Ne volim primati posete: Carl Jung otkiva šta to govori o tvojoj duši

aeternum

✿ forever and ever ✿
Poruka
26.136

U ovom videu istražujemo jedno jednostavno, ali duboko pitanje: Zašto neki ljudi ne vole primati posjete? Da li je to samo stvar ličnih preferencija, ili se iza toga krije nešto mnogo dublje? Oslanjajući se na učenja Carla Junga, razotkrivamo šta ova potreba za tišinom, distancom i unutrašnjim prostorom zapravo govori o tvojoj duši.Jung je vjerovao da istinska transformacija ne dolazi kroz buku svijeta, već kroz povlačenje u unutrašnji prostor — kroz tišinu, samoću i introspektivno slušanje. Ako ne voliš neočekivane dolaske, iscrpljujuće razgovore ili gužvu u vlastitom domu, to možda znači da si povezan s dubljim slojevima svog nesvjesnog bića. Tvoj dom ti je svet prostor, a tvoje vrijeme i energija nisu za svakoga.Ne radi se o antisocijalnosti, već o senzitivnosti duše. Ljudi koji ne vole primati posjete često su oni koji duboko osjećaju, primjećuju nijanse u ponašanju, energiji i komunikaciji. Njima je potreban prostor da bi obradili stvarnost, oslušnuli unutrašnji glas i održali unutrašnju ravnotežu.U ovom videu otkrivamo psihološke i duhovne razloge ove "tihe potrebe", razbijamo mitove o "čudnosti" ili "zatvorenosti" i pokazujemo kako upravo kroz ovakve osobine dolazimo bliže autentičnom sebi.

Zašto neki ljudi ne vole primati posjete? Da li je to samo stvar ličnih preferencija, ili se iza toga krije nešto mnogo dublje?

Poštujem Karl Junga, ali ja drugačije mislim.

Ljudi koji su povučeni, i kojima odgovara rutina života, ne vole da ih prijatelji ili šira porodica posećuju. Otuđeni su, jer kao mladi nisu osećali bliskost prema porodici.

Poštujem Karl Junga, ali ja drugačije mislim.

Ljudi koji su povučeni, i kojima odgovara rutina života, ne vole da ih prijatelji ili šira porodica posećuju. Otuđeni su, jer kao mladi nisu osećali bliskost prema porodici.
Ja mislim da nisu otudjeni oni koji shvataju da im je bitan njihov mir.

Na osnovu opisa i Jungovih poznatih uvida o samoći, evo najverovatnije šest istina koje video iznosi
  1. Samoća nije praznina, već transformacija
    – Jung smatra da samoća ne znači izolaciju, nego priliku za unutrašnji rast i osvještavanje nesvesnog.
  2. U tišini sâm sebi postajemo vidljivi
    – U odsustvu spoljnog potvrđivanja, možemo zaista čuti unutrašnji glas i otkriti ko jesmo kad niko ne gleda. Ta protrudija sopstvene duše izlazi u samoti.
  3. Bez duboke samoće rizikujemo da se izgubiš u kolektivu
    – Prečesto se prilagođavamo očekivanjima drugih, pa gubimo sopstvenu autentičnost. Jung upozorava na to da ukoliko nema povlačenja, ličnost se razvodnjava.
  4. Samoća oslobađa kreativnu i intelektualnu snagu
    – Mnogi mislioci i umetnici su birali samoću jer je taman takva tišina pogodna za duboke uvide i unutrašnji rad. Jung je lično povlačenje prakticirao kao kreativnu tehniku.
  5. Strah od samoće često potiče iz izbegavanja nesvesnog
    – Kad ostaneš sam, tvoji potisnuti sadržaji — arhetipovi, senke, potisnute emocije — izlaze na površinu. Upravo taj strah mnoge tera da beže u društvo.
  6. Samoća je korak ka individuaciji (autentičnosti)
    – Jung definiše individuaiciju kao proces postajanja svoje prave, neotuđene verzije. Bez osama tog prostora, taj put ostaje zabranjen.

Kroz Jungove reči:​

• **“Solitude is for me a fount of healing which makes my life worth living. Talking is often a torment for me, and I need many days of silence to recover from the futility of words.”**

• „Za mene je samoća izvor isceljenja koji čini da mi život vredi. Razgovor mi često predstavlja mučenje, i potrebno mi je mnogo dana tišine da se oporavim od besmislenosti reči.“
    — iz pisma Gustavu Schmaltzu, 30. maja 1957.

