- Poruka
- 30.948
То и није из неке емисије него генерално на основу до сада прочитаног.Лекизан немој да зајебаваш бре!
Не можеш узимати изјаве на тв емисијама као званичне истине већ за оволико година после те изјаве бар једно 20 пута смо то оборили као и постојање Београдског стратега када је мислио да га није било али га је било.
Дакле то је био скуп скепса које је изложио у вези документа.
Многе од њих су се показале оправданим многе не.
Рецимо ова коју си поменуо апсолутно не!
Чак је и покојни научник то није изговорио тако већ мало бољим избором речи "Авари нису никад били у Далмацији"
Без тога немамо доказа археолошког нити било каквог то није рекао Хвала Богу то си ти рекао.
Прво и основно једно од обимнијег дела нашег археолога Јована Ковачевића "Аварски каганат" из 1977. дакле већ да се ово дело консултовало видело би се то једно од најозбиљнијих и најбоље документованих на нашем простору.
Ево сад ћу ти поставити директне доказе где се Јован Ковачевић баш позива на ово што сам ја цитирао са археолошким доказима!
Наравученије неформалне изјаве научника се не узимају здраво за готово ван књига!
О горњим страницама ти је директан одговор на мој цитат и твоју констатацију!
Па сад, Ковачевићев Аварски каганат и није баш новија литература али ајде.
Колико видим Ковачевић пише о рату Франака са Аварима у време краља Карла Великог, који је и уништио Аварски каганат у Панонији.
Такође од археолошких налаза у Далмацији који се могу везати за Аваре нема ниједан у време досељавања Словена тамо, почетак 7. века, што се може и видети у оним Куртиним табелама, питање је како је ово остало доспело тамо јер с еради о накиту углавном, а много ми је упитно и то што веже све топониме Обар који се налазе тамо, а има их прилично, за словенски назив са Аваре - Обри, тако и топоним Огур везује за Турске Огуре јер су и они наводно упадали у Далмацију у шестом веку.
Папа Јован IV јесте слао опате да откупљују заробљенике и сакупљају реликвије по Далмацији али се то односи на целу римску провинцију Далмацију која се протезала скоро до Саве а не само у пробалном појасу, па не видим како нам то говори о Аварима на том простору.
То су неке моје примедбе на изнесено.