NIGER LUPUS
Obećava
- Poruka
- 89

Seve opet naj bolja u Morovicu na rukavu od zenki.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ej da se samo javim, ne dizem glavu od posla, ziv sam i zdrav, hvala na pitanju,..
Opa Ljiljo, novi avatar...odaje drugaciji utisak o vlasniku, onaj sa malim gremlinom mi je puno drazi, da budem iskren...
A Migora i Seve, svaka cast. Ajs je takodje progasen sampionom rase, al' u kategoriji SOKAK.
A sto se tice, predhodnog iscrpnog pitanja novajlije, tu sad Ljilja vec zavrce rukave, tako da ja ne bih...![]()
al' ne mogu da izdrzim - NO u stanua i tuzno bre..
Svi u kuci zelimo da imam psa i to najpre Nemackog ovcara, mada i druga pametna, verna rasa dolazi u obzir. Imam dvoje male dece od 8 i 10 god.
Zivim u gradu u zgradi na 3. spratu u stanu od 50 m2 sa terasom od 4m2.
Imam vise pitanja, pa da krenem:
1. Uzeli bi stene, koje ce spavati na terasi i provoditi vreme tamo kada nema nikoga u stanu. Da li je to uopste izvodnjivo za ovu rasu tj. da li se on moze naviknuti na to, a da za njega to nije velika patnja i koliko bi trajalo to privikavanje, da li ce lajati i praviti probleme zbog komsiluka i sl. Naravno tu bi mu napravio kucicu tj. zastitio ga od vetra kise, snega i sunca - mada je terasa na sevornoj stani.
2. Ako ga moram drzati samo u stanu interesuje me da li je miris psa neprijata i da li je to moguce na neki nacin sveti na razumnu meru (sa nekim preparatima...), da li je miran, da li nece ludovati (gristi namestaj, cepati stvari i sl...) u nasem odsustvu koje bi bilo u proseku oko 8-10 sati dnevno.
3. Koliko puta dnevno mora da se izvodi i po koliko vremena. Koliko treba dnevno da pretrci.
Nase mogucnosti, dok deca malo ne porastu, su otprilike ovakve. Ujutro pre posla oko 30 min. Posle posala oko 2 sata i uvece oko 1 sat. Vikendom bi sve to bilo mnogo duze.
4. Sto se tice finansija interesuje me kolko kosta hranjenje tog psa: koliko hrane jede dnevno i koja je to (naziv). Da li se prehladjuje i na sta treba obratiti paznju da bi sveo odlazak kod veterinara na ono osnovno.
Molio bih da mi odgovorite sto detaljnije i da budete jako kriticni u smislu uslova u kojima bi pas ziveo i da mozda date neke bolje predloge. Mozete mi predloziti i neku drugu rasu koja bi mozda lakse podnela ove moje ogranicene zuvotne uslove, mada me mali psi bas ne privlace. Naravno, ako smatrate da odustanem od ideje da imam psa jer bi to mozda bilo obostrano mucenje, svako da cu razmsliti i cekati da jednog lepog dana imam kucu sa dvoriste, ...ako taj dan ikada dodje.
Unapred zahvalan.
Svi u kuci zelimo da imam psa i to najpre Nemackog ovcara, mada i druga dostojanstvena i verna rasa dolazi u obzir. Imam dvoje male dece od 8 i 10 god.
Zivim u gradu u zgradi na 3. spratu u stanu od 50 m2 sa terasom od 4m2 i do sada nismo imali psa.
Imam vise pitanja, pa da krenem:
1. Da li je moguce da stene, a kasnije i odrasla jedinka spava na terasi i provoditi vreme tamo kada nema nikoga u stanu, tj. da li se on moze naviknuti na to, a da za njega to nije velika patnja i koliko bi trajalo to privikavanje, da li ce lajati i praviti probleme zbog komsiluka i sl. Naravno tu bi mu napravio kucicu tj. zastitio ga od vetra kise, snega i sunca - mada je terasa na sevornoj stani.
2. Ako ga moram drzati samo u stanu interesuje me da li je miris psa neprijata i da li je to moguce na neki nacin sveti na razumnu meru (svakodnevnim ciscenjem psa, sa nekim preparatima...), da li je miran, da li nece ludovati (gristi namestaj, cepati stvari i sl...) u nasem odsustvu koje bi bilo u proseku oko 8-10 sati dnevno. Da li smeju deca ostajati sama u stanu sa psom.
