nekad i sad

Moguće da si u pravu, ali ja ipak svoje nekad nikad ne bih menjala za ovo sad. Mislim, pamtim ja i vreme kada je i doručak i užina i večera bla "leba i masti sa alevom paprikom" , pamtim i žvake koje su posle par minuta žvakanja počinjale da liče na papirne grudvice, pamtim i da smo lutke pravili od klipa kukuruza, i još mnogo toga pamtim što vama mladima danas izgleda blago rečeno smešno. Ali bih ipak volela da vaša deca žive moje detinjstvo makar kad su raspusti. Mnogo toga nismo imali i morali smo da uključimo maštu. Danas devojčice dobijaju na poklon trudne barbike, da mi je samo znati šta rade sa bilo kojom barbikom, gde je tu mašta i kako deca svoju maštu uopšte koriste. Mi smo pravili lutke od klipa kukuruza, pa im pravili kosu, pa haljine i svašta nešto. Postoji jedan korov koji rađa neke bobice, čičak bobice, od toga smo umeli da napravimo prava mala umetnička dela, kuće, bašte ispred i iza, pa unutra nameštaj prekriven parčićima kojekakvih krpica, danas deca dobijaju kućice za lutke koje su već kompletno opremljene i šta, pa ništa, sede i gledaju u te tuđom rukom napravljene kućice, lutkice i sve ostalo. Preskakali smo lastiš, igrali školice, preskakali konopac, igrali žmurke, vije, masne fote.Leti smo sedali na bicikle i odlazili u "pohode" nekim poljima gde smo krali lubenice i dinje, pa posle mlade kukuruze koje smo pekli na vatri upaljenoj ispred kuće i što je najvažnije, NISMO BILI DEBELI, današnja deca su debela, lenja, razmažena. Čekaju da im roditelji serviraju ručak, doručak, večeru, a roditelji smlavljeni od tri posla koja obavljaju da bi svojim naslednicima obezbedili SVE, ama baš sve sem vremena koje nikako ne mogu da im poklone, ubijeni mukom i trudom da im obezbede najskuplje patike i farmerke i naravno kompjuter sa internetom, sve, ama baš sve da se deca ne bi osećala omalovažena u odnosu na svoje vršnjake, deca imaju sve, a ustvari nemaju ništa. Današnja deca su samo lenja, debela i poprilično bezobrazna, a kasnije postaju bezdušna, šutiraju mačke po ulici, pa posle krenu i sa šutiranjem ljudi iliti sveg i svakog ko im se nađe u nezgodnom momentu na nezgodnom mestu.
Ne, neeee, nikako ja ne bih svoje siromašno detinjstvo sa sve "lebom i mašću" menjala za ovo detinjstvo koje imaju vaša deca. A niste vi tome krivi, nikako, takva su vremena nažalost, samo nemojte molim vas da pljujete po onome što smo mi imali i da nas tužakate kako pamtimo samo lepe stvari.

Većinu stvari koje si nabrojala sam radila i ja, rođena 80 i neke...
Daleko bilo da pljujem bilo koga, ne razumem gde si to i kako pročitala, čak i ako si između redova ja ne vidim kako?! Ja sam samo rekla da je nostalgija kao osećanje takvo kakvo je, imam ga i ja i uhvatim sebe da mladima mlađim od mene 10 godina pričam kako je bilo kad nismo imali fejsbuk, internet i mobilni i opet smo uspeli da se skupimo kad treba i gde treba....
I opet, nemojte kriviti današnju decu da su debela i lenja, imaju i ta deca roditelje odrasle na livadama i biciklima....

Većinu stvari koje si nabrojala sam radila i ja, rođena 80 i neke...
Daleko bilo da pljujem bilo koga, ne razumem gde si to i kako pročitala, čak i ako si između redova ja ne vidim kako?! Ja sam samo rekla da je nostalgija kao osećanje takvo kakvo je, imam ga i ja i uhvatim sebe da mladima mlađim od mene 10 godina pričam kako je bilo kad nismo imali fejsbuk, internet i mobilni i opet smo uspeli da se skupimo kad treba i gde treba....
I opet, nemojte kriviti današnju decu da su debela i lenja, imaju i ta deca roditelje odrasle na livadama i biciklima....

Tvoj post na koji sam ja napisala repliku me je naGNao da napišem što napisah. I nisam morala da čitam između redova, tako sam te razumela, ne pravdaj se, popljuvala si nostalgiju za lepim uspomenama.
Ja ne krivim današnje klince jer su debeli (a bogami jesu), ne krivim ni današnje mlade roditelje zbog istog, ja samo konstatujem da moje detinjstvo nije bilo nimalo lepo, ali ipak mnogo zdravije no ovo današnje, tol'ko što se tiče ko i koliko i šta pamti.

