Nema leka apoteka... ili ?

gost 343533

Elita
Poruka
17.529
Tema su osobe sa komplexom nize i vise vrednosti - istovremeno.

Na pr. Lik se zali kako nema prijatelje, kako se nikad nece ozeniti, kako nije dovoljno lep i atraktivan ....

a sa druge strane, ako pokusas da mu das malo optimizma i da udelis neki kompliment
(na pr. Jel znas da samo 2% ljudi na svetu ima tako zelene oci kao tvoje ?)
On ce odmah da se postavi kao da se to podrazumeva i da je on najbolji, savrsen i neprevazidjen.

Zatim dodju opet faze "jadan ja" , a zatim - niko nije kao ja i ni jedna me nije vredna :)

Mislim da ovi likovi upravo i ostaju sami zbog tih svojih komplexa, jer su nestabilni i nerealni.

Jel neko doskocio ovakvim slucajevima?
Ima li nade za ovakve osobe da izgrade jedan uspesan m-z odnos?

Istina je naravno da su to osobe sa kvalitetima, ali i manama... a i zasto bi nekom morao da bude prioritet u zivotu da izgleda kao Bread Pitt??

Na pr. Lik se zali kako nema prijatelje, kako se nikad nece ozeniti, kako nije dovoljno lep i atraktivan ....

a sa druge strane, ako pokusas da mu das malo optimizma i da udelis neki kompliment
On ce odmah da se postavi kao da se to podrazumeva i da je on najbolji, savrsen i neprevazidjen.

Zatim dodju opet faze "jadan ja" , a zatim - niko nije kao ja i ni jedna me nije vredna :)

Mislim da ovi likovi upravo i ostaju sami zbog tih svojih komplexa, jer su nestabilni i nerealni.

Istina je naravno da su to osobe sa kvalitetima, ali i manama... a i zasto bi nekom morao da bude prioritet u zivotu da izgleda kao Bread Pitt??

Nisam siguran da li mogu da se jave oba kompleksa kod iste osobe.

Mislim da ti je prvo pitanje vise za psihologiju.

Drugo... nada uvek postoji. Ako nema nade nema ni smisla razmisljati o tome.
Mozda uspeju da izgrade dobar odnos ili ljubav ako imaju podrsku voljene osobe, njeno razumevanje i trude se da rese svoj problem.

Nisam siguran da li mogu da se jave oba kompleksa kod iste osobe.

Mislim da ti je prvo pitanje vise za psihologiju.

Drugo... nada uvek postoji. Ako nema nade nema ni smisla razmisljati o tome.
Mozda uspeju da izgrade dobar odnos ili ljubav ako imaju podrsku voljene osobe, njeno razumevanje i trude se da rese svoj problem.

Ja mislim da se komplex vise vrednosti i radja upravo iz komplexa nize vrednosti.

Ko ima jedan, vrlo verovatno ima i drugi.

A osoba koja udje u m-z odnos ce upravo osetiti to na svojoj koze, kad pocne da je/ga gleda kroz prizmu - ili si vrh, ili si dno :mrgreen:

Ni jedna normalna osoba ne trpi dugo takvog partnera, kad ga provali ^^

Ja mislim da se komplex vise vrednosti i radja upravo iz komplexa nize vrednosti.

Ko ima jedan, vrlo verovatno ima i drugi.

A osoba koja udje u m-z odnos ce upravo osetiti to na svojoj koze, kad pocne da je/ga gleda kroz prizmu - ili si vrh, ili si dno :mrgreen:

Ni jedna normalna osoba ne trpi dugo takvog partnera, kad ga provali ^^

Ovo boldovano mislim da je za drugu temu.

Nemoj sve da ogranicavas odmah na crno i belo.
U situaciji kada jedna osoba ima neki kompleks pate oboje, tu se slazem i to je ocigledno.

