Nemacki ovcar

Ljudi, batalite tabele za težinu i visinu. ne opterećujte se time. Kažem iz iskustva. Prvo, to su nemački standardi i to stari. Drugo, većina No je prerasla taj standard u visini i težini. Treće, vaši psi sada toliko naglo rastu, i to svaki indivialno, da svako poredjenje gubi smisao. Ako vam pas izgleda ni debeo, ni mršav, onako normalan, veseo je, jede, vlažna mu je njuškica, lepo spava i koliko toliko se normalno ponaša........imate zdravog psa. Evo kao Raffa.........sasvim normalno ponašanje :rotf::rotf::rotf:
Jedan :cmok2: za slatkiša

Ljudi, batalite tabele za težinu i visinu. ne opterećujte se time. Kažem iz iskustva. Prvo, to su nemački standardi i to stari. Drugo, većina No je prerasla taj standard u visini i težini. Treće, vaši psi sada toliko naglo rastu, i to svaki indivialno, da svako poredjenje gubi smisao. Ako vam pas izgleda ni debeo, ni mršav, onako normalan, veseo je, jede, vlažna mu je njuškica, lepo spava i koliko toliko se normalno ponaša........imate zdravog psa. Evo kao Raffa.........sasvim normalno ponašanje :rotf::rotf::rotf:
Jedan :cmok2: za slatkiša

Bez ljutnje Ljiljo, Raff nije ni jednom meren do sada, čisto da vidim idemo li u dobrom pravcu :super:. Kako vidim ide Meshovim stopama, znači u redu je (što se tiče karaktera). Sad vidim da smo i fizički na dobrom putu.:klap:

Bez ljutnje Ljiljo, Raff nije ni jednom meren do sada, čisto da vidim idemo li u dobrom pravcu :super:. Kako vidim ide Meshovim stopama, znači u redu je (što se tiče karaktera). Sad vidim da smo i fizički na dobrom putu.:klap:

ma ne ljutim se ja ........i sama sam bila time opterećena. Pa kad odemo, pa nas salete poznavaoci, pa sitan je, pa krupan je, pa noge ovakve, onakve...........samo koliko je puta sin došao sa Save iznerviran komantarima. U tom smislu sam htela reći da se ne opterećujete.
Pa svakako da ste na dobrom putu i karakternom i fizičkom.......ja volim nestašnu decu i iste takve pse. Kad stanu, znam da im nešto fali.

Moja Lina sad ima 3.5 meseca i plafon 9 kila... Jel to jako malo? Treba da joj dajem vise da jede?

Jamal99, evo mog malog doprinosa u vezi ishrane tvog psa;
Kupi kvalitetne granule /ako vec i nisi /
E sad, ako jede granule to je OK. Ali ako ih odbija, tada skuvaj pilece meso ili junece /kombinuj/, i posluzi zajedno sa granulama. Znam da u ovoj besparici nije lako psa hraniti mesom i znam da to cak i zvuci drsko, ali oni to vole. Neki bi pojeli i koru sa drveta, a neki samo krto meso.
U svakom slucaju, MESO nece odbiti, to je sigurno. Sto se tice granulirane hrane, tu ja nisam specijalista jer ovaj moj jede svaku.Ali, sto se tice mesa, e, tu odlepi, ;) , a pogotovo na sirovo :eek:

Hvala ljiljo, Mesh takodje.U stvari, ja svog psa vise nisam u stanju da procenjujem. Postao sam pristrasan, sto me pomalo nervira ali sta cete, on je pas za druzenje, setnju, opustanje i igru. Voleo bih naravno da izraste u vrhunskog, ali mi je pre svega stalo da bude zdrav i dugovecan. Siguran sam da i vi mislite tako.

Zdrav, dugovečan i socijalizovan...........saglasna sam
Meš je šaramantan :hahaha:

Kad smo vec kod socijalizacije - imate li vitaj problem, ili mozda resenje za agresiju prema drugim psima?
Kada ga setam, uzbuni se ceo komsiluk :rumenko:a on hoce da se pokida kidisuci na ostale pse, uglavnom vece od sebe. Bar je to, sto se tice karaktera, ok. U prvo vreme sam mislio da to radi iz straha prema drugim psima, ali se to pokazalo netacnim. Poseticu sa njim neku od izlozbi, da vidim kako se ponasa u okruzenju sa desetinama pasa. To postaje problem koji je nesto veci od kopanja rupe po dvoristu i sl.

Kad smo vec kod socijalizacije - imate li vitaj problem, ili mozda resenje za agresiju prema drugim psima?
Kada ga setam, uzbuni se ceo komsiluk :rumenko:a on hoce da se pokida kidisuci na ostale pse, uglavnom vece od sebe. Bar je to, sto se tice karaktera, ok. U prvo vreme sam mislio da to radi iz straha prema drugim psima, ali se to pokazalo netacnim. Poseticu sa njim neku od izlozbi, da vidim kako se ponasa u okruzenju sa desetinama pasa. To postaje problem koji je nesto veci od kopanja rupe po dvoristu i sl.

