Ne postoji ništa posle smrti

Viša inteligencija (preko 150 IQ) u ovoj raspravi postavlja ,obavezno i pitanje drugih mogućnosti:
-Da je neko dalje postojanje nakon smrti pravilo,zar ne bismo bilo kako to primetili?Ne bi li bila gužva oko nas u bilo kom smislu,jer u pitanju su
hiljade milijardi ljudi i ne samo ljudi,već i životinja,biljaka .spora,bakterija,virusa? ? ?
-S druge strane je paradoksalno pitanje:odakle ljudima takva ideja uopšte o postojanju nakon smrti kad je očigledno prirodno da toga nema u prirodi? ? ?

Naravno da su ovo krajnosti tog pitanja koje se odnosi i na veru u bogove i slično.

Ja ovde ,jednostavno moram da vam predočim da rešenje nije odgovor ni na jedno od ta dva pitanja!
Mi ljudi s našom svešču i pameću imamo posla s mnogo složenjijim pitanjem.

Rešenje je odgovor na treće pitanje koje mi i ne znamo postaviti,čak-naš govorni i pisani jezik nije dobro sredstvo za to! (L.Witgenstein) Tako da ,opisno rečeno:
i pitanje i odgovor su negde iza ogledala-iza fizike-metafizika!

nisam siguran da iko na ovoj temi zna sigurno šta se dešava posle smrti.

ako nemaš direktno iskustvo možeš samo da misliš / sumnjaš / veruješ... u ovo ili ono.

tako, lepo napišeš "mislim", "verujem", "nisam siguran", "možda" - nešto u tom smislu.

ali kad vidim da neko sa "sigurnošću" i nekim "samopouzdanjem" iznosi tvrdnje tipa "naravno da postoji reinkarnacija", ili "naravno da ne postoji ništa", ili "naravno... nešto treće"... no koment.

Untitled1.jpg

Untitled.jpg

Lao Ce

Poslednja izmena:
Niko ništa ne plaća. Nema kazne za greh. To znaju manijaci koji vladaju svetom i zato svašta rade.

Nijedna religija nema objašnjenje za to kad je neko prvi put došao u situaciju d aplaća za neki greh, jer takve stvari nigde i nema. Mnogo dobro vas rade tajna društva i njihovi članovi. Štaš.
a jel? to je možda tako kad slušaš tudju propagandu u stilu:"ništa mi nije." ili "uspešan sam".
onaj koga nauče matematici u kojoj su dva i dva pet neće platiti više?
ne plaćaju li homoseksualci i prostitutke nakardnu ljubav roditelja ne cenom vlastitog osećaja i poroda ?
narkomani, alkosi i ostale samoubice se ubijaju od sreće?
ne plaćaju li bizismeni vlastitim zdravljem pohlepu za parama?...
....
vidiš kreneš li putem koji nije pravi uvek plaćaš. to nije Božja kazna no neminovnost koja potiče od pogrešnog izbora. a pogrešan izbor je od neznanja. neprosvećenosti ili krive prosvećenosti manje bitno.

ali od svakog puta ti i ostaje zasigur nešto dobro pa i od najgored..a to je saznanje kako ne treba. no nažalost za mnoge situacije to je dockan u ovome životu.

Poslednja izmena:
ma sta bilo u potpunosti se replicira.

dakle imaju se dva ista tela cak i na subatomskom nivou. ali opet zaadava. ne moze se replicirati istorija a ne iskustvo kako ti mislis. ono je replicirano jer je po tebi svo u telu.

Zivot se desava na nivou organiskih molekula i celija, koje menjaju i deluju na okruzenje kako bi stvorili uslove za odrzavanje svoje forme i funkcije. Ako funkcionisu kako treba, mozes da ih posmatras kao crne kutije. Nije bitno koliko atoma ugljenika, vodonika i drugih elemenata ih formira.
npr. veliki protein u celijskom zidu koji funkcionise kao jonska pumpa, dokle god radi, celija zivi. Kad prestane da radi, potencijal se menja i celija ne moze da opstane.

