Не реци Богу да је благ

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
Замисли да си у школи и имаш учитеља Мићу. И тако, обратиш се ти њему са "учитељу благи" (или добри, сасвим свеједно), а он те прекори што му се тако обраћаш, кад добар (или благ) мож' бити једино један (други) учитељ Сића. Шта се из ове кратке размене може научити?
1) Да Мића и Сића нису иста особа, односно Мића је то управо рекао
2) Да мића није добар или благ, бар не до те мере до које је Сића, односно он је (по том питању) нижег ранга. Барем је тако Мића скромно признао, а скромност је, знамо добро, врлина малих људи :lol:

Mark 10:18:
" A Isus reče mu: Što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednog Boga. "

А сад гледајмо горњи цитат. Свестан да се помињу друге верзије, ево, избегнућу одреднице, не мора бити ни добар ни благ, нек буде, рецимо "гидра".

Хтедох рећи "пера", али то је исувише ординарно. Сетих се једне глупе реклама за шибаџијски филм, кад неки ли уђе на*урчен у кафану, па пита "Ху из ГиДра", а онда му сви на исти тарзан инглиш одговарају "Ај ем ГиДра", "Ај ем ГиДра", "Ај ем ГиДра"
А тај Гидра се као сликао са Шварцијем, вели ми тада ортак да се сваки сељак слика са Шварцијем, ја бих к томе додао и да се сељаци сликају са Гејцом, Билом...

Дакле овде Исус
1) Пита/прекорева што му неко каже да је гидра
2) Нико није гидра осим једног (јединог?) Бога
Дакле, јасно је да Исус овде вели, у зависности од верзије
а) да он није једини Бог, ерго није Бог уопште
б) можда и јесте Бог, али не тај један, коме није достојан као гидра, односно није он у тој мери гидра колко може бити само један (други) Бог.

Баналан закључак, зар не?! Само, када се негира природа и логика, баналне чињенице или закључци постају врхунске истине!
Тако је братски водич и вођа Велике Арапске Социјалистичке Џамахирије Моамер у својо Зеленој књизи написао "мушкарац је мушког пола, а жена је женског пола". То је неким ""либералним"" (који би рецимо спречавали слободу говора да неко каже како је Сребреница уметничко дело) послужило за спрдњу, како Гаша, као и све вође, ето тако лупета. Паметан је само "народ", овај угрожене мањине и спин-доктори... А данас се појавио, факат, неки средњи пол, тран-сексуални како се модерно каже, где ето мушкарац више не мора бити мушког пола, а ни жена женског. Зато су Гашине речи врхунске истина, крај дигресије.

Све је то (у дигресији) последица хуманизма и егалитаризма, којем је хришћанство дало замах. Но, то није овде тема, већ оно што ће уследити. Ако тема не буде игнорисана (сасвим могуће), нагледаћемо се ускоро разноразних глупости да се објасни како то Исус није рекао оно што је рекао - да одређена особина, свеједно која, није његова, већ та част припада неком другом - а тај други је, пази богати, Бог!
Дакле, ето вам јасно где Исус каже да он није Бог, или барем није тај Бог (који је једино добар или благ...)
Игнорисали ме или лупетали, сматрам да сам у старту победио :mrgreen:
Ал' захвалност припада оном ко ми на речи ове указа :hahaha:

п.с. Да, свестан сам да има различитих превода. Лично преферирам превод Ђуре Даничића и Вука Караџића из националних разлога. Остале преводе сам примио к знању, тако да даља расправа о томе није неопходна, посебно је је у наведеном контексту небитно добар или благ и један или једини... Хвала!

Poslednja izmena:
I Ching, I Jing, Yi Ching, Yi King, i Yi Jing dayu smislu novu ting :vatromet:

Лепо склописте песму, него има ли протеста, амандмана, реплика...
Или смо се сложили да Исус није Бог.

Према Библији, а колико је Библија иначе компетентна, доказана и обавезујућа друга је ствар (ту мислим уопште на Јахвеа, бога Библије) :D

Лепо склописте песму, него има ли протеста, амандмана, реплика...
Или смо се сложили да Исус није Бог.

Према Библији, а колико је Библија иначе компетентна, доказана и обавезујућа друга је ствар (ту мислим уопште на Јахвеа, бога Библије) :D

''А Исус му рече: Што ме зовеш благим? Нико није благ осим једнога Бога.'' (Мк 10.18)

Исус није упутио прекор, него питање.. на које је човек могао закључити:
- тако је, погрешно сам те ословио. или
- нисам погрешио, јер ти и јеси Бог.

