Nemacki ovcar

VA1 Quando von Arminius iz 1981.

Prilozi

• 73.jpg
    73.jpg
    23,4 KB · Pregleda: 20
Ljudi ispade da je crni Vucjak superiorniji u odnosu na klasicnog.
Kao ovaj je samo za ring, a crni, kao i sivi, je radno superiorniji, pa me zanima vase misljenje.
Cujem price da Vucjak postaje degenerisan, sto moraju biti gluposti, jer putem selekcije se valjda rasa usavrsava i forsiraju se dobre osobine kako eksterijerne tako i radne.
Ja mozda nemam pojma, ali mislim da je razlika izmedju klasicnih Vucjaka i radnih u izgledu i da klasicni u radu moze da parira radnim linijama.
Pa vecina Vucjaka u sluzbama su klasicni.

ako si iz Bg-a dodji ti lepo 15.marta na Makis u Zemunu,bice takmicenje radnih pasa,upoznala sam se slucajno danas sa medjunarodnim sudijom sluzbenih pasa,on je pozvao sve koji mogu da dodju,znaci u sledecu subotu u 10 ujutro na makis. Rekao je da ce biti malinoa,crnih i klasicnih nemackih ovcara...
pa mozes sam da procenis :D:D:D

vucjak jeste degenerian, i to odavno. Pa jel si video jos koju rasu sa spustenim ledjima? Jel ti logicno da takva ledja ima zivotinja i da moze lako i nesmetano da hoda? Pa ne. Takav vucjak u vecini slucajeva moze 4-5 godina lepo da hoda a onda pocinju problemi sa kukovima...
Sto se rada i izlozbi tice... Pa da, u principu ovi sa spustenim ledjima su za izlozbe a "normalni" za rad... Naravno, ne zato sto su "normalni" bolji, inteligentniji itd vec upravo zbog toga sto nemaju probleme sa kretanjem... Na kraju i labrador je radni pas, nebitno da li zuti ili crni:-)

E znate kako , idite ma sajt Mrazovac K9 (http://www.mrazovack9.com/ ) i videcete koje oni pse drze kao radne i sluzbene. Stvarno odlicno rade. Imaju malinoe, NO, cnre i klasicne,boksere,kane korso,dogo argentino,rotvajlere i snaucere. Cene obucenog psa se krecu i do 7000 dolara. Kod njih apsolutno ne postoji razlika izmedju izlozbenog i radnog NO, oba imaju spusten zadnji deo tela...pogledajte,svidece vam se,ima i snimaka kako psi rade,ima i cenovnik takodje:D
NO nije degenerisana rasa, mozes onda to i da kazes za ostale koje su po necemu specificne(za boksera,bulterijera itd).Logicno je da se selekcijom javljaju i neke mane,specificne za neku rasu,zarad boljeg izgleda li nnekog drugog kvaliteta. Moj ujak ima radnog NO pas je sad u penziji,ima 11 godina,apsolutno nikakvih problema nema, trci brze nego ostali psi njegovih godina,a ima spustena ledja mozda cak vise nego ostali NO. Naravno,jedina mana je sto su podlozniji artritisu i brze im propadaju kukovi nego drugim psima,ali to ne vazi za svakog No,sa pravilnim i redovnim istrcavanjem i dobrom ishranom, sve se moze postici.
Ipak,najvise se ovaj klasicni NO koristi kao radni pas, a ja ne verujem da su oni naivni,pa da koriste psa koji ima takvu manu da posle 4 godine ne moze normalno da hoda...
:):):)
NO je odlican pas,koga svaki vlsnik moze pozeleti za ljubimca

vucjak jeste degenerian, i to odavno. Pa jel si video jos koju rasu sa spustenim ledjima? Jel ti logicno da takva ledja ima zivotinja i da moze lako i nesmetano da hoda? Pa ne. Takav vucjak u vecini slucajeva moze 4-5 godina lepo da hoda a onda pocinju problemi sa kukovima...
Sto se rada i izlozbi tice... Pa da, u principu ovi sa spustenim ledjima su za izlozbe a "normalni" za rad... Naravno, ne zato sto su "normalni" bolji, inteligentniji itd vec upravo zbog toga sto nemaju probleme sa kretanjem... Na kraju i labrador je radni pas, nebitno da li zuti ili crni:-)

Ja nisam video Vucjaka koji sa 4-5 godina ne moze da hoda.Karakteristicno kretanje N.O. je vezano za njegovu konstituciju, a ne degeneraciju kukova, od koje inace moze da boluje svaka rasa i zove se displazija sto verovatno vec znas.Ta njegova konstitucija sa spustenim sapima je takva sa svrhom, nije to neka mana, on je time unapredio neke fizicke mogucnost, i zato se takva ledja forsiraju, a klasicna se smatraju za manu.
Nemacki ovcar je nekada imao "normalna" ledja, ali gradja njegovih ledja nije degenerisana vec usavrsena, pa se kao takva forsiraju u uzgoju kako kod klasicnih tako i kod svih drugih, koji su rasni.
Glupo bi bilo da je nekada imao funkcionalniju gradju ledja pa je onda pedesetogodisnjom pazljivom selekcijom ta funkcionalnost unazadjena.To je kao da imas sortu jabuka koja radja super, usavrsavas je godinama zbog boljeg prinosa, pritom si najbolji strucnjak u toj oblasti i posle pedeset godina i vise ti dobijes neki krs.
TO SE KOSI SA LOGIKOM.