3. Koliko puta dnevno mora da se izvodi i po koliko vremena. Koliko treba dnevno da pretrci.
Nase mogucnosti, dok deca malo ne porastu, su otprilike ovakve. Ujutro pre posla oko 30 min. Posle posala oko 2 sata i uvece oko 1 sat. Vikendom bi sve to bilo mnogo duze.
4. Sto se tice finansija interesuje me kolko kosta hranjenje tog psa: koliko hrane jede dnevno i koja je to (naziv). Da li se prehladjuje i uopste na sta treba obratiti paznju da bi se sveo odlazak kod veterinara na ono osnovno.
Molio bih da mi odgovorite sto detaljnije i da budete jako kriticni u smislu uslova u kojima bi pas ziveo i da mozda date neke bolje predloge. Mozete mi predloziti i neku drugu rasu koja bi mozda lakse podnela ove moje ogranicene zuvotne uslove, mada me mali psi bas ne privlace. Naravno, ako smatrate da odustanem od ideje da imam psa jer bi to mozda bilo obostrano mucenje, svako da cu razmsliti i verovatno cekati da jednog lepog dana imam kucu sa dvoriste, ...ako taj dan ikada dodje.
Zahvaljujem Ljilji i K.Maestru na detaljnom i brzom odgovoru.
Ma vidim i ja da ta terasa koju imam ne moze bas da "spase stvar". Mozda jedino da je zastaklim pa da drzim otvorena vrata i zimi i leti, ali ce mo onda da se svi posmrzavamo u kuci (osim psa).
Sinoc sam cunjao po Kalemegdanu i "presretao" ljude koji imaju kerove. Naidjoh na jednog tipa sa vucijakom, pa sam i njega "gnjavio" oko mojih problema. On drzi psa u stanu i uglavnom pozdravljaju tu varijantu , ali ima veliki salonski stan....
Ljiljo, svidja mi se tvoj krajnji zakljucak da treba da imamo psa, ali sa druge strane opet smatras da NO nije za ove moje oskudne uslove. To je identicna dilema i u mojoj glavi.
- Zna li neko kako se zove film koji sam gledao kao dete negde 70-tih godina, gde igra Slavko Stimac i predivan NO. Radnja se desava posle 2.sv.rata i opisuje decaka koji pronalazi NO zaostalog nakon odlaska Nemackih trupa.
K. Maesto, nazalost nemam mogucnost boksa negde u blizini. Da, imam garazu, ali tu bi bilo tek nehumano drzati kera!!!
Znaci ostaje mi ovaj stan i to je to. Informisao sam se da NO ima problema sa kukovima, ali mi je nejasno to sto kazes da ta naznaka stoji u "papirima".
- Da li se to odnosi konkretno za stene koje uzimam ili stoji kao naznaka za njegove roditelje, babe, dede....??? Negde procitah da treba uraditi UZ kukova. Mozda je to najsigurnije, ali kako to izvesti? Uzeti stene na jedan dan, uraditi taj pregled pa videti. Neznam da li je to praksa (kao sto vodis kola kod majstora pre kupovine da mu mere kompresuju i sl.). Da li na to pristaju u odgajivacnici???
Sinoc mi isto kaze ovaj tip sa Kalisa da ima dosta sarlatana koji prodaju NO i da budem oprezan. Ajd za sada sam u fazi da prelomim da li uzeti psa, a odmah zatim cu se intenzivno baviti tom isto tako ozbiljnom temom, pa cu valjda naci nekog postenog u tom poslu.
Sto se tice troska od 5000 din mesecno i nije bas strasno. Ja cu manje da klopam ionako treba da spustim holesterol i eliminisem masne naslage iz krvnih zila, da ne jedem slatkise i ostale gluposti, a da tu kintu preusmerim na pasce. Za detalje ishrane cu se interesovati kasnije, ako do toga dodje.
