Igor Ivanović o polemici Dević – Samardžić
Polemiku je avgusta meseca započeo istoričar Instituta za savremenu istoriju dr Nemanja Dević, prozivajući Samardžića na RTV Stara Pazova i na Jutjub kanalu ”Novi standard”. Kako se u međuvremenu polemika rasplamsala, ”Novi standard” je pitao o njoj i pisca Igora Ivanovića, koji je kao ključnu tačku spora označio slučaj Kalabić. ”Zašto bi neko pravio fotografije sa lažnim Kalabićem, ako ima pravog? Nema ni jedna fotografija sa pravim Kalabićem”, rekao je pored ostalog Ivanović
VODITELj: Kako gledate na ovu polemiku istoričara Instituta (za savremenu istoriju), da ne kažemo baš struke, najviše sa Miloslavom Samardžićem, čovekom koji nije školovan istoričar, ali koji je praktično ceo svoj život posvetio proučavanju teme Drugog svetskog rata? Imali smo ovde i Nemanju Devića, koji je baš to komentarisao. Kakav je Vaš pogled na tu polemiku?
IGOR IVANOVIĆ: Nisam uključen u tu polemiku. Drugo, ta polemika izlazi van okvira mog interesovanja jer je reč ipak o jednom sukobu koji je, da tako kažem, stručan. A sa druge strane ima i dosta lične komponente. Ali, pre no što Vam malo opširnije odgovorim na ovu temu, da uvedemo samo jedan bitan stav. Kao što vidite, već dugo vremena u našoj javnosti, pa i svetskoj, kad god je reč o nekim temama koje su opšte važne, koje su bitne za atmosferu jedne zajednice, jednog naroda, plasiraju tezu ”prepustimo to struci”. Moram da kažem da sam veliki protivnik prepuštanja struci bilo čega, sem što nije eksplicitno prirodnjačko, zatvoreno, koje može imati uticaj samo na struku…
VODITELj: Ne na društvo?
IGOR IVANOVIĆ: Recimo kloniranje. Hoćemo li da prepustimo kloniranje samo biolozima i ljudima koji se bave genetikom i inženjeringom, ili ćemo da pogledamo društvenu komponentu, humanističku, hrišćansku, i uopšte čoveka samog po sebi, kao ontološkog bića? Dakle, ako bismo sve prepustili struci, mi bismo ušli u situaciju da čovek više ne bi govorio o velikim temama, izgubio bi društvenu inteligenciju. Da uzmemo bilo kog umnog i velikog čoveka, samo Kanta, pogledajte taj opseg, čime se bavio… Zato smatram da o ovim temama, o kojima ste pitali, ne mogu da se bave samo ljudi vezani za struku, nego ljudi koji opisuju duh vremana. Duh vremena podrazumeva i stručni deo, ali i mnogo više od toga. Zahvaljujući velikim piscima mi smo saznali duh vremena, jer su isotričari bili samo ljudi koji su opisivlai događaje. A duh vremena je uvek iznad samih događaja, iznad same faktografije. Jer, ako tako posmatramo, imamo samo materijalnu komponentu događaja. Onda ukidamo tu ontološku, metafizičku komponentu čoveka, o odvojivosti njegovog duha i duše.
Dakle, ovo je samo jedan mali uvod, pa bih ja mogao sa ovih pozicija da komentarišem. Nesumnjivo je da su ti takozvani državni istoričari iz Instituta, kao i Miloslav Samardžić, učinili mnogo za Ravnogorski pokret. Mislim da je osnovna tačka na kojoj su se oni sporili Kalabićeva izdaja. Van nekih ličnih animoziteta, van toga da je neko krenuo prvi u javnosti da osporava drugog, pa je ovaj uzvratio, pa je to poprimilo razmere iz kojih nema više povratka na staro stanje. Time se ne treba baviti. To je praktično problem zatvoren u tom polju.
