Zemljače, u " komunjarizmu" je postojala socijala i besplatno zdravstvo sve sa komplet zubalom za 14 dana.
U penziju se išlo gospocki, jer firme nisu preopterećivale osobe izmedju 50 do 60 godina koja je i poslednja radna.
Lupo si u šerpe petog oktobra, sad se lupaj po dupe.
Zubalo 1000 evri
Zemljace, cisto za rekord ja nisam lupao u serpe, ali to i nije bitno.
Ono sto sam ja napisao vazilo je i u komunjarizmu - nisu svi imali iste plate, pa time nisu svi uplacivali isto ni u socijalno i zdravstveno. Ista prica koju sam napisao vazila je tada, a vazi i sada, i uglavnom vazi i u drugim zemljama - sto opet ne menja stvar da je to nekorektno.
Sva je poenta u sledecem - zaradjujes vise => moras da dajes vise za sve nas. To podrazumeva - negde, nekako - da taj ko zaradjuje vise to zapravo nije zaradio, vec nekako ukrao ili sta vec, pa je, eto, kaznjen da mora da daje vise od svoje plate.
Ljudi, ja ne znam da li je vama jasno o cemu pisem, evo zamislite primer da ne dajemo nista od plate direkt u drzavnu kasu nego placamo usluge na licu mesta ili mesecno. Ti recimo imas 60000 din platu a ja 30000 din platu, jer si ti dipl. inzenjer a ja nekakav sluzbenik, ili prodavac, ili nesto tako poludefinisano (jer sam, dok si ti studirao, 'ladio jajca i zahebavao se okolo). Idemo ti i ja da upisemo dete u skolu, tebi kazu plati mesecno 6000 din, meni kazu plati 3000 din. Odvedemo to isto dete kod lekara, tebi kazu plati 6000 din, meni kazu plati 3000 din. Uplatimo za penziju, tebi kazu plati 6000 din, meni kazu plati 3000 din.
I sve tako.
Znaci kad cekamo kod lekara cekamo u istom redu, u istoj bolnici, kod istog doktora, i to zadovoljstvo tebe kosta 6000 din a mene 3000 din. Deca nam idu u isti razred, slusaju sve isto kod istih profesora, i tebe to kosta 6000 din a mene 3000 din.
Kad odemo u penziju tvoja 21000 din, moja 18000 din.
Jel' vam sad jasno o cemu pricam? Jel' si ti ukrao tih 60000 din a ja "zaradio" mojih 30000, ili smo obojica zaradili? Ako smo ukrali - hapsi, ako ne - nemoj da kaznjavas nikoga ko je posteno zaradio svoj novac.
Tako da bi posteno bilo da svako plati cenu usluge isto - koliko i kosta. I onda bi bilo novca (zdravstvo, skolstvo,...) da to nesto funkcionise. Ili da se, ako ne moze da funkcionise, nesto menja. Ovo je truli socijalni sistem koji ce na kraju da se urusi - sto se vec vidi iz aviona. I sve vreme se nekakvim uravnilovkama tegle nesposobni i/ili lenji i njima se namice.
I ovo sto sam napisao, ponavljam, ISTOVETNO JE BILO I U KOMUNJARIZMU, samo su plate bile manje razlicite nego danas, mada ne u nekoj vecoj meri kad se bolje pogleda. I to isto vazi i u Svedskoj, Nemackoj, Norveskoj... - problem je globalni, nije nas srpski. Ali svejedno je neposteno i nefer, kao i ona progresivna oporezivanja i slicne gluposti.
Sve zapravo govori da se KAZNJAVA ONAJ KO VISE RADI, ZNA I IMA pod nekom skrivenom pretpostavkom da je on to - valjda, jer ne vidim drugo objasnjenje - ukrao ili oteo ili nesto tog tipa, pa onda za kaznu treba i da plati vise.
Voleo bih da mi neko - ali jasno i direktno - ukaze gde ja to gresim u ovom sto sam napisao.