Nedoumica oko vati

• Začetnik teme Začetnik teme bmaxa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bmaxa

Legenda
Poruka
70.808
Situacija je ovakva:
Kod:
LOADPCT  : 41.0 Percent
BCHARGE  : 100.0 Percent
TIMELEFT : 20.2 Minutes

Watts 221.4

Vcore:       925.00 mV 
Vsoc:        906.00 mV 
Tctl:         +86.0°C  
Tdie:         +76.0°C  
Icore:        79.00 A  
Isoc:         11.25 A

Po ovome CPU trosi oko 80W, ali odakle onda toliki vati na ups-u?
Idle sistem uzima 140W. Znaci kad upogonim WCG (a udario sam limit)
220W?
Cenim da od onih 140 CPU uzima bar 60, sto bi uz ovih 80 bilo oko 140w?
Mislim pa po temp se vidi da je vise od 80....

Situacija je ovakva:
Kod:
LOADPCT  : 41.0 Percent
BCHARGE  : 100.0 Percent
TIMELEFT : 20.2 Minutes

Watts 221.4

Vcore:       925.00 mV
Vsoc:        906.00 mV
Tctl:         +86.0°C 
Tdie:         +76.0°C 
Icore:        79.00 A 
Isoc:         11.25 A

Po ovome CPU trosi oko 80W, ali odakle onda toliki vati na ups-u?
Idle sistem uzima 140W. Znaci kad upogonim WCG (a udario sam limit)
220W?
Cenim da od onih 140 CPU uzima bar 60, sto bi uz ovih 80 bilo oko 140w?
Mislim pa po temp se vidi da je vise od 80....
Šta si ti tu svašta i kako sabirao i računao? Usput, faktor korisnosti ups-a ti je verovatno oko 70%!

По томе ти CPU троши 80 W.
Ако ти UPS јавља да доставља 220 W рачунару, а ефикасност рачунарског напајања је рецимо 82%, значу да саме компоненте добијају 180 W.
Све осим процесора троши укупно 100 W.

По томе ти CPU троши 80 W.
Ако ти UPS јавља да доставља 220 W рачунару, а ефикасност рачунарског напајања је рецимо 82%, значу да саме компоненте добијају 180 W.
Све осим процесора троши укупно 100 W.
Nemoguce je da sve osim procesora trosi 100W. sta trosi 100W? Nego mislim da je fora u zagrejanosti VRM-ova.
Kad su hladni trosi otpirlike kolko pise, kada se zagreju potrosnja skace u nebo. Nego kuler je pravljen
za 105W, kada po potrosnji nabiflam da trosi tolko temp procesora dostigne 85C, sto bi otprilike
bilo to jer je 85 temp koji je namesten po defaultu. No ne mogu nikako da objasnim to sto kada
proc kao trosi 105W ja imam potrosnju na ups-u 260W. A proc sigurno vuce minimum 140W.
Jer pazi dao sam 120W fore na ostale komponente, a i tu ne vidim sta moze da trosi tolko u kompu.

Nisam ni citao post , ne trosi samo cpu , sve trosi energiju pocev od zica koje dovode struju.
Diskovi memorije chipovi periferije i cpu . Sve . Imam novi ups na poslu koji se preventivno ugasi na 30 % potrosnje kompa , sto znaci da ima nekih pikova koji ni nepisu na displeju.

Ma pusti ti to, nek trosi to 120W, odakle jos 140W kada se ocitava 80W? Ovaj komp moze da povuce 500W bez problema kad se upogoni grafika.
Gledam samo na displeju ups-a, kad ide 450W dok igram neku zahtevnu igru ni ne stuca. Stari ups je imao 300W pa je cvileo,
pa sam morao da kupim novi od preko 500W. No nisam pitao za UPS....

No da rezimiram, bez obzira sta pise ovaj proc vuce 140W na 3.6Ghz kad se upogone svih 16 threadova
uz AVX, to je moj zakljucak. (2700X) Najbolji rezultati se postizu sa offset voltazom od -100mV i frekvencijom
od 3.6Ghz sa stok kulerom koji je dizajniran za 105W. Tada je temp oko 75C. C(ore)P(erformace)B(oost) je ok za normalno koriscenje
ali 75C postize na frekvenciji od 3.3-4Ghz kada se upogone svih 16 threadova. Nije mi samo jasno sto AMD laze
za TDP. Mislim sa defaultnim setovanjem, 105W prebacuje na nizoj frekvenciji od deklarisane.

Nego, razmisljam dalje, mislim da tu veliku ulogu igra ploca oko toga kolko ce biti potrosnja kod AMD-a.
Ja sam uzeo ovu Asrock fatality gaming k4, koja generalno nije bila bas jeftina, ali izgleda da sam trebao
da uzmem neku bolju, jer imam neki osecaj da sto je temperatura VRM-ova veca to vise vuce struje
iz zida, tako da koliko visoko moze ici frekvencija kod AMD-a najvise zavisi od ploce.