Ali Kalabićeva potencijalna izdaja Draže Mihailovića i njegova sudbina – da li bi završio, kako istoričari iz Instituta smatraju, svoj život prirodnom smrću, da ga Ćeća Stefanović nije kasnije zbog njegovog predugog jezika smakao – ili je pak poginuo u borbi, 1946. godine, na Bogojavljanje, kako smatra Miloslav Samardžić, to jeste velika dilema. To je tačka spora. Oni negirajućoi ovaj deo Samardžićevog istraživanja na neki način negiraju njega samog na poljima koja nisu naučna. Da li je, recimo, završio fakultet istorijskih nauka. To nije bitno. Postoji mnogo velikih istoričara, umnih ljudi, koji su pisali velike stvari, a da nisu po obrazovanju istoričari…
VODITELj: Slobodan Jovanović, na primer…
IGOR IVANOVIĆ: Naravno. Kažem vam, ako ste čovek koji se bavi nekom tematikom i komponentom, vi ne možete biti čovek jednog fakulteta, ili jedne srednje škole, i tako dalje…
VODITELj: Pominjete sudbinu Nikole Kalabića. Vi ste za naš sajt napisali jedan obiman dvotomi esej, gde ste doslovno rekli: Celog života se bavim izučavanjem ove teme, i nakon svega što sam video ili pročitao mogu da kažem da Kalabić nije izdao Dražu. Možete li malo sada za naše gledaoce da tu tezu obrazložite?
IGOR IVANOVIĆ: Ja sam pročitao to što je javnosti dostupno. I nisam jedini. Razgovarao sam sa nekoliko umnih ljudi, koji su što iz radoznalosti, a što kao i ja, iz porodičnih razloga, izučavali ovu tematiku. Opšti stav je da Kalabić – mi ne znamo da li je izdao – ali da dokazi koje je država pružila nisu dovoljno črsti. naprotiv, oni su neuverljivi, iz čega možemo, u logici pravnika, da izvedemo zaključak da on nije izdao. Tu ima jedna velika zamena teza. Mi dokaze, koje je prvenstveno dala totalitarna, Brozova država, koja je sve živo što je mogla da falsifikuje – falsifikovala, smatramo autentičnim, mislim u našoj javnosti. Dakle, nisu poništene tekovine Brozovog doba, pa da onda krenemo od nule, nego je potrebno da vi dokazujete, pod a) da Kalabić nije bio izdjanik, pod b), da nije bio ratni zločinac. A dobro znamo da su obe ove teze date na neutemeljen, ideološki način, i ko zna u koju svrhu.
Pogledajte šta se desilo. Izvesni Dušan Nedeljković, koji je čak studirao na Sorboni, je bio predsednik komisije, ne mogu da se setim pravog naziva, na osnovu koje se utvrđivalo ko je bio rtani zločinac. I kada bi ta komisija, kroz zakon i skupštinsku odluku, utvrdila da je neko bio ratni zločinac, on bi izgubio sma moguća prava. Znači, sva građanska prava, zatim imovinska prava njega i njegovih naslednika. A znate kako je ta komisija radila? Tako što su iz raznih opština tadašnjih, okruga, ili kako već, slali spiskove zločinaca. I onda je praktično ta komisija imala skup malih komisija, napravljena je velika komisija, i svi, bukvalno svi, ravnogorski oficiri su proglašeni zločincima. Imam pravo ovo da tvrdim, jer je i moj deda proglašen zločincem (kapetan Boža Ivanović, komandant brigade u Toplici – prim. ur). Moj otac je posvetio ceo život da dokaže da nije bilo zločinac, jer je poznato da je između jednog velikog čoveka, partizana Ratka Pavlovića Ćićka, i mog dede Bože Ivanovića, bio pakt o nenapadanju. Obojica su posle morali da stradaju. Ćićko je verovatno ubijen sa leđa. Prebačen je na teren Crne Trave, kao partizanski komandant, na teren koji on ne poznaje, vrlo čudna smrt. O tome je moj otac napisao i vrlo ozbiljnu knjigu. Nije jedini, mnogi se bave tom tematikom. Ništa ne možemo reći sa sigurnošću, ali sa velikom verovatnoćom možemo reći da je Ćićko ubijen sa leđa od strane partizana, jer je u samrtnom ropcu njegov ubica, inače deda Gorana Majmuna Vukovića koji je ubio Ljubu Zemunca, priznao taj zločin u sanatorijumu, pred dva, takođe bolesnika, obaveštajca koji su se tu zatekli.
