Nemacki ovcar

Nikoga nema vec mesecima ali evo mi cemo da postavimo fotke da vidite kako smo porasli :) Prelezali smo i jednu upalu uva.
11666259_10205954219511109_4163960821630144777_n.jpg
11850584_10206243185375075_8306366876796531665_o.jpg

- - - - - - - - - -

Untitled.jpg

OOOOOOOO kako ste porasli :klap:
Prelepa je :zag:

- - - - - - - - - -

a evo i nas. Imamo novog člana čopora, Stefana, pile nanino i naravno Mrkog i Maru Opajdaru koji ga čuvaju. Posebno Mrki. On se ne odvaja od Stefketa :lol:

attachment.php

i ceo čopor :heart:

attachment.php

Zdravo svima..nov sam ovde pa da podelim jedan problem koji imam sa mojiim NO.Ima 3.5god i bas je onako pravi NO.Iz grada sam se preselio na selo i kupili smo NO koji vec ima 3.5 god.Zivim sa zenom i kcerkom od 7 godina i zena je sad trudna,9ti mesec..Kupili smo domacinstvo od 62ara i smatrali da nam treba pravi pas cuvar i odabrali jednog NO iz odgajivacnice(nije bitno koje).Nije isao na dresuru nikad jer mi je bilo zao da ga neko maltretira i ko zna sta sve ne a nismo ni nasli pravog dresera u kojeg bi imali poverenja..problem je da je pas u medjuvremenu vec imao par napada na ljude,bez ikakvog razloga,u dvoristu bukvalno pored moje supruge(nikad pored mene kad sam ja tu,a uglavnom ga ona hrani,mada sam ja autoritet sto se njega tice)..nikad ga nismo maltretirali,gledali uvek da bude pusten po ceo dan,maltene ga ceo komsiluk zna a i dvoriste nije ogradjeno tako dobro te uvek kad nismo napolju on malo sklisne i obidje pasaluk,parohiju kako ja kazem..van dvorista nikad problem nije napravio,al unutra je vec imao par napada na ljude bez ikakvog povoda..i dalje imam max poverenje u njega sto se nas tice ali moja zena se vec plasi za cerkicu kako moze i nju da napadne i misli kako je opasan i zao pas(to je vec problem,a sta tek misli kad dodje beba necu ni da pricam,jer zna se kako su oni ljubomorni pa misli i da moze da napadne i bebu nedaj Boze ako pomisli da je ugrozen)..Da li je moguce da napadne pas gazde i pripadnike porodice sa kojom je odrastao(uzeli smo ga sa 2.5meseca)..osecam i vidim da je max zastitnicki nastrojen prema nama,ali posle zadnjeg napada mojoj supruzi nije bilo dobro,a 9ti mesec je trudnoce,morala je komsinicu da vodi u hitnu,napao je pas bez bez ikakvog razloga..vec 2gi put je napao istu komsinicu..napao je,oborio na zemlju i ugrizao za dojku,supruga je reagovala i on je odustao(ja sam bio na poslu kad se to desilo)..ako neko ovo cita pomagajte..psa sam pretukao mozda 4 puta u zivotu(znam da je greska),ali samo kad je napravio zescu nevolju(tipa napao kokosku,desilo se i da je napao od komsije jagnje i ovcu)..nikad sam nisam bio agresivan,maltene se nisam potukao u zivotu,nasilje mi je dakle nepoznato tako da od mene to nije mogao da vidi,a ni od supruge i od deteta..slusa nas,voli da se mazi,ma pravi NO,ali je deff opasan za bilo koga ko udje u nase dvoriste,mada jednu te istu zenu je napao vec dr put..sve ukupno ima 3napada na ljude,ovaj 3ci najgori(u smislu da je onako ugrizao,prvi put nagnjecio za zadnjicu,pa smo morali zenu da vodimo u hitnu da provere da li je sve ok)..redovno je vakcinisan,vaspitan sa ljubavlju ali ispoljava te agresivne ispade i nimalo nije prijatno ni za koga..jedino da kad neko dolazi kod nas da ga drzim na lancu i da bude pusten samo kad smo mi sa njim i to je to..ima li razloga da se plasim da moze da naskodi mojoj familiji..ako nekog cita ovo molim vas za savet..pozdrav od Sase!