Lepo sam sve napisao. Sta ti je to faktor korisnosti upsa? Platio sam ga 33k dinara. To je APC 900 pro
Faktor korisnosti, iskorištenja, whatever! Idemo redom od UPS-a: Prvo ti se gubi DEO energije kada od 12V baterije pravi 230V za PC. Onda ti se gubi deo energije u napajanju računara da napravi sve potrebne napone. Onda na ploči imaš gubitke energije pri pravljenju napona za procesor, memoriju i ostalu boraniju. Kada sve to sabereš, od one polazne energije iz baterije UPS-a, korisno je samo nekih 70%!

Zdravo seljački: Sve se od UPS-a, napajanja i pretvarača napona na ploči GREJE! A za to TREBA energija! A od kuda je to? Sve to zajedno potroši VIŠE energije od prosečnog CPU-a!

Poslednja izmena:
Nego, razmisljam dalje, mislim da tu veliku ulogu igra ploca oko toga kolko ce biti potrosnja kod AMD-a.
Ja sam uzeo ovu Asrock fatality gaming k4, koja generalno nije bila bas jeftina, ali izgleda da sam trebao
da uzmem neku bolju, jer imam neki osecaj da sto je temperatura VRM-ova veca to vise vuce struje
iz zida, tako da koliko visoko moze ici frekvencija kod AMD-a najvise zavisi od ploce.
Krivo misliš! Svi ti pretvarači napona na ploči su manje više na isti kalup, nema revolucionarnih rešenja, neki mogu samo tu i tamo da izmišljaju toplu vodu!

Faktor korisnosti, iskorištenja, whatever! Idemo redom od UPS-a: Prvo ti se gubi DEO energije kada od 12V baterije pravi 230V za PC. Onda ti se gubi deo energije u napajanju računara da napravi sve potrebne napone. Onda na ploči imaš gubitke energije pri pravljenju napona za procesor, memoriju i ostalu boraniju. Kada sve to sabereš, od one polazne energije iz baterije UPS-a, korisno je samo nekih 70%!

Zdravo seljački: Sve se od UPS-a, napajanja i pretvarača napona na ploči GREJE! A za to TREBA energija! A od kuda je to? Sve to zajedno potroši VIŠE energije od prosečnog CPU-a!
Jes, bas je tolki gubitak.... no i kad izuzmemo to, ne bi smela da bude tolika razlika. A pazi sad ovo pise 1v 80A i 3.4Ghz 75C. Smanjim za -100mV ali kao ofset,
pise 1v 80A 3.6Ghz 75C. Potrisnja na ups-u identicna 220W Aj objasni ti meni to? Voltaza ide dinamicki.

Jes, bas je tolki gubitak.... no i kad izuzmemo to, ne bi smela da bude tolika razlika. A pazi sad ovo pise 1v 80A i 3.4Ghz 75C. Smanjim za -100mV ali kao ofset,
pise 1v 80A 3.6Ghz 75C. Potrisnja na ups-u identicna 220W Aj objasni ti meni to? Voltaza ide dinamicki.
Upravo to ti i crtam: To što ti malo menjaš potrošnju CPU-a ne utiče mnogo na UKUPNU potrošnju sistema!

Upravo to ti i crtam: To što ti malo menjaš potrošnju CPU-a ne utiče mnogo na UKUPNU potrošnju sistema!
Ma ne, fora je da spustis klok izgleda onda mozes da smanjis voltazu sto povlaci da vise izvlacis ako je
CPU pod 100%. Ono sto prikazuje ne odslikava sve parametre. Kljucna je frekvencija i voltaza.
E sad, nema veze, kad smo dosli do ovoga definitivno to sto CPU meri nije tacno posto je nemoguce
da 3.4 == 3.6 Znaci to sto pise je lazanija.

Ma ne, fora je da spustis klok izgleda onda mozes da smanjis voltazu sto povlaci da vise izvlacis ako je
CPU pod 100%. Ono sto prikazuje ne odslikava sve parametre. Kljucna je frekvencija i voltaza.
E sad, nema veze, kad smo dosli do ovoga definitivno to sto CPU meri nije tacno posto je nemoguce
Fora je što svi ti sklopovi za merenje imaju neku rezoluciju pa i zaokružuju rezultate. Tako onda kod malih promena možeš da dobiješ i glupe, nelogične rezultate!

Ali to ne znači da ćeš da smanjiš potrošnju! :super: Digitalni sklopovi najviše troše 'dinamički' pri promeni stanja. A ta promena stanja traje DUŽE uz manji napon i frekvenciju!

Ma ovo definitivno zavisi od temperature, izgleda da kod AMD-a to tako ide. Sto je procesor veca temperatura to je veca potrosnja.
Ili procesor ili VRM, tu negde. I definitivno gruva 140W na 3.6. Pazi bez AVX-a mogu da ga teram na 4.2 a da ne predje 70C.
No WCG je isto ko i prime95 :P

Ma ovo definitivno zavisi od temperature, izgleda da kod AMD-a to tako ide. Sto je procesor veca temperatura to je veca potrosnja.
Ili procesor ili VRM, tu negde. I definitivno gruva 140W na 3.6. Pazi bez AVX-a mogu da ga teram na 4.2 a da ne predje 70C.
No WCG je isto ko i prime95 :P
Ili je veća temperatura rezultat veće potrošnje?

Back