Neki novi klinci - Lazanski

• Začetnik teme Začetnik teme daxt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znam ja odlicno kako se islo, a verujem da i ti znas da ono sto ratifikuje Skupstina nema veze sa referendumom koji sam komentarisao.

BTW, odlazak vojnika na Sinaj nije imalo nikakve veze sa Zakonom o oruzanim snagama SFRJ, ako se dobro secam :)

.

Југославија је 1945. године потписала Повељу УН коју је потписало још 50 земаља. Из чега произилази и упућивање војника ЈНА у Мировне снаге УН.
Југословенски војници су тамо били тампон зона између зарађених страна, а у НАТО би били дирекно учесници на једној од зараћених страна која није одобрена од Међународне заједнице тј. УН.

Југославија је 1945. године потписала Повељу УН коју је потписало још 50 земаља. Из чега произилази и упућивање војника ЈНА у Мировне снаге УН.
Југословенски војници су тамо били тампон зона између зарађених страна, а у НАТО би били дирекно учесници на једној од зараћених страна која није одобрена од Међународне заједнице тј. УН.

Eto ti sad, zar nisi tvrdio da su vojnici upuceni na osnovu Zakona o oruzanim snagama SFRJ?

Odluku za odlazak na Sinaj je, BTW donelo Savezno izvrsno vece, a u to vreme drzava se zvala FNRJ.

.

ovo bas i ne razumem...razjasni...

Aj da probam.Da sam ja pro vojnik i da treba kao Srbin da idem u Afganistan,idem brate to je moj posao.Ako imam moralne dileme oko toga promenicu zanimanje.
Nema vise onoga,mi sa jedne oni sa druge strane,znas ko ti je neprijatelj i udri,pa ko koga.Sad moras da progutas neki gorak zalogaj da bi se izborio za svoj cilj.Svako radi sa svakim.Ako neces ti ima ko hoce a,ti ces da propadnes.(hipoteticki pricam,ne mislim na tebe licno).

Eto ti sad, zar nisi tvrdio da su vojnici upuceni na osnovu Zakona o oruzanim snagama SFRJ?

Odluku za odlazak na Sinaj je, BTW donelo Savezno izvrsno vece, a u to vreme drzava se zvala FNRJ.

.

Прочитај повељу УН .

Član 43.(1) Da bi doprinijeli održanju mira i sigurnosti u svijetu, svi članovi Ujedinjenih nacija se obavezuju da svoje oružane snage, pomoć i olakšice, uključujući i pravo prolaza, stave na raspolaganje Vijeću sigurnosti i to na zahtjev Vijeća i u skladu sa posebnim sporazumom ili sporazumima radi održavanja mira i sigurnosti u svijetu.

(2) Takav sporazum ili sporazumi određuju brojno stanje i vrstu snaga, njihov stepen pripravnosti, opći raspored i prirodu olakšica i pomoći koje se imaju pružiti.

(3) Sporazum ili sporazumi biće predmet pregovora koji će se na inicijativu Vijeća sigurnosti povesti i održati što je moguće prije. Oni se zaključuju između Vijeća sigurnosti i članova ili između Vijeća sigurnosti i grupa članova i podliježu ratifikaciji država potpisnica u skladu sa njihovim odgovarajućim ustavnim postupcima.

http://www.dadalos.org/uno_bih/un-charta.htm

Управу си да тада није било СФРЈ већ ФНРЈ али повеља је потписана 1945. и из ње произилазе наше Међународне обавезе тако да је небитно како уређење Југославија има .
Ја сам ти само поменуо закон који мора бити у сагласности са Међународним правом.

А и СИВ доноси своје одлуке у складу са важећим законима.

Aj da probam.Da sam ja pro vojnik i da treba kao Srbin da idem u Afganistan,idem brate to je moj posao.Ako imam moralne dileme oko toga promenicu zanimanje.
Nema vise onoga,mi sa jedne oni sa druge strane,znas ko ti je neprijatelj i udri,pa ko koga.Sad moras da progutas neki gorak zalogaj da bi se izborio za svoj cilj.Svako radi sa svakim.Ako neces ti ima ko hoce a,ti ces da propadnes.(hipoteticki pricam,ne mislim na tebe licno).

e sad potpuno razumem...ali mi je bilo bolje dok nisam razumeo....
biti profesionalac u srpskoj armiji ne znaci biti ubica...banalizujem ali se tvoj post svodi na to...profesionalac ne pita,ne razmislja,nema mozak osim za profesiju i kao robot izvrsava naredbe...E TO JE MOZDA NATO-V PROFESIONALAC...protiv koga sam se borio...to je objasnjenje za njihovu politiku....bez razmisljanja i bez emocija ides u neku srbiju ili gde vec i po naredjenju tamanis tamosnji narod...pa mogu da donekle razumem tog amerikanca---naredila mu vlada koja ima pretenzije da porobi ceo svet ili bar njegovu vecinu...ali sta tu ima da trazi srpski profesionalac ??? za cije ce se on interese boriti u nekom avganistanu ili iraku ili ???

eto odgovora ...ja ne moram da nista dodam na ovo...

