Neki roditelji ne kontrolisu svoju decu

AlexandarNS

Domaćin
Poruka
3.703
Ja jutros isao do doma zdravlja a topao suncan dan pa se vracao pesice u svoj stan.

Kad nailazim kraj jedne srednje skole a tamo je valjda bio veliki odmor.

Sedam na klupu i posmatram srednjoskolce ali krisom pravim se kao gledam u svoje nalaze ali kraickom oka virim ka skolskom dvoristu.

Kad tamo iznenadjenje za mene, te srednjoskolke nisu vise obucene kao u moje vreme kad su se znale prave vrednosti.

Sve se nesto utegle a farmeerke ima kao pocepane, valjda tako neka modo kao u onih hipika klosara sedamdesetih godina proslog veka. Sede na klupama kikocu se ko neneormalne ludace. A nekoliko njih se drpaju sa nekim muskim ucenicima i ljubakaju kao da su negde sami. Vecina njih su nasminkane ko indijanci bez svakog ukusa, a jos su maloletne a vec konzumiraju cigarete. I ja sam pusac ali one su suvise mlade za to.

Kontam nesto u glavi pa se cudim kuda ide ovaj svet i da li ove tinejdzerke imaju roditelje i da li oni znaju sta one rade.
Krivi su njihovi roditelji sto ih nisu vaspitali cvrstom rukom.

Aleksandre ili si vojno lice i imas jako ogranicene vidike ili si ekstremno teskog karaktera zadrti stariji covek ili lazni moralista-u svakom drugom slucaju rekla bih da si svoju mladost i zezanje propustio i sad si ljubomoran sto je neko ima a ti ne.

Da je bila tuca,prebijanje slabijeg ili bilo kakvo maltretiranje shvatila bih da se zgrazavas i negodujes ovako mislim da trolujes.Ili bi mozda vise voleo da se devojcice "ljubakaju" sa devojcicama?U to, slucaju si covek slobodnog uma a ja sam pogresno razumela napisano.

a ti gledas srednoskolke, sram te bilo :)

zasto se iscudjavas svaka generacija je za stariju "mimo svjeta" , zar se nisu stariji krstili "kakvi ste vi mladi", kada si ti bio mlad...
moj otac je nosio dugu kosu, uske farmerice i neke meni lici na zenske maice (sada bi prosle kao zenske), bio iskljucivan iz skole zbog oblacenja, slat kod direktora jer nije hteo da se osisa a sada primjer od covjeka :)
docice i ova omladina na normalu pustite ih nek se izluduju dok su mladi...

Aleksandre ili si vojno lice i imas jako ogranicene vidike ili si ekstremno teskog karaktera zadrti stariji covek ili lazni moralista-u svakom drugom slucaju rekla bih da si svoju mladost i zezanje propustio i sad si ljubomoran sto je neko ima a ti ne.

Da je bila tuca,prebijanje slabijeg ili bilo kakvo maltretiranje shvatila bih da se zgrazavas i negodujes ovako mislim da trolujes.Ili bi mozda vise voleo da se devojcice "ljubakaju" sa devojcicama?U to, slucaju si covek slobodnog uma a ja sam pogresno razumela napisano.
:metla::metla:

Ja jutros isao do doma zdravlja a topao suncan dan pa se vracao pesice u svoj stan.

Sedam na klupu i posmatram srednjoskolce ali krisom pravim se kao gledam u svoje nalaze ali kraickom oka virim ka skolskom dvoristu.

Kad tamo iznenadjenje za mene, te srednjoskolke nisu vise obucene kao u moje vreme kad su se znale prave vrednosti.

Sve se nesto utegle a farmeerke ima kao pocepane, valjda tako neka modo kao u onih hipika klosara sedamdesetih godina proslog veka. Sede na klupama kikocu se ko neneormalne ludace. A nekoliko njih se drpaju sa nekim muskim ucenicima i ljubakaju kao da su negde sami. Vecina njih su nasminkane ko indijanci bez svakog ukusa, a jos su maloletne a vec konzumiraju cigarete. I ja sam pusac ali one su suvise mlade za to.

