Nejasni bolovi u kicmi

• Začetnik teme Začetnik teme EJMY
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

EJMY

Početnik
Poruka
4
Od 2009.god mi poceo bol u ramenima usled nepravilnog drzanja tokom ucenja.Bila sam pod velikim emotivnim stresom i slabo sam jela.Dobila sam vezbe za kicmu koje sam radila svaki dan.Nakon 6 meseci poceo je bol u torakalnom delu,a zatim bol u krstima koji je bio stalan.Dobila sam trnjenje u nogama i tezinu,nisam mogla dugo da stojim,odgovaralo mi samo da lezim.Terapija je bila masaza 5 dana i nastavak vezbi.Na rtg snimku se videla ispravljena fizioloska lordoza.Krecem na ceragem tretman koji mi je uklonio 95%tegoba.Vezbe sam prekinula po savetu lekara.Snimila sam kicmu 2011.god ali nije ucitan nalaz(propust doktora).Neurolog je preleteo pogledom preko snimka i rekao da imam pocetne spondiloticne promene na l4 (izmedju l4 i l5). Tacnije, na snimku se vidi stanjena kapica na l4 prljenu. Bila sam veoma neaktivna, ledja me bolu kada duze setam, stojim, sedim i tada imam pritisak u krstima. Pritiskom na jednu tacku na krstima tacno osetim bol, kao i tokom rotiranja kicme. Pocela sam opet vezbe i osecam se lakse ali bol u torakalnom delu je prisutan jace i imam osecaj blagog mravinjanja u obe noge negde ispod palca.Doktor kaze da nastavim da idem na ceragem,lekove ne pijem ali sam mnogo tuzna i ne znam kako ce izgledati moj zivot u npr.30,40 godini. Imam 48kg, visoka 167cm. Molim Vas za bilo kakav savet, podrsku i recite mi da li cu moci ziveti kao i drugi bez problema? U kojoj godini mogu ocekivati jos veci problem? Da li cu biti invalid? Pusac sam, ne spavam redovno i dosta lezim.

Вежбе и вежбе, а кад не буде могло вежбама, онда операција. ;)
Квалитет живота ти неће бити максималан али имаш добре шансе да држиш тегобе под контролом.
Значи, буди упорна и посећуј редовно- физијатра, ортопеда и неуролога.

probaj u sokobanjskoj to je dobar start a i yoga je resenje

Јесте Џорџи.
Пре пар година на PubMed-u је био текст о Јоги и лечењу бола у леђима.
Чак су је саветовали и за пти-мал облик епилепсије и за анксиозност.
Баш ћу да пробам да изгуглам. ;)

Eee bas i mene nesto kicma boli,ovako da krenem redom.
Imam tek 16 godina,fudbal treniram vec 5 godina,dosta sam fizicki aktivan,medjutim provodim po 6-7 sati dnevno na komp. zadnjih 5 godina :D (uz to znam da sjedim nepravilno,noge stavim skroz na sto,znaci prakticno lezim na stolici,tako da mi nije ni cudo za kicmu).Ovo za bol u kicmi mi se desava jos odavno,barem godinu ipo unazad,medjutim dodje taj period od 1-2 puta mjescno da me boli i to potpuno prodje.Bol skoro da ne mogu da odredim,jer me na dodir apsolutno nista ne boli kao da je bol unutar dublje negdje.Mada mislim da potice od donjeg (lumablnog) dijela kicme.Znaci evo poceo sam u teretanu prije 15 dana i desilo mi se da sam se juce ujutro probudio i kicma me bolii (tj. ona nikad mene ne boli kada mirujem,jedino kada napravim neki specifican pokret),vjerovatno sam neudobno spavao a + od teretane,bez obzira na tu bol posao sam u teretanu odradio trening,onda kada sam dosao,bukvalno cijeli dan me kicma boljela nisam mogao ni lijevo ni desno da se pomjerim.Znaci kada legnem,najteze mi je ustati,okrenuti se na stranu,jer mi odjednom fisne,znaci meni to fiska i bol je stvarno neprijatna.Takodje mi se juce desilo kada se smijem,disem da me boli kicma ali takodje u nekom specificnom polozaju ne u svakome.Danas mi je skoro sve proslo,mrvicu me boli pri savijanju,znam da ce mi do ujutro sve proci.Znaci tako naidje peiod (kada se vise izlozim nekom fizickom naporu,posebno rad u teretani) i onda me kicma boli.boli i posle dan-dva kao da nista nije bilo.Isto tako kada prodjem rukom preko prsljenova i mjesta tik uz prsljenove imam one kao pretove tj. kicma mi krcka na tim mjestima,ne znam od cega je to krckanje.Sta bih mogao da uradim,koji snimak u bolnici?