Sva ziva bica funkcionisu na tom nivou, od bakterije do slona i sekvoje.

Nadam se da iz navedenog vidis zasto mi nije jasna prica o subatomskom nivou i sta se time dobija.

Ne shvatam sta mislis pod "istorija"

Biolosku istoriju sam dobio od oca i majke, drustvenu sam stekao iskustvom, komunicirajuci sa drugim ljudima.
Mi jos uvek ne znamo kako tacno funkcionise pamcenje i kako ga koristimo u odlucivanju. Najverovatnije postoje veze izmedju neurona, cije aktiviranje oznacava neko secanje, svaki put kad ga aktiviramo mi uradimo reviziju tog secanja i pojacamo ga ili oslabimo.

Ako imamo savrseno znanje i zanemarimo druge prepreka, napravicemo mozak identican u gradji i funkciji. U tom delicu sekunde mi smo isti, ali odmah posle toga pocinjemo da se razlikujemo, jer su nam iskustva drugacija.

Ne razumem sta smo postigli time.

Klon moze da zameni mene i ljudi oko mene ce imati utisak da komuniciraju sa mnom, ali ja sam u drugom telu i ako sam prestao da zivim, vise me nema. Ne mogu da zivim kroz klona.

Zivot se desava na nivou organiskih molekula i celija, koje menjaju i deluju na okruzenje kako bi stvorili uslove za odrzavanje svoje forme i funkcije. Ako funkcionisu kako treba, mozes da ih posmatras kao crne kutije. Nije bitno koliko atoma ugljenika, vodonika i drugih elemenata ih formira.
npr. veliki protein u celijskom zidu koji funkcionise kao jonska pumpa, dokle god radi, celija zivi. Kad prestane da radi, potencijal se menja i celija ne moze da opstane.

Sva ziva bica funkcionisu na tom nivou, od bakterije do slona i sekvoje.

Nadam se da iz navedenog vidis zasto mi nije jasna prica o subatomskom nivou i sta se time dobija.

Ne shvatam sta mislis pod "istorija"

Biolosku istoriju sam dobio od oca i majke, drustvenu sam stekao iskustvom, komunicirajuci sa drugim ljudima.
Mi jos uvek ne znamo kako tacno funkcionise pamcenje i kako ga koristimo u odlucivanju. Najverovatnije postoje veze izmedju neurona, cije aktiviranje oznacava neko secanje, svaki put kad ga aktiviramo mi uradimo reviziju tog secanja i pojacamo ga ili oslabimo.

Ako imamo savrseno znanje i zanemarimo druge prepreka, napravicemo mozak identican u gradji i funkciji. U tom delicu sekunde mi smo isti, ali odmah posle toga pocinjemo da se razlikujemo, jer su nam iskustva drugacija.

Ne razumem sta smo postigli time.

Klon moze da zameni mene i ljudi oko mene ce imati utisak da komuniciraju sa mnom, ali ja sam u drugom telu i ako sam prestao da zivim, vise me nema. Ne mogu da zivim kroz klona.
- istorija je sled dogadjaja koji ti je prethodio. taj sled je izmedju ostalog trajno zabeležen u svetu samom. stoga ovaj svet i izgleda kao veliki bigbeng. informatički gledano.

- život ne mora imati ugljeničnu podlogu. stojiš ispred računara, kao kompleksne mašine, koji ima silicijumsku. kada bi mu se dodala mogućnost razmožavanja i prenosa informatičkog sadržaja sa roditelja na potomstvo po čemu bi ga razlikovao od organskih biča? s druge strane sva priroda ima svojstvo računarske mašine...

- priča o subatomskom nivou je nebitna iz diskusije koju smo započeli. posebno s toga što ne postoje dva ista atoma...... bitno je da pomenuti primer pokazuje nemogućnost potpunog objašnjenja misli i bića čestičnim modelom. jer je po njemu moguće (ma kako teško bilo) napraviti klona. za korektan odgovor čestičnom modelu fali ostatak. a taj ostatak je istorija odnosno sam svet,

Poslednja izmena:
"Dusa je samo deo energije od koje je sazdana svaka stvar, bilo ziva bilo "mrtva". Bas kao sto rece "Pustos". Sve ostalo je iluzija.
i iluzija je stvarno stanje svesti odnosno pogrešna predstava. da u svetu nije sve energija možeš i sam zaključiti.

je li tvoja putanja u prostoru i vremenu energetske prirode? a jeli ona iluzija ili realnost fizičke/informatičke prirode?