зато се ти мани Библије и врати Гаши и његовим мудростима ;)

А шта ако нећу? :lol:
Да је мени неко поставио такво питање, а ја га већ следим јер је он за мене Бог:roll: па ја бих, уз дужно поштовање, приупитрао "јел ти то мене зајебаваш?!"

Заправо не, не бих питао да следим човека као Бога, јербо што рече извесни Августин - где разум престаје вера почиње ;)
Дакле, не бих ништа преиспитивао, да следим човека као Бога, јер бих онда био неспособан за преиспитивање.

(Али способан да изврдавам кад се моја вера сукоби са свакодневном логиком)

а шта је то пограшно у оној простој логици мог претходног поста?

пре ће бити да си се ти занео пре него си мало размислио па си брже-боље написао:

испеци па реци ;)

Рекох, свакодневна логика. Вратимо се на почетак.
Замисли да си у школи и имаш учитеља Мићу. И тако, обратиш се ти њему са "учитељу благи" (или добри, сасвим свеједно), а он те пита што му се тако обраћаш, кад добар (или благ) мож' бити једино један учитељ. Шта се из ове кратке размене може научити?
Ето, твоја верзија.
Пази, имаш учитеља у школи, већ је то по функцији, деца га питају нешто, траже нешто, а он уместо да им одговори пита "а што учитељу благи?" Рецимо да је то тако питање (преиспитивање?) а не прекор или чиђење. Шта нам то говори.
Да деца треба да се просветле, ничице падну и мантрају "да, ти си мој фирер"... упс то је је рекла Ева Браун... "да, ти си драги учитељ"...
Е, јак ми учитељ, до мојега.
А шта нам то говори о учитељу? Зашто има потребу да после, иначе узгредног, комплимента тај комплимент поново чује. Да није можда несигуран у себе?! Нарцисоидан?!?

био је на Историји неки Бошњо (штета што га Акај трајно бановао :lol:), користио је примере сличне твојим.. а слична вам је и логика. и он је своја ''велика открића'' стављао у потпис :lol:

ипак, једну ствар си погодио- Исус је поставио питање управо зато да би се човек замислио над тим што је рекао. некад кажемо велику истину, а да је нисмо свесни. зато Христос човека и није прекорио. напротив, Он му се открио :)

Да видимо сад све
Marko 10,1 Krenuvši odande, dođe u judejski kraj i na onu stranu Jordana. I opet mnoštvo nagrnu k njemu, a on ih po svojem običaju ponovno poučavaše.
Marko 10,2 A pristupe farizeji pa, da ga iskušaju, upitaše: "Je li mužu dopušteno otpustiti ženu?
Marko 10,3 On im odgovori: "Što vam zapovjedi Mojsije?
Marko 10,4 Oni rekoše: "Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i - otpustiti.
Marko 10,5 A Isus će im: "Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed.
Marko 10,6 Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih.
Marko 10,7 Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu;
Marko 10,8 i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo.
Marko 10,9 Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!
Marko 10,10 U kući su ga učenici ponovno o tome ispitivali.
Marko 10,11 I reče im: "Tko otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini prema prvoj preljub.
Marko 10,12 I ako žena napusti svoga muža pa se uda za drugoga, čini preljub.
Marko 10,13 Donosili mu dječicu da ih se dotakne, a učenici im branili.
Marko 10,14 Opazivši to, Isus se ozlovolji i reče im: "Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje!
Marko 10,15 Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući.
Marko 10,16 Nato ih zagrli pa ih blagoslivljaše polažući na njih ruke.
Marko 10,17 I dok je izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: "Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?
Marko 10,18 Isus mu reče: "Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini!
Marko 10,19 Zapovijedi znadeš: Ne ubij! Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Ne otmi! Poštuj oca svoga i majku!

Прво имамо фарисеје, они му се не обраћају са "учитељу", чак ни иронично, уосталом има ли у Библији игде ироније?!?:think:
Баш згодно да се провери како се обраћа неко ко НЕ верује, за разлику од некога ко верује.
Затим се прича нешто о Краљевству Божијем (а што не рече "мом"), опет згодно да се види на којег се бога мисли.
Онда неко пада на колена и поставља питање са "учитељу благи".
Дакле, несумњиво је реч о правоверном човеку. Некоме ко познаје правоверни канон те заједнице, одсноно ако и не познаје што би онај коме се обраћа у тако нешто посумњао.
А онда га овај пита - што ми се тако обраћаш, то је само Бог (онај о чијем сам краљевству малопре говорио)
И онда наставља ређајући старозаветне заповести бога Јахве.
Дакле, питао се, чудио, или прекоревао, контекст је јасан да је канон "првих хришћана", заправо следбеника Исуса из Назарета, јер појам "хришћанин" тад није постојао, био да је бог Јахве, бог "изабраног народа", а њихов учитељ само подучава нешто другачију верзију вере у тог бога.
Уосталом, шта ли би Исус помислио да му је неко рекао да ће имати хришћане после своје смрти :roll:

А ево и енглеске верзије
“Why do you call me good?” Jesus answered. “No one is good—except God alone.