Da se javim. Hvala na odgovorima. Proslo je par dana i imam nove informacije. Pocela sam da setam pola sata, pauza, pola sata i odmor. Kasnije opet. Osecam u tabanima blago mravinjanje kada mirujem. To me brine. U torakalnom delu manje skljocka, tj.jednom kada se istegnem. To uradim pa nastavim da se krecem. Boleli su me kukovi, to meso. Osecam se bolje, mislim da imam upalu misica celog tela, nogu, ruku itd. Mnogo vam hvala sto ste mi odgovorili. Imam nameru da uradim magnetnu i tacno vidim stanje kojeg se plasim ali bolje da znam sta me ceka. Savet za mladog decka: mani se kompa po ceo dan i kreci se, plivaj. Veruj mi da ako ne poslusas kajaces se i ziveti u bolu. Ne cekaj kao ja. Ne zelim ovu patnju nikome.

Dragi moji,
nadam se da cete mi bar malo pomoci u mom problemu. Imam 25 godina i jos u osnovnoj skoli dijagnostikovana mi je blaga kifoza kicme (povijena ramena i vrat). Tada su mi rekli da moram da radim korektivne vezbe, ali ja sam to zanemarila i vise nikada nisam bila kod doktora zbog iste stvari. Imam bolove u ramenima i vratu, ali su zanemarljivi. Imam obicaj da dugo sedim ispred racunara, lose spavam (los polozaj pri spavanju) i znam da sam sama mnogo doprinela svojoj situaciji. Nedavno sam bila kod zene koja ispravlja kicmu (neka vrsta kiropraktora) koja je bas ucinila dobar posao, nakon toga sam mogla potpuno da se ispravim i vise nisam osecala tolike bolove. Onda sam odlucila da krenem na zumbu, kako bih malo dovela sebe u formu i ojacala misice ledja, jer zbog slabih misica, ne mogu dugo da stojim u uspravnom polozaju. Medjutim, nakon drugog treninga osecam bol u torakalnom delu kicme, ne bas izmedju lopatica, malo nize. Imala sam upalu nakon prvog treninga, ali sada mislim da ovo nije upala, kao da osecam bol bas u kicmi, prsljenu. Ne znam sta se desava, trenutno nisam u mogucnosti da odem kod doktora, nemam osiguranje, ali se pitam, da li je mozda trebalo da sacekam sa treninzima, posto je proslo jedva 15ak dana od moje posete toj zeni kiropraktoru? Ili mi mozda vezbe poput zumbe ne odgovaraju, mada, po mom laickom misljenju, mislim da je to jako zdravo bas za ledjne misice... Ne znam sta cu. Ako neko moze da mi da bar neki savet, da li da nastavljam sa zumbom, da prestanem, ili.... Hvala puno unapred! :)