Kontam nesto u glavi pa se cudim kuda ide ovaj svet i da li ove tinejdzerke imaju roditelje i da li oni znaju sta one rade.

eeeee, duso moja... pregazile te godine...
u pitanju je klasican jaz medju generacijama... naravno da je u tvoje vreme bilo drugacije...
i ti sadasnji klinci ce kad i sami ostare tvrditi isto za mladje generacije...
a da li ti imas decu? smeta ti buka nad glavom, smetaju ti tinejdzeri... sta ti ne smeta?!

Ja sam ceo svoj radni vek proveo radeci na zeleznici sticajem okolnosti srecucu razne ljude dobro sam upucen u materiju drustvo.

Jedno drustvo ako zeli da napreduje ono mora da se drzi moralni nacela odnosno da bude zdravo drustvo.

Da mi je neko pre 30 ili 40 godina pricao da ce jednog dana ovako omaldina da izgleda i da se ponasa iskreno rekao bih mu da ne lupa.

Sedamdesetih i osamdesetih godina u Jugoslaviji su postojla pravila a vi posto ste vecinom mladi mozda ta pravila niste ni upamtili. U tim vremenima se znalo ako omladina se oblaci bez ukusa, provokativno a ponasalo se prostacki to je znacilo da su hipici, propali studenti i klosari kojima je rok muzika sa zapada unistila mozak ali takvih je bilo malo.

Vi kazete da ja osudjujem a zapravo vi mene stalno osudjujete jer znate da sam u pravu i onda je lakse mene osuditi i problem gurnuti pod tepih.

A jos da dodam da me ovde osudjuju neki povrsni ljudi da me treba da je sramota sto sam ih gledao ciljajuci da sam pedofil. E drugovi ja iz sebe imam dva braka, i troje dece. Tako da nisam pedofil i sad mene treba da je sramota sto sam analizirao omladinu a njih ne treba da je sramota da se tako oblace i ponasaju.

Razumem ja sve, ali modu - jok! Nekada su se ljudi stideli da nose pocepanu odecu... a danas? Pocepane farmerice ruuuuuuuleees!!! -_-

Ima jedno univerzalno pravilo za vaspitanje: "Ne vaspitavaj tvoju decu, kao sto su roditelji tebe vaspitali, jer su oni tebe vaspitavali za drugo vreme".

Ja sam ceo svoj radni vek proveo radeci na zeleznici sticajem okolnosti srecucu razne ljude dobro sam upucen u materiju drustvo.

Jedno drustvo ako zeli da napreduje ono mora da se drzi moralni nacela odnosno da bude zdravo drustvo.

Da mi je neko pre 30 ili 40 godina pricao da ce jednog dana ovako omaldina da izgleda i da se ponasa iskreno rekao bih mu da ne lupa.

Sedamdesetih i osamdesetih godina u Jugoslaviji su postojla pravila a vi posto ste vecinom mladi mozda ta pravila niste ni upamtili. U tim vremenima se znalo ako omladina se oblaci bez ukusa, provokativno a ponasalo se prostacki to je znacilo da su hipici, propali studenti i klosari kojima je rok muzika sa zapada unistila mozak ali takvih je bilo malo.
Vi kazete da ja osudjujem a zapravo vi mene stalno osudjujete jer znate da sam u pravu i onda je lakse mene osuditi i problem gurnuti pod tepih.

A jos da dodam da me ovde osudjuju neki povrsni ljudi da me treba da je sramota sto sam ih gledao ciljajuci da sam pedofil. E drugovi ja iz sebe imam dva braka, i troje dece. Tako da nisam pedofil i sad mene treba da je sramota sto sam analizirao omladinu a njih ne treba da je sramota da se tako oblace i ponasaju.

