Negativne misli

Svinjska_radost

Primećen član
Poruka
593
Dešava li vam se nekad da razmišljate o prošlim događajima? Sigurno ste nekad imali sreće što se ozbiljna situacija okončala baš u vašu korist. Ali razmišljate li - šta da nije bilo tako? Šta da je bilo potpuno suprotno? Na vašu štetu?
Kako se izboriti sa ovakvim negativnim mislima?

Nema potrebe boriti se s njima jer one same imaju važnu ulogu. To je kao kada razmišljaš kako si se okliznuo pre neki dan ali nisi pao, pa onda okrećeš situaciju: šta bi se desilo da si stvarno pao, koju bi kost polomio, šta bi ti sve bilo - takve stvari pomažu umu da napravi neku vrstu predostrožnosti da se takve stvari ne bi desile.

Nema potrebe boriti se s njima jer one same imaju važnu ulogu. To je kao kada razmišljaš kako si se okliznuo pre neki dan ali nisi pao, pa onda okrećeš situaciju: šta bi se desilo da si stvarno pao, koju bi kost polomio, šta bi ti sve bilo - takve stvari pomažu umu da napravi neku vrstu predostrožnosti da se takve stvari ne bi desile.

Upravo na to mislim.
U pravu si, ali nekada prosto ne možemo kontrolisati situaciju, pogotovo ako zavisi od dogovora među ljudima.

Dešava li vam se nekad da razmišljate o prošlim događajima? Sigurno ste nekad imali sreće što se ozbiljna situacija okončala baš u vašu korist. Ali razmišljate li - šta da nije bilo tako? Šta da je bilo potpuno suprotno? Na vašu štetu?
Gora varijanta je kad tripuješ o negativnim događajima u budućnosti koji mogu da te strefe.

Ja sam u ratu imao bas gadnih situacija . Nije me puno opterecivala misao da je onaj geler sto je prosuo mozak
poznaniku kraj mene mogao prosuti mozak i meni . Opterecivala me spoznaja da je dosta ljudi spremno da postanu
bas gadne zivotinje samo ih treba postaviti u odredjenu situaciju .

Pa što dragi Praslinže? Ako je baš krucijalan momenat u pitanju, tj ako je baš nešto važno i inače teško za kontrolisati otišlo u moju korist, gledam da izvučem što više pouke iz toga, za slučaj da sledeći put sreća omane... Ne bih rekao da imam problem sa takvim negativnim mislima, mada mi je generalno glava u oblacima, tako da ne vidim puno briga(mada ih ima), a od onih malih koje vidim pravim velike, mora se :mrgreen:

Mogu ovako random da predložim koncentrisanje na nešto, neki hobi ili slično, mada čovek uvek mora u jednom trenutku ostati sam sa sobom, a tada dolaze te situacije...

Ja kontam da je to strah i nesigurnost(lol, očigledno), i da treba "pustiti muda", a na tome se radi. Isto važi i za buduće situacije, koliko god to bio odbrambeni mehanizam, ujedno je i kočnica. Najbolje da ne radimo ništa i ne izlažemo se nikakvom riziku, da budemo comfortably numb :lol:

Samo pokupis korisno, ostalo odbacis i budes svestan da su nusprodukt nase evolucije i deo nase prirode, ali ne bas preterano koristan.

Ja sam u ratu imao bas gadnih situacija . Nije me puno opterecivala misao da je onaj geler sto je prosuo mozak
poznaniku kraj mene mogao prosuti mozak i meni . Opterecivala me spoznaja da je dosta ljudi spremno da postanu
bas gadne zivotinje samo ih treba postaviti u odredjenu situaciju .

Eto na primer rat.
Daleko od toga da tvoja lična egzistencija zavisi samo od tebe; zavisi i od svih onih koji su oko tebe i od onih koji su protiv tebe... Lako ti je kad samo ti utičeš na ishod nečega, a to je stvarno retko; većina ljudi da sve od sebe, ali problem je kad ti i uprkos tome drugi osujete planove

Pa što dragi Praslinže? Ako je baš krucijalan momenat u pitanju, tj ako je baš nešto važno i inače teško za kontrolisati otišlo u moju korist, gledam da izvučem što više pouke iz toga, za slučaj da sledeći put sreća omane... Ne bih rekao da imam problem sa takvim negativnim mislima, mada mi je generalno glava u oblacima, tako da ne vidim puno briga(mada ih ima), a od onih malih koje vidim pravim velike, mora se :mrgreen:

Mogu ovako random da predložim koncentrisanje na nešto, neki hobi ili slično, mada čovek uvek mora u jednom trenutku ostati sam sa sobom, a tada dolaze te situacije...

