Ne pitajte šta forum može učiniti za vas — pitajte šta vi možete učiniti za svoj forum!

Banovic Strahinja

Ističe se
Moderator
Poruka
2.207
Ovo je analogija izjave Johna F. Kennedyja glasi: „Ne pitajte šta vaša zemlja može učiniti za vas — pitajte šta vi možete učiniti za svoju zemlju.“
Izjava s kojom se slažem, i mislim da se ova izjava može primeniti na sam forum.
Često se čuju prigovori na rad moderatora, i to često s razlogom, da budemo iskreni- i definitivno se s strane moderacije moramo popraviti.
Međutim, važno je zapamtiti da forum u prvom redu počiva na zajednici korisnika. Vaš doprinos i ponašanje su ključni za stvaranje pozitivne ili negativne atmosfere, za dobar ili loš dijalog. Svaki od vas ima mogućnost da otvori temu, da usmeri razgovor, da ga učini prijatnijim ili žustrijim, i da ponudi konstruktivne predloge. Samim tim, odabirom tema u kojima učestvujete, načinom diskusije i podforumom na kojem se krećete, direktno utičete na rad celog foruma i na atmosferu.

Bilo bi korisno čuti šta svako od vas konkretno radi da doprinese forumu. Šta možete konkretno učiniti?
Kako možemo podsticati dobre odnose?
Kako možemo poboljšati komunikaciju na forumu?
I ako imate neki predlog za tehničke izmene ili predloge za reorganizaciju, i bilo koji drugi konstruktivan predlog, volio bih da čujem i zatim da se svi zajedno potrudimo da poboljšamo ovaj forum, i da završim s citatom JFK-a:
„Zajedno stojimo, ili sami propadamo“

Ovo je analogija izjave Johna F. Kennedyja glasi: „Ne pitajte šta vaša zemlja može učiniti za vas — pitajte šta vi možete učiniti za svoju zemlju.“
Izjava s kojom se slažem, i mislim da se ova izjava može primeniti na sam forum.
Često se čuju prigovori na rad moderatora, i to često s razlogom, da budemo iskreni- i definitivno se s strane moderacije moramo popraviti.
Međutim, važno je zapamtiti da forum u prvom redu počiva na zajednici korisnika. Vaš doprinos i ponašanje su ključni za stvaranje pozitivne ili negativne atmosfere, za dobar ili loš dijalog. Svaki od vas ima mogućnost da otvori temu, da usmeri razgovor, da ga učini prijatnijim ili žustrijim, i da ponudi konstruktivne predloge. Samim tim, odabirom tema u kojima učestvujete, načinom diskusije i podforumom na kojem se krećete, direktno utičete na rad celog foruma i na atmosferu.

Bilo bi korisno čuti šta svako od vas konkretno radi da doprinese forumu. Šta možete konkretno učiniti?
I ako imate neki predlog za tehničke izmene ili predloge za reorganizaciju, i bilo koji drugi konstruktivan predlog, volio bih da čujem i zatim da se svi zajedno potrudimo da poboljšamo ovaj forum, i da završim s citatom JFK-a:
ja kao intelektualna gromada i strucnjak na polju svih nauka poznatih coveku svojim postojanjem uvelicavam ovaj svet

ja kao intelektualna gromada i strucnjak na polju svih nauka poznatih coveku svojim postojanjem uvelicavam ovaj svet
Sto je curka americko nacionalno jelo , mora da postoji neki razlog....
Da, upravo ovo je primer kako forumasi mogu da (ne)doprinesu diskusiji.
Komentari od jedne recenice koje su samo izjave, i koje su corsokak za diskusiju jer na njih se ne moze nista odgovoriti i koje cesto nemaju veze s temom.
Cesto se citave teme svode na skup izjava, ili vise clanova govori jedno mimo drugih umesto jedni s drugima.
Pitanje je kako se ovo moze popraviti i pospesiti?
Kako ohrabriti konstruktivan dijalog?

Ko ti je stao na zulj da ga bijemo?