Tu nikada nije cilj "trpnja", ako ne odgovaraju jedno drugom potrazice srecu u ljubavi sa drugima koji ce oboma vise odgovarati.
Ako postoji ljubav medju njima naci ce nacin da se izbore sa tim problemom.

to je teška neka psihoza, jer znam po sebi...evo recimo ja znam da sam nikakav, jadan, bedan, da ne nabrajam dalje, svako ko me čito makar malo zna da uopšte nemam visoko mišljenje o sebi, al kad mi neko da znake bodrenja, da pokuša da me pridigne psihički, kod mene nije da odjednom počnem da se busam, nego štaviše još više se ubedačim jer mislim da me samo laže, tj. da samo kao dobar čovek oće da me pridigne, al da i on zapravo misli o meni to što i ja mislim o sebi

to je teška neka psihoza, jer znam po sebi...evo recimo ja znam da sam nikakav, jadan, bedan, da ne nabrajam dalje, svako ko me čito makar malo zna da uopšte nemam visoko mišljenje o sebi, al kad mi neko da znake bodrenja, da pokuša da me pridigne psihički, kod mene nije da odjednom počnem da se busam, nego štaviše još više se ubedačim jer mislim da me samo laže, tj. da samo kao dobar čovek oće da me pridigne, al da i on zapravo misli o meni to što i ja mislim o sebi

Ovo nije taj slucaj.

A ti... nemoj da im verujes. osim ako ti kazu da si dobar frajer :mrgreen:

Tada mozes :ok: :cmok2:

Mozda ljudi zaista imaju lepo misljenje o tebi.
Covek ima blago iskrivljenu sliku o sebi, zalazi u oba kompleksa ili samo u jedan, vise ili manje.
Problem je kada ode predaleko u tome pa ne moze da stekne realnu sliku o sebi.

Mozda ljudi zaista imaju lepo misljenje o tebi.
Covek ima blago iskrivljenu sliku o sebi, zalazi u oba kompleksa ili samo u jedan, vise ili manje.
Problem je kada ode predaleko u tome pa ne moze da stekne realnu sliku o sebi.

Samopouzdanje raste kada nam se desavaju uspesi i lepe stvari,
a nesigurnost kada trpimo poraze i neuspehe.

Svaka osoba ima oba u sebi.

I tako treba sebe i da posmatra. Nisi savrsen, vec si realan i vredanljubavi neke osobe.

A ne - ovde sam nula, a ovde mi nije niko ravan.

Samopouzdanje je mac sa dve ostrice, i cesto oni koji nemaju samopouzdanje ili misle da su najgori, ili da su najbolji (pokusaji ega da se uzdigne).
Primer moze biti neka prosecno lepa devojka, ili cak malkice ruznjikava, i onda tako postavi sliku na Face, njih 50 lajkuju i ona umisli da je mackica i digne nos.

Nikom nije prioritet da izgleda kao Bred Pit, ali biti osoba sa niskim samopouzdanjem je....pa blago receno prokletstvo, za tu osobu.
Mislis da si najgori, najsmotaniji, najdosadniji, najgluplji, jednostavno iskrivljena slika o sebi, zelis da budes neko drugi, samo ne to sto jesi, jer mislis da si najgori.

Cak i da izgledas kao Bred Pit, nista to nece promeniti, ako si unutra nemas samopouzdanja.
Evo vidim meni neprivlacne ljude, muskarce i zene, srecne u vezama, tako da nije sve u izgledu vec u samopouzdanju.

Manjak samopouzdanja je ogroman problem, i tesko je naci vezu za takvu osobu "ko ce mene da voli, zasto da me voli, sta ja imam da ponudim nekom" a kad nekim cudom se nadju u vezi onda "volece me dok ne shvati da sam promasaj" i tu onda krene nesigurnost i ljubomorisanje da radi.
Jednostavno, ljudi sa niskim samopouzdanjem su obicno (ne uvek) izolovani i usamljeni, i onda kada nadju nekog prilepe se, skoci im samopouzdanje i zivot poprimi drugaciji oblik, srecniji su, a onda se svim silama trude da zadrze izvor svoje srece, ali opet manjak samopouzdanja i tu udara.

sori, ne bi da se upuštam u filozofiju sa vama, al skonto sam da je čovek ono sklon da pljuje po sebi, al kad ga obodriš onda bude sušta suprotnost, počne da se busa i to
jel sam lepo skonto ?

- - - - - - - - - -

Samopouzdanje raste kada nam se desavaju uspesi i lepe stvari,
a nesigurnost kada trpimo poraze i neuspehe.

.

ovo je tačno, skroz tačno i sebe prepoznajem tu, misim u ovom drugom

Samopouzdanje je mac sa dve ostrice, i cesto oni koji nemaju samopouzdanje ili misle da su najgori, ili da su najbolji (pokusaji ega da se uzdigne).
Primer moze biti neka prosecno lepa devojka, ili cak malkice ruznjikava, i onda tako postavi sliku na Face, njih 50 lajkuju i ona umisli da je mackica i digne nos.