Kao sto sam rekla moj otac i majka su bili klasicni primjer hipika, probali o zna sta ne i vjerovatno nikad i necu saznati sve, :zcepanje: bjezali od kuce, ludirali se, na kraju zavrsili skole, zaposlili se, izrodili djecu, sva djeca zavsila fakultete, i mislim da smo korisni clanovi drustva...
sada su djed i baba, nisu propali ni unistili svoj zivot.....
eto primjer vase generacije da ne pisem o sebi jer znam da ce biti komentar da i ja spadam u mlade, mada sam vec odavno prerasla tu kategoriju :)

Kao sto sam rekla moj otac i majka su bili klasicni primjer hipika, probali o zna sta ne i vjerovatno nikad i necu saznati sve, :zcepanje: bjezali od kuce, ludirali se, na kraju zavrsili skole, zaposlili se, izrodili djecu, sva djeca zavsila fakultete, i mislim da smo korisni clanovi drustva...
sada su djed i baba, nisu propali ni unistili svoj zivot.....
eto primjer vase generacije da ne pisem o sebi jer znam da ce biti komentar da i ja spadam u mlade, mada sam vec odavno prerasla tu kategoriju :)

Dobro ako je tako, ali ti nerazumes da je u to vreme postojao drzavni program za hipike, oni su morali da budu prevaspitani i vraceni u drustven zivot potpuno normalni. Na to su uticale radne akcije. Ja sam licno svedok kada sam video pun jedan voz omladinaca kada su isli prema Banja Luci 1970 godine da otkonjaju posledice zemljotresa, vecina njih u tim vagonima je bilo hipika duge kose koje je policija pokupila.

Kada su se vratili svi su bili osisani i izbrijani i postali primerni gradjani Jugoslavije.

To je dakle program drzave koji je mozda pomogao i tvojim roditeljima da se vrate sa krivog puta a danas drzava je potpuno zapostavilia omladinu tako da je sad sve na roditeljima a njih izgledba bas briga.

Dobro ako je tako, ali ti nerazumes da je u to vreme postojao drzavni program za hipike, oni su morali da budu prevaspitani i vraceni u drustven zivot potpuno normalni. Na to su uticale radne akcije. Ja sam licno svedok kada sam video pun jedan voz omladinaca kada su isli prema Banja Luci 1970 godine da otkonjaju posledice zemljotresa, vecina njih u tim vagonima je bilo hipika duge kose koje je policija pokupila.

Kada su se vratili svi su bili osisani i izbrijani i postali primerni gradjani Jugoslavije.

To je dakle program drzave koji je mozda pomogao i tvojim roditeljima da se vrate sa krivog puta a danas drzava je potpuno zapostavilia omladinu tako da je sad sve na roditeljima a njih izgledba bas briga.

Koja bre rada akcija moji roditelji je nisu ni vidjeli, kazem ti negdje oko 20-te otisli za inostranstvo, vjencali se i tamo izrodili djecu, u jednom trenutku cisto iz nostalgicnih razloga se vratili na rodnu grudu....
odrastanjem omladina sazreva, ja sam pre pristalica da se iz zive u mladosti nego da polude u starosti ili postanu bijesni na ceo svjet jer nisu nista prozivjeli

Odlican odgovor!

Jaz u generacijama jednostavno, zaboravljamo i da smo bi bili nekada idioti kao i oni, a sada kada smo stariji i zreliji gnusamo se toga.
Evo 70-ih mozda matorci su kukali kako im deca nose dugu kosu, te farmerke, slusaju taj rock and roll, idu po kafanama i kako je drustvo otislo u vrazju mater, pa opet ti kosati i cupavi sto su isli po kafanama izrodise decu, a kako ih vaspitavaju to je vec pitanje.

Evo i ja, desilo mi se jednom ili dva puta da popijem koju pred skolu, a nekada sam odlazio i mamuran u skolu, kad sam idiot bio, sta ces. Zavrsio sa odlicnim uspehom i svim peticama, nisam nikada pravio gluposti, nisam bezao iz skole, a bio sam od "dobre dece" za razliku od onih koji su se boli u venu, padali u komu pijani, i kresali po skolskom WC-u, tukli i ostalo.