Ja kontam da je to strah i nesigurnost(lol, očigledno), i da treba "pustiti muda", a na tome se radi. Isto važi i za buduće situacije, koliko god to bio odbrambeni mehanizam, ujedno je i kočnica. Najbolje da ne radimo ništa i ne izlažemo se nikakvom riziku, da budemo comfortably numb :lol:

Ma kakav hobi, čovek to raščisti sam sa sobom ili doktor za polupane raščisti to sa njim.

Pa nesigurnost je sigurno, dokle god se neko bakće sa "šta bi bilo kad bi bilo" u negativnom kontekstu ili zavaravanje kada razmišlja o pozitivnom ishodu koji se nije desio. Mislim da jeste odbrambeni mehanizam u prvom slučaju, dokle god ne pređe u opsesiju.
I sama milsim da je suludo čuvati se pod staklenim zvonom, ali zaista postoje osobe koje se svesno uvaljuju u nevolje i posle im je đavo kriv, i to se ponavlja do leta gospodnjeg.

Desavalo mi se to.... to su tripovi, ali mogu bas da unesi strahove i poremete zdrav zivot.

Prosle godine u zimsko vreme samo prolazila ispred jedne zgrade, i ogromna ledenica je pala na metar i po od mene.
I danas se secam toga i pitam - sta bi bilo da sam isla samo 1 sec. brze?

Ono sto se zamalo nije desilo, nije ni moglo da se desi,
ono sto smo jedva dobili, nismo ni mogli da ne dobijemo. :)

Eto na primer rat.
Daleko od toga da tvoja lična egzistencija zavisi samo od tebe; zavisi i od svih onih koji su oko tebe i od onih koji su protiv tebe... Lako ti je kad samo ti utičeš na ishod nečega, a to je stvarno retko; većina ljudi da sve od sebe, ali problem je kad ti i uprkos tome drugi osujete planove
Ako neko misli da moze upravljati svojim zivotom onda se gadno zahebao . Ja sam u zivotu imao stvarno opasne situacije .
Jednom sam ostao ziv a da ja uopste nisam bio zasluzan za to . I ako imam srece i ako nemam , guram dalje . Bitno je boriti
se .U toj borbi nekad pobjedis a nekad izgubis . Jos nesto je jako bitno , ne treba se puno okretati unatrag jer ako stalno
gledas unatrag neces dobro vidjeti ispred sebe i sapleces se . Zivot je u sustini jednostavan iako nekad imamo pred sobom velike
prepreke . Preskocis je ili zaobidjes , prosto ko pasulj . A cilj ? Ako ne mozes postici neki cilj postavi si drugi koji si sposoban ostvariti .
Bitno je biti svjestan svojih limita .

Desavalo mi se to.... to su tripovi, ali mogu bas da unesi strahove i poremete zdrav zivot.

Prosle godine u zimsko vreme samo prolazila ispred jedne zgrade, i ogromna ledenica je pala na metar i po od mene.
I danas se secam toga i pitam - sta bi bilo da sam isla samo 1 sec. brze?

Ono sto se zamalo nije desilo, nije ni moglo da se desi,
ono sto smo jedva dobili, nismo ni mogli da ne dobijemo. :)

Znaci da se desava samo ono sto treba da se desava.
Uzrocno-posledicni odnosi na delu.

ja nikako :(

narocito sto se ko i svakom baksuzu u vecini slucajeva ozbiljna situacija okonca na moju stetu :(

evo cekam aks da mi donesu pare i mislim se kako da im napravim zvrcku sto me zaebavaju:evil:

...negativne misli su obično vezane za budućnost i to se zove pesimizam ..
..primjer iz uvodnog posta ukazuje na anksiozno-depresivne simptome,sa elementima opsesivnosti ...

Otkad sam bio kod neuropsihijatra nemam više negativnih misli :D :D Možda jedino po nekad kada sanjam tokom dana (kada legnem) ali se brzo probudim...

meni ti ispiraci mozga nisu pomogli, i dalje mi se desavaju lose stvari :(
a njihovi lekici mi ne pomazu da te lose stvari ne vidim i ne osjetim na svojoj kozi :(

- - - - - - - - - -

dobro de, neka se desavaju i lose stvari al jel moze nekad nesto i dobro da mi se desi pa da se lakse nosim sa losim :(

- - - - - - - - - -

jok, za mene nema pa nema :(

- - - - - - - - - -

ja vise nista lijepo ni ne smijem da pozelim :(

- - - - - - - - - -

dokle vise tako :(

imam dvoje djecice, kraj mene su al sam ih zeljna
prosto me strah da ih volim jer znam da ce im se odmah nesto lose desiti

eto takav sam baksuz

ne vjerujem u magije, carolije i gluposti al nekad pomislim da je neka kletva na mene bacena

znam da nije, ne vjerujem u te nebuloze al ne vidim drugo opravdanje i razloge za stvari koje mi se desavaju...

- - - - - - - - - -

grozno, uzas:(

Back