Личи ми на оно исламско - Нема Бога осим Бога :mrgreen:

Marko 10,20 On mu odgovori: "Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti.
Marko 10,21 Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: "Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.
Marko 10,22 On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak.
Marko 10,23 Isus zaokruži pogledom pa će svojim učenicima: "Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje!
Marko 10,24 Učenici ostadoše zapanjeni tim njegovim riječima. Zato im Isus ponovi: "Djeco, kako je teško u kraljevstvo Božje!
Marko 10,25 Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.
Marko 10,26 Oni se još većma snebivahu te će jedan drugome: "Pa tko se onda može spasiti?
Marko 10,27 Isus upre u njih pogled i reče: "Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!

јел ти доста...
шта сад, он је предвидео шта ће рећи или му читао мисли, па га је искушавао?!

А шта би по теби био прави одговор тог што је пао на колена?
Мислим на одговор на целу конверзацију, где је то "зашто ме зовеш благим?" само један део...

сасвим довољно. хвала :)

претпостављам да си пажљиво прочитао тај део из Јеванђеља, ипак један (најважнији) детаљ ти је промакао. а ево о чему се ради- јеврејски Закон потиче од Мојсија, који га је по њиховом веровању примио непосредно од Бога. што значи да иза сваке заповести стоји ни мање ни више него божански ауторитет. и док разговара са окупљеним народом, а касније и са човеком који је клекно, шта ради Исус? мења заповести :) а ко може мењати божански Закон, него сам Бог, тј. Христос. Он им даје Нови Закон, тј. Нови Завет (Савез). зато га је и питао- ''Што ме зовеш благим? Нико није благ осим једнога Бога.''

иначе, човек није само речима (иако несвесно) исповедио веру, него и поступком- пао је на колена пред Исусом, што се по јеврејском Закону сме само пред Богом у молитви.

Замисли да си у школи и имаш учитеља Мићу. И тако, обратиш се ти њему са "учитељу благи" (или добри, сасвим свеједно), а он те прекори што му се тако обраћаш, кад добар (или благ) мож' бити једино један (други) учитељ Сића. Шта се из ове кратке размене може научити?
1) Да Мића и Сића нису иста особа, односно Мића је то управо рекао
2) Да мића није добар или благ, бар не до те мере до које је Сића, односно он је (по том питању) нижег ранга. Барем је тако Мића скромно признао, а скромност је, знамо добро, врлина малих људи :lol:

А сад гледајмо горњи цитат. Свестан да се помињу друге верзије, ево, избегнућу одреднице, не мора бити ни добар ни благ, нек буде, рецимо "гидра".

Хтедох рећи "пера", али то је исувише ординарно. Сетих се једне глупе реклама за шибаџијски филм, кад неки ли уђе на*урчен у кафану, па пита "Ху из ГиДра", а онда му сви на исти тарзан инглиш одговарају "Ај ем ГиДра", "Ај ем ГиДра", "Ај ем ГиДра"
А тај Гидра се као сликао са Шварцијем, вели ми тада ортак да се сваки сељак слика са Шварцијем, ја бих к томе додао и да се сељаци сликају са Гејцом, Билом...

Дакле овде Исус
1) Пита/прекорева што му неко каже да је гидра
2) Нико није гидра осим једног (јединог?) Бога
Дакле, јасно је да Исус овде вели, у зависности од верзије
а) да он није једини Бог, ерго није Бог уопште
б) можда и јесте Бог, али не тај један, коме није достојан као гидра, односно није он у тој мери гидра колко може бити само један (други) Бог.

Баналан закључак, зар не?! Само, када се негира природа и логика, баналне чињенице или закључци постају врхунске истине!
Тако је братски водич и вођа Велике Арапске Социјалистичке Џамахирије Моамер у својо Зеленој књизи написао "мушкарац је мушког пола, а жена је женског пола". То је неким ""либералним"" (који би рецимо спречавали слободу говора да неко каже како је Сребреница уметничко дело) послужило за спрдњу, како Гаша, као и све вође, ето тако лупета. Паметан је само "народ", овај угрожене мањине и спин-доктори... А данас се појавио, факат, неки средњи пол, тран-сексуални како се модерно каже, где ето мушкарац више не мора бити мушког пола, а ни жена женског. Зато су Гашине речи врхунске истина, крај дигресије.