Nikom nije prioritet da izgleda kao Bred Pit, ali biti osoba sa niskim samopouzdanjem je....pa blago receno prokletstvo, za tu osobu.
Mislis da si najgori, najsmotaniji, najdosadniji, najgluplji, jednostavno iskrivljena slika o sebi, zelis da budes neko drugi, samo ne to sto jesi, jer mislis da si najgori.

Cak i da izgledas kao Bred Pit, nista to nece promeniti, ako si unutra nemas samopouzdanja.
Evo vidim meni neprivlacne ljude, muskarce i zene, srecne u vezama, tako da nije sve u izgledu vec u samopouzdanju.

Manjak samopouzdanja je ogroman problem, i tesko je naci vezu za takvu osobu "ko ce mene da voli, zasto da me voli, sta ja imam da ponudim nekom" a kad nekim cudom se nadju u vezi onda "volece me dok ne shvati da sam promasaj" i tu onda krene nesigurnost i ljubomorisanje da radi.
Jednostavno, ljudi sa niskim samopouzdanjem su obicno (ne uvek) izolovani i usamljeni, i onda kada nadju nekog prilepe se, skoci im samopouzdanje i zivot poprimi drugaciji oblik, srecniji su, a onda se svim silama trude da zadrze izvor svoje srece, ali opet manjak samopouzdanja i tu udara.

Lol, ti si genije !

Bas si ovo lepo definisao " Kompex vise vrednosti je pokusaj ega da se uzdigne.... jer je najpre imao komplex nize vrednosti."
I sa ovim se slazem, da devojke prave selfije i "one" forografije za fejs, da bi im ljudi lajkovali i pumpali njihovo samopouzdane :mrgreen:

Нестабилни и нереални, а против тога се јако тешко борити, ма колико имао разумевања - мада не бих рекао да је то комплекс више је то болест, а за последицу има да таква особа не може никако да буде срећна, а што је најгоре ту своју несрећу шири на околину као заразу, да би на крају све у својој ближој околини окривила за своје стање и ту више нема односа, а камоли успешних. Стручна помоћ може да им понуди само лекове који ће да отупе екстремна стања, ал не и да их излечи - јбга мислим да им помоћи нема, осуђени су да поједу себе у својој несрећи :sad2:

Нестабилни и нереални, а против тога се јако тешко борити, ма колико имао разумевања - мада не бих рекао да је то комплекс више је то болест, а за последицу има да таква особа не може никако да буде срећна, а што је најгоре ту своју несрећу шири на околину као заразу, да би на крају све у својој ближој околини окривила за своје стање и ту више нема односа, а камоли успешних. Стручна помоћ може да им понуди само лекове који ће да отупе екстремна стања, ал не и да их излечи - јбга мислим да им помоћи нема, осуђени су да поједу себе у својој несрећи :sad2:

Moguce... te osobe bi nasla i najmanju sitnicu da se sazaljevaju i kazu kako su jadni :sad2:

a to mozes uvek....

Pa onda nadju tu sitnicu i kod tebe - tebe ubedjuju da si jadan/na.

to su totalno dve razlicite stvari
kompleks nize vrednosti se obicno manifestuje nekom frustracijom tipa stalna paznja nedovoljno paznje nekad ljubomora posesivnost nesigurnost itd
dok kod vise vrednosti obicno budu previse sujetni, najbolji su najjaci itd

konkretno oba slucaja su iz porodice problemi u odnosu ili nedostatak osobe koja je manje vise imala najvise uticaja tokom odrastanja

ja imam kompleks nize vrednosti i to sam uspela nekako da prevazidjem kroz kontakt sa ljudima, neuspelim vezama itd
kod mene je bila blaza varijanta ali kod onih koji imaju ozbiljan problem moze da pomogne psiholog ili partner
jedino sto je problem je sto se obicno ljudi vezuju za osobu koja im pomaze
sta ako to bude partner i u jednom trenutku se odnos prekine?

uostalom, ko je jos spreman da sa nekim sa kim je prevazidje problem, posebno sada kada svako moze i daje sebi za pravo da bira dalje
razumes?

Moguce... te osobe bi nasla i najmanju sitnicu da se sazaljevaju i kazu kako su jadni :sad2:

a to mozes uvek....

Pa onda nadju tu sitnicu i kod tebe - tebe ubedjuju da si jadan/na.

Па понекад, мада то обично раде у својој глави, ретко директно - и онда врте ту плочу по цео дан и једноставно више ништа не може променити слику у њиховој глави.

Back