Немањи језик

Poruka
8.130
Потсети ме ова тема о превођењу http://forum.krstarica.com/showthread.php/739774-Kako-čovek-prevodi?p=31249788#post31249788
на причу коју сам читала јуче у Етнографском зборнику. Записао је човек предања и веровања о немуштом језику, и једна бака са Старе планине је тај језик називала немањи, са објашњењем да "такога нема на целом свету белом и зато је немањи"-нема га :) Други део тог записа је сећање ћерке (жене зрелих година) на свог оца (пок.) који је познавао немушти језик и комуницирао са свим животињама у окружењу.

Шта каже етимологија, одакле је тај назив "немушти" за језик који служи као средство комуникације са животињама, одн. језик животиња ?
И има ли "муштог" језика, кад је овај немушти?:D

Знам за место Мушутиште, не знам етимологију топонима.

Hmmm... :think: Odatle bi mogli poticati izrazi za čudovište - neman i dečje ime Nemanja - "takvog nema na Svetu okruglom". ;)

Izraz nemušti je staroslovenskim pisanim standardom pokvaren srpski glagolski pridev nemući. Nemući jezik. Tih, ćuteći jezik.

- - - - - - - - - -

Знам за место Мушутиште, не знам етимологију топонима.
Zbog mušeterčina...

Blow-flies.jpg

Recimo... :)

Hmmm... :think: Odatle bi mogli poticati izrazi za čudovište - neman i dečje ime Nemanja - "takvog nema na Svetu okruglom". ;)

Izraz nemušti je staroslovenskim pisanim standardom pokvaren srpski glagolski pridev nemući. Nemući jezik. Tih, ćuteći jezik.

Zbog mušeterčina...

SPOILER]

Recimo... :)

Ове муве/мушице као и "Москопоље"- поље мушица на влашко-српском))

Nemući jezik. Tih, ćuteći jezik.
Онда има везе и са муком и муклинама (инфинитив МУК), она непријатна тишина..мислимо да су животиње умукле од почетка стварања , да су у вечном муку, јер су у тишини.
Па би "не-мук" у немуклом, немуштом језику био прекид те тишине?

Ако је "мушти" човечји језик, онда је "немушти " нечовечји, одн. животињски језик.

Муштиште, потиче од старосрпске речи "муштина", што значи мужевност, човечност, чојство или надчовечност. Место са људима таквих особина је названо Муштиште, које су доцније досељеници модификовали у Мушутиште, што је данас административни назив за ово место..
Из Опште историје Муштишта :), http://musutiste.forums.lu/t5-topic

Poslednja izmena:

Back