Nema otrovnih lekova za bebe

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
71.051

Agencija za lekove i medicinska sredstva demantuje da se u Srbiji bebama prepisuje lek sa otrovom​


Agencija za lekove i medicinska sredstva demantuje da se u Srbiji bebama prepisuje lek sa otrovom 1
Foto: Pixabay / Heyleybarcar
Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALMS) najoštrije je demantovala pisanje pojedinih medija da se na tržištu Srbije nalaze lekovi za decu koji su dobili dozvolu od Agencije za stavljanje u promet, a da nisu zadovoljili najviše evropske i svetske standarde u pogledu kvaliteta, efikasnosti, a posebno bezbednosti za pacijente.

Reagujući na novinske napise da se bebama u Srbiji prepisuju sirupi sa otrovom, koji u sebi imaju kancerogenu supstancu aspartman, Agencija ističe da se radi o neutemeljenim tvrdnjama i da je laž da se bebama u Srbiji prepisuje otrov.
„U samim naslovima je očigledno donet i zaključak kako je to izvesnost i velika opasnost, pre svega za bebe uzrasta od šest meseci i decu uzrasta do 12 godina“, navodi se u saopštenju Agencije.

Ističu da su eksperti Agencije sproveli uvid u dokumentaciju o pomenutom leku Cefzil®, 250 mg/5 mL, granule za oralnu suspenziju kao i važeću pravnu regulativu na nivou Srbije kao i Evropske unije sa kojom je naša zemlja u najvećoj meri usaglašena. Navode da su ponovo proučili zvanične stavove kako Evropske agencije za lekove tako i Svetske zdravstvene organizacije, kako za lek Cefzil naveden u medijskim objavama, tako i za sve druge lekove koji sadrže supstancu aspartam.

„Dodatnim uvidom u bazu podataka o prijavama neželjenih reakcija koju vodi Agencija utvrđeno je da nije evidentirana nijedna prijava koja bi ukazivala na povezanost leka Cefzil ili bilo kog drugog leka koji sadrži aspartam sa eventualnim karcinomima kod dece ili bilo koje druge grupe pacijenata. Iz svega navedenog je zaključeno da aspartam nije na bilo koji način zabranjena supstanca u sastavu bilo kog leka, niti je na bilo koji način potvrđena štetnost i kancerogenost ove supstance zbog koje bi morala biti primenjena bilo kakva regulatorna mera. Samim tim je neistinita tvrdnja da je aspartam odnosno lekovi koji sadrže kancerogen i laž je da se u Srbiji „bebama prepisuje lek sa otrovom““, naglašavaju iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.
Ovim neutemeljenim tvrdnjama i paušalnim ocenama, ističu iz Agencije, izaziva se panika kod opšte populacije, posebno roditelja i staratelja dece i odojčadi koja primaju ove lekove, pozivajući se na Krivični zakonik koji za takve stvari propisuje novčane i zatvorske kazne.
„Agencija u svakom trenutku stoji iza svojih stručnih procena i kvaliteta rada koji je potpuno u interesu zdravlja pacijenata u Srbiji“, poručuju u saopštenju objavljenom na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Izvor: Danas podcast
https://www.danas.rs/vesti/drustvo/...-se-u-srbiji-bebama-prepisuje-lek-sa-otrovom/
 

Back
Top