"Nema igračke jer nema para"

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
327.260
8_nacina_da_izaberete_bezbedne_igracke_za_decu_aps_387184991.jpg


Kada deca počinju da razumeju vrednost novca?

Kakav će odnos dete imati prema novcu dosta zavisi od vaspitanja, a da mališani već do 10. godine razumeju vrednost novca, pokazuje britansko istraživanje. U ovim godinama deca shvataju da se novac zarađuje, da ga nema u neograničenim količinama i da je važno štedeti. Deo roditelja, 7% čak misli da je njihovo dete razumelo koncepta novca već sa pet godina.

U istraživanju je učestvovalo 500 roditelja i dece starosti između 5 i 15 godina. Svaki četvrti roditelj požalio se da nije naučio značaj finansijskog planiranja u detinjstvu, a skoro trećina kaže da bi volela da su ih njihovi roditelji naučili značaju štednje kad su bili mali. Zato sada sa svojim potomstvom ispravljaju tu grešku, pa tek 13% roditelja kaže da ne uči dete značaju novca. Većina staratelja, 85% veruje da je na njima odgovornost da dete nauče značaju štednje, dok 10% misli da je za to zadužena škola.

Da deca shvataju značaj štednje, pokazuje broj od 89% dečaka i 77% devojčica koji su rekli da bi voleli da štede u budućnosti. Odgovarajući na pitanje zašto vole da štede novac, skoro svaki drugi mališan je rekao da želi da kupi sebi slatkiše i igračke, a među motivacijom za štednju našli su se i izlazak i provod na raspustu. Svako treće dete štedi da bi kupilo poklone članovima porodice, a svaki peti unapred razmišlja o fakultetu.
link
 
"Брижни " родитељи, данас науче своје дете сабирање и одузимање и азбуку, пре поласка у први разред.
Онда таква деца посматрају оне друге попут слабо развијених вршњака.

Исто је и са новцем.
По мени, грешка.
 

Back
Top