Inace, idealizam i perfekcionizam su lepe stvari, i pozeljne. Samo jos da imas s kim to da podelis dok zajednicki sanjas.

sta ti sad hoces da napravis, to ni sam ne znas....
Da li ti znas sta hoces? Pitanje je pre svega za clanove foruma, s moje tacke gledista dijalog na forumu je vrlo los, na vecini pdf-ova ne postoji kultura dijaloga i na ovome se treba raditi, treba razgovarati s drugim clanovima ne samo davati izjave koje se ponavljaju redovno, jedini nacin da se postigne raznokost je da se napise vise smislenih recenica u svakoj poruci jer onda drugi clanovi imaju materijala za razgovor i samim time se povecava sansa da se cuje nesto drugacije.

Ko ti je stao na zulj da ga bijemo?

Inace, idealizam i perfekcionizam su lepe stvari, i pozeljne. Samo jos da imas s kim to da podelis dok zajednicki sanjas.
Nije mi niko stao na zulj, vec mislim da je vreme za promenu dinamike, da se poboljsa dijalog.
Ocigledno da se uvek ocekuje da neko drugi isprsi i resi sve problemi, kako u drzavi tako i na forumu.
Zaboravlja se da je potrebna saradnja.
Mislim da je konstantno prepucavanje, provociranje itd... premasilo meru, mora se poceti skretati na neki drugi i bolji pravac.

Covece radis suprotno od onog sto Forum pokusava vec godinama, lepo ti kazem pricaj sa Ninom nije ona dzabe vrsila promene i pravila pritiske da ovo postane chat forum , to su godine i godine rada, brisanja poruka, pa promene moderatora, pa onda novi moderatori, brisu opet, zvaka kao nema prostora, , pa onda sve krace i krace poruke....dug je put bio od obicnog foruma do chat foruma...

Sad imas korisnike koji su ostali , od njih ces dobiti 20 reply odgovora i klikova i postova ako se prepucavaju , a dobices 2, 3 ili nijedan ako se napise nesto smisleno , ide lajk i to je to...

Mislim da je konstantno prepucavanje, provociranje itd... premasilo meru, mora se poceti skretati na neki drugi i bolji pravac.
Ја мислим да ти не разумеш да ово није ни твој а ни наш форум те да то какав ће он бити пре свега зависи од његових власника тј. од сврхе које му они приписују.

Какви они, такав форум. Сад ћеш ти као њихов волонтер да мењаш и њих, а самим тим, и сам форум?

Nije mi niko stao na zulj, vec mi je dosadilo ista kuknjava, prepucavanja, nadgornjavanja, recenice od tri reci i non stop kuknjava gde svi ocekuju da neko drugi resi problem ili kreira interesantan dijalog.
Krajnje je vreme za promenu dinamike.
Pa znas kako je ... ovde ima raznijeh ljudova sa mnogo razlicitih psiholoskih osobina. Neki imaju vise srece i mudrosti neki ne. Moderatorski posao nije lak, pogotovo ako imas tezak forum.

E sad.

Za dijalog je potrebna neka vrsta debatne kulture. To moze da se nauci ali avaj, ima onih nesrecnih koji misle da sve znaju (evo na primer ja) i onda nece da uce, lose pocnu onda naglo popuste, sporo shvataju a brzo zaboravljaju a o kucnom (da ne kazem osnovnom) vaspitanju i lepom izrazavanju da ne govorimo. Ima i onih koji ni kod kuce ne dobiju lepo vaspitanje. Kod nas su cak i vaspitacice nevaspitane. A kamo li nevaspitanih roditelja. Pa se onda tako ponasaju i ovde.

A moglo bi biti lepo i nesvakidasnje, duboko, siroko, emotivno i intelektualno. Milina.
Samo sto onda dobijes pitanje - jesi li ti realan? I sve ostane u domenu snova.

Sta bi moglo da se popravi? Evo mogu da se poprave ljudi koji pozitivno razmisljaju o pitanjima koje si postavio.