Kako sam stariji, cudim se glupostima koji klinci a i stariji sada rade, ali jesu li klinci zaista krivi? Jednim delom da, ali krivim roditelje prvenstveno, jer i sa 30, 40, 50, roditelji mogu biti veci debili od tih klinaca, posebno ako su neizviljeni ili nesto slicno, "nisu meni matorci dali, a ja mom detetu necu da branim". Ne mozes ni sa decom gvozdenom pesnicom da im ubijes volju, tinejdzeri su to, zele da eksperimentisu, da se ostvare kao samostalne licnosti, ali opet stoji da ne treba svaku debilnost koja im padne na pamet da urade. A ako ih previse stegnes, sta ce biti cim se malo oslobode i osamostale i odu iz provincije u veci grad, sami bez roditeljskog nadzora? Ne znam, sve mi se cini da ce 70% njih da bude ko pusteno sa lanca.

Nekada ih pustis, nekada zazmuris na jedno oko, nekada se nadas da nece da naprave sranje, ali najvaznije je da budes tu za njih i da koliko-toliko prihvatis da imaju svoj zivot i svoj put, nije lako to roditelju, ali stakleno zvono ce mozda napraviti i vise stete.
Mozda je meni lako da pricam, nemam dece i ne mislim trenutno o osnivanju porodice, ali eto, ne mogu se otresti osecaja da svet, ljudi i mladi idu dodjavola.

Ne mozes promeniti svet i druge ljude, oni imaju svoj put, mozes da ih prihvatis kakvi jesu, debilni, nemoralni kakvi god, da nekako apaticno podnosis, ili da tolerises i drzis nezadovoljstvo u sebi.
Ono sto moze svako od nas je da sebe gleda da izvede na neki put, svoju decu, da ih vaspita kako treba i da se nada da ce sve nekako leci na svoje mesto.

Потпуно си управу.
Деца данас, по облачењу и шминкању, нису деца.
И сама често посматрам клинке, у превозу, док идем на посао....коинциденција је да сам баш јутрос посматрала три девојчице , и у себи констатовала , како ми није јасно је л' њихови родитељи имају у глави пилећи или људски мозак.
Слој пудера на нежну и лепу кожу, нашминкане као за маскембал, голи стомаци, прекратке јакне, претесне фармерице и хеланке (!) обучене у школу.

Сећам се да су нас враћали кући на преобуку ако не дођемо пристојно одевени у школу. Да не причам да су родитељи били на вишем нивоу свести од данашњих.

морам да признам да сам и ја једно (хвала Богу кротко) време размишљала слично као ти
примећивала само лоше ствари код тинејџера (јао види како се облаче,јао види само се церекају, и сл)
е онда се некако сами наметнули паметни и пристојни млади људи,студенти и средњошколци
устане понеки младићтрудници или старој особи
па онда неког (било мушко,било женско) кад чујеш како прича,размишља....

е сад ..има једно игралиште код нас у насељу где се окупљају и средњошколци..
обично испијају пивчуге,пуше и козна шта све не
и сад неко каже,јао ето,куд иде овај свет види каква нам је омладина

е ал почела сам да примећујем (кад бих одвела своју децу) да се на том истом игралишту окупљају и средњошколци који са телефона пуштају имузику наше младости, веруј ми
Бору Чорбу ,Бајагу...и дискутују анализирају Борине речи и тако
ја сам се пријатно изненадила
тако да није све тако црно, има наде за нас

Lollol slazem se sa tobom sto krivis roditelje.

Ali stalno pominjes jaz generacija, a to nije tacno. Eto ja kad sam bio mlad ja sam bio momak za primer, pedantan, disciplinovan i vredan.
Cim sam skolu savrsio dobio sam posao na zeleznici, stariji su me hvalili.

Otac me dosta tukao bio sam dugo ljut zbog toga ali kad sam dobio svoju decu ja sam ga razumeo i shvatio da mi je samo zeleo dobro.

Svoju decu sam vaspito patrijahalno imam 2 sina i jednu cerku iz drugog braka, nisam imao srece u ljubavi. Sinovi su me slusali i postovali u mojoj kuci je vladano gvozdenom rukom. Tek kada sam poceo tuci svoju decu tad sam razumeo zasto je moj otac tukao mene. Zarad dobra.

Samo najstarijeg sina je majka razmazila pa nisam nesto zadovoljan sa njim ali i danas ga savetujem iako ne zivi sa mnom. Drugi sin se ubacio na ujaka, pa je nekako nemirnog duha, cim je postao punoletan otisao je u beli svet u Nemacku pa su ga deportovali nazad sto je neki njegov drug ukrao nesto a okrivili njega ali je onda otisao za Rusiju.

