker - ..jer se ne boji za sebe, nego za svoju porodicu
pa mi padne na pamet ona narodna, - nemoj, pa se ne boj

koje su to situacije kada vi ovu narodnu umotvorinu primenjujete
ajde sada vi :)

Kad bi se robovlasnici i kapitalisti ičega bojali, dobro bi bilo

- - - - - - - - - -

.a za sebe mogu da kažem da mi ponekad fali malo samopouzdanja da se usudim i upustim u neke stvari
da probam, pa šta bude
često sam oprezna
i moto u životu mi je
bolje vrabac u ruci nego golub na grani

Ја некако верујем у закон космоса и карму, некако ти се увек врати све што урадиш.

И добро, и лоше.

Некада оно добро и не видимо, прође, не приметиш, не региструјеш...

Али, зло се одмах осети, и увек се запиташ да ли има твог удела у томе.

Зато избегавам да радим ствари које би могле да ми се врате, мени или мојој породици.

Јер, више се плашим космоса него људи.

Zovi to kako hoćeš, neke pravde viđeg novoa ima.
Ko radi dobro vratiće mu se.
Ko radi dugima zlo vratiće se njemu, ako je srećan.
Ako nije vratiće se deci i unucima.

ukljucujem tv i cujem poslednju recenicu koju izgovara spiker - ..jer se ne boji za sebe, nego za svoju porodicu
pa mi padne na pamet ona narodna, - nemoj, pa se ne boj

koje su to situacije kada vi ovu narodnu umotvorinu primenjujete
ajde sada vi :)

Koliko sam ja razumeo ovde se radi o poštenju i ličnoj hrabrosti da reaguješ kad primetiš da negde nešto ne valja. Nemoj reagovati i nema čega da se bojiš. Ako reaguješ, možeš da nahebeš i ti i tvoja porodica.

Pitanje je komplikovano, svako ima mogućnost za sebe da odluči dal da reaguje il da ćuti. Razumem one koji ćute jer se boje. Razumem i one koji reaguju bez obzira na cenu. Takvima se divim. Onima koji rade selekciju pa reaguju kad nema opasnosti ali ćute kad je stani pani, e te ne volim. Ebem i njih i njihovo poštenje. :cool:

Back