Нема кризе у Србији

To je koliko, oko 850€? Nije li to malo puno, iako zavisi što se jede i gdje?
Nas je isto 4 i mi trošimo na hranu (špeceraj, fasung) do 600€ mjesečno.
Мора да се стискате… ми трошимо и мање сада како не радим, али једемо само вегетаријански ЧП

Jedna ihaj iznadprosečna plata jedva pokriva troškove ishrane za celu porodicu?

Ne pamtim da je nekad bilo tako.

Kad je prosečna plata bila 350 EUR, taj je novac više vredeo nego sada 700e.
Kod nas od prosječne plaće (1094€ za 01/2023) možeš kupiti hranu, platiti režije i još ti ostane novaca. Druga plaća je za druge namjene.
Naravno to sve pod uvjetom da ima i druga plaća i da imaš svoju nekretninu koja je otplaćena.

Мора да се стискате… ми трошимо и мање сада како не радим, али једемо само вегетаријански ЧП
Pa što ja znam. Što je stiskanje za tebe, prvo to treba vidjeti. Ne jedemo po restoranima, to je istina, ali sad, što ja znam, normalna prehrana.
I istina, gledam ako nešto mogu da kupim na akciji, nešto što može stajati, tipa mlijeko, konzerve, tijesto, riža... Meso mogu zalediti u zamrzivaču. Što ja znam...

Poslednja izmena:
Lepome mom svabi, a vama srbima q. dugovi - to vam vucic u lice kaze, a vi se pravite budale i dalje, emigracija vas posmatra.
Шваба десетак агенција а Србија?
Србија је богатија, прва економија Европе 😅

Шалу на страну, ваља ухлебити на државној сиси све те швалерке, кумове, напредњачке махаче застава... Велика странка, ваља то на терет пореских обвезника...

Screenshot_20230416-084453-530.png

To je koliko, oko 850€? Nije li to malo puno, iako zavisi što se jede i gdje?
Nas je isto 4 i mi trošimo na hranu (špeceraj, fasung) do 600€ mjesečno.
Sve mi se čini da je kod vas u Hrvatskoj hrana jeftinija Bar 20%. Ovde je jedina bolja i kvalitetnija tunjevina na tržištu Rio Mare sa povrćem i košta preko 500 RSD. Litar kvalitetnijeg jogurta je preko 200, bolja i kvalitetnija čokolada na primer toblerone oko 280, banana između 200 i 300 RSD, kilogram musli Pahuljica 1.000 RSD (!)

Užina u pekari teško može da izađe ispod 200 RSD.

Vrhunski kuvar koji pola dana provede u kuhinji će uspeti će uspeti da jako lepo prehrani svoju porodicu i sa 600 EUR mesečno. Neko ko to nije, po mom mišljenju neće. Dosta zavisi od toga i da li jedeš izvan kuće jer je gotova hrana najskuplja.

Na Reddit u su pronašli neki račun iz 2011 koji se odnosio na osnovne životne namirnice i pravili poređenje koliko bi isto koštalo danas. Ispostavilo se da bi račun koji je tada bio 2.700 sada košta oko 4.500, a slično toliko se uvećala i prosečna plata, odnosno medijalna. Ukratko, u proseku živimo slično kao i 2011 godine, kada je već uveliko trajala svetska ekonomska kriza.

Sve mi se čini da je kod vas u Hrvatskoj hrana jeftinija Bar 20%. Ovde je jedina bolja i kvalitetnija tunjevina na tržištu Rio Mare sa povrćem i košta preko 500 RSD. Litar kvalitetnijeg jogurta je preko 200, bolja i kvalitetnija čokolada na primer toblerone oko 280, banana između 200 i 300 RSD, kilogram musli Pahuljica 1.000 RSD (!)

Užina u pekari teško može da izađe ispod 200 RSD.

Vrhunski kuvar koji pola dana provede u kuhinji će uspeti će uspeti da jako lepo prehrani svoju porodicu i sa 600 EUR mesečno. Neko ko to nije, po mom mišljenju neće. Dosta zavisi od toga i da li jedeš izvan kuće jer je gotova hrana najskuplja.

Na Reddit u su pronašli neki račun iz 2011 koji se odnosio na osnovne životne namirnice i pravili poređenje koliko bi isto koštalo danas. Ispostavilo se da bi račun koji je tada bio 2.700 sada košta oko 4.500, a slično toliko se uvećala i prosečna plata, odnosno medijalna. Ukratko, u proseku živimo slično kao i 2011 godine, kada je već uveliko trajala svetska ekonomska kriza.
Te cijene koje navodiš su i tu kod nas. Ono što si se čini da je kod nas jeftinije je meso, koliko mi se čini.
Svinjska lopatica BK 4€/kg - akcija
Svinjski kare BK 5€/kg - akcija
Banane 1kg - 1.45€
Režije za stan su mi pred 10 godina iznosile oko 1400kn (mjesečni prosjek). Sad su oko 220€ (1660kn mjesečni prosjek). Za isti stan sa istim brojem članova. Ali kod nas vlada subvencionira cijenu grijanja (do 01.04.2024.) i cijenu struje do (01.10.2023.). To sad ovisi i o zimi, ljetu, ostalim stanarima u zgradi, broju članova... Npr. kod telekoma pred 10 godina nisam plaćao TV paket, sad plaćam i sad je brža veza nego prije... Ima nekih varijacija i kod otpada, sad plaćamo po broju članova, a i uveli su nam fiksni i varijabilni dio. Prije smo plaćali svi jednako. I tak...
Recimo znam nekad otići u Konzum kupiti pečeno pile, pogotovo kad je na akciji za 3.98€/komad (redovna cijena je 5.31€/komad). Nas 4 se najedemo. Jambo pizza u pizzeriji je 9€ plus 0.5€ za kutiju. Svi se nejedemo od te pizze. Veliki ćevapi u ćevabdžinici su 5€, mali su 3€.

Poslednja izmena:
https://www.juznevesti.com/Drushtvo...-miliona-dinara-na-kafane-i-restorane.sr.html

Сиротиња плаћа порез а општинари у крканлук.
У Брате сада ће сигурно и из дијаспоре да се врате када виде!

У Француској, Швајцарској, па и у Самој Изалији са Колоселумом, ја не знам јел то велико слово Колоселум или је мало у италији.
Али широм, за време првомајских празника европе су били протести, нереди, угрожавање мира.
А само, само у СРБИЈИ људи ишли на излете!
Ајмо браћо у европу како да не нека цела европа сада каже ајмо браћо у србију да срби будемо јесмо у рвропи или њесмо!!!!

Ја не знам како нико још није отворио ову тему поводом демостарација...и излетишта...

У Брате сада ће сигурно и из дијаспоре да се врате када виде!

У Француској, Швајцарској, па и у Самој Изалији са Колоселумом, ја не знам јел то велико слово Колоселум или је мало у италији.
Али широм, за време првомајских празника европе су били протести, нереди, угрожавање мира.
А само, само у СРБИЈИ људи ишли на излете!
Ајмо браћо у европу како да не нека цела европа сада каже ајмо браћо у србију да срби будемо јесмо у рвропи или њесмо!!!!

Ја не знам како нико још није отворио ову тему поводом демостарација...и излетишта...
Srbija je to . Živi se za danas a sutra kako bude..

Back