- Poruka
- 9.198
Prema izveštajima sa Popisa stanovništva iz 2023.godine u Srbiji živi 356.404. osoba sa invaliditetom. U prethodnim popisima taj broj je bio znatno veći.
Stručnjaci iz oblasti demografije slažu se da je do ovako drastične razlike došlo zbog promenjene metodologije koja je primenjena u dva popisa. Međutim, o konkretnim uzrocima nema saglasnosti. Ivan Marinković, viši naučni saradnik, zamenik upravnika Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka u tekstu „Novi popis, nova rešenja, stari problemi“, objavljenom u časopisu „Stanovništvo“ kao osnovni problem, ne samo kada su u pitanju osobe se invaliditetom, navodi da je ovo prvi popis u kome su korišćeni administrativni izvori za kontrolu, ali i prikupljanje podataka, piše u tekstu.
Link celog teksta https://nova.rs/vesti/drustvo/kako-...da-osoba-sa-invaliditetom-izmedju-dve-popisa/
Mislim da država sama diskriminiše veliki broj osoba sa invaliditetom. Novčanu naknadu za tuđu negu i pomoć ne mogu ,u nekim slučajevima, da ostvare nepokretne osobe.
Pored toga, osobe koje primaju TNP ( tuđu negu i pomoć ) ostvaruju prava na sve popuste koje daju EPS, Infostan i druge državne institucije.
Sa druge strane, osobe koje nisu u potpunosti nepokretne, primaju invalidsku penziju, ali nemaju tuđu negu i pomoć. Ne mogu da ostvare skoro nijedan popust.
Ostvaruju pravo da sa pratiocem odlaze u banje. Ranije, dok se u Beogradu plaćao gradski prevoz, ostvarivali su pravo na besplatan prevoz.
Mislim da je nepravedno što pokretne osobe sa invaliditetom ne mogu da ostvare popuste koje dobijaju oni koji, pored invalidske penzije, primaju i naknadu TNP.
Da li sam u pravu ili grešim?