• “His retreat into himself is not a final renunciation of the world, but a search for quietude, where alone it is possible for him to make his contribution to the life of the community.”

• „Njegovo povlačenje u sebe nije konačna odricanje od sveta, već potraga za mirom u kojoj samoća dopušta doprinos zajednici.“

• “Loneliness does not come from having no people about one, but from being unable to communicate the things that seem important to oneself, or from holding certain views which others find inadmissible.”

• „Usamljenost ne potiče od toga što nema ljudi oko nas, već od nemogućnosti da komuniciramo ono što nam je važno ili da imamo poglede koje drugi smatraju neprihvatljivim.“

• “The highest, most decisive experience is to be alone with one’s own self. You must be alone to find out what supports you, when you find that you can not support yourself. Only this experience can give you an indestructible foundation.”

• „Najuzvišenije i najodlučnije iskustvo jeste biti sam sa svojim bićem. Morate biti sami da biste otkrili šta vas podržava kad sami više ne možete da se izdržavate. Samo takvo iskustvo može dati neuništivu osnovu.“

Šta Jungova psiha razotkriva o nerado prihvatanju poseta?​

1. *Tišina obnavlja: Govorio je da razgovor može biti opterećenje, a tišina i osama životni izvor snage — pa je razumljivo da prisustvo ljudi ne izaziva kod njega energiju već iscrpljenost.
  2. Autentičnost i introverzija: Jung je verovao da oni koji ne mogu da izraze ono što za njih ima smisla, osećaju duboku usamljenost čak i među ljudima. Ako ti je nelagodno u društvu, možda držiš distancu jer ne možeš (ili ne želiš) da deliš ono što ti je subjektivno važno.
  3. Individuacija kroz osamu: Proces samospoznaje (individuacije), po Jungovoj analitičkoj psihologiji, zahteva povlačenje — jer s druge strane, samoća je mesto gde dolaze na površinu senke i arhetipovi, a čovek postaje autentičan pojedinac, oslobođen kolektivnih očekivanja. Posete ometaju taj proces jer oduzimaju mir i prostor za unutrašnji rad.

Nema navedenog citata šta je tačno rekao. Pre će biti da je neki sebični asocijalac izvukao iz konteksta samo ono što njemu ide u prilog.
I sad sve duhovne, senzitivne, introspektivne duše, povezane sa sobom, imaju opravdanje što ih mrzi da ugoste prijatelje.
Tema nije sebicnost nego potreba duse za mirom.

Meni su moj stan i moja zona komfora ( mir, tišina, rutina ...) svetinje !
Kod mene se ne dolazi bez najave i razlog mora biti baš jak
Lično ja ne idem ni kod koga baš iz razloga da ljudi ne bi uzeli sebi za pravo da banu kod mene kad im se prohte
Meni najbliža familija živi u krugu oko mene na par autobuskih stanica i ne vidjam se sa njima godinama . Znam da me popreko gledaju zbog toga , ali ima neke stvari koje su jače od mene i morao bi da silujem svoj mentalni sklop i samo postojanje , a to ostavljam za zadnje !
Takav sam , totalno asocijalan i lepo mi tako :namcor:
Kad ne radim mogu mesecima da ne izadjem iz kuće

Poslednja izmena:
Meni su moj stan i moja zona komfora ( mir, tišina, rutina ...) svetinje !
Kod mene se ne dolzi bez najave i razlog mora biti baš jak
Lično ja ne idem ni kod koga baš iz razloga da ljudi ne bi uzeli sebi za pravo da banu kod mene kad im se prohte
Meni najbliža familija živi u krugu oko mene na par autobuskih stanica i ne vidjam se sa njima godinama . Znam da me popreko gledaju zbog toga , ali ima neke stvari koje su jače od mene i morao bi da silujem svoj mentalni sklop i samo postojanje , a to ostavljam za zadnje !
Takav sam , totalno asocijalan i lepo mi tako :namcor:
Kad ne radim mogu mesecima da ne izadjem iz kuće
Samoživ?

Tema nije sebicnost nego potreba duse za mirom.

Ako tvrdiš da je Jung decidno rekao sve što je ovaj AI izdeklamovao, onda moraš da citiraš ili referišeš na knjigu jer je ovo
Oslanjajući se na učenja Carla Junga,
izvlačenje iz konteksta da bi se linearno, lajfkoučevcski, objasnilo nešto što ne mora da ima tu pozadinu.

Zapravo je izvedena kontradedukcija, tj. naopaka indukcija

Back