Poslednja izmena:
- istorija je sled dogadjaja koji ti je prethodio. taj sled je izmedju ostalog trajno zabeležen u svetu samom. stoga ovaj svet i izgleda kao veliki bigbeng. informatički gledano.

- život ne mora imati ugljeničnu podlogu. stojiš ispred računara, kao kompleksne mašine, koji ima silicijumsku. kada bi mu se dodala mogućnost razmožavanja i prenosa informatičkog sadržaja sa roditelja na potomstvo po čemu bi ga razlikovao od organskih biča? s druge strane sva priroda ima svojstvo računarske mašine...

- priča o subatomskom nivou je nebitna iz diskusije koju smo započeli. posebno s toga što ne postoje dva ista atoma...... bitno je da pomenuti primer pokazuje nemogućnost potpunog objašnjenja misli i bića čestičnim modelom. jer je po njemu moguće (ma kako teško bilo) napraviti klona. za korektan odgovor čestičnom modelu fali ostatak. ostatak je istorija odnosno sam svet,

Taj vid istorije koji pominjes, dobijas od drugih ljudi koji su radili istrazivanja i izveli svoje zakljucke. Bez tog procesa i uvodjenja tih podataka u opste znanje, mi toga ne bi bili svesni i ne bi postojalo za nas.

Ne vidim kakve veze imaju silicijum i racunari sa nasom pricom.

Sve vreme govorim da nije moguce napraviti identicnog klona i replicirati sva iskustva (zbog prirode same materija i kako sam sagradjeni). Dozvolio sam teorijsku pretpostavku, jer sam ocekivao neki zakljucak o dusi iz toga.
Nivo interakcije koji mi imamo i sam gradivni materijal koji koristimo se menja kroz vreme, drugi materijal moze da se iskoristi da se napravi nasa kopija, ali ta kopija nece biti identicna, u najboljem slucaju ce biti dovoljno priblizna da drugi misle da je ista osoba u pitanju.

a jel? to je možda tako kad slušaš tudju propagandu u stilu:"ništa mi nije." ili "uspešan sam".
onaj koga nauče matematici u kojoj su dva i dva pet neće platiti više?
ne plaćaju li homoseksualci i prostitutke nakardnu ljubav roditelja ne cenom vlastitog osećaja i poroda ?
narkomani, alkosi i ostale samoubice se ubijaju od sreće?
ne plaćaju li bizismeni vlastitim zdravljem pohlepu za parama?...
....
vidiš kreneš li putem koji nije pravi uvek plaćaš. to nije Božja kazna no neminovnost koja potiče od pogrešnog izbora. a pogrešan izbor je od neznanja. neprosvećenosti ili krive prosvećenosti manje bitno.

ali od svakog puta ti i ostaje zasigur nešto dobro pa i od najgored..a to je saznanje kako ne treba. no nažalost za mnoge situacije to je dockan u ovome životu.

Nisi ti to nešto dobro razumeo. Cilj je tražiti ono što ne nastaje i nestaje, već uvek jeste, a to je ono supstancijalno, a ne akcidentalno... ili metaforički rečeno pesak, a ne oblik peska.

Svaki uvid, svaka kontemplacija koja apstrahuje individualnu volju i pruži nam dodir sa suštinom... sa transcendentnim... duhom... gradi spomenuto „svadbeno odelo”, odnosno naše biće, koje je slično melodiji na način promene te melodije. Znači, radi se o melodiji… A da li su njene “note” samo reprezenti pojava, oblika kula od peska ili sam pesak?