Nase obavestajne sluzbe treba da kazu sta je bolje za Srbiju,da bude u NATO-u ili ne.Na osnovu njihovih izvestaja Vrh drzave treba da donese odluku,a mozda ici i na referendum.

На референдум, него шта, НАТО је злочиначки пакт који припрема трећи светски рат, у прва два смо сасвим довољно изгинули да би опет страдали у трећем, нека хвала!:rtfm:

e sad potpuno razumem...ali mi je bilo bolje dok nisam razumeo....
biti profesionalac u srpskoj armiji ne znaci biti ubica...banalizujem ali se tvoj post svodi na to...profesionalac ne pita,ne razmislja,nema mozak osim za profesiju i kao robot izvrsava naredbe...E TO JE MOZDA NATO-V PROFESIONALAC...protiv koga sam se borio...to je objasnjenje za njihovu politiku....bez razmisljanja i bez emocija ides u neku srbiju ili gde vec i po naredjenju tamanis tamosnji narod...pa mogu da donekle razumem tog amerikanca---naredila mu vlada koja ima pretenzije da porobi ceo svet ili bar njegovu vecinu...ali sta tu ima da trazi srpski profesionalac ??? za cije ce se on interese boriti u nekom avganistanu ili iraku ili ???

Moj Pajo,surovo vreme je doslo.Il ces ubiti il ces biti ubijen.U gotovo svim sferama zivota.Meni licno se to ne svidja ali,tako je.

Због укупне улоге НАТО пакта, од противправног
бомбардовања Србије 1999. године
без одлуке Савета безбедности до Анекса
11 одбаченог Ахтисаријевог плана, у коме се
одређује да је НАТО "коначан орган" власти
у "независном Косову", Народна скупштина
Републике Србије доноси одлуку о проглашавању
војне неутралности Републике Србије у односу
на постојеће војне савезе до евентуалног
расписивања референдума на којем би се донела
коначна одлука о том питању. "
(Из Резолуције Народне скупштине Републике
Србије о заштити суверенитета, територијалног интегритета
и уставног поретка Републике Србије,
26. 12 .2007)

Декларација о војној
неутралности Србије

Члан 1.
Војна неутралност у односу на постојеће војне
савезе (у даљем тексту војна неутралност)
представља најбољи и најпоузданији начин да
Србија очува државни суверенитет, интегритет и
независност као темељ свог слободног и свеукупног
напретка и да обезбеди достојанствен
живот својих грађана.
Члан 2.
Војна неутралност је најсигурнији гарант мира,
а политика војне неутралности најбољи пут да се
Србија развија и напредује у складу са сопственим
интересима.
Члан 3.
Војна неутралност представља израз искреног
опредељења Србије против политике силе, угрожавања
мира у свету, агресије и рата.
Члан 4.
Опредељеност политици мира, изградњи и очувању
унутрашње и међународне безбедности доказ
је да војна неутралност није, нити може бити
уперена против других земаља и најбоље сведочи
о спремности Србије да равноправно сарађује
са свим земљама у свету које поштују универзална
начела међународног права садржана
у Повељи УН.
Члан 5.
Војна неутралност не искључује могућност сарадње
Србије са другим земљама у интересу
заједничке и опште безбедности и омогућава да
Србија развија сопствени систем безбедности у
складу са својим националним и државним интересима,
у циљу демократског, мирног и стабилног
развоја Србије.
Члан 6.
Одустајање од принципа војне неутралности и приступање НАТО пакту обавезало би Србију
да учествује у ратовима који нису у њеном интересу,
ограничило би њену независност и слободу
политичког одлучивања, угрозило би животе
њених грађана и оптеретило унутрашњи преображај
и напредак земље.
Члан 7.
Нико не може, нити има право да донесе одлуку
о приступању Србије било ком војном савезу
без сагласности грађана, који о томе одлуку
могу донети искључиво на референдуму.

Због укупне улоге НАТО пакта, од противправног
бомбардовања Србије 1999. године
без одлуке Савета безбедности до Анекса
11 одбаченог Ахтисаријевог плана, у коме се
одређује да је НАТО "коначан орган" власти
у "независном Косову", Народна скупштина
Републике Србије доноси одлуку о проглашавању
војне неутралности Републике Србије у односу
на постојеће војне савезе до евентуалног
расписивања референдума на којем би се донела
коначна одлука о том питању. "
(Из Резолуције Народне скупштине Републике
Србије о заштити суверенитета, територијалног интегритета
и уставног поретка Републике Србије,
26. 12 .2007)

