Nemam pojma...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prvo moras nesto da znas da bi ti to doprelo do srca.
Sve ide prvo od razuma.
vera se stice spoznanjem Boga
preko Biblije
Ko ne zna Bibliju ne moze imati pravu veru

ko nista ne zna ima neku vrstu sujeverja to vera nije.

Mono, nije valjda da ti prvo počneš verovati razumom da bi to doprelo do srca...

Vidi ovo...

Jevrejima 11:1..''Vera je, pak, tvrdo čekanje onog čemu se nadamo, i dokazivanje onog što ne vidimo. ''

A na osnovu čega tvrdiš ono, da ko ne zna Bibliju ne može imati pravu veru...Da li to znači da mnogo starijih ljudi po nekim selima širom Srbije, koji nisu izučavali Bibliju...nemaju pravu veru...nisu vernici...

A eto recimo ja...imam neko znanje o Bibliji...ali nisam vernik...

Priča Entoni Flua (Anthony Flew).Jednom prilikom su dva istraživača naišla na proplanak u džungli. Na proplanku je cvetalo mnoštvo cveća i korova. Tada jedan od istraživača reče: "Ovo parče sigurno obrađuje ljudska ruka". Drugi je negirao: "Nema tu nikakvog čoveka". Tada razapeše šatore i sedoše da čekaju. Međutim, nikakav čovek se nije pojavljivao. "Možda se radi o nevidljivom vrtlaru". Zato oni postaviše elektičnu žičanu ogradu. Unajmiše i pse tragače... Ali ništa nije sugerisalo na pojavu nekog "uljeza". Nikakav trzaj žice nije odao neko nevidljivo biće. Psi su ostali nemi svo vreme. Međutim Vernik još uvek nije ubeđen: "Mora da se radi o nevidljivom, nedodirljivom vrtlaru, koji je neosetljiv na električnu struju, koji je nečujan i nema mirisa, vrtlaru koji tajno obilazi svoj voljeni vrt". Konačno, u očajanju, Skeptik će na to: "Ali šta je ostalo od tvoje prvobitne izjave? Po čemu se tvoj nevidljivi, nedodirljivi, nečujni i neuhvatljivi vrtlar razlikuje od imaginarnog vrtlara ili čak od nepostojanja ikakvog vrtlara?" Tako, poneko može zaključiti: "Negiranjem stotina karakteristika i najlogičnija hipoteza se može, malo po malo, dovesti do apsurda".(4) Drugim rečima, o vrtlaru ‑ ili Bogu ‑ se ne može ozbiljno diskutovati sve dok se ne složimo o kakvoj vrsti bića pokušavamo da diskutujemo. ...

(copy)

Mono, koliko da ne zaboraviš na ovo...

Mono, ne tumačiš ti Bibliju Svetim Duhom od Boga. Ti samo prihvataš tumačenja Biblije onih koji tvrde da samo oni mogu, tumačiti Bibliju. Imaš o tome u Stražarska Kula od 1.121990 godine.Pronadji to i uveri se.

A ta tvrdnja biva u suprotnosti sa ovim...

27 А што се вас тиче, помазање+ које сте примили од њега остаје у вама, и нико не треба да вас поучава,+ него вас помазање од њега учи о свему+ — а оно је истинито+ и није лаж — и као што вас је оно поучило, останите у јединству+ с њим.

A u vezi razumevanja Biblije šta kaže Stražarska Kula iz 1994 godine...kaže ovako...

''I ti možeš dobiti to razumijevanje uz pomoć onih koji su iskusni u ‘pravom upravljanju riječju istine''
''Svi koji žele razumjeti Bibliju trebali bi cijeniti to što ‘mnogolika Božja mudrost’ može postati poznata samo preko Jehovinog komunikacijskog kanala, vjernog i razboritog roba ''

Mono, pokušaj da shvatiš da ti ne tumačiš Bibliju. Ti samo kao odani sledbenik učenja Stražarske Kule prihvataš ono što ti se predoči.

Ne znam kako je kod tebe ali ovde u Dvorani Kraljevstva se sredom...izučava i tumači Biblija. Neko od starešina pročita jedan članak iz Kule u vezi sa nekim stihovima u kojem se predoče konkretne tvrdnje. I svi to naravno prihvataju. I onda na kraju imaju kao neka pitanja. Pročitaju se pitanja jedno po jedno a onda prisutni dižu ruke da bi odgovorili. I starešina nekom da reč...da odgovori. A odgovori su ono što je pre pitanja pročitano. :manikir:

I to bi bilo toliko od mene...Laku noć... :bye:

da dodam malo Biblijske pouke...

Rimljanima 10:10...''Jer se srcem veruje za pravdu, a ustima se priznaje za spasenje. ''
У тај час приступише к Исусу ученици говорећи: Ко је дакле највећи у царству небеском? И дозва Исус дете, и постави га међу њих, и рече им: Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Који се дакле понизи као дете ово, онај је највећи у царству небеском. И који прими такво дете у име моје, мене прима. А који саблазни једног од ових малих који верују мене, боље би му било да се обеси камен воденични о врату његовом, и да потоне у дубину морску. Гледајте да не презрете једног од малих ових; јер вам кажем да анђели њихови на небесима једнако гледају лице Оца мог небеског.

И доношаху му дечицу да их дотакне; али их ученици укорише. А Исус видевши негодова и рече им: пустите дечицу да долазе к мени, не браните им; јер таквима припада царство Божије. Заиста, кажем вам: ко не прими царства Божијег као мало дете, неће ући у њега. И загрливши их благослови их, стављајући руке на њих.

