Negativna osećanja

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
271.606
Biti pozitivan je postala nova forma za moralnu ispravnost..
Prihvatanje i potenciranje lažne pozitivnosti se negativno odražavaju na našu celokupnu ličnost.
Zdrave-i-nezdrave-emocije.jpg


Stres, slomljeno srce, razočarenje, sve te teške emocije su deo svakog života. Sve je to cena za imanje svrsishodnog života.
Nije realno očekivati da smo srećni sve vreme tokom čitavog života. A nije ni zdravo.
Ako želite da se oslobodite negativnih emocija kao sto su anksioznost, depresiju, sramotu, ogorčenost, paniku, bes, samo-mržnju, prazninu, otupljenost, usamljenost, strah, gubitak, ljubomoru ili slično rešenje nije u promeni negativnih osećanja, već u otvaranju prema njima. Što se više otvorimo svojim osećajima i prigrlimo ih kao naš deo i putokaz kuda idemo..
Ne bi trebalo da se odupiremo emocijama, niti da pokušavamo da ih racionalizujemo. Kako god da se osećate u datom trenutku, ne dugujete nikome ni opravdanje ni objašnjenje. Ali, možete pokušati da iz toga izvučete nešto dobro.

Kako negativne emocije pretvoriti u nešto što će na kraju biti pozitivno za vas.
Na primer :
Bes
Jedan od najčešćih uzroka besa je osećaj da se događa nešto nepravedno. Zapitajte se šta vas je toliko naljutilo, i nemojte se zaustaviti na tome. Uradite nešto da nepravdu koja vas je pogodila ispravite.
Anksioznost
Zapitajte se šta je to što vas toliko pogađa i uznemirava, i zapitajte se da li je stvarno vredno tolike uznemirenosti.
Anskioznost možete da shvatite kao "poziv" da promenite život i organizujete ga onako kako vam više odgovara. Jer, anksioznost… to je vaše sopstveno telo koje vam govori da se izmestite iz situacije koja nije dobra za vas.
Zavist
Generalno, skloniji smo da zavidimo ljudima koje doživljavamo kao sebi ravne, ali koji su u nekom trenutku u životu uspešniji od nas. Ili se nama čini da su uspešniji.
Zavist je sama po sebi daleko od racionalnog, ali može vas navesti da budete iskreniji prema sebi. Ako osetite da vas obuzima ovo osećanje, budite pošteni. I zapitajte se da li ste se stvarno dovoljno potrudili da i vi sami postignete to zbog čega zavidite nekom drugom.
Osećaj krivice
Osećaj krivice ili griže savesti jeste vrlo neprijatan, ali generalno nas čini boljima. Ako vas grize savest zbog nečega što jeste (ili niste) uradili (u zavisnosti od situacije), veća je verovatnoća da ćete se sledeći put potruditi da ne ponovite grešku.
S druge strane, ako vas muči osećaj krivice generalno, bez nekog konkretnog razloga, velika je verovatnoća da imate više razumevanja i ljubavi za sve ljude koje poznajete nego za sebe. Imajte u vidu da nikad ne možete pomoći svima, ali da je uvek pravi trenutak da uradite nešto dobro za sebe.
Stid
Ne smete dozvoliti da sami mucite sebe, ili zbog nečega iz davne prošlosti na šta više ne možete da utičete.
Jako je važno da naučite da praštate sebi, i to je ono dobro što treba da "izvučete" iz osećaja stida. Spoznaja o tome da taj "glasić" koji vas kritikuje,
ne zamera ništa vama kakvi ste danas, već onome kakvi ste nekad bili. Kad to shvatite, život će vam biti mnogo bolji. I više ćete voleti sebe.

Kako se vi suocavate sa negativnim osecanjima ?
 

fauler

Veoma poznat
Poruka
12.975
Ko izbaci mržnju i strah taj je već pola posla obavio u korist svog mentalnog zdravlja.Mržnja je jako štetna emocija i ubija najviše onoga ko mrzi i zato mržnju zameniti prezirom a strah koji nas parališe zameniti oprezom.Mržnja i strah aut,prezir i oprez in.I biće svima bolje.
 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.196
zar uznemirenost nije osecanje
imas osoba koje su stalno uznemirene zbog neceg

Uznemirenost je osećaj koji se javi kada je čovek pod jačim stresom ili možda ne toliko intezivnim ali konstantnim duži vremenski period i rešava se tehnikama otklanjanja stresa. Tu će pomoći aktivnosti kao teretana, šetnja, trčanje pa i muzika,zvuk talasa,nova ljubav :zaljubljena: i sl. Pa i neki lexilium kada baš nema druge :lol: .To možemo reći da je neko negativno raspoloženje iz kojeg se čovek sam izvlači postepenim prebacivanjem na neki pozitivni talas.

Anksioznost je malo ozbiljnija pojava rekao bih,intezivnija i kompleksnija. U pravu je vlad to je ipak vrsta oboljenja i treba ići na stručnu pomoć.
Tek depresija je ozbiljna stvar. To nikako ne možeš "prigrliti i učiniti sebe boljim" kako kaže početni tekst

Mislim lep je motivacioni tekst sa nekog portala verovatno ali i kao većina sličnih jako uprošćen.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.