Декларација о војној
неутралности Србије

Члан 1.
Војна неутралност у односу на постојеће војне
савезе (у даљем тексту војна неутралност)
представља најбољи и најпоузданији начин да
Србија очува државни суверенитет, интегритет и
независност као темељ свог слободног и свеукупног
напретка и да обезбеди достојанствен
живот својих грађана.
Члан 2.
Војна неутралност је најсигурнији гарант мира,
а политика војне неутралности најбољи пут да се
Србија развија и напредује у складу са сопственим
интересима.
Члан 3.
Војна неутралност представља израз искреног
опредељења Србије против политике силе, угрожавања
мира у свету, агресије и рата.
Члан 4.
Опредељеност политици мира, изградњи и очувању
унутрашње и међународне безбедности доказ
је да војна неутралност није, нити може бити
уперена против других земаља и најбоље сведочи
о спремности Србије да равноправно сарађује
са свим земљама у свету које поштују универзална
начела међународног права садржана
у Повељи УН.
Члан 5.
Војна неутралност не искључује могућност сарадње
Србије са другим земљама у интересу
заједничке и опште безбедности и омогућава да
Србија развија сопствени систем безбедности у
складу са својим националним и државним интересима,
у циљу демократског, мирног и стабилног
развоја Србије.
Члан 6.
Одустајање од принципа војне неутралности и приступање НАТО пакту обавезало би Србију
да учествује у ратовима који нису у њеном интересу,
ограничило би њену независност и слободу
политичког одлучивања, угрозило би животе
њених грађана и оптеретило унутрашњи преображај
и напредак земље.
Члан 7.
Нико не може, нити има право да донесе одлуку
о приступању Србије било ком војном савезу
без сагласности грађана, који о томе одлуку
могу донети искључиво на референдуму.

ma ti po starom...crno na belo...diskusija je suvisna...

pa mozda...mene su zvali vec nekoliko puta....ali ne pada mi na pamet..

Hajde da i ja "dobacim" koju.
Pre nekog ne tako davnog vremena, postavih ja temu na Avijaciju i vojsku baš u vezi sa ovim potencijalnim i navodno dobrovoljnim odlascima u "mirovne misije" te kakve će posledice po vojnika imati eventualno odbijanje...Recimo da se ispuni "kvota" onih koji se dobrovoljno prijave, a Srbija, na primer, mora da pošalje sedam stotina ljudi, plus one koji su smena itd.Mora to nekako da bude popunjeno...
Dakle, koliko će odbijanje da utiče na degradaciju njegovog položaja u službi, a koliko čujem, po zakonu postoji mogućnost da se degradira čin.
I dobro, tamo se na temi nije javilo njih, cirka....trojica:D, ali to nema veze. Neko je napisao da je to zato što se ZNA ko sve čita ove forume pa...:eek:
Elem, ovde se tema rasplamsala u tom pravcu, pa dok mod i postavljač dozvoljavaju, volela bih da mi neko od prisutnih odgovori...kad već na AiV ne smeju:zper:

Hajde da i ja "dobacim" koju.
Pre nekog ne tako davnog vremena, postavih ja temu na Avijaciju i vojsku baš u vezi sa ovim potencijalnim i navodno dobrovoljnim odlascima u "mirovne misije" te kakve će posledice po vojnika imati eventualno odbijanje...Recimo da se ispuni "kvota" onih koji se dobrovoljno prijave, a Srbija, na primer, mora da pošalje sedam stotina ljudi, plus one koji su smena itd.Mora to nekako da bude popunjeno...
Dakle, koliko će odbijanje da utiče na degradaciju njegovog položaja u službi, a koliko čujem, po zakonu postoji mogućnost da se degradira čin.
I dobro, tamo se na temi nije javilo njih, cirka....trojica:D, ali to nema veze. Neko je napisao da je to zato što se ZNA ko sve čita ove forume pa...:eek:
Elem, ovde se tema rasplamsala u tom pravcu, pa dok mod i postavljač dozvoljavaju, volela bih da mi neko od prisutnih odgovori...kad već na AiV ne smeju:zper:

nisam video temu...pisao bih slobodno i to ne samo sto sam u penziji vec i inace...dakle u vojsci po pravilu za takve i slicne stvari postoji princip dobrovoljnosti...ali kad on ne daje rezultate onda se obicno daju dobronamerni saveti sa obaveznim pominjanjem posledica ne slusanja saveta...tako je bilo ---verovatno je i sad isto...i to ce biti tako na pocetku...a posle ce biti naredjenje...u mnogome ce zavisiti od iskustava prve grupe...koliko sam upoznat od bivsih kolega ima zainteresovanih...ali je to malo specificno...ne radi se tu samo o broju ljudi...vec o vesovima...tj.o specijalnostima...primera radi moze se formirati kompletna jedinica od dobrovoljaca ali nema vezista dobrovoljaca...i kako ce komanda resiti problem ???? ucenom ili naredjenjem sve jedno....tako moze biti za sve specijalnosti u jednom bataljonu ili vec kojoj jedinici....
verovatno ce biti dobrovoljno ili ??? sve dok ne udjemo ne daj boze u NATO...onda ce sigurno biti po naredjenju...jos nesto...zbog ocajne materijalne situacije u vojsci moguce je da ce biti dosta dobrovoljaca...ali ako se situacija popravi a recimo prva grupa zavrsi na prvoj liniji i neki se vrate u sanducima i invalidi eeee onda ?????

Back