Све је то (у дигресији) последица хуманизма и егалитаризма, којем је хришћанство дало замах. Но, то није овде тема, већ оно што ће уследити. Ако тема не буде игнорисана (сасвим могуће), нагледаћемо се ускоро разноразних глупости да се објасни како то Исус није рекао оно што је рекао - да одређена особина, свеједно која, није његова, већ та част припада неком другом - а тај други је, пази богати, Бог!
Дакле, ето вам јасно где Исус каже да он није Бог, или барем није тај Бог (који је једино добар или благ...)
Ал' захвалност припада оном ко ми на речи ове указа :hahaha:

п.с. Да, свестан сам да има различитих превода. Лично преферирам превод Ђуре Даничића и Вука Караџића из националних разлога. Остале преводе сам примио к знању, тако да даља расправа о томе није неопходна, посебно је је у наведеном контексту небитно добар или благ и један или једини... Хвала!
LOGICNO! Postoji jos mnogo stihova koji govore da Isus nije Bog ali hriscani i dalje kazu da je on Bog...
Marko 12:29 - "Isus odgovori: "Prva glasi: "Čuj, Izraele, Gospodin, Bog naš, jest jedini Gospodin."

Jovan 20:17 - "Reče joj Isus: Nemoj me se dodirnuti, jer još nijesam uzašao k Ocu svojemu. Nego idi k braći mojoj i kaži im: Uzlazim k Ocu svojemu i Ocu vašemu, Bogu svojemu i Bogu vašemu."

Jovan 5:37 - "Tako Otac, koji me posla, sam posvjedoči za mene. Ali glasa njegova niti ste kad čuli, ni lica njegova nijeste vidjeli."

Jovan 8:50 - "A ja ne tražim slave svoje; ima, koji traži i sudi."

Jovan 7:16 - "Isus im reče: "Moja nauka nije moja, nego onoga, koji me je poslao.''

Jovan 6:38 - "Jer siđoh s neba, ne da činim volju svoju, nego volju onoga, koji me posla."

Jovan 12:49 - "Jer ja nijesam govorio sam od sebe, nego Otac, koji me posla, on mi dade zapovijed, što da kažem i što da govorim."

Jovan 14:24 - "Tko ne ljubi mene, ne drži mojih riječi. A riječ, koju ste čuli od mene, nije moja, nego Oca, koji me posla."

Jovan 5:30 - "Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe. Sudim, kako čujem. Moj je sud pravedan; jer ne tražim volje svoje, nego volju onoga, koji me je poslao."

сасвим довољно. хвала :)

претпостављам да си пажљиво прочитао тај део из Јеванђеља, ипак један (најважнији) детаљ ти је промакао. а ево о чему се ради- јеврејски Закон потиче од Мојсија, који га је по њиховом веровању примио непосредно од Бога. што значи да иза сваке заповести стоји ни мање ни више него божански ауторитет. и док разговара са окупљеним народом, а касније и са човеком који је клекно, шта ради Исус? мења заповести :) а ко може мењати божански Закон, него сам Бог, тј. Христос. Он им даје Нови Закон, тј. Нови Завет (Савез). зато га је и питао- ''Што ме зовеш благим? Нико није благ осим једнога Бога.''

иначе, човек није само речима (иако несвесно) исповедио веру, него и поступком- пао је на колена пред Исусом, што се по јеврејском Закону сме само пред Богом у молитви.

Добро гађаш, али лоше погађаш. Пре свега, ништа није ту мењао, него је дограђивао. Зато и јесте Нови завет као допуна, а не негација Старог. И ти као добар хришћанин треба да верујеш да Бог није ништа учинио пред "гвозденим колима", али је зато убијао људе који су скупљали гранчице суботом, јер то пише у Старом завету. Но, нећемо сад о томе.
То што је дограђивао није рекао Јахве лично светини, него је Мозес пренео од Јахвеа. Мозес није био бог. Дакле, следећи пророк може да пренесе следећу поруку од Бога, заправо то су и радили многи у Старом завету. А заповести нема само 10, према јудаизму, него много више - не толико важних, а не ни безначајних. Гледај мало верски календар кад Јевреји имају свој одељак...
Клечање јесте део ритуала, као и оно "учитељу", и о томе сам баш нешто размишљао. Дакле, тумачење целе сцене.