Lara je vrlo drustvena ali ne zahvaljujuci nama. Takvu smo je uzeli. Uzgajivac je odradio to za nas.
Imamo prijatelja koji ima muzjaka NO koji je vrlo agresivan prema drugim psima. Imao je problem na izlozbama i nikada ga nije pario (pas ima sada vec 8 godina)
To ume da bude problem. Potrazi pomoc od nekog ko se bavi obukom. Jos ste mladi i sad je vreme za korekciju/
Da se razumemo pas po meni ne mora da bude druzeljubiv ali treba da bude bar trpeljiv prema vecini pasa da bi mogao da funkcionise u setnji

:):)

Evo i jedne kombi-fotke koju sam obecao, sa mojim Ajsom od 2 meseca do skoro 5. :mazipsa:

Inace ste lepo porasli :klap::klap::klap::klap:

Pa da, neverovatno je kako rastu i kako se transformisu za 3 meseca, zar ne?

Sto se tice agresije, mozda sam bio preostar u recima, nije on toliko agresivan.Recimo, ima dve prijateljice labradorke sa kojima se prilicno lepo druzi. Ali ne znam koji mu je kad setamo; da li hoce da me impresionira, sta li, a jos uvek ne konta da time me nece bas usreciti :roll:
Isto tako, u setnji, laje na bicikl, a na biciklu je dete - vrlo neprijatno za mene, a i za dete.100% se nadam da laje na bicikl, a ne na dete, i 99% mislim da je tako. Onaj 1% :!: me malo proganja:eek:. Na ljude, hvala bogu ne laje, osim kada se priblize kuci a on je u dvoristu.

Poslednja izmena:

Slično je i sa Raffom, lajao je i na šar-planince, doge, šta god.

Danas smo bili u šetnji i ima napretka u ponašanju prema drugim psima. Sa jednom kujom i jednim ptičarem (oba stariji i veći) se posle lajanja, pomalo bojažljiivo, ipak dooobro onjušio, pa se posle malo teže rastao. Naleteli smo i na jednog mužjaka boksera (odrastao, u punoj snazi). Lajao je i na njega, ali mu nije bilo sve-jedno kad je ovaj zakoračio korak-dva napred, pa je njegov vlasnik sam prokomentarisao da je Raff još mlad i da ga ne treba plašiti (vidimo se kasnije kad poraste.)

Je li neko od vas sa NBGD ili Zemuna sa kucom slične starosti pa da se malci bez bojazni druže, igraju, odrastaju?

Imaš potencijalni problem. NO treba da bude jako staložen dok nije ugrožen on ili gazda ili prostor koji je označio kao svoj.. To mu piše u standardu. Socijalizacija i jeste u tom smislu da pas razlijuje ugroženost od običnog susreta van svoje teritorije. Mora da se igra i provodi vreme sa drugim psima, nema veze kakvim. Mi smo od šteneta, znači posle revakcine, Meša izvodili svuda i to skoro svakodnevno. Nemamo nikakav problem. Prvo smo mislili da je to zbog Maze i maše uz koje je odrastao, ali evo ni Lara nema problem a ni dosta drugih pasa koji su jedini ljubimci. Isti problem je imao i Dogac. Izvodi ga sa drugim psima. neka prvo bude na kratkom povodcu i tebi uz nogu, pa probaj malo po malo.

Slično je i sa Raffom, lajao je i na šar-planince, doge, šta god.

Danas smo bili u šetnji i ima napretka u ponašanju prema drugim psima. Sa jednom kujom i jednim ptičarem (oba stariji i veći) se posle lajanja, pomalo bojažljiivo, ipak dooobro onjušio, pa se posle malo teže rastao. Naleteli smo i na jednog mužjaka boksera (odrastao, u punoj snazi). Lajao je i na njega, ali mu nije bilo sve-jedno kad je ovaj zakoračio korak-dva napred, pa je njegov vlasnik sam prokomentarisao da je Raff još mlad i da ga ne treba plašiti (vidimo se kasnije kad poraste.)

Je li neko od vas sa NBGD ili Zemuna sa kucom slične starosti pa da se malci bez bojazni druže, igraju, odrastaju?

Upravo u tome grešite, po meni. Trebaju da se druže vršnjaci, ali je sasvim normalno da na ulici sretnete i odraslog psa. Tu vaše štene treba da se pokaže. Treba bojažljivo da prilazi, da podvije rep, da se pokori jer nailazi na starijeg i većeg. To je normalno u životinjskom carstvu. Pa kad vidi da mu ovaj neće ništa, e onda se oslobodi. Ako su oboje mali, od učenja nema ništa, što svakako ne značči da ne trebaju da se druže.
Mi smo na N.Bgd, na Ledinama............pa ko hoće neka se javi da se nadjemo negde.
Meš nije problem tako da može na njemu da se vežba :zcepanje:
A i Lara je predivna......oni su oboje flegme, s tim da je Lara znatiželjna i prilazi psima a Meš ne.......zapravo jako retko.

Poslednja izmena:
Pa i tamo imate druge kuce. samo polako i uz nogu. Uhvati ga za davilicu ili ogrlicu, šta već ima, i drži pored sebe, pa polako da pridje nekoj kuci. Ako ne bude boljitka u narednih mesec dana, moraš preduzeti nešto drugo. Izmazi lepotana :)

Probacemo.Mislim da problem pravi i to sto je on non-stop pusten, nikad na lancu i nikad u boksu.Jos uvek sam ubedjen da se pas moze nauciti da vremenom ne pravi haos, da se "pridrzava" kucnog reda.Veoma je inteligentan i moze se raditi s njim.Ako se vaspitanje ne zavrsi kako sam i zamislio, mislim da ce to biti moja krivica.Pre otprilike mesec dana je definitivno skontao :gace: da sam ja glavni a ne on, ali se u isto vreme ne boji, sto smatram uspehom. E sad, videcemo za dalje...

Back