A da mi ipak prebijemo toga sto ti je stao na zulj? Za svaki slucaj.

kad pitas ai , da li je gore da ne napises uopste program ili da napises netacan program, on ce ti odgovoriti , mnogo je bolje napisati netacan algoritam nego ne napisati nista...., a mi smo svi AI botovi ,

Ako ga pitas zasto , on ce reci , pa ljudima je bitnije da bude prognoza za sutrasnji dan, nego prognoza za sledecih 10 godina...

Ја мислим да ти не разумеш да ово није ни твој а ни наш форум те да то какав ће он бити пре свега зависи од његових власника тј. од сврхе које му они приписују.

Какви они, такав форум. Сад ћеш ти као њихов волонтер да мењаш и њих, а самим тим, и сам форум?
Ovo je cist defetizam, ne pise vlasnik po forumu, on samo omogucava rad foruma, koliko on ima od toga finansijske koristi ne znam- ali to nije ni bitno, bitno je da fukcionise i da je ucesnicima prijatan boravak, a to ipak u velikoj meri zavisi i od njih samih.
Naravno i od moderatora- ali vecina njih su clanovi i tj volonteri iz redova forumasa, tako da tu sam vlasnik ne igra ulogu sto se dijaloga tice.

Jok ne igra....kad bi se lagali..

isto ti je kao kod igara, igraci koji najvise placaju igricu se pitaju, i rade svasta, a ne igraci koji najbolje igraju igricu....pare bato.....nema zezanja....

Tako da to sto si se zatrcao pa mislis da je forum tvvoj, jeste nezgodno , zao mi je...
Ima i bilo je dobrih foruma, daleko da je krstaricin u gornjoj poloovini, ali znajus ta rade, i sta hoce...klik chat forum...

Pa znas kako je ... ovde ima raznijeh ljudova sa mnogo razlicitih psiholoskih osobina. Neki imaju vise srece i mudrosti neki ne. Moderatorski posao nije lak, pogotovo ako imas tezak forum.
E sad.
Za dijalog je potrebna neka vrsta debatne kulture. To moze da se nauci ali avaj, ima onih nesrecnih koji misle da sve znaju (evo na primer ja) i onda nece da uce, lose pocnu onda naglo popuste, sporo shvataju a brzo zaboravljaju a o kucnom (da ne kazem osnovnom) vaspitanju i lepom izrazavanju da ne govorimo. Ima i onih koji ni kod kuce ne dobiju lepo vaspitanje. Kod nas su cak i vaspitacice nevaspitane. A kamo li nevaspitanih roditelja. Pa se onda tako ponasaju i ovde.

A moglo bi biti lepo i nesvakidasnje, duboko, siroko, emotivno i intelektualno. Milina.
Samo sto onda dobijes pitanje - jesi li ti realan? I sve ostane u domenu snova.

Sta bi moglo da se popravi? Evo mogu da se poprave ljudi koji pozitivno razmisljaju o pitanjima koje si postavio.

A da mi ipak prebijemo toga sto ti je stao na zulj? Za svaki slucaj.
Ovo je odlican komentar, sva sustina je ovde, vec nedeljama razbijam glavu kako razresiti problem, imam nekih ideja- ali za sad mi se cini da jos uvek nema dovoljno dobre volje kod moderatorskog tima- zapekli su u rutinu i tesko ih je pokrenuti, a s druge strane nisam siguran ni da forumasi zele promene- pogotovo tehnicke prilike, a u isto vreme vec je vecini jasno da ova atmosfera nije najbolja i da se treba to malo pretumbati, ima ovde jos uvek dosta dobrih clanova foruma- i jos uvek dobra podloga da se napreduje- u vremenu AI ce ljudski kontakt i ruka biti vazniji.
Ukratko- ja sam za promene, ali uz ucesce i saglasnost samih forumasa- narocito onih koji doprinose dijalogu, i mislim da se ipak moze neki dogovor postici i ja sam jako zagrizen za to i prva tacka je da nadjemo zajednicki imenilac, i da menjamo sta ne valja-
no clanovi foruma su tu kljuc svega, i siguran sam ako se potrudimo da ce svima biti bolje.

