Nelogičnosti u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
9.198
TEMA.jpg

Prema izveštajima sa Popisa stanovništva iz 2023.godine u Srbiji živi 356.404. osoba sa invaliditetom. U prethodnim popisima taj broj je bio znatno veći.

Stručnjaci iz oblasti demografije slažu se da je do ovako drastične razlike došlo zbog promenjene metodologije koja je primenjena u dva popisa. Međutim, o konkretnim uzrocima nema saglasnosti. Ivan Marinković, viši naučni saradnik, zamenik upravnika Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka u tekstu „Novi popis, nova rešenja, stari problemi“, objavljenom u časopisu „Stanovništvo“ kao osnovni problem, ne samo kada su u pitanju osobe se invaliditetom, navodi da je ovo prvi popis u kome su korišćeni administrativni izvori za kontrolu, ali i prikupljanje podataka, piše u tekstu.

Link celog teksta https://nova.rs/vesti/drustvo/kako-...da-osoba-sa-invaliditetom-izmedju-dve-popisa/

Mislim da država sama diskriminiše veliki broj osoba sa invaliditetom. Novčanu naknadu za tuđu negu i pomoć ne mogu ,u nekim slučajevima, da ostvare nepokretne osobe.

Pored toga, osobe koje primaju TNP ( tuđu negu i pomoć ) ostvaruju prava na sve popuste koje daju EPS, Infostan i druge državne institucije.

Sa druge strane, osobe koje nisu u potpunosti nepokretne, primaju invalidsku penziju, ali nemaju tuđu negu i pomoć. Ne mogu da ostvare skoro nijedan popust.

Ostvaruju pravo da sa pratiocem odlaze u banje. Ranije, dok se u Beogradu plaćao gradski prevoz, ostvarivali su pravo na besplatan prevoz.

Mislim da je nepravedno što pokretne osobe sa invaliditetom ne mogu da ostvare popuste koje dobijaju oni koji, pored invalidske penzije, primaju i naknadu TNP.

Da li sam u pravu ili grešim?

Da to je zeznuto , i sve su ostriji i sramota je one koji to saopstavaju , ali to prodje i na kraju ih boli uvo..

Postoje osobe koje ne znajuu sta da ti odgovore da li su dobro ili lose....
Zasto , zato sto to stanje zavisi bukvalno od trenutka, sad su dobro za 5, 6 sati nece biti , i to ne nesto mi se slosilo , nego ce biti izmedju kriticnog i sok sobe...
A pre 6h nisu znale ni osecale da ce to da se desi...
I tako svaki drugi dan...

Ali po vrlo strogoj i uskoj nomenklaturi bolesti koje su za invalidninu , ne upadaju sigurno u te sifre...
Cak sve vise ima apsurda, tj da zbog nemogucnosti utvrdjivanja stepena ostecenja, a postoje bolesti koje ne smes ni da testiras, na uobicajen nacin, a specijalni ili uopste ikakav nacin stresa niko od lekara nece da cacka, jer vrlo lako moze takav pacijent da umre tu , na testu...

I onda valjda nepotpuna dokumentacija i moze samo ako se nadje ko ce da potpisuje malo zakrivljenu dokumentaciju , ali i tu nije kako se cini , jer iz fonda zdravstva, a oni su cesto u kontaktu sa pio, jer neko mora da bude u komisiji , oni mogu da posumnjaju da je iako je vrlo strucna osoba potpisala, da je stvarno to i odradjeno , odradjeno je gore...slozenije, i manja je sansa da pacijent prezivi duze od 10 godina, uz maksimalnu negu , a i uzasno je mala sansa da prezivi godinu dana od opreacije i opet....iako je teza situacija, nije ta...nije ona koja je usla u nomenklaturu zdravstvog fonda i onda obicno i odbiju...

