Negovanje veze

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.554
Razlike u temperamentu, monotonija, zasićenje i želja za novim, kao i učestali sukobi,
najčešći su razlozi za posustajanje i prekid veze.
Na drugoj strani su potreba za sigurnošću, za pripadanjem i razumevanjem i navika.
Šta će odneti prevagu zavisi od mnogo toga i čini se da je najvažniji stepen zrelosti partnera i koliko su spremni da se žrtvuju
, koliko imaju zajedničkih ciljeva, a dugotrajna veza je definitivno stvar odluke.
Motivacija i želja koja je nadvladala strahove pomažu u odlučivanju.
Biti i ostati s jednom osobom i zadržati je znak je zrelosti.
Ova zrelost je i znak odgovornosti i promišljenosti, sposobnosti da se zamisli budućnost s partnerom i bez njega,
odredi jasan cilj i uloži napor da se sklad postigne.

Dužina veze određena je i sposobnošću da se postigne optimalna distanca,
takvo psihološko rastojanje bez straha od usamljenosti zbog koga ostajemo u vezi
uprkos tome što nam u njoj nije dobro i straha od partnerove dominacije.
Najzad, sklad u komunikaciji, emocijama i seksu predstavlja osnov za dugu vezu ili brak.

Kako vi negujete vašu vezu?

Па текст је у теорији дао све одговоре како би требала да се гради веза на здравим ногама. Е сад ако са друге стране имаш особу која је спремна да се да колико и ти томе онда има смисла. Прођу и године а да људи нису у стању себи да признају да не иде. Трпе, дају шансе из само њима знаних разлога.

Čula sam da je recept za dug brak veliki stambeni kredit :)

Ova veža mi je najduža i sa naboljom perspektivom za stalno. Nekako smo kliknuli. Moj dragi je osoba koja mi skoro pa potpuno odgovara,na prvom mestu, po karakternim osobinama, po energiji, po entuzijazmu, po toleranciji, po razumevanju....
Tako da mi nije teško da se trudim da vezu održavam. Kako?! Na prvom mestu koristim savet moje bake: uvek drži do sebe. Tada kada mi je to rekla nisam je pitala šta to tačno znači ali sam našla neko svoje objašnjenje. Što bi rekli ne zapuštam se, vodim računa o fizičkom i psihičkom izgledu, imam tri dobre prijateljice sa kojima imam intenzivan društveni život, ...
Što se tiče odnosa mog dragog i mene trudim se da svemena na vreme tragamo za promenama i novim mogućnostima od rasporeda nameštaja u stanu preko kuhinje(pripreme i vrste hrane koju jedemo) do kreveta...
Pre nekoliko godina uveli smo, kako smo mi nazvali, ritual otvaranja kutije. Na svaka tri meseca odlazimo u jedan kafić gde razgovaramo o svemu što nam se nije dopalo i što nam je smetalo u našem odnosu. To nam mnogo znsči. U kafiću pričamo tiho/kući bi se ponekad sigurno digao glas, ipak smo u nekoj dozi pristojnosti/ kući bi se opustili i razgsćili...
I tako, prolazi vreme...

Kao osnovno -Partner mora biti sličan meni .
Ako se slažemo u viđenju sveta , u mišljenjima , ispunjavaju nas iste ili slične stvari ,
To je već podloga, jako dobra podloga za uspešnu vezu .
Dalje idu osećanja , poverenje ,iskrenost .
Moramo poznavati jedno drugo ...I to što saznamo i upoznamo -
nadograđivati .

Dati sebe.
Ali i dobiti za uzvrat .
Mora biti uzajamno ..

Kao i biljka , ljubav može da uvene .
Treba je zalivati znacima pažnje , rečima koje govore .
I naravno dati joj dovoljno svetlosti ..A svetlost je u ovom slučaju
Sloboda .

Back