Nemačkoj ponestalo novac

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.255

Ima li novca na bankomatima? Gotovine ponestaje​

Ima li novca na bankomatima? Gotovine ponestaje
Foto: Pixnio | Ima li novca na bankomatima? Gotovine ponestaje
Nezavisne novine05.10.2024 09:27
Podizanje gotovine s bankomata danas, na Dan njemačkog jedinstva, postaće prava igra na sreću u pola Njemačke, navode tamošnji mediji.

U mnogim mjestima u Njemačkoj bankomati se ne pune jer su raznosači novca u štrajku.
"Mjere štrajka mogu ugroziti uobičajeno snabdijevanje gotovinom na bankomatima i poslovnicama naše banke", upozorenje je banke "Oldenburgiše Landesban".
Banke u Bremerhavenu takođe oglašavaju uzbunu: "Bankomati Weser-Elbe Sparkasse (Wespa) trenutno više nisu puni", rečeno je iz navedene finansijske institucije.
Sindikat Verdi pozvao je u utorak radnike u industriji prevoza gotovine i vrijednosti na nacionalni štrajk u Njemačkoj.
U srijedu se štrajk trebao nastaviti u osam saveznih opština: Saskoj, Saskoj-Anhaltu, Tiringiji, Berlinu, Brandenburgu, Donjoj Saskoj, Bremenu i Severnoj Rajni-Vestfaliji.
Pozadina štrajka su plate i kolektivni pregovori za oko 10.000 radnika u industriji. Sindikat traži proširenje plaćanja prekovremenog rada, ujednačavanje godišnjih odmora i praznika, najmanje 31 dan godišnjeg odmora i veće satnice.
Savezno udruženje njemačkog novca i vrijednosnih usluga (BDGW) oštro je kritikovala štrajk. Sindikat trodnevnim štrajkom upozorenja pridonosi daljem pogoršanju situacije u industriji.
Zbog takvih kampanja trgovci relativno brzo prelaze na elektronska sredstva plaćanja.
Banke koje su pogođene štrajkom otvoreno preporučuju svojim klijentima ponudu drogerija i supermarketa za snabdijevanje dodatnom gotovinom prilikom plaćanja EC karticom.
Finansijske institucije već upozoravaju da bi moglo doći do novih nestašica gotovine oko sljedeće runde pregovora 17. i 18. oktobra, prenosi "b92".

ne bi rekao da ponestalo novac , nego i u Nemačkoj na mala vrata, barem pokušavaju, da izbace gotovinu iz upotrebe ,ni da glavna finansijska sredstva idu preko plastike
e sad znajući mentalitet Nemačkog naroda, msm da čebto teže ići nego kao što je bilo kod skandinavaca

koliko smo za neke stvari i u većini slučajeva sa inatom, ipak narodi na ovim prostorima razmišljaju svojom glavom
niko ne voli kontrolu svog novca
65% plaćanja je još uvek u kešu, što je za narod dobro
ma daj
nema problem sa kusurom i sa sitninom..
provuces karticu i gotovo.

a sto se tice kontrole..ne postoji hardver koji moze da obradi sve te podatke tako da nema kontrole tvog novca, nemojte se spustati na nivo paranoje.

daj
nema problem sa kusurom i sa sitninom..
provuces karticu i
za takve situacije postoje žvake i oni banana čokoladice , šalim se, prošlo je to vreme da na bilo kojoj kasi nemaju sitnog novca za kusur
na zapadu, kusur je svetinja , i jedan cent da je kasijerka ga daje
pa sad , ako neki satelit može kroz prozor da mi uđe u telefon i da me u milimetar locira , šta ostaje za drugo , a posebno kada je novac u pitanju

za takve situacije postoje žvake i oni banana čokoladice , šalim se, prošlo je to vreme da na bilo kojoj kasi nemaju sitnog novca za kusur
na zapadu, kusur je svetinja , i jedan cent da je kasijerka ga daje
pa sad , ako neki satelit može kroz prozor da mi uđe u telefon i da me u milimetar locira , pra ostaje za drugo , a posebno kada je novac u pitanju
ovo se slazem..bio sam zapanjen kad sam u spaniji dobijao 1 cent kao kusur a kad kazem da ne treba zahvaljivali mi se kao da sam im ostavio 100€

ali mi pricamo o srbiji..ovde brate na svakoj kasi prvo te pitaju "imas nesto sitnije?"
pa kad kazes da nemas onda cujes "uffffffffff" i onda nekad nadje a cesto i kaze "nemam da vratim"

Ovaj strajk ce pogoditi privredu srbije tek za mesec dana, jer sad nasi krimosi u nemackoj ne mogu da obavljaju svoje redovne aktivnosti , sto dovodi do slabijeg priliva sredstava za trosenje u nasu privredu...

Ocekuje se ako stanje potraje duze od 3 meseca da ce skupstina morati vanredno da zaseda radi novog rebalansa budzeta..

u novcaniku vucem 1.000 dinara mesecima.
iskljucivo sve placam karticom.
ne vidim poentu da se nose pare.
Не постоји искључиво, Табе! Киосци и мање продавнице и даље раде само са кешом. Осим тога, дешавају се и хаварије, па и они који примају картице на кратко могу да раде само са кешом. Већина таксиста. О пијаци и да не говорим (она нас је одржала када је било најтеже, њојзи хвала). Готовина ће и даље да буде актуелна.

Poslednja izmena:
Не постоји искључиво, Табе! Киосци и мање продавнице и даље раде само са кешом. Осим тога, дешавају се и хаварије, па и они који примају картице на кратко могу да раде само са кешом. Већина таксиста. О пијаци и да не говорим (она нас је одржала када је било најтеже, њојзи хвала). Готовина ће и даље да буде актуелна.
zato i imam 1000 din u novcaniku ali kao sto rekoh do sad sem kad sam hteo da kupim pljeskavicu na kiosku uvek sam koristio karticu.
a i pekare i fast foodovi sve vise primaju kartice.

Back