RAJ I ZEMLJA
Borba iranskih žena za emancipaciju nije novijeg datuma. Od Tahirih, pjesnikinje koja se razotkrila na skupu muškaraca 1848., preko otpora protiv obveznog razotkrivanja tijekom vladavine
Reze Šaha Pahlavija 1930-ih do današnjih protesta, borba je preživjela test vremena.
Kao i šire protivljenje teokratskoj politici. Neuspjeh sadašnjeg režima da islamizira iransko društvo na svoj način izbio je u javnost u noći u novembru 1997., manje od dva desetljeća nakon revolucije. Te hladne večeri, Iran je nakon napete utakmice protiv Australije osvojio posljednje mjesto na Svjetskom prvenstvu sljedećeg ljeta. Val slavlja zahvatio je cijelu zemlju. Ljudi su se vozili uokolo trubeći i puštajući glasnu perzijsku pop muziku snimljenu u Los Angelesu. Žene su odbacile svoje šalove i plesale s muškarcima u javnoj areni.
U to sam vrijeme bio 17-godišnji srednjoškolac koji je živio dvostrukim životom – prilagođavao se iranskim vjerskim ograničenjima na otvorenom dok sam živio prema liberalnim standardima tajno. Uobičajena dosjetka bila je da se prije revolucije molilo tajno, a zabavljalo javno, dok se nakon revolucije molilo javno, a zabavljalo tajno. Ali te je noći takva pobožnost pala u vodu. Odjednom je zemlja koja se još uvijek izranjala iz razaranja iz rata s Irakom, u kojoj je bilo malo boje i bez zraka, procvjetala od života i energije. Jasna, opipljiva želja za sekularizmom i normalnošću prostrujala je zemljom, prestižući sve što je ostalo od islamskog i revolucionarnog žara.
Politička manifestacija tih zahtjeva bila je uznemirujuća pobjeda iranskog predsjednika
Mohammada Khatamija, koji je došao na vlast s premoćnim mandatom za društveno-političke reforme početkom 1997. Kad sam prvi put glasao, dao sam svoj glas za njega i nadao sam se novom osvit kroz evolucijske, a ne revolucionarne promjene. Ali Khamenei i neizabrane institucije pod njegovim nadzorom, uključujući Korpus čuvara islamske revolucije (IRGC), krenuli su agresivno u sabotiranje i opstruiranje njegovog programa. Kada je 1999. režim zatvorio usta novinarima koje je Khatami oprezno oslobodio, to je izazvalo trenutak na Trgu Tiananmen za Iran. Zajedno s hiljadama drugih studenata izašao sam na ulice prosvjedovati protiv ugnjetavanja Islamske Republike. Ali snage sigurnosti i desničarski osvetnici nasilno su ugušili naš pokret. Upali su u naše domove i pretukli demonstrante. Nekoliko učenika čak je bačeno s krova.
Nakon diplome našlo sam se pred teškom odlukom: ostati ili otići. Iran je bio moj dom i jedina zemlja koju sam poznavao. Ali to je bila zemlja koja nije dopuštala političko sudjelovanje, nije mogla zadovoljiti moje profesionalne aspiracije i neprestano me maltretirala zbog mojih uvjerenja i načina života. Naposljetku sam otišao i preselio se u Švicarsku 2002. godine zbog postdiplomskog studija. Stotine hiljada diplomanata svake godine emigriraju iz Irana donoseći istu odluku. Prema nedavnom istraživanju, 71 posto studenata sveučilišta u zemlji ima mračne poglede na budućnost Irana, a 85 posto želi se preseliti u inostranstvo. Tokom nedavnih protesta, neko je napisao na zidu: “nemamo što izgubiti, osim naših okova”, bilježeći ovu sumornu perspektivu.
Iranci su se nastavili boriti, naravno, nakon mog odlaska. Godine 2006. Iranke su radile na prikupljanju milion potpisa za peticiju koja je zahtijevala da zemlja ukine razne diskriminirajuće zakone. Režim, koji nije podnosio čak ni najcivilizacijskiji oblik protesta, progonio je aktiviste i vođe pokreta, da bi ga na kraju uništio. Nekoliko godina kasnije, neizabrano Vijeće čuvara, koje nadzire izbore, namjestilo je predsjedničko natjecanje 2009. kako bi osiguralo ponovni izbor ultrakonzervativnog iranskog predsjednika
Mahmouda Ahmadinejada, što je rezultiralo osam mjeseci opsežnih protesta. U prvim danima ovih prosvjeda, tri miliona ljudi tiho je marširalo ulicama Teherana. Ali režim je još jednom oborio svoju željeznu pesnicu, a ono što je postalo poznato kao Zeleni pokret na kraju je pokleknuo. Njegove vođe stavljeni su u kućni pritvor, gdje su i danas.