Dakle, pošto je moj otac posvetio život toj temi, imam pravo da budem zainteresovaniji, na neki način, od drugih. I dokazao je da u doba te Rgajske bitke moj deda nije bio na toj teritoriji, nije uopšte bio komandant. Reč je o lokalnoj jedinici, koju je vodio Mića Simić, zajedno sa Bugarima, protiv jedne topličke partizanske jedinice, kada su stradali Sreta Mladenović Mika, i Gavran Čeković pre toga. Počinili su grozne zločine u tom pustorečkom kraju. A moj deda je u tom momentu bio u Nišu. Postoje istorijski dokazi. Radio je kao nadničar. Kao oficir, skrivao se od Nemaca, radio je kod našeg nekog polurođaka. Sad, pazite tu situaciju. Vi i dan danas imate da je moj deda ratni zločinac. Postoje i dokazi, ali ne pada mi na pamet da se ponižavam na ovom sudu, u ovoj državi, sa ovim tužilaštvom, koje to pokušava da dokaže za Nikolu Kalabića, gde državni tužilac Srbije, uz pomoć hrvatskih istoričara, sad podnosi tužbu. U ovom segmentu, sramno je šta radi država Srbija. Ne znam da li ima veze sa ovom vlašću, ili su to recidivi duboke komunističke države. Ali, evidentno je u slučaju Kalabić, da nemamo eksplicitne dokaze, da je neophodno dokazivati njegovu nevinsot, a da je pri tome država falsifikovala sve što je mogla, jedno sedam, osam komponenti u njegovom slučaju – o tome ću malo kasnije – a i dalje se veruje da je zapravo ta državna istina polazna osnova. U tomk slučaju, to je i naučno, i moralno, nedopustiva kategorija. To treba svesti na nulu. Jednostavno, Nikola Kalabić nije izdao. Izvolite, dokažite da jeste. Pa ako se daju relevantni dokazi, ali dokazi dostupni svima, naravno da će to biti opšte prihvaćeno od strane ravnogorskih potomaka, kao i celokupne javnosti. Ali ovako je stvarno jedna besmislena situacija.
E, sad, mene sudbina Nikole Kalabića više interesuje na, kako da kažem, emotivnom planu. Ali, nije to sa društvenog stanovišta prevelika tema, da nema jedne druge komponente, koja je mnogo bitnija. Ukoliko Kalabić nije izdao Dražu Mihailovića, i ako je zbilja nastradao na Bogojavljanje u Degurićkoj pećini, onda Draža nije uhvaćen pomoću Kalabića. A ako nije, postoje indicije, i neki dokazi, da su u tome učestvovali Englezi. Da li je uloga Nikole Kalabića zapravo maska da se sakrije sramna engleska, odnosno anglosaksonska, uloga u hvatanju Draže Mihailovića? Oni su inače 1943. godine prešli na stranu partizana i vi imate svedočenje Ficroja Meklina, dato Božidaru Zečeviću, koji kaže da ga je Čerčil poslao sa idejom da u Bosni napravi pakt sa Titom o napadu na srpske gradove – to je to savezničko bombardovanje, partizani sa zemlje, a anglosaksonci iz vazduha. To daje jednu sasvim novu sliku Drugog svetskog rata. Zato je slučaj Kalabić bitan. Da li neko forsira Kalabićevu izdaju da bi prikrio sramnu ulogu Engleza? Dakle, da li je ovo pakt duboke komunističke i duboke NATO države u Srbiji? To je teza kojom sam se ja bavio i mislim da posle svog tog istraživanja, mogu da kažem da je prevagnulo da, ipak, Kalabić nije izdao.
Jer, video sam mnogo falsifikovanih dokaza. I postavio sam pitanje sebi: Zašto bi država, ako je stvarno nekog uhapsila, stavljala slike lažnog Kalabića, izmišljala dnevnik Borivoja Tasića, prikrivala prave dnevnike Stevana Moljevića, Dragiše Vasića, itd. U krajnjem slučaju, ako je Kalabić stvarno preživeo Drugi svetzski rat, što ta država ne kaže gde je živeo, pod kojim imenom, gde je sahranjen, da se iskopa grob, da se dokaže…