Имамо правоверног Јеврејина, исповедника култа Јахве, човека свог времена (и места). Он, међутим, није задовољан стањем култа и придружује се покрету реформе који води Исус из Назарета. Видевши свог учитеља, он му прилази и прописно му се обраћа. Међутим, додао је и то "благи", што би рекао Драшковић "преревновао" је, био превише ревностан, данас бисмо рекли "мало се занео". Христ га онда пита што му се тако обраћа. Занимљиво би било видети има ли у Библији на још неком месту "Учитељу благи"... Дакле, хтео је да види није ли овај упао у идолопоклонство, и зато додаје да је једино благ онај који је дао правила која он не мења - иначе бисмо имали још десет Божијих заповести :roll:
Застанимо ту мало. Да ли је Христ посумњао само на претеривања једног човека или је већ постојала тенденција у покрету која му је сметала? Из овога не можемо видети. Што се самог клечања тиче, из неких других његових реакција рекли бисмо да није много држао до тога...
Христ ту не добија одговор (и не чека га?), што није редак случај у Библији, већ одмах прелази на преиспитивање покорности Старом завету. И следбеник му каже да га следи. Он онда додаје још један услов - давање сиромашнима. То је надоградња по њему исправна надоградња.

Јасно је да овде имамо поруку - уместо да вам је "надградња" идолопоклонство, следба Вође, односно Учитеља (рабија, а данас бисмо рекли гуруа) као Бога, треба да вам је "надградња" Старог завета социјална револуција, утопијског типа - дати све сиротињи.
Јасно је и да се Мајка Црква, "тело Христа", овога није држала, па и да богаташима није било тако тешко да оду до царства небеско - било је доста спонзорисати "цркву покајницу". И ту мислим и на Србију, уосталом неки су недавно Коштуњавом предлагали да сагради "покајницу", и шатро онда ће бити све у реду (што је зајебао):roll:
Попови нису играли улогу социјалне револуције, осим тамо где су хришћани били под туђинском (нехришћанском) влашћу, напротив играла је улогу социјалне реакције. А обоготворивања човека, Великог Вође, прво је било у хришћанству, онда у још мрачнијим идеологијама...

Невезано за тему, али итекако везано за контекст приче. Колико је могуће уопште следити Христа у том раздељивању свега?! Уосталом, ко ДАНАС тако ради?!
Одговор је - могуће је ако очекујемо да нема будућности, скори крај света. И зато сви секташи, који би да се врате изворном хришћанству грме "а то ће бити ускоро". Јер знају да без тога не иде.
У пракси се може дати не своја кошуља, ни друга, него тек трећа (метафорички), односно све и да теби не треба мораш намирити потомство, а Јевреји су имали децу. Обично... Дакле, само неко ко не очекује неку будућност (ово-земаљску) може се тако понашати, у супротном је распикућа.

Poslednja izmena:
Rabbi nikako, ali nikako ne bi mogao da se nazove guruom.

Свиђа ми се код тебе што те је веома лако демантовати

In Judaism, a rabbi (pron.: /ˈræbaɪ/) is a teacher of Torah.
http://en.wikipedia.org/wiki/Rabbi

Guru (Devanagari गुरु) is a Sanskrit term for "teacher" or "master", especially in Indian religions.
http://en.wikipedia.org/wiki/Guru

Дакле, не никако, али да свакако :mrgreen:

оде ти предалеко у свом трактату. није да бежим од разговора, али границе теме си сам поставио.

елем, да се вратимо.
Нови Завет није никаква ''надоградња'' или ''допуна'', него је потпуно Нов Савез Бога и човека, који почива на другачијим основама и начелима. коме то није јасно, бесмислено је с њим и расправљати. али, има ту нешто друго што си рекао:

То што је дограђивао није рекао Јахве лично светини, него је Мозес пренео од Јахвеа. Мозес није био бог. Дакле, следећи пророк може да пренесе следећу поруку од Бога, заправо то су и радили многи у Старом завету.

тачно, пророци и јесу преносили поруке од Бога. али, који је то пророк ''допуњавао'' и ''надограђивао'' Мојсијев Закон?

тачно, пророци и јесу преносили поруке од Бога. али, који је то пророк ''допуњавао'' и ''надограђивао'' Мојсијев Закон?

Нико други писао", односно преносио ТХЕ Божије Заповести, уосталом то није радио ни Иса бен Мирјам. Јел има у Новом завету да је нека од тих заповести измењена, или можда 11, 12, 13...?!
Осталих заповести има колко хоћеш, неколико стотина, има тога доста у Талмуду, има и у Новом завету, и све су мање снаге од оних 10.
Добро за вас што је тако, иначе бих могао да кажем да си исто што и убица ако ми сад не даш неку кинту, ето тако јер ти имаш, а ја немам...

Back