Шта мислите о идеји да у демократски систем, за почетак Србија, се уведе НЕГАТИВНО гласање.
Изађете на избор... немате ЗА коју или кога АЛИ
Зато НЕЋЕТЕ да буде
1.
2.
3.
.....
И ти НЕГАТИВНИ се одузму од ПОЗИТИВНИХ .....
Предлог само на први поглед изледа чудан али на 'политичкој 'сцени ни тренутно а ни убудуће неће бити ни партија ни појединки/појединаца
да раде 'јавну службу' на 'поштен' начин
те стога
бар на ОВАЈ начин да се 'отежа'
и да цео овај ЦИРКУС учини што накараднијим и гротескнијим
Ja sam imao, po meni, mnogo bolji predlog, a isti sam formulisao jos tamo 2011-12 ili tako negde KADA SAM SHVATIO DA NEMAS ZA KOGA DA GLASAS (a masa naroda je tada "pronasla" SNS sa kadrovima recikliranim iz 1990-tih!!! neverovatna glupost naroda, i to nam se TAAAAKO obilo o glavu da evo ne znamo gde udaramo ni dan-danas).
Elem, ideja je da se cuveni i omrazeni BELI LISTICI (a to znaci ponisteni, ili moze da se uvede i opcija glasanja NI ZA KOGA) BROJE kao glasovi, i da se njihov broj racuna BEZ CENZUSA I PRVI uz ZAOKRUZIVANJE NA GORE i da to bude broj mesta u parlamentu koji ce biti PRAZAN.
Na primer, beli listici osvoje 3.27% glasova. Posto se oni racunaju PRVI I BEZ CENZUSA to od ukupno 250 mesta u parlamentu iznosi 8.175 mesta, i posto se vrsi ZAOKRUZIVANJE NA GORE to zapravo znaci da od ukupno 250 mesta u parlamentu 9 MESTA OSTAJE PRAZNO!
Dodatno moze da se uvede opcija da se PARTIJAMA/STRANKAMA koje na izborima dobiju procenat glasova MANJI OD BELIH LISTICA TRAJNO zabrani ucestvovanje na izborima. Ja se dobro secam izbora mislim 2016 godine, onda kada je Beli ucestvovao, broj belih listica bio je cini mi se preko 3% ako ne i vise, i lepo se secam - mada moze da se proveri - da je ako se ne varam Napredna stranka onog gmaza Jeremica bila ISPOD PROCENTA BELIH LISTICA! I tada je tu stranku trebalo prosto ugasiti i njima zabraniti da ucestvuju ponovo na izborima - toliko si bio los da su beli listici bili brojiniji od tebe!
Tek tada bi beli listici imali pravu svrhu. Ovo sa oduzimanjem glasova je malo glupo a i komplikovano, mislim da je ovo bolje. Na taj nacin bi beli listici imali svoje "predstavnike" u Skupstini - PRAZNA MESTA, sto je upravo jednako NECU NIKOGA OD PONUDJENIH. Na ovaj nacin bi se stranke JAKO, JAKO plasile belih listica jer bi mogli da ih uniste politicki, a plus bi im uzimale mesta u Skupstini.
Ovo sve pod uslovom da ostane potpuno prevazidjen sistem PARLAMENTARNE demokratije, koji je katastrofa i to vidimo u celom svetu jer poslanici zapravo NE ODGOVARAJU NARODU vec 4 godine imaju mandat da trguju nacionalnim interesima u svoje licno ime.
ZATO JE OVO SA BELIM LISTICIMA SAMO UTESNO RESENJE KOJE PREDLAZEM AKO OSTANE OVAJ SISTEM, ali ono sto treba da uvedemo je DIREKTNA DEMOKRATIJA - sistem gde nema poslanika vec se biraju direktno izvrsni ljudi na osnovu biografija i programa, i koje mozemo da menjamo po zelji ako ne rade ono sto su kandidovali kao program. Na taj nacin ne bi bilo vise laznih obecanja politicara - cim ne ispunjavas LETIS i biramo drugog.
Vise o direktnoj demokratiji vidite od Branka Dragasa koji to i propagira.