Nema vrabaca

Da li ste primetili da nema vrabaca ili ima tek po neki?

• Obratio sam pažnju i vrabaca ima koliko ih je i bilo (i ujutru ne mogu da spavam od njih)

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    13
  • Ova anketa će se završiti: .
Jel neko primetio da nema vrabaca?
Nema, kad sam bio klinac pre 40 godina bilo ih je barem 10x više. I gugutki, njih si zaboravio oni mi nekako idu zajedno.
U to vreme sam bio najbolji praćkaroš kad odem u selo a išao sam svaki raspust i vikend. Pogadjao sam vrapca na vrh oraha a gugutke na banderi 9 od 10. Taj lovački nagon kod dece se nekad smatrao poželjnim, danas mi je žao tih ptica...

Pojeli gladni srbi! Sve izeli!

1000006415.jpg
1000006416.jpg

Nisi obratio pažnju. Smrdibube su invazivna vrsta u poslednjih 10 godina. Ima ih bar 1000 puta više nego pre 30 godina. Pitaj nekog sa sela.

Bubamare takođe.
Али оне азијске бубамаре, не сјећам се кад сам задњи пут видио домаћу. Што се тиче врабаца, код мене их има, мада би се могло рећи да им је смањен број, међутим сврака нема уопште, прије тридесетак и кусур година их је било колико хоћеш, а у задњих петнаестак година сам видио само неколико, пребројати на прсте једне руке.

Svraka i vrana ima podosta grakću stalno ali ih je vesić istrebio sečom drva po gradovima. Uglavnom naprednjaci samo seku i betoniraju pa zato i nema ptica. Ovde kod mene bacaju ljudi stari hleb nema ko da pojede samo bubašvabe grickaju.

Svraka i vrana ima podosta grakću stalno ali ih je vesić istrebio sečom drva po gradovima. Uglavnom naprednjaci samo seku i betoniraju pa zato i nema ptica. Ovde kod mene bacaju ljudi stari hleb nema ko da pojede samo bubašvabe grickaju.
Врана има и код мене, по периферији града има и креја блиских рођака свраке, али сврака нема нигдје ни у граду ни по селима.

ne trebaju mi istrazivanja, secate se nekad davno posle voznje kolima koliko razlepljenih insekata po staklu. Sad na 2000km i 130km/sat jedva spljeskam po kojeg.
Vidim u basti zadnje cetiri godine znatno manje insekata oprasivaca, pcela i manjih osica. Mislio sam da je to preterivanje da cemo gladovali bez pcela ali evo voce i povrce bez oprasivaca slabo radja.
Ostace samo komarci, i smrdibube.
Kad nestanu pcele,nestace i zivota na planeti,tako kazu.

Back