I ja sam 2009. izašao na ulicu, ali u Bostonu, gdje sam završavao postdoktorski studij. Htio sam da Obamina administracija napusti pregovore s Teheranom oko njegova nuklearnog programa i pojača pritisak na Iran. Također sam postajao sve pažljiviji prema američkoj politici i gledao sam kako Izrael i Sjedinjene Države razmišljaju o napadu na Iran kako bi obuzdali njegov nuklearni program koji se brzo širi. Brinuo sam se da bi takva akcija mogla pokrenuti smrtonosni i razorni rat koji bi najtvrđim elementima režima omogućio da skrenu temu s domaćih pitanja i učvrste vlast kao što su učinili tokom iračke invazije na Iran 1980. Prešao sam s akademsku karijeru u znanosti do rada na polju iranske politike, gdje sam se nadao da mogu pomoći svojoj zemlji domaćinu da izbjegne pogreške koje je počinila u Afganistanu i Iraku.
Promjena moje karijere došla je paralelno s promjenom iranske računice. Khamenei, prestrašen Arapskim proljećem 2011., pokušao je rehabilitirati slab legitimitet političkog sistema dopuštanjem konkurentnih predsjedničkih izbora (prema standardima Islamske Republike) 2013. Natjecanje je dobio Rouhani, lojalni insajder, ali i relativno umjerenjak koji bio je kritičan prema Ahmadinejadovim radikalnim postupcima. Godine 2015. potpisao je nuklearni sporazum s Kinom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Državama, čime je pomogao u ublažavanju sankcija koje su pogodile iransko gospodarstvo. Ali pod Rouhanijem, kao i pod Khatamijem godinama prije, neizabrane institucije blokirale su sve daljnje nade za bolje veze sa Zapadom ili za socioekonomske reforme. Suradnja IRGC-a s Rusijom u Siriji za očuvanje Assadovog režima, hapšenje američkih mornara čiji su brodovi uplovili u iranske teritorijalne vode i provokativni testovi balističkih projektila pokvarili su raspoloženje. Rouhani nije mogao ispuniti svoje obećanje da će osloboditi vođe Zelenog pokreta niti oporezivati konglomerate povezane s IRGC-om ili uredom vrhovnog vođe.
Te sam godine posjetio Iran kako bih s iranskim službenicima i stručnjacima razgovarao o nuklearnoj i regionalnoj diplomatiji u svojstvu predstavnika međunarodne organizacije za sprječavanje sukoba. Moj bliski prijatelj
Siamak Namazi također je otputovao u Iran kako bi posjetio svoju obitelj. Vratio sam se u Sjedinjene Države nakon sedam dana, ali Namazi nije. Dok je bio u Teheranu, uhapšen je pod lažnim optužbama za urotu za svrgavanje vlade i poslan u ozloglašeni iranski zatvor Evin. Od tada je ondje, što ga čini najduže zadržanim američkim zatvorenikom u Iranu. Njegovo hapšenje bilo je pucanj upozorenja meni i svima koji su se nadali da će nuklearni sporazum biti pod, a ne strop, spremnosti Islamske Republike da sklopi mir s vanjskim svijetom.
Vrata domovine su mi stoga bila zatvorena. Kada sam tri godine kasnije izgubio oca, koji je umor od raka, nisam se mogao vratiti. Kancerogena paranoja režima o dvojnim državljanstvima lišila me, kao i mnoge druge, da vidim roditelja prije njegove smrti, da budem s obitelji u tegobnim vremenima i da prisustvujem sprovodu voljene osobe.
VLASTITI NAJGORI NEPRIJATELJ
Izborom
Donalda Trumpa u Bijelu kuću započela je nova neprijateljska era iransko-američkih odnosa. odnosa—i teže vrijeme za iranski narod. Trump se povukao iz nuklearnog sporazuma 2018., ponovno uveo sankcije Iranu i doveo dvije zemlje na rub sukoba dok je pokušavao staviti režim pred binarni izbor: ili učiniti velike ustupke Sjedinjenim Državama u vanjskoj i unutarnjoj politici, ili se suočiti s ekonomskom implozijom. Pristup njegove administracije, više osveta nego strategija, koristio je neselektivne alate prisile za postizanje nerealnih strateških ciljeva. Osiromašio je Irance dok je diskreditirao pragmatičnije snage unutar vlade zemlje, zauzvrat osnaživši i učvrstivši tvrdolinijaše.
