Negativa

infostan zaj.struja
- pretprošli račun 900 d
- prošli 62 d
- ovaj rač 800 d!
Bunili smo se za pretprošli, rekli sve je ok...

Više je nego očigledno da mi plaćamo onaj šatorski cirkus kod skupštine i one mučenike koji borave tamo...

infostan zaj.struja
- pretprošli račun 900 d
- prošli 62 d
- ovaj rač 800 d!
Bunili smo se za pretprošli, rekli sve je ok...

Više je nego očigledno da mi plaćamo onaj šatorski cirkus kod skupštine i one mučenike koji borave tamo...
Nama je isto, morate to da isterate do kraja, nije normalno da bude više od 10x ...

"ljubavno pismo" uz račun Infostana, sezonu 25/26 grejanje će nam obračunavati po utrošku iako nemamo kalorimetre po stanovima.
U svakom slučaju, samo mogu da očekujem uvećanje računa, sigurno ne bi to radili da nam ih smanje🤬

onda se placa po potrosnji zgrade.

odvrni na maks ceo dan sta te briga i drugi ce :mrgreen:

to placanje po utrosku je najveca glupost koja je izmisljena da bi uzeli vise para.
ako se grejes normalno kao i do sad placaces vise..samo oni koji po ceo dan nisu kod kuce i oni koji su profesionalno stedljivi ce imati nize racuna.

i sad ima da ti bije hladan zid od komsije koji nije u stanu ili koji maksimalno stedi..tako da vise nije samo spoljasnji zid problem.

to placanje po utrosku je najveca glupost koja je izmisljena da bi uzeli vise para.
ako se grejes normalno kao i do sad placaces vise..samo oni koji po ceo dan nisu kod kuce i oni koji su profesionalno stedljivi ce imati nize racuna.

i sad ima da ti bije hladan zid od komsije koji nije u stanu ili koji maksimalno stedi..tako da vise nije samo spoljasnji zid problem.
Плаћање по потрошњи значи да ће се зими плаћати дупло више, а лети ништа.

Да ли је наша публика спремна да лети штеди, да сачува паре за зиму? Није, ни случајно.
Одмах ће да иду недељу дана дуже на летовање... на Маурицијус... ко зна где.

А зими ће им требати кеш кредит да би платили рачуне.

Једне године ће да се дивља, следеће неће моћи.

Ja imam samo jedan zid sa komšijama, svi ostali su spoljni plus ravan krov.
Pošto merače neće stavljati po stanovima, ne verujem da će iko zavrtati ventile.
Ja prva neću, jer mi je ionako svuda mnogo hladnije nego u dnevnoj, tu imam 30 rebara :rotf:

Плаћање по потрошњи значи да ће се зими плаћати дупло више, а лети ништа.
gde si nasao racunicu duplo vise?
mozda i troduplo, petoduplo.. sve zavisi od toplotne efikasnosti zgrade, dihtovanja prozora i samog utroska za grejanje.

ko zeli da mu je toplo placace vise nego sad ..i ministar za energetiku je rekao da se lako moze desiti da racuni budu visi nego sto su kad se placa "na gomili"

ljudi imaju trip u glavi da ce samo zimi placati kao sad sto placaju 12 meseci a leti nece nista..pa nije bas tako..daleko je od toga.

mozda i troduplo, petoduplo.. sve zavisi od toplotne efikasnosti zgrade, dihtovanja prozora i samog utroska za grejanje.

ko zeli da mu je toplo placace vise nego sad ..i ministar za energetiku je rekao da se lako moze desiti da racuni budu visi nego sto su kad se placa "na gomili"

ljudi imaju trip u glavi da ce samo zimi placati kao sad sto placaju 12 meseci a leti nece nista..pa nije bas tako..daleko je od toga.
1000021075.jpg
š

Hajde pošto se razumeš, objasni ovo da razumem, naročito ove tabele na dnu.

Оквирно дупло... или више, мада сумњам много више.

Не знам каква су домаћа искуства са плаћањем по потрошњи. Било би добро да се неко такав јави.

Добра је могућност избора... Лоше је да ми имамо слабо планирање и слаб стандард.

Не знам каква су домаћа искуства са плаћањем по потрошњи. Било би добро да се неко такав јави.

Добра је могућност избора... Лоше је да ми имамо слабо планирање и слаб стандард.
Моја другарица живи у згради која је, како кажу, енергетски ефикасна. Дакле - добра изолација и регулација потрошње грејања на даљину. За стан од 50ак квадрата има три пута мањи рачун за инфостан зими од мене, а у сезони кад нема грејања и четири пута мањи рачун. Ову цифру сам нормирала на моју квадратуру.
Значи, све што се прича о не знам колико већој цени грејања кад постоји регулација истог - није тачно.