- Razmisljam o jos jednom problemu. Godosnji odmori (dok su mi deca mala i hoce da idu sa nama na odmore)?! Dobro tu je varijanta dati kera na cuvanje, ako imas kod koga, a ako ne onda u pansio. Znate li koliko kosta boravak u pansionu po danu?
- Interesuju me jos detalji oko dresure, jer bih zeleo da imam psa koji nece biti iskljucivo kucni ljubimac kao: papagaj, ribica u akvarijumi ili macka!
Najvise bih voleo sam da dresiram psa, pa znate li koja je tu kljiga dobra (gde sve objasnjeno onako "plasticno"). Malo mi deluje bez veze da dam nekome da ga dresira. Onda ce pas vise slusati tog drugog nego mene ili mozda biti zbunjen? Ne interesuje me bas neka "gvozdena-milicijska dresura", ali ne bas ni samo ono: sedi, daj sapu i sl.....
Voleo bih: da kad udjem u prodavnicu, banku i slicno, da me ceka i da ne brinem da ce negde da odluta za nekom "suknjom", nekoga napadne...; da u setnji ne laje i kidise na prolaznike koji mu nisu simpaticni i ostale kerova onako bez veze (iako mu je to urodjeno), da ide uz nogu, da ne uzima hranu od nepoznatih (da ga ne bi neko otrovao)... i sa ulice razne crkotine... da odbrani ukucane ako nedaj boze dodje dotle...., da zna da se ponasa u autu i u gostima...Sad vidim mozda je ovo i previse sto sam sve nabrojao???
Interesuje me vase iskustvo da li ja kao pocetnik, uz neku literaturu i mnogo rada, mogu to savladati, ili da idem negde na kurs (gde?) za obuku pasa?
Oprostite, ako suvise pitam i ako ovo nije bas pravo mesto, ali kako smatram da je bas NO taj koji sve to moze da izvede, ali sa sarmom, onda mozda ne gresim, jer ovde su ljudi koji posebno vole i poznaju bas te pse.
Na forumu neke odgajuvacnice nadjoh pobrojane "molbe psa" upucene onome ko zeli da ga kupi. Zaista su poucne, ali na kraju kad procitah - citiram:
Prati me na mom poslednjem putu... Nemoj nikada reci: "Ja to ne mogu da gledam" ili: "Neka se to dogodi u mojoj odsutnosti". S tobom je za mene sve lakse. Neka ti to bude dug za moju vernost i nasu lepu mladost.....
- meni se, da budem iskren, oci napunise suzama. Da sam trepnuo, neka bi se odronila. Na poslu sam pa sam se suzdrzao, ... ali zelim da pitam da li je to zaista tako tragicno kad dodje kraj.
Idem sa mojom Baffy sad, 10og Oktobra, prvi put na izlozbu..... I moj i njen prvi put da ucestvujemo![]()
http://img257.imageshack.us/img257/8482/image0113.jpg <---Baffy
ona je malo tvrdoglavo stvorenjce, ali je premedena, nije li? :3 evo, za dva dana treba napuniti 8 meseci.... malo je plasljiva u poslednje vreme, jer je umalo kola nisu pregazila pre nedelju dana, kada je izletela na ulicu.... ali bolje je sad ^^" danas je dobila novu ogrlicu ^^ porasla je moja mala curica :3
Ma vidim i ja da ta terasa koju imam ne moze bas da "spase stvar". Mozda jedino da je zastaklim pa da drzim otvorena vrata i zimi i leti, ali ce mo onda da se svi posmrzavamo u kuci (osim psa).
Sinoc sam cunjao po Kalemegdanu i "presretao" ljude koji imaju kerove. Naidjoh na jednog tipa sa vucijakom, pa sam i njega "gnjavio" oko mojih problema. On drzi psa u stanu i uglavnom pozdravljaju tu varijantu , ali ima veliki salonski stan....
Ljiljo, svidja mi se tvoj krajnji zakljucak da treba da imamo psa, ali sa druge strane opet smatras da NO nije za ove moje oskudne uslove. To je identicna dilema i u mojoj glavi.
- Zna li neko kako se zove film koji sam gledao kao dete negde 70-tih godina, gde igra Slavko Stimac i predivan NO. Radnja se desava posle 2.sv.rata i opisuje decaka koji pronalazi NO zaostalog nakon odlaska Nemackih trupa.