Iskoristivši pogreške SAD-a, Khamenei je još jednom pokušao monopolizirati vlast. Činilo se da je zaključio da Ahmadinejadov neuspjeh, koji je doveo do ekonomske propasti i izolacije Irana, nije bio posljedica manjkavog koncepta, već manjkavog karaktera. Na izborima 2021. umjesto samoniklog demagoga koji je malo ostao dužan čovjeku na čelu, izabrao je provjerenog aparatčika koji je njemu zadužio sve: Raisija. I za razliku od 2009., 2021., Vijeće čuvara je lažiralo izbore prije glasanja, zabranivši sve ozbiljne protivnike Raisiju kako bi Khameneijev izabrani kandidat bio siguran u pobjedu. Bio je to posljednji čavao u lijes za instituciju iranskih izbora.
U pozadini se iransko društvo još uvijek borilo za svoja temeljna prava. Godine 2017. 32-godišnja aktivistica
Vida Movahed stajala je gologlava na komunalnoj kutiji u teheranskoj ulici Enghelab, tiho mašući svojom bijelom maramom. Bila je zatvorena, ali tisuće žena slijedile su njezin primjer, objavljujući svoje fotografije na društvenim mrežama u onome što je postalo prosvjed Djevojke iz Enghelaba. Iranci su 2019. protestirali kao reakcija na noćni skok cijena plina. Prema Amnesty Internationalu, režim je ubio više od 300 demonstranata u tri dana; neke procjene idu daleko više. Brutalnost je bila šokantna za Irance, ali umjesto primoravanja ljudi na pokornost, odgovor države je katalizirao još više bijesa.
Zatim je došao trenutak moralnog potresa: Revolucionarna garda 8. februara 2020. oborila je let 752 Ukraine International Airlinesa, pri čemu je poginulo svih 176 — većinom Iranaca — putnika i članova posade. Vlada je isprva za nesreću okrivila tehnički problem u avionu. Cijena ove laži bila je još laži. Tek nakon tri dana i intenzivnog međunarodnog nadzora IRGC je prešao na okrivljavanje “ljudske pogreške”, objavivši da su greškom uzeli let zbog nadolazećeg američkog krstarećeg projektila usmjerenog na ured vrhovnog vođe u znak odmazde za iranski napad balističkim projektilima na američke baze u Iraku, što je samo po sebi čin odmazde za američko ubistvo najvišeg iranskog generala
Qasema Soleimanija u Bagdadu nekoliko dana ranije. Incident i pokušaj zataškavanja nepopravljivo su produbili nepovjerenje društva prema državi. Režim do danas nije uspio izvesti odgovorne pred lice pravde. Još jednom su izbili protesti; još jednom ih je režim srušio.
Ali ovakva pobjeda ne čini pobjednika. Budući da je njegov izborni legitimitet u ruševinama, povjerenje javnosti u iranske institucije naglo je opalo kako je moralno ogorčenje raslo. Pa ipak, Islamska Republika nastavila je potkopavati samu sebe.
Faezeh Hashemi Rafsanjani, kći jednog od ključnih utemeljitelja režima, tvrdila je da je šahova represija blijeda u usporedbi s onim što je Islamska Republika učinila do sada. (Uhapšena je u septembru.) Režim koji je glorificirao svoju odbranu zemlje od “nametnutog rata”, kada je bivši irački predsjednik
Sadam Husein napao Iran u činu agresije, tvrdio je da bi NATO na kraju napao Rusiju da je ruski predsjednik Vladimir Rusija nije preventivno napala Ukrajinu – idući dalje od samog Putina. Zemlja koja je bila žrtva iračkog hemijskog oružja pogledala je na drugu stranu kada je njen sirijski saveznik učinio isto protiv vlastitog naroda. Karakterizacija Islamske Republike regionalnih neprijatelja kao “režima koji ubijaju djecu” sada zvuči prazno s obzirom na broj djece koja su postala žrtve njene grubosti.
FOTO: (Reuters)
Tvrdoglavo odbijajući poslušati vlastiti narod, vjerujući vlastitoj propagandi i ne dopuštajući nikakav put za promjenu osim prosvjeda, Islamska Republika je dovela sebe do točke društvenog preokreta. Međutim, ne pokazuje znake pucanja na vrhu. Režim nije doživio značajnije prebjege. Za razliku od šahove vlade, elita Islamske Republike nema vile po Azurnoj obali, u švicarskim Alpama ili južnoj Kaliforniji kuda bi mogla pobjeći. Također im niko ne obećava izlaz ili amnestiju u post-islamskoj republičkoj eri. Lakše je režimu jednostavno udvostručiti tvrdnje da su protesti masivna inozemna orkestrirana zavjera nego samom sebi podići ogledalo.