Vidiš li razliku? Neko u svom duhovnom biću, pod uslovom da se ne promeni, ili shvati šta je bitno u životu, imaće samo slike pojava, samo slike senki na zidu Platonove pećine... tako da kada konačno njegov brod života stigne u svoju luku imaće melodiju sastavljenu od senki, ili biće “go na kraljevskoj svadbi” kako kaže Svedenborg.

Zato tražite ono što ne nastaje i nestaje kako se ne biste našli goli na svadbi.

Okreni glavu sa senki na zidu pećine i obrati pažnju na vatru iza, koja baca senke na zid.

Taj vid istorije koji pominjes, dobijas od drugih ljudi koji su radili istrazivanja i izveli svoje zakljucke. Bez tog procesa i uvodjenja tih podataka u opste znanje, mi toga ne bi bili svesni i ne bi postojalo za nas.

Ne vidim kakve veze imaju silicijum i racunari sa nasom pricom.

Sve vreme govorim da nije moguce napraviti identicnog klona i replicirati sva iskustva (zbog prirode same materija i kako sam sagradjeni). Dozvolio sam teorijsku pretpostavku, jer sam ocekivao neki zakljucak o dusi iz toga.
Nivo interakcije koji mi imamo i sam gradivni materijal koji koristimo se menja kroz vreme, drugi materijal moze da se iskoristi da se napravi nasa kopija, ali ta kopija nece biti identicna, u najboljem slucaju ce biti dovoljno priblizna da drugi misle da je ista osoba u pitanju.
pa svo veme pričam da je istorija sveta upisana u sam univerzum a ti o ljudskoj fabuli.razumeš li to.

zaboravi tehnologiju. možeš u domenu tela biti potpuno istovetan klonu ali nećete biti isti jer se razlikujete po svom istorijskom otisku u ostatku sveta.

Poslednja izmena:
Nisi ti to nešto dobro razumeo. Cilj je tražiti ono što ne nastaje i nestaje, već uvek jeste, a to je ono supstancijalno, a ne akcidentalno... ili metaforički rečeno pesak, a ne oblik peska.

Svaki uvid, svaka kontemplacija koja apstrahuje individualnu volju i pruži nam dodir sa suštinom... sa transcendentnim... duhom... gradi spomenuto „svadbeno odelo”, odnosno naše biće, koje je slično melodiji na način promene te melodije. Znači, radi se o melodiji… A da li su njene “note” samo reprezenti pojava, oblika kula od peska ili sam pesak?

Vidiš li razliku? Neko u svom duhovnom biću, pod uslovom da se ne promeni, ili shvati šta je bitno u životu, imaće samo slike pojava, samo slike senki na zidu Platonove pećine... tako da kada konačno njegov brod života stigne u svoju luku imaće melodiju sastavljenu od senki, ili biće “go na kraljevskoj svadbi” kako kaže Svedenborg.

Zato tražite ono što ne nastaje i nestaje kako se ne biste našli goli na svadbi.

Okreni glavu sa senki na zidu pećine i obrati pažnju na vatru iza, koja baca senke na zid.

Ono što me zbunjuje je Budino učenje o nepostojanju trajnog Sopstva.

Šta mu onda dođe Nirvana... :think:

Ono što me zbunjuje je Budino učenje o nepostojanju trajnog Sopstva.

Šta mu onda dođe Nirvana... :think:

Zaranjanje u čistu intencijalnost svesti-tzv.hiletski doživljaj svesti! Prema Huserlu.
Nemoj da te Budino učenje zbunjuje-princ nije bio glup uopšte,veoma mu je dobro to mišljenje.
Naime,isijavanje singulariteta dolazi najverovatnije urušavanjem trijade kvarkova što oslobađa
neutrine na startu brže od svetlosti!Samo enormna gravitacija ih delom zarobi,a delom uspori! To je to isijavanje!
A razgradnja trijade kvarkova -urušavanje čestica je,po svemu sudeći, prava smrt kvarkova...

Mene zanima da li su napredni vanzemaljci, negde daleko na nekoj planeti, uspeli da pobede smrt? :think:

Da na neki nacin resetiraju ostareli organizam...?

Možda ne moraš preterano da razmišljaš o alienima, koliko sam shvatio toltečko učenje npr. uči čoveka kako da svesno živi posle smrti — 'večno'.