Доношаху к њему и децу да их се дотакне; а кад видеше ученици, запретише им. А Исус дозвавши их рече: Пустите децу нека долазе к мени, и не браните им; јер је таквих царство Божије. И кажем вам заиста: који не прими царство Божије као дете, неће ући у њега.

I takva deca su puna znanja Tore jel.

Sve pocinje od razuma.
pa onda tek do srca.

Kuku me lele da me lele kuku...Po ovom proizilazi da sam ja neki ''izrod'' samo takav. Ja se prvo zaljubim onako iz dubine srca, pa počnem osećati ljubav, ne razumom, već iz dubine srca. I onda razumu preostaje, samo da prihvati činjenično stanje stvari.

Mono, na šta bi ličila ljubav, kada iz srca započinjala ne bi...kada bi započinjala iz razuma...

A da bi to bilo neko kalkulisanje, neko foliranje zbog nekog interesa...bilo bi...zar ne...

Pokusaj sam shvatiti

Mono, samo sam te pitao u vezi sa kontekstom a na okolnost ovog...

Rimljanima 12

Zato vas, braćo, usrdno molim samilošću Božjom da date svoja tijela kao žrtvu živu, svetu, ugodnu Bogu, 12

da služite Bogu koristeći svoj razum.

Eto Bog kaze da koristimo razum.

1 Korićanima 1:19...''Jer je pisano: Pogubiću premudrost premudrih, i razum razumnih odbaciću.''

Stoji ono u tvom postu...Bog kaže da koristimo razum. Medjutim, isti taj Bog kaže i ono...razum razumnih odbaciću. Kaže li šta o tome...Stražarska Kula... :manikir:

Mono, samo sam te pitao u vezi sa kontekstom a na okolnost ovog...

Stoji ono u tvom postu...Bog kaže da koristimo razum. Medjutim, isti taj Bog kaže i ono...razum razumnih odbaciću. Kaže li šta o tome...Stražarska Kula... :manikir:
Pa vidi u Bibliji
To razum razumnih odbacicu misli se na one koji se ne oslanjaju na Boga,

ne znam sta kaze Kula o tome.

Pokusaj da sagledas ceo pasus a ne da vadis izx konteksta citat
Ovako pise u Bibliji
. 19 Jer pisano je: “Uništit ću mudrost mudraca i odbacit ću umnost umnih.” 20 Gdje su mudraci ovoga svijeta? Gdje su pismoznanci? Gdje su oni što vole rasprave? Nije li Bog mudrost svijeta pretvorio u ludost? 21 Jer Božja se mudrost očituje u ovome: svijet svojom mudrošću nije upoznao Boga, ali Bog je odlučio da ludošću onoga što se propovijeda spasi one koji vjeruju.

dakle lepo kaze Biblija

Nije li Bog mudrost svijeta pretvorio u ludost?
Dakle misli se na tu mudrost - svetovnu a ne Bozju.
jer znamo da je Bog ovoga sveta Sotona Djavo.
Bozja mudrost je superiornija. I ona vodi u vecni zivot
a mudrost ovog sveta u unistenje

Jeste BOZJA ljubav je nacelna.
I mi se moramo uciti toj ljubavi.

Kakve li to veze ima sa mojim postom koji si komentarisala...

A to bi znaćilo...šta...Da čovek ne mora da se zaljubi, da bi iz tog osećanja isklijala ljubav...Nije valjda da ljubav nastaje tako, što razum kaže...počni da voliš...Mono, Mono... :manikir:

I šta li ti znači to...da je Božija ljubav načelna...
Ima ono da je Božija ljubav bezuslovna...ali to je malo komplikovano...

Mono, hajde mi pomozi da shvatim ovo. Kada pročitam ovo...

Svi koji žele razumjeti Bibliju trebali bi cijeniti to što ‘mnogolika Božja mudrost’ može postati poznata samo preko Jehovinog komunikacijskog kanala, vjernog i razboritog roba

Iz toga mi, jasno proizilazi, da niko ko nije JS ni slučajno ne može razumeti Bibliju...

Neću biti iznenadjen ako odgovor i na ovo pitanje...izostane...:manikir:
Bozja rec se moze razumeti samo svetim duhom.
A JS dobijaju sveti duh od Boga zato je i razumeju.
JS poucavaju druge Bibliji
i to je taj kanal...

Drugi je samo delimicno znaju a JS znaju celu Bibliju.
Tako da svi koji je znaju odliucno naucili su od JS

ne znam ko jos drugi zna Bibliju celu... sam od sebe
mora je negde uciti

ne znam, al imam utisak da je umislila da smo joj djaci

Ima toga. Mona pravoslavne vernike, poučava Bibliji...

[QUOTE=Arianna;34994085]nemam nista protiv pravoslavaca njih poucavam Bibliji[/QUOTE]

A u vezi sa tim, ako imaš neko pitanje a na okolnost ovog...

Arianna;37001256:
ko ima Biblijska pitanja nek mi se slobodno obrati :hvala:

slobodno pitaj učiteljicu Monu, možda češ i dobiti odgovor. Ja obićno nisam te sreće...

Bozja rec se moze razumeti samo svetim duhom.
A JS dobijaju sveti duh od Boga zato je i razumeju.
JS poucavaju druge Bibliji
i to je taj kanal...

Drugi je samo delimicno znaju a JS znaju celu Bibliju.
Tako da svi koji je znaju odliucno naucili su od JS

ne znam ko jos drugi zna Bibliju celu... sam od sebe
mora je negde uciti
znači teolozi na bogoslovskom fakultetu učili su bibliju od svedoka :D
hahahahah

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back