Negativan prostor

Sensei

Master
Moderator
Poruka
90.470
Negativni prostor se odnosi na oblasti kompozicije koje su prazne, jednolične ili na neki drugi način nezanimljive. Zato se negativni prostor naziva i beli prostor; tu se zapravo ništa ne dešava.

Pozitivan prostor je potpuna suprotnost negativnom prostoru. U donjem primeru to je cvet.

Negativan prostor odbija pogled, dok ih pozitivan prostor krade.

20230519_131331_resized.jpg

Pridružite se sa vašim primerima

Hmmm... Volim da mi se fotografijom prikaže i negativan, i pozitivan prostor. Nisam fan tog zamagljivanja, kao: Ovo je bitno, a ovo ostalo nije.
Neka, neka... pusti ti kristalno jasnu stvar, a ja ću biti ta koja ocenjuje šta je na fotografiji, pa i u svemu ostalom, za mene bitno.

Hmmm... Volim da mi se fotografijom prikaže i negativan, i pozitivan prostor. Nisam fan tog zamagljivanja, kao: Ovo je bitno, a ovo ostalo nije.
Neka, neka... pusti ti kristalno jasnu stvar, a ja ću biti ta koja ocenjuje šta je na fotografiji, pa i u svemu ostalom, za mene bitno.
fotograf nekada želi da skrene pažnju na odredjeni detalj i to može da učini na nekoliko načina. Jedan je sa negativnim prostorom, drugi može biti sa raznim "uramljivanjima"

Da. To nije tvoj prozor već njegov. On nudi da i ti vidiš ono što on vidi.
E, pa... ne pristajem!
Ne pristajem ni na koji vid unifikacije, uniformisanja na mentalnom planu. Svako ljudsko biće treba da ima opciju da ima svoju misao, čak i o mestu sa fotografije na kom nikad nije bio, da prerađuje slike koje ima i može da vidi, da bi donelo neki svoj zaključak, sud.
Fotograf svakako ima moć da mi prikaže samo deo, ali da mi i taj deo zamagljuje i fokusira prema svom nahođenju... Pa, ne!
Volim makro-fotografiju, tada je zaista opravdano fokusiranje na detallj, ali ovako... to je promovisanje jednostranog gledišta.
Gade mi se jednostrana gledišta na bilo šta!

E, pa... ne pristajem!
:D
Ne pristajem ni na koji vid unifikacije, uniformisanja na mentalnom planu. Svako ljudsko biće treba da ima opciju da ima svoju misao, čak i o mestu sa fotografije na kom nikad nije bio, da prerađuje slike koje ima i može da vidi, da bi donelo neki svoj zaključak, sud.
Fotograf svakako ima moć da mi prikaže samo deo, ali da mi i taj deo zamagljuje i fokusira prema svom nahođenju... Pa, ne!
Volim makro-fotografiju, tada je zaista opravdano fokusiranje na detallj, ali ovako... to je promovisanje jednostranog gledišta.
Gade mi se jednostrana gledišta na bilo šta!
Kao što ljudi dele svoje mišljenje sa drugima (recimo mi ovde), tako isto i umetnik deli svoje vidjenje. Nama može,a ne mora da se svidi

Negativni prostor se odnosi na oblasti kompozicije koje su prazne, jednolične ili na neki drugi način nezanimljive. Zato se negativni prostor naziva i beli prostor; tu se zapravo ništa ne dešava.

Pozitivan prostor je potpuna suprotnost negativnom prostoru. U donjem primeru to je cvet.

Negativan prostor odbija pogled, dok ih pozitivan prostor krade.

Pogledajte prilog 1344474

Pridružite se sa vašim primerima

IMG_20230520_110717.jpg

Imam nekoliko fotografija, ova mi "pri ruci" sa malo kompresije pri dnu.
Bila sam ubeđena da je otvorena tema za takve fotografije, tražila i ne nađoh...

Poslednja izmena:
Imam nekoliko fotografija, ova mi "pri ruci" sa malo kompresije pri dnu.
Bila sam ubeđena da je otvorena tema za takve fotografije, tražila i ne nađoh...

Nema, bilo je takmicenje na temu "negativni prostor", to sam video u arhivi takmicenja.

Klikni ovde Negativni prostor

Negativni prostor glasanje

Mozda postoji tema minimalizam ili tako nesto, sada postoji i ova "negativni prostor".
Otvorio je Mita temu, mozda ti je procitao misli.

Back