марице, на твоје питање не можемо овим путем да дајемо одговор. Мораш бити прегледана, а кичма снимљена. Наравно да свака врста вежби која јача леђне мишиће прија али одласци код киропрактичара су већ нешто што не одобравам. Лично немам поверења у људе који се данас масовно баве тиме. Не бих да мрачим али можда ти је баш она направила проблем.
Зато, мораш код ортопеда. ;)

pozdrav svima imam 39 god i bolove u lumbalnom delu ledja vec nekoliko godina
uz odredjene vežbe navikao sam da živim sa tim bolom, medjutim od februara
ti bolovi su postajali svakodnevni i bol je krenuo niz levu nogu a levo stopalo ka prstima
konstantno utrnjeno, kako fizikalna terapija nije dala neke vidljive rezultate radio sam MR, danas sam uzeo snimak MR i on glasi
SPONDILOTIČNE PROMENE. POLIDISKOPATIJA. INCIPIJENTNA PROTRUZIJA INTERVERTEBRALNOG DISKA L4-5 i L5-S1 DORZOMEDIJALNO DESNO, IZRAŽENIJE U NIVOU L4-5
da li neko zna ovo da rastumači, da li je neko imao slična iskustva i ako ima neki savet šta mi je dalje činiti ... hvala

Dragi moji,
nadam se da cete mi bar malo pomoci u mom problemu. Imam 25 godina i jos u osnovnoj skoli dijagnostikovana mi je blaga kifoza kicme (povijena ramena i vrat). Tada su mi rekli da moram da radim korektivne vezbe, ali ja sam to zanemarila i vise nikada nisam bila kod doktora zbog iste stvari. Imam bolove u ramenima i vratu, ali su zanemarljivi. Imam obicaj da dugo sedim ispred racunara, lose spavam (los polozaj pri spavanju) i znam da sam sama mnogo doprinela svojoj situaciji. Nedavno sam bila kod zene koja ispravlja kicmu (neka vrsta kiropraktora) koja je bas ucinila dobar posao, nakon toga sam mogla potpuno da se ispravim i vise nisam osecala tolike bolove. Onda sam odlucila da krenem na zumbu, kako bih malo dovela sebe u formu i ojacala misice ledja, jer zbog slabih misica, ne mogu dugo da stojim u uspravnom polozaju. Medjutim, nakon drugog treninga osecam bol u torakalnom delu kicme, ne bas izmedju lopatica, malo nize. Imala sam upalu nakon prvog treninga, ali sada mislim da ovo nije upala, kao da osecam bol bas u kicmi, prsljenu. Ne znam sta se desava, trenutno nisam u mogucnosti da odem kod doktora, nemam osiguranje, ali se pitam, da li je mozda trebalo da sacekam sa treninzima, posto je proslo jedva 15ak dana od moje posete toj zeni kiropraktoru? Ili mi mozda vezbe poput zumbe ne odgovaraju, mada, po mom laickom misljenju, mislim da je to jako zdravo bas za ledjne misice... Ne znam sta cu. Ako neko moze da mi da bar neki savet, da li da nastavljam sa zumbom, da prestanem, ili.... Hvala puno unapred! :)

za tebe nije zumba, nego pilates.

Vezano za ovu temu, ja imam zdravstveni problem. :((((
Imam problem sa desnim kukom, desnom nogom i desnim delom stomaka-desna strana, cak je od nedavno i desna strana glave pocela da me boli. Imam bol u desnnom kuku, koji je natekao i vidljivo veci od levog. kao i bol u lumbalnom delu kicme. desni lumbalni deo kicme mi je tvrdji od levog i ima blagu naraslinu, a nekada me boli samo desna noga i trne, a nekada i kicma i kuk i noga i to samo desna strana tela... Ne znam vise sta da radim... Bila sam kod raznih lekara, vucem se po bolnicama jos od septembra prosle god., samo su mi radili ren.snimak kic.stuba i videli skuliozu i kifozu, sto sam vec saznala o tome pre 5 god i rekli da je kasno da je lecim, a sada kazu da je taj nateceni kuk sve od toga i dali mi vezbe, ja radim redovno ali mi je kuk sve veci, bila sam kod ortopeda i on mi je rekao da je to od toga. a meni kuk sve veci. takodje su mi nasli gastritis i spusten zeludac, ali mislim da to nema veze sa kukovima i kicmom. Da li neko ima iskustva sa ovakvim problemom, ili neki strucni savet, bila bih vam veoma zahvalna, jer ne znam sta da radim i MNOGO BI MI ZNACILO?????? Inace, imam 22 godine, i u poslednjih tri god.sam neaktivna....

Back