Tvoj post na koji sam ja napisala repliku me je naGNao da napišem što napisah. I nisam morala da čitam između redova, tako sam te razumela, ne pravdaj se, popljuvala si nostalgiju za lepim uspomenama.
Ja ne krivim današnje klince jer su debeli (a bogami jesu), ne krivim ni današnje mlade roditelje zbog istog, ja samo konstatujem da moje detinjstvo nije bilo nimalo lepo, ali ipak mnogo zdravije no ovo današnje, tol'ko što se tiče ko i koliko i šta pamti.

Nemam nameru da se svađam, moja namera nije bila nipodaštavanje bilo koje generacije, kako tvoje, tako ni moje, ni ovih mlađih 10 god. od mene!
Doviđence!

Ma sad klinci mnogo bolje zive brze, te sve divne stari koje im omogucuju da ne razmiljaju previse i sve te sitnice koje im ubijaju mastu. Nije njima lose uopste!

Možda si u pravu, moji već odavno nisu klinci (fala dragom Bogu), lično mislim da današnja deca preskaču detinjstvo i bukvalno iz pelena uskaču u pubertet:(

eeeeee, kako je to nekada bilo lepo i idilično ...
Pred zoru, na Kupresu, artiljerija malo utihne, dok stignem da očistim snajper i čizme uspeju da mi se osuše, a i ranjenici leleču, nekako tiše i u ritmu ...
:D

[Ne_Vazim_Se];17703750:
a shta znam danas se brze raste nekad je*iga pun park dece bio okupi se nas 50 pa pikamo fudbal ili igramo zmurke sada prolazim parkom ono prazno eventualno ovi bash najmladji i to je to... chim malo porastu svako na svoju stranu u neku svoju prichu i tako... nema vishe ko shto smo mi nekad svi u parku ceo dan... e sad da l' je to bolje ili gore ne bih znao... sve ima svojih dobrih i loshih strana, valjda.
sve je drugacije ii gore, nekada je bilo mnnogo bolje, bezopasnije, jednostavnije,sve ono lose je jos bilo tamo negde a danas je sve tu kod nas, sve ono sto smo gledali nekada na filmovima sada je i kod nas stiglo...

nekada smo imali kinder ladu, strumfove u 7 i 15, branka kockicu i neke sitnice.
danas nasi klinci imaju mobilne telefone, x kanala sa crtacima, kompijutere i igrice i neke sitnice...
nekada je bilo onako, sada je ovako...
kakve su generalno razlike izmedju nekad i sad? koliko patite za onim nekad? da li se nekada bolje zivelo - ovo pitanje se odnosi ne samo na finansije nego i uopsteno.

razlike su velike, vrednosti su se promenile

zivelo se bolje i opustenije

odricanja su sve veca

Pa reci zar to nije tužno. Priča mi bivša koleginica, pre neki dan drži čas fizičkog (četvrti razred osnovne), i kaže od dvanaest devojčica u razredu, samo jedna nosi obične gaćice, sve ostale nose tange :(:confused:

:dash::dash::dash:

I da mi je znati koji to normalan roditelj kupuje detetu od 11 godina tange? Gde ovaj svet ide? :eek:

Za jedno 15 god., današnji klinci će govoriti.... kako su se lepo družili preko Fejsa, kako su imali po tri mobilna, sanjali da postanu Đoković (dečaci), Ceca(devojčice)......a ovi današni (tj.budući....) ugrađuju veštačke rogove i ko zna šta već, ma ludo vreme došlo.....

Tako će se možda pričati.....mi smo imali lopte, a neki pre nas krpenjače...i trljali nam nos time
PS..ja još uvek ne zaključavam stan ponekad...:confused:

Stvarno? A gde zivis :mrgreen: Ako moze ulica, grad i broj...

Pa reci zar to nije tužno. Priča mi bivša koleginica, pre neki dan drži čas fizičkog (četvrti razred osnovne), i kaže od dvanaest devojčica u razredu, samo jedna nosi obične gaćice, sve ostale nose tange :(:confused:

Pre mozda 3-4 godine radila sam u skoli i putovala, planincina, kad je u gradu 0 stepeni, tamo je -10. Sneg, normalno, zaveje i ima ga bar 10 cm vise nego u gradu. Ja u bundi hocu da crknem od zime, nosim 3 para carapa, a klinke se setaju u jaknicama do pola rebara, ispod majcica do pupka i go stomak. Dan danas mi nije jasno razmisljaju li o cemu njihove majke...

Back