Saša......u vašoj sadašnjoj situaciji (dete, drugo dete na putu, žena koja već ima paranoju, pas koji grize bez razloga) dajte psa nekome ko će mu posvetiti vreme i živi sam i ima ograđeno dvorište..Nije vaš pas ništa ekstremno strašan, takav mu je karakter i to je moguće korigovati, ali vi nemate kad da vršite korekcije i nemate uslova za to. Takođe, nemate pravo kao roditelji da se plašite i da to prenosite na decu.Nabavite drugo štene neke druge rase, pitomijeg karaktera.Čuvar je svaki pas, ne mora to biti No. I ogradite dvorište, to je pravilo kad se ima pas jer ga zbunjujete. Psi vole da znaju svoje granice.
Inače, mi imamo No (ovo je drugi) i bretonku. Stalno su pušteni. Kad bi ujeo nekog tako kao vaš pas, ne bih imala dilemu i ne bih se pitala da li će nekog od nas da ujede ili neće ili nekog ko dolazi u dvorište. Ako je neko od ukućana tu, i pusti neku osobu da uđe u dvorište, pas tu nema šta da radi osim da trčkara veselo okolo i maše repom. Alfa je pustio posetioca. Alfa čuva. Pas prati Alfu. Kada Alfa nije tu, pas čuva dok Alfa ne dođe. Alfa si ti, ali i tvoja žena.Porodica je na prvom mestu.

uf,nisam se nadao takvom odgovoru,ali je realan maximalno..moracemo da prelomimo to,a ne mogu da zamislim kako..mislim obozavamo ga svi,ali u ovim uslovima ne mogu da razmisljam o tome da li se moja supruga oseca bezbedno ili ne..msm ona vec preza od njega sta bi mogao da uradi,mada bih ja ruku dao da nema sanse da na nas udari..hvala na iskrenom odgovoru..porodica na prvom mestu,naravno!

uf,nisam se nadao takvom odgovoru,ali je realan maximalno..moracemo da prelomimo to,a ne mogu da zamislim kako..mislim obozavamo ga svi,ali u ovim uslovima ne mogu da razmisljam o tome da li se moja supruga oseca bezbedno ili ne..msm ona vec preza od njega sta bi mogao da uradi,mada bih ja ruku dao da nema sanse da na nas udari..hvala na iskrenom odgovoru..porodica na prvom mestu,naravno!
Evo ovako kao klinac ima li smo psa koji je bio agresivan prema svima osim prema nama u kuci tj ukucanima...Ni kao mali nisam ga se plasio (pas je bio od dva meseca starosti kod nas) i naravno niko iz kuce ....bio je to klasican cuvar porodice i kuce i svako nepoznat za njuega je bio uljez cak i kada bi tog nekog vidjao svakodnevno...kada je neko od ukucana bio tu on ne bi reagovao u koliko taj neko nije ugrozen(znaci nije smelo da se drekenja udara grli pred njim) ali je doziveo duboku starost kod nas ...kada bi neko dosao bio bi zatvoren iz prostog razloga zato sto su ga se ljudi bas plasili...Nikada za svog dugogodisnjeg zivota nije pogledao popreko ni mene ma ni jednog ukucana i ako je nekoliko puta napao ljude(neke lopove)..To sto ti imas je klasicno ponasanje jednog cuvara i nije nista strano,jer ta zena ga je prvi put nekako ispravocirala svesno ili ne...tako da on od nje oseca neku vrstu opasnosti zato je i napadaali to ne znaci da je razlog da treba da date psa nekom vec ako ste u mogucnosti da korigujete njegovo ponasanje jer ocigledno on samo vas smatra za ALFU i vas najvise slusa a oseca da ima potrebu ostale da zastiti...sa bebom svaki pas drugacije reaguje moji rodjaci imaju zaltnog retrivera koji je sve docekavao veselo nikad zarezao ili popreko pogledao ali sada kada je dete malo tu ona jednostavno ne dozvoljava da neko van ukucana dira to dete(pas ima 5-6 godina) tako da sve od vas zavisi kako ce pas reagovati na prinovu tj novorodjence ...Nadam se da sam pomogao u nekom smislu :)