K. Maesto, nazalost nemam mogucnost boksa negde u blizini. Da, imam garazu, ali tu bi bilo tek nehumano drzati kera!!!
Znaci ostaje mi ovaj stan i to je to. Informisao sam se da NO ima problema sa kukovima, ali mi je nejasno to sto kazes da ta naznaka stoji u "papirima".
- Da li se to odnosi konkretno za stene koje uzimam ili stoji kao naznaka za njegove roditelje, babe, dede....??? Negde procitah da treba uraditi UZ kukova. Mozda je to najsigurnije, ali kako to izvesti? Uzeti stene na jedan dan, uraditi taj pregled pa videti. Neznam da li je to praksa (kao sto vodis kola kod majstora pre kupovine da mu mere kompresuju i sl.). Da li na to pristaju u odgajivacnici???
Sinoc mi isto kaze ovaj tip sa Kalisa da ima dosta sarlatana koji prodaju NO i da budem oprezan. Ajd za sada sam u fazi da prelomim da li uzeti psa, a odmah zatim cu se intenzivno baviti tom isto tako ozbiljnom temom, pa cu valjda naci nekog postenog u tom poslu.
Sto se tice troska od 5000 din mesecno i nije bas strasno. Ja cu manje da klopam ionako treba da spustim holesterol i eliminisem masne naslage iz krvnih zila, da ne jedem slatkise i ostale gluposti, a da tu kintu preusmerim na pasce. Za detalje ishrane cu se interesovati kasnije, ako do toga dodje.
- Razmisljam o jos jednom problemu. Godosnji odmori (dok su mi deca mala i hoce da idu sa nama na odmore)?! Dobro tu je varijanta dati kera na cuvanje, ako imas kod koga, a ako ne onda u pansio. Znate li koliko kosta boravak u pansionu po danu?
- Interesuju me jos detalji oko dresure, jer bih zeleo da imam psa koji nece biti iskljucivo kucni ljubimac kao: papagaj, ribica u akvarijumi ili macka!
Najvise bih voleo sam da dresiram psa, pa znate li koja je tu kljiga dobra (gde sve objasnjeno onako "plasticno"). Malo mi deluje bez veze da dam nekome da ga dresira. Onda ce pas vise slusati tog drugog nego mene ili mozda biti zbunjen? Ne interesuje me bas neka "gvozdena-milicijska dresura", ali ne bas ni samo ono: sedi, daj sapu i sl.....
Voleo bih: da kad udjem u prodavnicu, banku i slicno, da me ceka i da ne brinem da ce negde da odluta za nekom "suknjom", nekoga napadne...; da u setnji ne laje i kidise na prolaznike koji mu nisu simpaticni i ostale kerova onako bez veze (iako mu je to urodjeno), da ide uz nogu, da ne uzima hranu od nepoznatih (da ga ne bi neko otrovao)... i sa ulice razne crkotine... da odbrani ukucane ako nedaj boze dodje dotle...., da zna da se ponasa u autu i u gostima...Sad vidim mozda je ovo i previse sto sam sve nabrojao???
Interesuje me vase iskustvo da li ja kao pocetnik, uz neku literaturu i mnogo rada, mogu to savladati, ili da idem negde na kurs (gde?) za obuku pasa?
Oprostite, ako suvise pitam i ako ovo nije bas pravo mesto, ali kako smatram da je bas NO taj koji sve to moze da izvede, ali sa sarmom, onda mozda ne gresim, jer ovde su ljudi koji posebno vole i poznaju bas te pse.
Na forumu neke odgajuvacnice nadjoh pobrojane "molbe psa" upucene onome ko zeli da ga kupi. Zaista su poucne, ali na kraju kad procitah - citiram:
Prati me na mom poslednjem putu... Nemoj nikada reci: "Ja to ne mogu da gledam" ili: "Neka se to dogodi u mojoj odsutnosti". S tobom je za mene sve lakse. Neka ti to bude dug za moju vernost i nasu lepu mladost.....
- meni se, da budem iskren, oci napunise suzama. Da sam trepnuo, neka bi se odronila. Na poslu sam pa sam se suzdrzao, ... ali zelim da pitam da li je to zaista tako tragicno kad dodje kraj.