Nemacki ovcar - problem sa kozom

Ovako... Ponosan sam vlasnik zenke nemackog ovcara koja ima dve ipo godine, obozvam je i jako mi je zao sto veterinar vec godinu dana ne moze da resi problem sa kozom.

Sve je pocelo krajem marta pocetkom aprila ove godine, javilo se intenzivno opadanje dlake i svrab koji je isao do tih mera da se bukvalno cesala do krvi. Javili su se pecati po telu, nekako smo uspeli uz pomoc nekih antibiotika i steroida da utisamo problem i kuja je krenula da se oporavlja, kad ono bam - javila se ,, lazna '' trudnoca posle koje je kuja psihicki i fizicki pocela da propada, jedva da je jela i pila vodu. Mazanjem nekih kremica za gljivice i bakterije, antibiotika i sampona protiv alergija uspesmo da nekako ponovo pritajimo problem i kada se sve cinilo ok sada sredinom novembra pocelo je ponovo iznova, medjutim sada na mestima na kojima je svrab najucestaliji ( zadnji deo tela oko repa i butina) javile su se male bubuljice tvrde na dodir i kao da iz njih izbijaju neke sitne dlacice koje su ulepljene i imaju jako neprijatan miris. Kuja bez prestanka lize zadnji deo tela u predelu korena repa i ujeda se kao da ima buve, a u usima se stvara takodje nesto crno koje je takodje jako srvrbi i prilikom cicenja usiju zavija i uziva dok je cistimo. Dlaka joj nije opadala do skora, ali sada je vec nesto intenzivnije.
Stalno se proteze napred pa nazad, bezbroj puta u toku dana, a kada legne veliki uzdah uz tuzan huk hummmmm :(
Poslednje analize - od pre nekoliko dana pokazele su da je negativna na gljivicna obolenja i da bakterije (streptokoke stafilokoke i sl.)
Veterinar siri ruke i kaze ne znam... da li mozda hocete da je prodate spasice vas muka ( TO NIJE RESENJE, A NI OPCIJA NI U KAKVOM SLUCAJU!!!!)

Da li je neko mozdai mao slican problem i kako da pomognem voljenom ljubimcu... da ja posavetujem lekaraa sta bi moglo da bude?

Molim za pomoc svar je stvarno alarmanta...

Ovako... Ponosan sam vlasnik zenke nemackog ovcara koja ima dve ipo godine, obozvam je i jako mi je zao sto veterinar vec godinu dana ne moze da resi problem sa kozom.

Sve je pocelo krajem marta pocetkom aprila ove godine, javilo se intenzivno opadanje dlake i svrab koji je isao do tih mera da se bukvalno cesala do krvi. Javili su se pecati po telu, nekako smo uspeli uz pomoc nekih antibiotika i steroida da utisamo problem i kuja je krenula da se oporavlja, kad ono bam - javila se ,, lazna '' trudnoca posle koje je kuja psihicki i fizicki pocela da propada, jedva da je jela i pila vodu. Mazanjem nekih kremica za gljivice i bakterije, antibiotika i sampona protiv alergija uspesmo da nekako ponovo pritajimo problem i kada se sve cinilo ok sada sredinom novembra pocelo je ponovo iznova, medjutim sada na mestima na kojima je svrab najucestaliji ( zadnji deo tela oko repa i butina) javile su se male bubuljice tvrde na dodir i kao da iz njih izbijaju neke sitne dlacice koje su ulepljene i imaju jako neprijatan miris. Kuja bez prestanka lize zadnji deo tela u predelu korena repa i ujeda se kao da ima buve, a u usima se stvara takodje nesto crno koje je takodje jako srvrbi i prilikom cicenja usiju zavija i uziva dok je cistimo. Dlaka joj nije opadala do skora, ali sada je vec nesto intenzivnije.
Stalno se proteze napred pa nazad, bezbroj puta u toku dana, a kada legne veliki uzdah uz tuzan huk hummmmm :(
Poslednje analize - od pre nekoliko dana pokazele su da je negativna na gljivicna obolenja i da bakterije (streptokoke stafilokoke i sl.)
Veterinar siri ruke i kaze ne znam... da li mozda hocete da je prodate spasice vas muka ( TO NIJE RESENJE, A NI OPCIJA NI U KAKVOM SLUCAJU!!!!)

Da li je neko mozdai mao slican problem i kako da pomognem voljenom ljubimcu... da ja posavetujem lekaraa sta bi moglo da bude?

Molim za pomoc svar je stvarno alarmanta...

Rekao bih da su gljivice u pitanju.

1. Promeni veterinara, vidim da si iz Beograda, te to nije nikakav problem. Ima dobrih, iskusnih veterinara, a i veterinarski fakultet je tu.
2. Gljivice su verovatno uzrok problema, a za ujedanje oko repa i neprijatan miris je mošda upaljena neka žlezda
3. baš mi i nije jasno kako je kuja propadala u toku lažne trudnoće :eek:

U svakom slučaju promeni veterinara

Možda je alergija na nešto.
Promijeni hranu, recimo samo brikete i čista voda.

Obavezno, kao prvo, da odmah promeni hranu , ali tako sto ce joj kuvati, nikako ove brikete.

Ja sam ( zapravo moj pas zajedno sa mnom) prosli smo stvarno kroz pakao, on je imao svega nekoliko meseci
i umirao je od svraba. Laboratorijski nalazi su pokazali da je alergican na grinje u zitaricama ( i navodno one u kucnoj
prasini, ali ja ovo drugo nisam uzimala za ozbiljno). U svim granulama ima zitarica ( i pirinac je zitarica) tako da sam
morala da kuvam 8 nedelja bez ikakvih zitarica, a to je znacilo samo krompir, meso, sargarepu, mozda jos neko povrce.

Davala sam mu Pronizon ( to je kortizon) da se svrab smiri, raskrvavljena mesta mazala Sinodermom ili nekim sprejem
koji takodje ima i kortizon i nesto za dezinfenkciju.
Veterinar mi je rekao da su te bolesti koze kod zivotinja isto komplikovane kao kod ljudi, a to bi znacilo da cesto i nema
prave dijagnoze pa nema ni prave terapije.

Za mog psa je pravljena i neka vakcina koju sam mu ja godinu dana jednom nedeljno uspricavala pod kozu, , ali koliko
sada unazad mogu da se setim, mislim da mu je bilo vec mnogo bolje posle ove dijete i kortizona.

Mozda kuja treba da se sterilise?

I da posto si iz Beograda, obavezno kod nekog specijaliste za kozna oboljenja.

1: Promeni veterinara. Na fakultetu bi trebalo da i dalje radi prof. dr Nikola Popović, specijalista za kožne bolesti i veliki ljubitelj životinja a ovo drugo je, veruj mi, jako bitno za uspešno lečenje kućnih ljubimaca.
2: Promeni hranu, pređi na neku hipoalergijsku varijantu.
3: Najverovatnije su paraziti, vidi svakako sa prof. Popovićem ali verujem da neki kvalitetniji spot-on preparat može da pomogne.
4: Ako je jednom imala lažnu trudnoću, imaće je ponovo. Ako nemaš nameru da je pariš (ili imaš ali nisi siguran oko toga) steriliši kuju, dugoročno gledano je to najbolje rešenje i za nju, zdravstveno i psihički, i za tebe.

Back