Nemački ovčar je specifičan po tome što može biti ekstremno profesionalan i poslušan,a s druge strane može biti ubica na 4 noge. Ono što sam ja iskusio je da kod psa postoji mnogo faktora koji utiču na njegovo ponašanje,ali ubedljivo najvažniji su genetika i to šta je gazda kod psa podstakao odnosno kako se postavio prema njemu i čemu ga je naučio. Moju ženku NO nikada nisam udario,ona mene razume bukvalno sve. Pored striktnih komandi koje radi kao Doxa,ona uvek gleda u mene kada govorim i bukvalno prati intonaciju,reči itd i postupak sa njom teče kao voda. Pravi pas,miran,staložen,pametan,ali isto tako laje i čuva kuću i dvorište. Ljude koje ja pustim u dvorište onjuši,memoriše i oni uvek mogu ući s tim da se kada oni dođu oglašava na drugačiji način kako bi nam javila šta se dešava. Dve kuće od mene,komšija ima mužijaka koji je bio u boksu,pa na lancu,dobijao je batine i za njega nikad nije bilo vremena. On je ludak od psa,jednom je udavio Azijata,napada ljude kad god ima šansu,prosto da ne poveruje čovek da je to ista rasa. I dok njegov pas zavija gladan i grize sve pred sobom,ja svoju ženku šetam bez povodca. Treba proveriti kod odgajivača roditelje psa,da li su genetski devijantni,pa onda polako jedno po jedno. Takođe pas se mora kvalitetno hraniti i mora se sa njim raditi. NO je zahtevan upravo zbog svoje inteligencije i želje da uči. Pas se mora pariti. To je jako bitno. Šetajte ga što više,neka bude među ljudima i među psima,makar i sa korpom. Posvetite mu malo više ljubavi i pažnje,a ako nemate uslove za sve to,poklonite ga nekome ko ima i udomite neko štene male rase,mešanca da "pravi galamu" što bi rekla moja baba. Idealno je da deca rastu uz psa,ali pod pretpostavkom da se tom psu može verovati.