Da se razumemo. Ovde sam dugo i imam iskustva sa psima. Mnogo sličnih priča ima kao Sašina. Naravno da se to ponašanje može korigovati. Prvo ograda. To je prva greška jer pas ne zna granice. Drugo, naravno da ga je gospođa koju je dva puta ujeo isprovocirala nekim svojim ponašanjem koje je on shvatio kao agresiju na gazdaricu.. Ljudi uglavnom ne znaju da se ponašaju kada ulaze u dvorište u kome je pušten pas. Pored toga, ni Saša nije naučio psa kako da se ponaša kada Alfa (on i supruga) otvara kapiju i pušta nekog. Ne možete očekivati od psa da to zna ako ga niste naučili. On se ponaša nagonski i ako vi ne odreagujete, znači da je dobro uradio. Ne možete očekivati ni od raznih ljudi da znaju kako da se ponašaju.Sigurno je bilo i nekih drugih pogreški u startu. Pas što nauči, nauči do dve godine starosti. Sve posle toga su finese, usavršavanje, detalji. Zatvaranje psa kada neko treba da dođe može biti kontraproduktivno.
Majka sam, i nana. Naš unuk ima 11 meseci. Obožavamo pse, ali oni su obaveza i to velika. Mrki, No, je zaluđen unukom. Ne odvaja se od njega kada dođu kod nas.To je normalno ponašanje čuvara koji je prihvatio novo štene u svoj čopor. Unuk mazi oba psa, zalogaj njemu pa zalogaj psima koji uredno čekaju :lol: Problem ipak postoji, jer svi moramo biti na oprezu zato što Mrkijeva ljubav ume da boli :lol: On nije svestan svoje snage a ispoljava veliku ljubav. Sto puta ga lizne, poljubi :lol: Mara, bretonka isto. Kod nje je problem brzina i da ga ne obori.Oba psa ga mogu oboriti, ogrepsti, posebno kad ovaj mali prohoda, a to je ubrzo. Veliki psi i mala deca su obaveza i pored silne obostrane ljubavi.
Kao što rekoh, Saša i njegova supruga nemaju kad i nemaju ni uslove ni znanje da vrše korekcije ponašanja već odraslog i zrelog mužjaka psa čuvara. Znam za život žene u strahu od sopstvenog psa. Starije dete treba da izađe napolje a ona ne može sa njim jer mora biti sa bebom. I milion drugih situacija.To razbija ljude. Takva ljubav sa strahom je mnogo teška i prenosi se na porodicu. Više štete nanese svima nego koristi. Pas oseća nervozu i strah i nepoverenje. Kako će reagovati, ne zna niko.
Naravno da Saša i supruga vole svog psa, i naravno da je teška odluka, ali prioriteti moraju postojati, posebno kad si roditelj.

Osnovna stvar je:
Pas čuva kad gazda nije tu. Čim se gazda pojavi, gazda je Alfa i onako je kako on kaže. Ako Alfa nekome kaže "uđi" pas to samo prihvati.
Kada to naučite svog psa čuvara, onda imate pravog psa, kontrolisanog i vernog.
To se uči od šteneta, jer je u pitanju prirodan nagon psa čuvara koji vi samo treba da prilagodite sebi, a to možete samo ako svakodnevno radite sa psom koristeći sve moguče situacije koje se dešavaju.
Ipak, vi ste izabrali štene psa čuvara, a ne štene vas.