'Večno' pod znacima navoda, ne zaista — večno, već jako dugo, koliko sam shvatio može onoliko npr. koliko traje Zemlja, jer smo sa njom, koliko sam shvatio, nekako povezani.

Putovanje svemirom...

Ako nisam pravilno shvatio, ili ako neko zna nešto više o tome, neka me slobodno ispravi.

Pitanje je da li je to nešto što se zaista želi, zadržati individualnu svest tako dugo...

Lično, nisam siguran...

Zaranjanje u čistu intencijalnost svesti-tzv.hiletski doživljaj svesti! Prema Huserlu.
Nemoj da te Budino učenje zbunjuje-princ nije bio glup uopšte,veoma mu je dobro to mišljenje.
Naime,isijavanje singulariteta dolazi najverovatnije urušavanjem trijade kvarkova što oslobađa
neutrine na startu brže od svetlosti!Samo enormna gravitacija ih delom zarobi,a delom uspori! To je to isijavanje!
A razgradnja trijade kvarkova -urušavanje čestica je,po svemu sudeći, prava smrt kvarkova...

I šta posle tog zaranjanja?

Ponovno izranjanje?

pa svo veme pričam da je istorija sveta upisana u sam univerzum a ti o ljudskoj fabuli.razumeš li to.

zaboravi tehnologiju. možeš u domenu tela biti potpuno istovetan klonu ali nećete biti isti jer se razlikujete po svom istorijskom otisku u ostatku sveta.

Ako govoris o tome da su ostali tragovi, na osnovu kojih se moze rekonstruisati proslost svemira, slazem se, ali veci deo je recikliran i ugradjen u nove svetove.

Ako govoris da je neko/nesto zapisao sta se desavalo i to negde cuva ili neku varijaciju toga, zamilio bih te da tako kazes.

Sta podrazumevas pod "svom istorijskom otisku u ostatku sveta", jer ako je to iskustvo, onda se slazemo.

Kakve to veze ima sa dusom i zasto nam je potrebna za bilo sta o cemu pricamo?

57. A onda mi je Guru rekao kako zapravo stoje stvari: da je ova svest koju toliko mnogo volim samo jedna iluzija; da je ona osnovni uzrok cele moje nesreće, a moje pravo stanje je pre nego što se ona pojavila.

58. Shvati to duboko, intuitivno, izvan reči, ali isto tako shvati da ti to shvatanje ne može biti od koristi, jer se i ono nalazi u svesti, a svest je iluzorna.

59. Ovo je pravo oslobođenje: znati da si ništa.

60. Zašto brinuti? Čak i Apsolut ne zna sebe. Kada dođemo do zaključka da ti nisi, da ja nisam, za ono što preostaje kaže se da je Apsolut, ali sta je Apsolut? On se ne može opisati i zato ostaješ bez reči. I ja sam isto bez reči.

Sri Nisargadatta Maharaj

(Religion Hinduism
Philosophy Advaita Vedanta)

:think:

nešto što sam pre pisao:

Dobro je stanje do kojeg se stiže iskustvom i uvidom.
To je stanje ne – uma, utišanog uma, tihost bebe.
Svo “dobro“ koje čini um je proračunatost.
Dobro je ucentriranost u trenutku Sad (Večnost).
Možda jedino iz takvog stanja pojedinac može i da čini dobro.
Sve ostalo su bolesti uma, projekcije, strahovi od smrti i kazne, ludak na horizontu.

...

"mudrost je znati da si ništa
ljubav je znati da si sve"

:think:

deluje mi da smo mi ljudi nekako skloni trajnim rešenjima... a da li ih ima... :)

- - - - - - - - - -

možda je najviše što se može učiniti - shvatiti šta je sve ono što nisi, i da se za to ne vezuješ.
Nekako mi se namece misao da je lakse shvatiti ono sto jesi nego ono sto nisi. S druge strane, bez obzira na nasu sklonost, trajna resenja ne postoje, ako uvazavamo Ajnstajnovu teoriju.

Back