Ja nisam video Vucjaka koji sa 4-5 godina ne moze da hoda.Karakteristicno kretanje N.O. je vezano za njegovu konstituciju, a ne degeneraciju kukova, od koje inace moze da boluje svaka rasa i zove se displazija sto verovatno vec znas.Ta njegova konstitucija sa spustenim sapima je takva sa svrhom, nije to neka mana, on je time unapredio neke fizicke mogucnost, i zato se takva ledja forsiraju, a klasicna se smatraju za manu.
Nemacki ovcar je nekada imao "normalna" ledja, ali gradja njegovih ledja nije degenerisana vec usavrsena, pa se kao takva forsiraju u uzgoju kako kod klasicnih tako i kod svih drugih, koji su rasni.
Glupo bi bilo da je nekada imao funkcionalniju gradju ledja pa je onda pedesetogodisnjom pazljivom selekcijom ta funkcionalnost unazadjena.To je kao da imas sortu jabuka koja radja super, usavrsavas je godinama zbog boljeg prinosa, pritom si najbolji strucnjak u toj oblasti i posle pedeset godina i vise ti dobijes neki krs.
TO SE KOSI SA LOGIKOM.

slazem se potpuno sa tim.
stavicu sliku NO koji sad ima 11 godina,to je pas obucavan u policiji kao sluzbeni,toliko je dobar i poslusan,da se samo pozeleti moze.

TO SE KOSI SA LOGIKOM.

I ja se slazem sa siloradom,selekcijom oni se usavrsavaju a ne kvare!

Ja obozavam NO nebitno koje su boje. Nisam ni znao za crne slucajno sam dobio psa na poklon a hteo sam prvo da kupim klasicnog. Kada sam dobio psa upoznao sam mnogo ljudi koji se time bave vise nego sto ja imam godina i rekli su mi da klasicni nisu vise ono sto su bili bas zbog tih ledja. Cuo sam da cak neki odgaivaci kace tegove psima da bi im ledja bila sto krivlja to mi je skroz nenormalno. Ja vam prenosim to sto sam saznao od njih a i meni se vise svidja npr do 1981od ovih slika sto je postavio silorad nego ovi noviji primerci. Ima i crnih sa krivim ledjima postavicu neke slike pa cete videti.

Ovaj sudija koga sam u prethodnom postu spominjala(ili tu negde iznad:D )je rekao da vecina rasa nije ono sto je nekad bila,ali nsamo zbog toga sto se radni psi sad pare,vodeci se eksterijerom,a ne radnim karakteristikama roditelja. Ako me neko razumeo svaka cast,:D htedoh da napisem da se psi sad ukrstaju tako sto se gleda lepota psa,a ne da li su mu roditelji bili dobri radni psi.
To dosta kvari rasu, ali samo u pogledu karaktera i radnih sposobnosti.

Да би пас могао да се такмичи у раду мора да има позитивну оцену из екстеријера а немачким овчарима се снимају кукови и лактови да немају дисплазију , већина паса која се такмичи у екстеријеру имају снимак кука и лакта који је о.к. ...Нема разлике између нормалних и радних , већ постоје радне линије које су другачије одгајане и чији су родитељи били радни пси али екстериорно се не разликују од нормалних и морају да буду у типу и стандарду

Моја женка има 12 година и још је у одличној форми, екстериерно је одлична а била је и одличан радни пас,

Picture123-1.jpg

Slikana 09.03 ali posto sam ja slikao nije bas najbolje ispala jer je non-stop gledala u mene.Uskoro bi trebao i profi fotograf da odradi svoje pa cu vam i to pokazati a do tada...

I meni Raf bude blentav na svim slikama koje ja slikam ali onih par sa izložbe su stvarno mnogo dobre... Meni se Raf kao lud linja, mogla sam dve pudle da napravim od dlake koju sam mu očetkala... ne znam da li i vi imate slične probleme...?

I iovaj moj se linja ko lud, ali imam gori problem, sa ishranom.
Mislio sam da kad uzmes psa da on jede kao svinja, ali ovaj moj kreten bas slabo jede.
Nije bolestan.
Ja nisam sproveo disciplinu oko ishrane pa sad izgleda placam cenu, ali sam stvarno poludeo i nekad mi dodje da ga odvalim od batina.

Otprilike isto tako.Ako ti ista znaci kod vas u Pancevu ima predstavnik za caninu i jedan od njihovih proizvoda je biotin forte koji se psu daje dva puta godisnje(prolece,jesen).Mislim da kosta oko 2 500,00dinara i iz iskustva drugih kazu da je super.Kod mene nikako da stigne na dnevni red ali se nadam da cu uskoro to poruciti i ja za belisimu.Pozdrav i javi kakvi su rezultati!p.s.u svakom broju zova ima njihova reklama negde na poslednjim stranama.

Back