Ovo je cist defetizam, ne pise vlasnik po forumu, on samo omogucava rad foruma, koliko on ima od toga finansijske koristi ne znam- ali to nije ni bitno, bitno je da fukcionise i da je ucesnicima prijatan boravak, a to ipak u velikoj meri zavisi i od njih samih.
Naravno i od moderatora- ali vecina njih su clanovi i tj volonteri iz redova forumasa, tako da tu sam vlasnik ne igra ulogu sto se dijaloga tice.
Власник одређује циљ форума. На основу њега директно ( сам ) или индиректно ( избором ко ће да се бави тим послом ) одређује правила форума. Правила су ту да осигурају остварење задатог циља. Власник даље директно или индиректно бира људе који ће поменута правила да спроведу у дело. И тако даље. Власник ИТЕКАКО утиче на квалитет дијалога.

Ово што ти предлажеш, и што ја лично подржавам, а то су квалитетнији дијалози, може лако да се спроведе тако што би увео одговарајућа правила, држао их се и ограничио број активних чланова, или учесталост порука, на број који је сразмеран броју модератора, њиховој способности да модеришу и времену које улажу.

Али они то неће зато што они нису дошли овде да стварају продуктивну заједницу већ да остваре профит.

Власник одређује циљ форума. На основу њега директно ( сам ) или индиректно ( избором ко ће да се бави тим послом ) одређује правила форума. Правила су ту да осигурају остварење задатог циља. Власник даље директно или индиректно бира људе који ће поменута правила да спроведу у дело. И тако даље. Тако да власник итекако утиче на квалитет дијалога.
Donekle si u pravu, medjutim nije bas skroz tako- glavni za forum je zapravo ok, problem je sto, barem je moj takav zakljucak, sto citav sistem radi kao rastimovani klavir- a tesko je uskladiti grupu ljudi, a ista stvar je i s moderatorima- svako ima svoje misljenje i viziju, sto nas cini neinertnim.
а то су квалитетнији дијалози, може лако да се спроведе . . . тако што би увео одговарајућа правила, држао их се и ограничио број активних чланова, или учесталост порука, на број који је сразмеран броју модератора, њиховој способности да модеришу и времену које улажу.
Da, mislim da je mozda problem sto trenutno imamo i babe i zabe zajedno?
Cesto je neki clan foruma vrlo koristan na jednom delu, a stetan na drugom, potrebno je i duhovitosti i caskanja i ozbiljnih razgovora itd, kad se to mesa onda se cesto izgubi smisao, medjutim nisam siguran kako to implementirati?

Ovo je cist defetizam
Не. Ја само кажем да ти ниси власник овог форума и да све што радиш мора бити одобрено од стране надређених. Ако почнеш да радиш нешто што се њима не допада, доћи ће до проблема. Или ћеш морати да их убедиш да си у праву, или ћеш морати да попустиш или ћеш морати да одеш.

Ако си већ мотивисан, много је боље да направиш свој форум. Нит је тешко, нит много кошта. Имао би сву слободу на свету. Могао би да управљаш форумом како год хоћеш.

Не. Ја само кажем да ти ниси власник овог форума и да све што радиш мора бити одобрено од стране надређених. Ако почнеш да радиш нешто што се њима не допада, доћи ће до проблема. Или ћеш морати да их убедиш да си у праву, или ћеш морати да попустиш или ћеш морати да одеш.
Naravno da mora biti odobreno od strane nadredjenih- no pre toga treba videti sta treba da se odobri, a to treba da bude u saglasnosti sa clanovima foruma i onda to preneti na drugu stranu; u sutini najveci problem je uvek kako doci do dogovora, a druga stvar je sto vecina zapravo ne voli promene (ukljucujuci i forumase i moderatore). Uz sve to receno- mislim da je ipak kljuc kod forumasa, a iz mog iskustva ovde video sam da se mnogi mogu prilagoditi i biti konstruktivni u razgovoru, odnosno svodi se na to postuj i budi postovan- i ako se jedna osoba postavi prema drugoj s postovanjem uglavnom se to uzvrati, nazalost narocito usled visegodisnje zapaljive situacije u zemlji to se prenosi i na forum, pa je dosta ljudi na neki nacin zajedljiviji nego sto bi verovatno inace bio.

