Nemoć starijih osoba i briga za njih

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

smeh

Veoma poznat
Poruka
13.755
Svakodnevno slušamo o raznim nedelima koja se dešvaju tu negde oko nas i tek kada se desi nešto ekstremno, pitamo se kako niko iz okoline ništa nije primetio... I pouzdano znamo da je to nemoguće, samo ljudi "gledaju svoja posla" i klone se bilo kakvog uplitanja u ono što ih se "ne tiče".
Dosta dugo pouzdano znam da sin sa 60 i nekom godinom koji živi sa parolom da je došao kod majke od 86 godina zato da bi je negovao (istina je da nije imao gde drugo da ode), ne samo da je zapostavlja nego je i maltretira... Svi (malobrojni) bliski ljudi koji su i dolazili kod stare žene su u međuvremenu od toga odustali. Poslednja je bila komšinica kojoj je zabranio ulazak... čak je i policiju pozvao da interveniše! Inače je hronični alkoholičar.
Eh, da... U malom dvosobnom stanu, uz staru ženu i njenog sina nekoliko meseci živi i sinova "devojka".

Da ne bih duljila priču, događaj od pre neki dan me je toliko potresao da ne mogu da se smirim...
Imali su Slavu. I njih dvoje ("mladih") su spremali ručak... slavski.
Kada je stiglo vreme da se obeduje, baki su dali kesicu supe... da skuva za sebe!

Pitanje: Da li postoji služba, institucija, bilo šta... koja se bavi zanemarivanjem starih osoba? Ovde se više radi o psihičkom nego o fizičkom malteretiranju... Inače, baka ima solidnu penziju, duplo veću od sinove, stan se vodi (valjda još uvek?) na njeno ime... ima još i unuku (ćerka pokojne ćerke), ali koliko čujem - ni ona više ne dolazi :(
Ne da je tužno, nego je pretužno... Da li se tu može nešto uraditi, nekako pomoći?

najbolje bi bilo da ga se zvanicno odrekne,a penziju iskoristi za boravak u nekom domu

Možemo mi sad da naklapamo šta bi bilo najbolje...
Svakako bi većina drugačijih rešenja bilo - bolje.
Ali, kako ženi od 88 godina koja nema nikakvog kontakta sa spoljnim svetom savetovati tako nešto ... ne samo tehnički (jer ne znam kako bi se do nje došlo)?

Tema je vrlo osetljiva. Pitanje je da li ta žena takvo sinovo ponašanje doživljava kao maltretiranje, i da li bi uopšte nešto želela da promeni u tom odnosu. :sad2: Neretko se dešava da žrtva zlostavljanja (bilo fizičkog ili psihičkog) negira isto pred osobama koje bi joj možda mogle pomoći.

Ovo je potpuno tačno.
Znam ženu i činjenica je da je njen sin njena najslabija tačka.
Sa druge strane, ona jeste stara i nemoćna (vrlo otežano se kreće), ali je psihički i umno prilično stabilna. I i te kako joj smeta takav odnos prema njoj, takav status u sopstvenoj kući, takav tretman od strane sopstvenog sina... Za čitav ovaj događaj smo i saznali tako što je baka teškom mukom prešla hodnik i došla do komšinice i u očajanju joj ispričala...
Od svega najstrašnije je što je sve to ne samo vređa i ponižava već i strašno boli.
Koliko treba da bude monstruaozan čovek koji je u stanju da spremi ručak i ne podeli ga sa starom ženom? Ne mora ni da mu bzde majka...

fora je sto su to sve zadrti matorci nenavikli na lepo..i uvek takvim olosima ostave stan..ja sad imam majku druga iz osnovne kojoj pomazem jer on zivi u poljskoj..pomogli su i oni meni ali nikad joj ne bih to naplatio kao svojoj majci pomazem..pre neki dan me zove razredna iz osnovne s kojom sam u povremenom kontaktu..polomila nos i pala udarila glavu..nije me zvala nego prica kako su joj neke komsije pomagale i kako su je drali..sad ce 79 god i kazem joj da me uvek moze pozvati kad joj nesto treba..svi cemo doci u to stanje da nam treba pomoc i jesu oni teski i sebicni ali greota je

Back