Тихи
Starosedelac
- Poruka
- 187.545
Jos malo ce se u penziju ici sa 80 godina....
Misljenja?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja sam čuo u srbiji za ljude koji dobijaju njemačku penziju, ali nikad nisam čuo da ovde neko dobija rusku penziju
Misljenja?
Ima ih bio je skoro skandal da im ne uplacuju penzije iz Rusije zbog sankcija ili cega vec.Ja sam čuo u srbiji za ljude koji dobijaju njemačku penziju, ali nikad nisam čuo da ovde neko dobija rusku penziju
prosečna ruska penzija - 180 eura
prosečna njemačka penzija - 1800 eura
A tek za Kinu sta ce da bude po ovom pitanju u buducnosti, to pa tek ne smete ni da zamislite![]()
Ima ih bio je skoro skandal da im ne uplacuju penzije iz Rusije zbog sankcija ili cega vec.
A to isto je nemacki problem, neko ima penziju i ne trosi je u nemackoj nego ode u inostranstvo.
А која је куповна моћ пензија, у Русији и Немачкој?Ja sam čuo u srbiji za ljude koji dobijaju njemačku penziju, ali nikad nisam čuo da ovde neko dobija rusku penziju
И код нас, само нешто касније.
Misljenja?
Penzija se smanjuje već godinama onima koji odsele iz nemačke...Ima ih bio je skoro skandal da im ne uplacuju penzije iz Rusije zbog sankcija ili cega vec.
A to isto je nemacki problem, neko ima penziju i ne trosi je u nemackoj nego ode u inostranstvo.
Dobro jutro! Da je u Rusiji veći BDP, ali prema tome i cene svega, svi bi trčali raditi u Rusiju, a ne na zapad....Ja sam čuo u srbiji za ljude koji dobijaju njemačku penziju, ali nikad nisam čuo da ovde neko dobija rusku penziju
To je bio jedan od faktora raspada bravareve trule šugoslavije! Zamisli kada je Baby Boom generacija počela masovno da odlazi u penziju..A tek za Kinu sta ce da bude po ovom pitanju u buducnosti, to pa tek ne smete ni da zamislite![]()
Kao i posledice politike više dece! Tako će za X-godina više ljudi masovno ići u penziju....Последице политике једног детета тек ће доћи.
Šta će im penzije? Uostalom, te pare su potrebne radi dodatne kolonizacije sa Bliskog istoka, nek malo štede.
Misljenja?
Šta će im penzije? Uostalom, te pare su potrebne radi dodatne kolonizacije sa Bliskog istoka, nek malo štede.
Чет џипити каже да се у Немачкој иде са 67 година, с тим што може и са 63, али се добија неко умањење ако се оде са 63. то је за 10 година мање од твитер поруке коју Тикси провлачи.
Докле ћеш бре Тихи да лажеш или преносиш лажне информације које пре тога ниси проверио?
Ово си написао: упознат сам са немачким пензијским системом. Могу ти објаснити како функционише, које су врсте пензија, како се обрачунавају, шта важи за држављане других земаља који раде у Немачкој, и слично.Напиши детаљнијје о овоме
ChatGPT said:
Наравно, ево детаљног прегледа немачког пензијског система — како функционише, какве врсте пензија постоје, како се обрачунавају, и шта важи за стране држављане који раде у Немачкој.
Немачки пензијски систем је један од највећих и најстаријих у Европи. Углавном је заснован на принципу међугенерацијске солидарности – запослени плаћају доприносе, а од тих средстава се исплаћују пензије садашњим пензионерима.
1. ОСНОВЕ ПЕНЗИЈСКОГ СИСТЕМА
➤ Обавезно осигурање (Gesetzliche Rentenversicherung – GRV)
- Већина радника и послодаваца у Немачкој је обавезна да плаћа доприносе у државни пензијски фонд.
- Радник плаћа половину доприноса, а половину послодавац.
- Тренутна стопа доприноса (2025): 18,6% бруто плате.
- Радник: 9,3%
- Послодавац: 9,3%
2. ВРСТЕ ПЕНЗИЈА
- Основна пензија која се добија након навршених година живота и радног стажа.
- Пун пензијски стаж: минимум 5 година уплата.
- Стандардна старосна граница: 67 година (постепено уведена до 2031).
- Могућност ранијег пензионисања: од 63. године, али уз смањену пензију (0,3% мање по месецу ранијег повлачења).
- Ако лице није способно за рад дуже време због болести или инвалидитета.
- Потребно је најмање 5 година осигурања и уплата у последњих 3 од 5 година.
- Исплаћује се удовицама/удовцима и деци након смрти осигураника:
- Witwenrente (пензија за удовицу/удовца)
- Waisenrente (дечја пензија након смрти родитеља)
- За људе који су радили цео живот, али зарађивали мало (ниске плате).
- Држава обезбеђује „допуну“ пензији до одређеног минимума ако испуњени услови (35 година доприноса, од чега најмање 33 са малим примањима).
Немачка користи поенски систем (Entgeltpunkte).
3. ОБРАЧУН ПЕНЗИЈЕ
Како ради поенски систем?
- Свака година у којој радите и плаћате доприносе доноси вам пензијске поене.
- Ако зарађујете просечну немачку плату те године → добијате 1 поен.
- Ако зарађујете више или мање од просека → добијате сразмерно више или мање поена.
Остали фактори:
- Број поена × Вредност поена (тренутно око 37€ по поену у западној Немачкој) = бруто месечна пензија.
- На пензију се могу додати или одузети износи у зависности од: пореза, здравственог осигурања, евентуалног рада у пензији, итд.
4. ШТА ВАЖИ ЗА СТРАНЕ ДРЖАВЉАНЕ?
Ако радите легално у Немачкој:
- Имате иста права као и немачки држављани.
- Све време уплате доприноса се рачуна као радни стаж.
- Можете добити пензију и ако се касније вратите у матичну земљу.
Ако сте из земље чланице ЕУ или из земље са
- Ваша радна стаж у Немачкој се сабира са стажом у матичној земљи за стицање права на пензију.
- Свака земља исплаћује "свој део" пензије (тзв. прорачун по пропорцији).
- Можете поднети захтев за пензију из Немачке преко Фонда ПИО у својој земљи.