Da li se pod poboljšavanjem komunikacije na forumu podrazumeva isključivo diskusija istomišljenika? Pdf politika, i ne samo politika treba da bude poligon za sučeljavanje mišljenja, a ne nzm šta već.

Da li se pod poboljšavanjem komunikacije na forumu podrazumeva isključivo diskusija istomišljenika? Pdf politika, i ne samo politika treba da bude poligon za sučeljavanje mišljenja, a ne nzm šta već.
Ovo je otvoreno pitanje kako poboljsati forum, definitivno ne treba biti diskusija iskljucivo istomisljenika- definitivno treba biti razlicitih misljenja i naravno raznolikosti no treba smanjiti provokacije i vredjanja- takodje mislim da svi pdf treba imati svoje kriterijume i negde treba promovisati opustenciju i caskanje, negde treba biti malo ozbiljniji razgovor, negde moze i malo melodrame i rasprave, svakome po nesto. Tako da mislim da treba standardizovati kriterijume i strogost moderisanja za svaki odredjeni pdf, uz medjusobni dogovor clanova foruma i moderatora.
Mozda pre svega treba definisati gde pocinje a gde zavrsava sloboda govora? Tu ima dosta zloupotrebe, isto kao i s (dez)informacijama.
U svakom slucaju "input" forumasa je bitan, jer medju samim moderatorima zapravo ne postoji konsenzus- ima vise razlicitih skola misljenja, da se tako izrazim

Poslednja izmena:
@Banovic_Strahinja Cenim predlog, mislim da ovo pišeš iz najbolje namere i slažem se sa napisanim. Tako da ovo nemoj shvatiti lično: mislim da se obraćaš na pogrešnu adresu. Mnogo veći problem je u administraciji.

Ne pričam ovo napamet, bio sam moderator godinu dana. Prosto rečeno, takvu količinu sujete, bahatosti, tvrdoglavosti, impulsivnog ponašanja i što je najgore - odsustva bilo kakvog sluha i potpunog prekida u komunikaciji koji vladaju na internom (čisto sumnjam da je sad bilo šta bolje tamo) ja nigde nisam video. Meni je povremeno tamo bilo groznije nego na Politici, npr. I kako neko može da očekuje od tako disfunkcionalnog tima da napravi funkcionalan forum? Teško. Tako da dok se to ne popravi male su šanse da sa ove strane može nešto biti bolje. Forum i njegovo funkcionisanje su ogledalo onih koji ga vode, sviđalo se to nekome ili ne.

A da se ja pitam (a na sreću ne pitam se ništa ☺️), moja jedina maksima kojom bih se vodio bi bila da niko ovde nije dužan da provodi vreme i da piše. Ljudi su ovde dobrovoljno. I da forum čine članovi kojima se mora izlaziti u susret ako neko želi da ih zadrži i da ima neke koristi od ovog mesta. I sve moje aktivnosti bih gradio oko tog aksioma, bez želje da menjam bilo koga, jer je to jednostavno nemoguće.

Smatram skromnim doprinosom Forumu većinu svojih postova koji su iskreni i ne posebno pretenciozni, i nisu isprovocirali mnogo loših reakcija.
Što bi moj stari često rekao:"Ne bih pi*ao uz vetar kao kad sam bio još zelen, pa ako možemo lepo, super, a ako ne-bolje je da se hitno razilazimo!"
Ni moj stari, a ni ja više ne spadamo u omladinu, pa na sličan način vidimo stvari.
Himna nam je ista: "Idem tamo đe me vole..." od divnog Milomira Miljanića, a na mlađima pi*anje uz vetar ostaje i da to da možda nešto dobro, ali čisto sumnjamo!
Tehnika mora da se menja, a usput da se desi neko restrukturisanje intelektualne građe. Sve je to buđavo odavno-sve već viđeno i ustajalo sa minimumom dobrog efekta.

Back