Tu je nekad zanimljivo sto vidi s da svi koji su lekari osim onih koji rade kao mastiljare u fondu , zele da pacijent dobije pravu procenu radne sposobnosti , jer znaju sta su operisali i oni koji uopste nisu ni operisali , nego samo ucili svoje medicinske studije....ali dobro ucili....
I tako dolazimo do jedne pojave, sutiranja najgorih na najbolje pozicije....oni jesu alavi , ali to nije razlog, razlog je sto su gori i smrtonosniji ako se dohvate skalpela ili burgije ili noza...vecu stetu i smrdnost izazivaju radom na svom medicinskom mestu nego da ih oteraju u administraciju , ali tamo onda dolazi do ovog...sto opisah...znaci drze se sifrarnika i nekih donesenih pravila, koje mozda donose i oni ...jer to moze da se gleda, sta je promenjeno ove godine, uodnosu na proslu i tako svake godine moze da se vidi kako ide tendencija....

A jesi polupokretne osobe ne mogu ni ostvariti invalidsku penziju a ne mogu ni raditi

Mogu da ostvare pravo, na osnovu svoje dijagnoze.

Moram da dam lični primer: Rođena sam sa cerebralnom paralizom. Po Zakonu, mogla sam da odem u invalidsku penziju samo sa jednom godinom staža, ali ja sam otišla sa mnogo više godina staža.

Osobe koje imaju multiplesklerozu obično rade koliko mogu, tj rade a mogu da dobiju inv.penziju odmah po uspostavljanju dijagnoze. Neke osobe odmah dobiju i TNP a neke druge dobiju tu pomoć iz drugog, trećeg, petog puta..sve zavisi od članova Komisije.

Mogu da navedem i svoj primer, ako treba.

Ima dosta onih invalida koji voze džipove sa V8 motorima i parkiraju na mestima za invalide po tržnim centrima.

Nadam se da te nisu računali na popisu.

Ne znam da li su ih računali na popisu. To su ratni vojni invalidi koji uglavnom imaju PTSP.

Po Zakonu su izjednačeni fizički i mentalni invaliditet. Pored toga što imaju pravo na besplatan uvoz skupih automobila, oni mogu da rade, ali dobijaju i neku mesečnu novčanu naknadu.

@Umri_muski kada neko posle saobraćajne nesreće ide na operaciju kičme, i ostane u kolicima, on je osoba sa invaliditetom.

Da li misliš na te operacije?

Mogu da ostvare pravo, na osnovu svoje dijagnoze.

Moram da dam lični primer: Rođena sam sa cerebralnom paralizom. Po Zakonu, mogla sam da odem u invalidsku penziju samo sa jednom godinom staža, ali ja sam otišla sa mnogo više godina staža.

Osobe koje imaju multiplesklerozu obično rade koliko mogu, tj rade a mogu da dobiju inv.penziju odmah po uspostavljanju dijagnoze. Neke osobe odmah dobiju i TNP a neke druge dobiju tu pomoć iz drugog, trećeg, petog puta..sve zavisi od članova Komisije.

Mogu da navedem i svoj primer, ako treba.

Ne znam da li su ih računali na popisu. To su ratni vojni invalidi koji uglavnom imaju PTSP.

Po Zakonu su izjednačeni fizički i mentalni invaliditet. Pored toga što imaju pravo na besplatan uvoz skupih automobila, oni mogu da rade, ali dobijaju i neku mesečnu novčanu naknadu.

@Umri_muski kada neko posle saobraćajne nesreće ide na operaciju kičme, i ostane u kolicima, on je osoba sa invaliditetom.

Da li misliš na te operacije?
Osobe sto imaju diskus herniju recimo ne mogu raditi a ne daje I'm se penzija tako da su osudjeni na skupe terapije I lekove bez ikakve pomoci

Osobe sto imaju diskus herniju recimo ne mogu raditi a ne daje I'm se penzija tako da su osudjeni na skupe terapije I lekove bez ikakve pomoci

Nažalost, mislim da tu dijagnozu nisu stavili u spisak bolesti-stanja koje dovode do invaliditeta. I to je nepravda.

Moja koleginica je dva puta operisala diskus herniju a nekoliko puta je izlazila pred Komisiju za procenu preostale radne sposobnosti.

Mislim da je iz četvrtog puta dobila invalidsku penziju. Teško je hodala i dok je radila.

Back