Nemački ovčar je specifičan po tome što može biti ekstremno profesionalan i poslušan,a s druge strane može biti ubica na 4 noge. Ono što sam ja iskusio je da kod psa postoji mnogo faktora koji utiču na njegovo ponašanje,ali ubedljivo najvažniji su genetika i to šta je gazda kod psa podstakao odnosno kako se postavio prema njemu i čemu ga je naučio. Moju ženku NO nikada nisam udario,ona mene razume bukvalno sve. Pored striktnih komandi koje radi kao Doxa,ona uvek gleda u mene kada govorim i bukvalno prati intonaciju,reči itd i postupak sa njom teče kao voda. Pravi pas,miran,staložen,pametan,ali isto tako laje i čuva kuću i dvorište. Ljude koje ja pustim u dvorište onjuši,memoriše i oni uvek mogu ući s tim da se kada oni dođu oglašava na drugačiji način kako bi nam javila šta se dešava. Dve kuće od mene,komšija ima mužijaka koji je bio u boksu,pa na lancu,dobijao je batine i za njega nikad nije bilo vremena. On je ludak od psa,jednom je udavio Azijata,napada ljude kad god ima šansu,prosto da ne poveruje čovek da je to ista rasa. I dok njegov pas zavija gladan i grize sve pred sobom,ja svoju ženku šetam bez povodca. Treba proveriti kod odgajivača roditelje psa,da li su genetski devijantni,pa onda polako jedno po jedno. Takođe pas se mora kvalitetno hraniti i mora se sa njim raditi. NO je zahtevan upravo zbog svoje inteligencije i želje da uči. Pas se mora pariti. To je jako bitno. Šetajte ga što više,neka bude među ljudima i među psima,makar i sa korpom. Posvetite mu malo više ljubavi i pažnje,a ako nemate uslove za sve to,poklonite ga nekome ko ima i udomite neko štene male rase,mešanca da "pravi galamu" što bi rekla moja baba. Idealno je da deca rastu uz psa,ali pod pretpostavkom da se tom psu može verovati.

Prosto i jednostavno ako nemate znanje i nema ko da ga nauci ili nemate vremena,poklonite psa nekom ko to moze uraditi i ko ce se normalno brinuti o njemu....ali ako nemate vremena nemojte nabavljati drugog psa uopste jer verujte manji pas(tj manje rase) u vecini slucajeva su netrpeljivi i pre ce oni nekog napasti nego veliki pas,jer se plase pored svega i tza sebe jer su svesni da nemaju toliku snagu...e sad jedino ako bi se nasao neki genetski miran pas,ali to se ne moze ni znati zato nemojte ni nabavljati drugog jer ce doci vreme kada ce morati i on da se pokloni.....i naravno slazem se sa prethodim postovima da je sve to od psa do psa i genetika igra veoma vaznu ulogu ,pogotovo ako se sa psom "ne radi" tj ako ga nista ne ucite nego ga samo pustite da radi sta mu je volje :)

Nemački ovčar je specifičan po tome što može biti ekstremno profesionalan i poslušan,a s druge strane može biti ubica na 4 noge. Ono što sam ja iskusio je da kod psa postoji mnogo faktora koji utiču na njegovo ponašanje,ali ubedljivo najvažniji su genetika i to šta je gazda kod psa podstakao odnosno kako se postavio prema njemu i čemu ga je naučio. Moju ženku NO nikada nisam udario,ona mene razume bukvalno sve. Pored striktnih komandi koje radi kao Doxa,ona uvek gleda u mene kada govorim i bukvalno prati intonaciju,reči itd i postupak sa njom teče kao voda. Pravi pas,miran,staložen,pametan,ali isto tako laje i čuva kuću i dvorište. Ljude koje ja pustim u dvorište onjuši,memoriše i oni uvek mogu ući s tim da se kada oni dođu oglašava na drugačiji način kako bi nam javila šta se dešava. Dve kuće od mene,komšija ima mužijaka koji je bio u boksu,pa na lancu,dobijao je batine i za njega nikad nije bilo vremena. On je ludak od psa,jednom je udavio Azijata,napada ljude kad god ima šansu,prosto da ne poveruje čovek da je to ista rasa. I dok njegov pas zavija gladan i grize sve pred sobom,ja svoju ženku šetam bez povodca. Treba proveriti kod odgajivača roditelje psa,da li su genetski devijantni,pa onda polako jedno po jedno. Takođe pas se mora kvalitetno hraniti i mora se sa njim raditi. NO je zahtevan upravo zbog svoje inteligencije i želje da uči. Pas se mora pariti. To je jako bitno. Šetajte ga što više,neka bude među ljudima i među psima,makar i sa korpom. Posvetite mu malo više ljubavi i pažnje,a ako nemate uslove za sve to,poklonite ga nekome ko ima i udomite neko štene male rase,mešanca da "pravi galamu" što bi rekla moja baba. Idealno je da deca rastu uz psa,ali pod pretpostavkom da se tom psu može verovati.

:klap: e to je to......sinhronizacija, razumevanje, praćenje i nema komanda. I sve to obostrano. Prelepo. Svaka čast.

Back