Cerka je bila cura za primer , ja joj nisam dao da izlazi do 19 godine, a ona nije gundjala, vec je svaki vikend isla kod drugarice da uce po celu noc. Zavrsila je dobrim ocenama. Danas ona zivi sa mojom drugom zenom.

Tako da sam ja itekako upucen u danasnju omladinu.

Lollol slazem se sa tobom sto krivis roditelje.

Ali stalno pominjes jaz generacija, a to nije tacno. Eto ja kad sam bio mlad ja sam bio momak za primer, pedantan, disciplinovan i vredan.

Slazem se da ima nekulture i da je omladina manje-vise raspustena (cast izuzecima koji me iznenade svojim nacinom razmisljanja i ponasanja) i ja to pomislim cesto iako sam i ja "omladinac" manje-vise, ali evo jaz generacija recimo imam u svojoj porodici gde su moji i baba i deda moju tetku nazivali kurvom jer nosi suknju preko kolena, dekolte ili farba nokte. Jeste, ona je bila primerna devojka, zavrsila fakultet i u srecnom braku ima troje dece, koja su vredna, poslusna i odlicni djaci, ali baba i deda nisu mogli da skapiraju neke stvari tada. Mladost, ludost, neizvljeni klinci, potreba da se bude cool, prihvacen, ko ce ga znati, opet nisam roditelj i verovatno ne mogu najbolje da razumem i ne znam kako cu sutradan sa svojom decom da postupam.

A i koliko god da su nam matorci bili strogi, opet smo pravili gluposti, iskradali se iz kuce kad ne vide, pili iza ledja, ostajali duze nego sto trebamo, lagali gde idemo sa kime idemo, krili sljive i ostalo, pa ispadosmo nekako normalni, neki barem.

Крива је и школа јер не захтева ништа од деце. И голи да дођу, ништа им се не би десило.

Крива је и школа јер не захтева ништа од деце. И голи да дођу, ништа им се не би десило.

Slozila bih se donekle,jer i prosvetarima su "vezane"ruke,jer deca danas imaju sva prava.Ako ga nastavnik i mrko pogleda,nadrljo je nastavnik,jer je l te zlostavlja dete!Uvesti uniforme,koje mogu biti jako lepe(ne mislim na mantile koje je moja generacija nosila),ali jednim udarcem ubijes tri muve,svi bi bili jednaki,raspoznatljivi kojoj skoli pripadaju,i olaksanje budjeta za roditelje za kupovinu mase garderobe.

Slozila bih se donekle,jer i prosvetarima su "vezane"ruke,jer deca danas imaju sva prava.Ako ga nastavnik i mrko pogleda,nadrljo je nastavnik,jer je l te zlostavlja dete!Uvesti uniforme,koje mogu biti jako lepe(ne mislim na mantile koje je moja generacija nosila),ali jednim udarcem ubijes tri muve,svi bi bili jednaki,raspoznatljivi kojoj skoli pripadaju,i olaksanje budjeta za roditelje za kupovinu mase garderobe.

Црни или плави сакои од оног материјала за кецеље (као некад) - ем лепо, ем корисно.

- - - - - - - - - -

Krivi su roditelji, skole da i zabrane tako odevanje i tako ponasanje aj se kladim da bi majke tracale u skolu da protestuju zbog te odluke.

Ја не бих. Лично волим да видим ђаке у школској униформи.

Црни или плави сакои од оног материјала за кецеље (као некад) - ем лепо, ем корисно.

- - - - - - - - - -

Ја не бих. Лично волим да видим ђаке у школској униформи.

Lepo rekoh da ne mislim na takve uniforme.U Engleskoj npr uniforme su odeca u odredjenoj boji,a ne mantili,i veruj mi da sjajno izgleda.Tim uvodjenjem uniformi,morala bi proraditi neka konfekcijska kuca,i eto jos jednog plus,zaposlili bi se ljudi i imali sigurno trziste.

Back