Моја другарица живи у згради која је, како кажу, енергетски ефикасна. Дакле - добра изолација и регулација потрошње грејања на даљину. За стан од 50ак квадрата има три пута мањи рачун за инфостан зими од мене, а у сезони кад нема грејања и четири пута мањи рачун. Ову цифру сам нормирала на моју квадратуру.
Значи, све што се прича о не знам колико већој цени грејања кад постоји регулација истог - није тачно.

Jedno je energetski efikasna zgrada, to je novo, drugo je zgrada iz 60-tih.😭

Jedno je energetski efikasna zgrada, to je novo, drugo je zgrada iz 60-tih.😭
Ма знам, и моја је из 80их, па не може ништа да се уради у вези регулације грејања, добро смо се распитали....Индивидуално свакако не, а на подстануци је глупо, јер ће некоме увек бити зима...и ко би уопште имао мандат да регулише грејање на подстаници?
Код нас је једна подстаница на бар два улаза, то је стотињак станова....неће нико тиме да се млати....него - или плаћати тако како јесте или продати тај стан и прећи негде где је енергетски исплативије.
Лично ми је ова друга опција све више у фокусу.
Ускоро ће све зграде морати да имају енергетски пасош. То значи да ће станови који су енергетски неефикасни зградама - појефтинити, иако су можда - што се каже - у добром крају.

Koje godine je izgradnje na ta zgrada

Ма знам, и моја је из 80их, па не може ништа да се уради у вези регулације грејања, добро смо се распитали....Индивидуално свакако не, а на подстануци је глупо, јер ће некоме увек бити зима...и ко би уопште имао мандат да регулише грејање на подстаници?
Код нас је једна подстаница на бар два улаза, то је стотињак станова....неће нико тиме да се млати....него - или плаћати тако како јесте или продати тај стан и прећи негде где је енергетски исплативије.
Лично ми је ова друга опција све више у фокусу.
Ускоро ће све зграде морати да имају енергетски пасош. То значи да ће станови који су енергетски неефикасни зградама - појефтинити, иако су можда - што се каже - у добром крају.
Jedino sto možete je da svi zamene prozore,i uradite novu fasadu,po mogućnosti stiropor 8cm.Idealno bi bilo staklena vuna,ali to košta.To bi možda pomoglo da dobijete oznaku D ili slabo C.
Sve nove zgrade imaju najmanje C.
Oznaku A je teško dobiti,to je na pr ako je grejanje na toplotne pumpe ili solarna energija

Ima jedna zgrada u bloku 70,krenuli su u taj projekat i odustali .Ovo ima smisla samo ako svi stave nove prozore i urade novu spoljnu fasadu.
Vecina novih stanova imaju kalorimetre
Na pr naselje Stepa Stepanovic
A i tu postoji problem,ako živiš na prvom spratu iznad lokala ili garaža treba ti više da zagrejes stan.Idealno ako si u sredini

znaci zgrada joj je energetski efikasna... mnoge zgrade u gradu nisu..mislim sve starije od 2000. godine a takvih je vecina koje se sad prebacuju.
drugo da li drugarica radi?
kad ukljucuje grejanje a kad ga iskljucuje?
koliku temepraturu stavlja u stanu.

nije poenta samo reci..znam nekog ko placa 3x nizi iznos..
daj konkretne podatke kako se greje sa tim iznosom.

i na kraju samo prebacivanje na sistem kosta par hiljada evra po stanu u zavisnosti od kvadrature... da li ce i za koliko ta investicija biti pokrivena cak i da se placa manje nego sad?

Jedino sto možete je da svi zamene prozore,i uradite novu fasadu,po mogućnosti stiropor 8cm.Idealno bi bilo staklena vuna,ali to košta.To bi možda pomoglo da dobijete oznaku D ili slabo C.
Sve nove zgrade imaju najmanje C.
Oznaku A je teško dobiti,to je na pr ako je grejanje na toplotne pumpe ili solarna energija
Све смо покушали и свуда смо били одбијени, јер су то оне степеничасте зграде у блоку 63. Улагања по стану су велика, тако да од тога нема ништа. Станари ниду спремни да,дају толики новац.....реално размишљам да продам стан док су цене овакве и купим нешто исплативије што се режијских трошкова тиче. Волела бих у Земуну, јер ми је то део града који ми је "у крви". Вероватно ће тако и бити.

Juče popodne sam bila na vrh brda da procenim stan na 4 spratu
Stan okrenut ka severu,u stanu mala beba
Uključili klimu da se greju .
Zamislite da da zgrada predje na plaćanje na osnovu kalometra.
Oni bi propali zimi.
Ovo je samo opet priča da neko uzme lovu
Мој, опет, друг, живи у Делиградској, где нема даљинског грејања у згради. Нема, јер се станари нису договорили око увођења истог....српска посла...греје се на струју. Преко зиме троши око 270€ на,струју укупно (стан од 60 квм), а после не троши ништа на грејање...нама је грејање око 90€ месечно целе године. И ових дана трошимо струју...јутрос је било, ипак, само 6 степени....а плаћам грејање као да га имам. То је проблем.

Back